Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do hajzlu s vaší válkou

13. 09. 2001
8
1
2222
Autor
FLO

 

Dneska je slavný den. Teda měl by být. Mám narozeniny. Ale – ouha! Ráno vstávám, pouštím televizi a sleduju události v Americe. Samozřejmě, co jinýho by se mělo dneska řešit. Ještě včera mi celá situace byla docela lhostejná. Dneska začínám přemýšlet o tom, co by se všechno mohlo stát, dochází mi, že to nebude žádná sranda, a tak si radši zapálím cigáro a pomalu se hrabu z postele. Nemám v plánu v práci nic slavit, a tak se vlastně nic mimořádnýho neděje, ale večer, večer to teda pěkně roztočím, to bude něco.

     V autobuse se všechno propírá, každej k tomu má milión keců a názorů, všichni sou chytří a média tomu všemu dávají na prdel. Občas se nad tím ještě usměju, příde mi to přitažený za vlasy. Náladu už mám trochu pokaženou, ale sem rozhodnutá, že se nenechám rozhodit.

     V práci už je to horší. Sedím hned vedle rádia a zpráv už mám plnou hlavu. Na svůj slavný den pomalu zapomínám. Říkali, že bude válka a tady už se nemůžu usmívat, čím víc slyším zpráv, tím větší dostávám zlost, a taky mám strach a divnej pocit. Přepadají mě myšlenky, co by se stalo, kdybysme fakt byli ve válce, teda kdyby šli chlapi bojovat, mám strach o ty tři, který mám nejradši a je mi z toho všeho špatně. Už sem slušně otrávená, a tak se odpoutávám od rádia a od práce a odcházím na oběd. Tam se to zase propírá a mě už nechutná ani jídlo, ani ten zelný závitek, na který sem se tak těšila, není dobrý, jídlo vyhazuju a při odchodu z jídelny ještě zaslechnu, že sou to fakt svině, jo, to teda sou, pomyslím si a radši si jdu zapálit cigáro a v kuřárně na nic jinýho nemyslím. Ještě, že sou lidi, kteří dokážou i v takové situaci myslet na práci a brát to smrtelně vážně, takže debatu hodí tematicky někam jinam. Vracím se ke svým fakturám a k rádiu a čím dál víc přemýšlím, proč zase budou lidi umírat kvůli pár debilům, kteří mají místo argumentů letadla a čeho ste tady chtěli dosáhnout, nechápu to. Nechápu nic. A ti na druhé straně, ti nejvíc ublížení, myslím občany slavné Ameriky, kteří oplakávají oběti neštěstí, tak ti samí lidé volají po krvi, jo, oni nám ublížili, tak tam hoďte bomby a zabijte je taky, my sme se z dějin nepoučili, no nic. Tak jim dejte co proto! Přichází brácha a dává mi přečíst Nostradama, to je bomba, říká, on to věděl. Moc mě to nepotěšilo. Zatímco já tady sedím nad papírama, v Americe je chaos, plameny a nešťastní lidi, kteří se potřebují pomstít. A taky teď někde zasedají ti chytří, mocní a botatí, kteří rozhodují o tom, jestli ti mrtví už stačili, nebo přibudou další. A já sem se rozhodla, že od zítřka přestanu kouřit. Má vůbec cenu něco začínat? Nebo vlastně končit?

     Odpoledne sedím zase u televize a vidím už po několikátý, jak padají budovy, jak pobíhají lidi po ulicích, jak převážejí zraněný a jak jiní stojí několikahodinový fronty, aby mohli darovat krev. Někde jinde se z toho lidi radují. Je mi do breku. Tak do tohodle sem se narodila? Peklo stokrát jinak. Venku prší a je takový unavený počasí. Takový jako já. Taky sem unavená. Tímhle světem, který nemá šanci se napravit, jak si někteří naivně mysleli. Večer nic slavit nebudu – i když bych možná měla. Tak teda... všechno nejlepší.


1 názor

Barman
23. 11. 2007
Dát tip
Bude líp. Fajn povídka, vážně

Ať tak či onak, jsme první generace, která zná válku jenom z televize. Zatím... Snažme se o to aby to tak i zůstalo.

MrUďa
18. 09. 2003
Dát tip
A je to pořád stejný, ne-li horší směrem k řiti, jak vidíme o dva roky dál, že?

JASAN
17. 03. 2003
Dát tip
Vydrželas nekouřit ?

Vole
25. 10. 2001
Dát tip
tiez fsetko najepsie, dufam ze oslava sa neskor ale predsa konala :-) a mas fajn nazory (okrem ineho) to tu bude znova "oko za oko zub za zub"?????!!!!????? a to v 21.storoci, no comment.

clovrdik
16. 10. 2001
Dát tip
FLO, aspoň dodatečně všechno nej k narozkám

Pepe
21. 09. 2001
Dát tip
a) Přestaň kouřit b) Vidíš to moc černě. Nějaké hmyzí rody taky vraždí své rodinně příšlušníky, my se od nich lišímě jen motivací. Efekt je stejný a v těch 6 miliardách se ztratí... stejně jako 35 000 lidí, kteří denně zemřou hladem nebo na nemoci jím způsobené... i lidská populace, ač se to mnohokrát nezdá, je součástí přírody a základní cyklus všeho živého je: rozmnožit a zemřít. Lidé trpí všude... nevím, proč se to v případě USA tak rozpatlává. ... vše nejlepší (hlavně nebuď prase a nekuř... nebo budou za pár let trpět i Tvoji nejbližší)

Bacil
14. 09. 2001
Dát tip
Taky všechno nejlepší...

Deltex
14. 09. 2001
Dát tip
Též přeji vše nej... a *!

Ostrovidka
14. 09. 2001
Dát tip
FLO, vše nej ..... a s tím kouřením !!!! to mysli vážně.........

Danny
14. 09. 2001
Dát tip
všechno nejlepší :-)*

Sala
14. 09. 2001
Dát tip
FLO: yo!!! :o)***

kafka
13. 09. 2001
Dát tip
*

nebraska
13. 09. 2001
Dát tip
vsechno nejlepsi.....treba ti pristi uz nebudou.... :(

Albireo
13. 09. 2001
Dát tip
Všechno nejlepší FLO. Je mi líto, že se to stalo zrovna na Tvé narozeniny - ale to je zanedbatelný detail proti tomu, že se to vůbec stalo.

Climaster
13. 09. 2001
Dát tip
..jen to oslav!!!!!!

Sala
13. 09. 2001
Dát tip
FLO.. připojovat se na tohle ovzduší leteckým přípitkem je jako hustit vzduch pod nohama o příští domnělou jistotu.. buď ráda, dokud Jsi.. tak nějak. Zasedni sama za sebe a dej jim všem za cenu začít a dokončit!!! ex-šlukem na frak!!! :) ať si nemyslí, že jim to projde, takhle mi tě tady depčit. Usměj se navzdory, nebude líp, ale může se stát, že touhle vteřinou mě spasí v reálném pekle (pouze) přiznat si.."mám tě rád." někdy prostě musíme připustit možnost 100+1.. nemáš víc než sebe, a to je dar.. a to je výzva pro každý další den.. stojí to za to.. přesvědčit se vybalancovat na hraně jako já tyhle kecy.. prostě FLO, všechno co možná nejlepší!!! *! lahváč jistoty k nohám :)

FLO
13. 09. 2001
Dát tip
Díky moc, ale vůbec mě neštve, že se to stalo na moje narozeniny, ale kam se to člověk narodí... no jo, bude hůř.

Climaster
13. 09. 2001
Dát tip
..myslim, ze jsme se narodili jeste dobre...

Všechno nej Tobě........ i tomuhle světu:)

Wiki
13. 09. 2001
Dát tip
Všechno nejlepší FLO , a nejen Tobě....

Monie_Kim
13. 09. 2001
Dát tip
FLO - všechno nejlepší, třeba ty příští budou lepší... :-)

papouch
13. 09. 2001
Dát tip
vše nej

LOLITKA
13. 09. 2001
Dát tip
Všechno nejlepší!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru