Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CHSSP - chyť si svého písmáka 2.

01. 07. 2009
2
33
5236
Autor
raja

Rok se s rokem sešel /bajvoko, měsíc sem, měsíc tam/ a je tu druhé kolo soutěže; (některý ty tlustý písmenka se mi dokonce podařily klikací!)





CHSSP-chyť si svého písmáka!


Stejně tak, jako v minulém ročníku, jehož vítězem se stal Muamarek s recenzí která poukazuje  na dílo a kvality  autorky, píšící pod nickem mořský koník, půjde o ulovení některého ze zdejších básníků či povídkářů.

Stejné, jako v loňském roce bude také složení naší mezinárodní poroty a způsob hlasování.


Cílem je vyzkoušet si regulerní kritickou práci a upozornit na některé málo čtené, písmácké autory, kteří si podle vás zaslouží být více viděni. Nebo naopak. Můžete třeba upozornit na autora, k jehož dílům jsou čtenáři absolutně nekritičtí a podle vašeho mínění, by mu naopak prospěla pořádná, objektivní kritika. Ať už budou vaše pohnutky zasoutěžit si jakékoliv, musí jít o recenzi vážně myšlenou a prostou jakýchkoliv osobních výpadů.


Inspirovat se můžete v klubu věčná loviště MPV, v kategorii, recenze, kritiky nové, starší, nesoutěžní, kde jsou k nalezení díla podobného ražení a jsou povětšinou prací zdejších kritiků. Taktéž tam můžete najít recenze loňského kola soutěže.


Pravidla


1. Vaší první starostí je, ulovit si písmáka a to tak, že mu zřetelně a viditelně označíte jeho autorskou stránku  v komentářích k autorovi. Jestli mu na stránku umístíte exaktický nápis typu “MÁM TĚ! ODTEĎ JSI UŽ JEN MŮJ! CHSSP FOREVER!” anebo mu danou skutečnost pouze jemně naznačíte, necháme na vašem naturelu.

/Tímto se chceme vyhnout situaci, kdy bude psát recenzi na rampouškovo deset písmáků, například/


(k bodu jedna; v minulém kole se mě lidi ptali, jestli se mají autora dovolit. Můj názor je že nemusí. Myslím že ten, kdo svoje díla vystavuje veřejně, musí být schopný čelit kritice. Ptá se knižních autorů kritik, smí-li na jejich dílo napsat recenzi kupříkladu do časopisu? Domnívám, se že ne. Pokud ve své recenzi budete přistupovat k autorově tvorbě objektivně a bez zbytečných emocí, není důvod, proč by se jí autor měl bránit)


2. Začněte psát. A ať už se rozhodnete psát recenzi na autorovo celopísmácké dílo, nebo, /což je třeba v případě povídkářů asi rozumější/ jen na jeden vybraný kus, měla by být recenze recenzí, ne pětiřádkovou kritikou.

3.Po umístění recenze na server písmák, mi od svého díla pošlete avi a já vaši recenzi zařadím do klubu. Anebo svůj úlovek nahlašte přímo tam:)

4. Dílo musí mít v názvu zkratku CHSSP a musí být zařazeno v kategorii "Recenze i neliterární".

5. Protože napsat recenzi není jen tak , máte na její sepsání dost času, věnujte ho prosím dílu recenzovaného autora. Berte to stejně, jako by někdo psal recenzi na vaše díla a mějte na paměti, že i vy můžete být uloven. Přestože je tento bod uveden v pravidlech, je spíše doporučením.

6. Soutěžní díla budou příjímána celý měsíc červenec. Prvního dne v srpnu, bude soutěž ukončena a následující dva, až tři týdny, bude mít porota k hodnocení recenzí. Známkovat budou tři porotci, systémem známým ze školy, tedy stupnicí 1 až 5. Výsledky se poté vyprůměrují a autor s nejlepší výslednou známkou se stane vítězem.

/V případě plichty, bude osloven některý z kritiků, aby porotu rozsoudil. Z loňského kola soutěže máme dobrou zkušenost s Pištou_Hufnáglem, kterého kritika, rozsoudivší soutěžní příspěvek Lauřin a Muamarkův, byla ozdobou soutěže:)/





Vaše nezávislá porota, v osvědčeném, mezinárodním, složení:

paradajka radodajka: za Slovensko a země jihu!

guy: za Česko a země západní!

raja: za Ruskou federaci a blízký východ!



/Za sever se ještě pokusíme oslovit Norsko, jako externího poradce z písmáckého lidlu/



Vítězní tři autoři budou odměněni pěkným diplomem na svou autorskou stránku, s neméně pěknou, loveckou symbolikou a jistě i neutuchajícím vděkem recenzovaného autora.



Novinka. Jen pro kritiky s ocáskem!!!



CHSSP- zacíleno na Miroslawka!



Letos jsme se rozhodli oslovit i nejpovolanější, kritickou sekci, aby taktéž přispěla svou troškou do mlýna, předvedla se a snad se i trochu pobavila.

Nuže kritici!

Nabízí se vám napsat recenzi na dílo a um, zdejšího zavedeného autora vázaných veršů, jehož motto zní: Smrdět těm, kdo se parfémují lží,  Miroslawka

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se vaše jednotlivé recenze liší, a jak je jeho poezie vámi vnímána. Pravidla jsou skoro stejná jako u CHSSP. Ve vašem revíru ale zbyl pouze on a hodnit vaši práci nebude porota z nezkušených.

Na vaše profesionální recenze se budeme těšit všichni, včetně samotného recenzovaného autora, který má těšení se přikázáno! Vítěz může být jen jeden a to ten, který dostane od kolegů kritiků nejvíce tipů.

/Každý z vás má k dispozici k udělení jen jeden tip!/

Tip od samotného Miroslawka, bude počítán jako tipy dva a hlasovat bude jen pro jednoho z vás!!!



Diplom jej  /vítězného kritika, ne Miroslawka/ samozřejmě nemine!





A teď nezbývá, než popřát dobrý lov. Tužte se písmáčtí lovci, přejeme vám pevnou ruku, dobrý postřeh a přesnou mušku! :)










33 názorů

jejdavilda
06. 07. 2009
Dát tip
dyk já vím, že nepřemlouváš, klidně si hrejte :-)

raja
06. 07. 2009
Dát tip
No hlavně že tě zase vidím:)už sem myslela žes padla pod trochej:)))

raja
06. 07. 2009
Dát tip
Jejdíku, ale já tě nepřemlouvám:)

jejdavilda
06. 07. 2009
Dát tip
Nemíním pitvat dílka někoho jiného. nechci ztrácet čas vysvětlováním proč se mi líbí či nikoli anebo větným rozborem. Venku je hezky tak k čemu to? Myslím, že je pro mě lepší vzpomínat na příjemně strávený den se slečnou než s recenzí :-) Marvin, ale jo pár se jich najde. Třeba sobě rozumím celkem slušně

raja
04. 07. 2009
Dát tip
odsudky a chválu? Myslím že si recenzi pleteš s čímsi jiným:))

jejdavilda
04. 07. 2009
Dát tip
Já? Jako do té soutěže? To ne, jsem nekompetentní. Teprve nedávno jsem si uvědomil, že to co se líbí mi se nemusí líbit jiným a taky,, že tomu čemu nerozumím, nemusí nutně znamenat nesmysl. Tak proč bych měl dělat hlavu pomazanou, na odsudky či chválu je lepší věk kolem 20 let.

raja
04. 07. 2009
Dát tip
A už si někoho ulovil?

jejdavilda
04. 07. 2009
Dát tip
a jezdíš často na motorce?

raja
04. 07. 2009
Dát tip
první sem napsala v třetí třídě, druhej nedávno;D

jejdavilda
04. 07. 2009
Dát tip
píšeš fejetony často?

raja
03. 07. 2009
Dát tip
fejetony píšu zásadně nadrndaná:P

jejdavilda
03. 07. 2009
Dát tip
no jestli jsem si to nemyslel :-). Jéé, tos psala ty? A já myslel, že moucha a říkal jsem si, že umí i moc pěkně česky. Tak chválím tebe

raja
03. 07. 2009
Dát tip
já pochopitelně...

jejdavilda
03. 07. 2009
Dát tip
by mě zajímalo, kdo bude zkoumat zda mají kritici ocásek

Fouraix
01. 07. 2009
Dát tip
kritici sou nějak potichu:) ale mrkwoslava bych rozcupoval na ten šup

řádek
01. 07. 2009
Dát tip
heh :) Tak lovu zdar :)

a jo tak...:D

raja se za gaye vydávat nemusí :o)

a máš raju v oblíbaných?

LaMouette
01. 07. 2009
Dát tip
nelofit.. kousu.. ;-)

Rampoušek
01. 07. 2009
Dát tip
no jo, to by se ti líbilo viď? :))

Miroslawek
01. 07. 2009
Dát tip
Nebyla řeč o tom, že se budu muset těšit a pro někoho hlasovat ;o)))

moorgaan
01. 07. 2009
Dát tip
ted jsi mne nachytal!-jsem chytlavej a uchytit se nekde uchytem lec nebyt chycen pri chytani je na Pismaku nemozne!..bych to nechytatelne schytal

sakra, já už letos jednu recenzi psal...ale červenec je dlouhý, podu mám :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru