Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro pamětníky - Chabal story

30. 06. 2009
7
95
7481
Autor
raja

Rozhovor byl původně určen pro časopis kafe, ale že se tam nehodí, tak ho dávám sem, někdo po něm totiž očividně touží:) malá vzpomínka na velikána... Žalostné zpěvy z Paříže /Francois baptiste Chabal/ Jak zhořkla mi ta kdysi sladká Paříž, to město, milenců skrýš, bez Tebe má drahá, na břehu řeky Seiny kanu slzí kříž. Na starém kopci Montmartském, v bazilice Sacre-Coeur, tepu liturgii shledání, na oltář božské šíje. Dny jež tu dlím jsou jak nápoj Chiméry, co kosti v mor a bolest obrátí, tak horoucně, jak toužím po Tvém objetí. Nač jsou mi zrcadla prchavé imprese, pohled ženy milánské? Nač jsou mi klenoty pařížské, do širokých bulváru vhroužené, když Tě nemám po svém boku? Mlžno jest v oku mém, hrdlo v poušť rozlehlou se mění. Vzlétl bych nad útesy, času bol, pro Tvé srdce s tokem rtuti lásky.







Spolu s ním odešel z písmáku duch dob dávno minulých a vzletné zamilované vrše, psané převážně pro dámy jeho srdce, po vzoru renesančních básníků .Dodnes, přestože od jeho odchodu z našeho serveru uběhlo již pěkných pár měsícu, se nanašel nikdo, kdo by ho dokázal alespoň částečně nahradit.  Někteří jedinci se z jeho odchodu nikdy nevzpamatovali (Armin Tamzarrian či kritik Pišta Hufnágl, pzn.redakce)
Ano, řeč je o Francoisovi baptiste Chabalovi. I když vlastně, ne tak úplně. Po najití a oslovení Francoise, mně totiž čekal doslova šok!!!

Cituji: „ Nedokáži si už vzpomenout ani na svůj nick na Písmáku. Že bych byl opravdu Francois baptiste chabal? Ale možná je dobře, že Francois ve vzpomínkách umřel a narodil se někdo jiný...“

Zdeněk se nepamatuje! Podle slov autora, Zdeňka Kopřivy, je Francois minulostí. Zdali jeho minulostí, se můžeme pouze dohadovat...
Snad Vám napoví malé interviu, které exkluzivně časopisu k.a.f.e, tento kontraverzní, nyní dokonce i tak trochu tajemný autor poskytl.



Kafe: Zdravím Tě Zdeňku. Je tohle tvůj první rozhovor pro bulvár? Nejsi z toho nervozní?
Z.K: Pro bulvár??? Já jsem si myslel, že to je literární časopis:-) Ale kdyby to byl bulvár, tak vůbec nejsem nervózní, protože jsem veřejnosti neznámá osoba, chichichi.

Kafe: To si jen myslíš. Nemůžu se nezeptat, co Tě vedlo k odchodu z písmáku a následnému přechodu na jiný literární server...
Z.K: Už si přesně nepamatuji, co mě vedlo k přechodu od Písmáku k Saspi. Na písmáku jsem byl opravdu velmi krátce a nemohl jsem si tam moc zvyknout. Nezdálo se mi to tam moc přehledné, ale myslím si, že to je věc vkusu. Takže je jasné, že mnohým lidem spíše bude vyhovovat Písmák než Saspi. Mě více vyhovuje Saspi pro jeho jednoduchou přehlednost a proto jsem na Saspi a ne na Písmáku.

Kafe: Procházela jsem Tvou tvorbu a komentáře na serveru saspi, evidentně se Ti tam daří a jsi oblíbeným autorem. Jaký je Tvůj recept na to stát se tak dobrým, úspěšným básníkem?
Z.K: Přemýšlím nad tím, co to znamená být úspěšným básníkem. Jestli to znamená vydávat knížky, které si lidé budou rádi kupovat a nebudou při tom přemýšlet, jestli je to hodně nebo málo peněz, potom jsem neúspěšným básníkem. Být básníkem znamená především milovat srdcem. Vzpomínám si na jeden film, určitě ho znáte i vy. Ten film se jmenuje Poslední Samuraj. V tom filmu jistý samurajský válečník píše báseň. Píše ji téměř celý život a nemůže svou báseň dokončit. Jeho báseň začíná slovy:

"Naprosto dokonalý květ je vzácný. Člověk ho může hledat celý život a přece to nebude ztracený čas."
Básník celý život hledá konec své básně a až ve chvíli, kdy umírá na bojišti, najde konec své básně:
" Všechny květy jsou dokonalé."

Takže já jsem spíše takovýto druh básníka. Hledám svou jedinou báseň a i kdybych si na ni měl počkat třeba i celý život, tak si na ni počkám, protože skutečná báseň se rodí v básníkově poznání a to si vyžaduje jistý čas. Napsal jsem toho spousty, ale za skutečné básně považuji možná jen pět svých básní. Ostatní básně mohu kdykoliv spálit. Nemají pro mne žádnou hodnotu.

Kafe: Ptala jsem se již v naší mailové korespondenci a nedá mi to, zeptám se Tě ještě jednou. Jsi Zdeněk Kopřiva, který publikoval na serveru písmák pod nickem Francois baptiste Chabal? Věk i Tvé jméno by tomu napovídalo, navíc datum registrace na saspi
by zhruba odpovídalo době, kdy Francois zrušil svůj profil na serveru písmák...
Z.K: Chichichi, no, to kdybych věděl kdo jsem:-))) Ne, ale teď vážně. To jméno mi vůbec nic neříká. Takže si možná povídáš s někým úplně jiným než byl Francois Baptiste Chabal. Ale možná bych mohl být Francoisem Chabalem Baptistou. Přiznej se,
však neděláš žádný rozhovor pro časopis:-) Možná jsi jen chtěla zjistit, jestli jsem skutečně Francois Baptiste Chabal.

Kafe: Pravda, fotka kterou máš v profilu, příliš neodpovídá nám tak dobře známé podobizně pana Chabala mezi květy magnolie. Jsi si jist, že jsi v poslední době nepodstoupil žádnou plastickou operaci?
Z.K:Tak toto mě vážně teď pobavilo:-))) Chichichi... Ano, jsem si naprosto jistý, že jsem v poslední době a v jakékoliv jiné době nepodstoupil žádnou plastickou operaci, která by způsobila, že by se z Francoise Baptisty Chabala stal úplně jiný Francois Baptista Chabal. I když mám magnólie velmi rád, nepamatuji se, že by mě hledáček objektivu vyfotil mezi nimi. Teď si tak trochu připadám jako světoběžník Jára Cimrman, který ač měl jen jednu podobu dovídal se z různých zdrojů, že byl spatřen v
Paříži, v Londýně či dokonce i u eskymáků v jednom z iglů, ačkoliv on toho času bydlel v jedné malé vesničce na severu Čech.

Kafe: Otázka z jiného soudku. Jak trávíš svůj volný čas, sleduješ třeba ruggby?
Z.K:Volný čas se pro mě stává luxusem, protože mám dvě zaměstnání a v poslední době si říkám, jestli to má nějaká smysl se tak štvát. Ale i přesto si najdu volný čas, zejména v noci, když všichni spí. Ten čas mám opravdu rád, když je ticho a já mohu rozjímat nebo si číst knížku nebo psát básně. Kdysi jsem hodně sportoval. Osm let jsem hrával závodně voleyball, potom jsem běhával maratóny, bohužel cíle jsem se málokdy dočkal, protože v čase, kdy jsem dobíhal, tak už tam nikdy nikdo nebyl anebo mi bourali cíl. Ale potom se mi stalo to neštěstí, kdy jsem zlenivěl a přestal sportovat. Ale sport mám velmi rád. Nejraději sleduji kopanou, hockey, ale i ruggby.

Kafe: Tak to je Ti jistě dobře známé jméno rugbyového hráče Chabala, ale nechme toho, jděme dál. Jestli jsem správně pochopila, v současné době žiješ na Slovensku. Jak se ti tam líbí? Na písmáku se zrovna nedávno živě diskutovalo o tom, že by snad slovenští autoři neměli na českých literárních serverech publikovat. Můžu znát Tvůj názor?
Z.K: Už zase ten Chabal:-) Na slovensku opravdu v současné době žiji a děkuji za optání, líbí se mi tu. Žijí tu dobří lidé. Jen se mi zdá, že jsou málo průbojnější než řekněme Češi. Co se týká druhé části otázky, myslím si, že by bylo škoda, kdyby Slováci nemohli už publikovat na českých literárních serverech svá díla. Na Saspi publikují svá díla i Slováci a setkává se to tu s pozitivním ohlasem. Češi si rádi přečtou slovenská díla a často ve svých reakcích říkají, jaká zvukomalebná je slovenčina. Myslím si, že tak příbuzenské jazyky jakým je čeština a slovenčina by mohla být spolu na jednom serveri. Možná by se to mohlo oddělit jako slovenská díla a česká díla, ale nevidím pražádný důvod, proč by Slováci nemohli na českých serverech publikovat.
Rovněž si myslím, že Češi a Slováci jsou dva národy tak vzájemně propojené, že je to zcela přirozené, i když jsme se rozdělili, jsme si velmi blízcí a myslím, že to také tak zůstane.

Kafe: Zdá se že se v současné době, ve své tvorbě, zabýváš hlavně duchovnem a vychodní filozofií, co Tě k tomu přivedlo?
Z.K: Ano, přiznávám, že jsem duchovně založený člověk a do jisté míry mi je blízká východní filozofie avšak není dobré být svázán jakýmkoliv náboženstvím. Svoboda je pro mne důležitá a chci-li být svobodný, musím jít za náboženství. To znamená vzdát se jakéhokoliv náboženství. Prostě jen být člověkem podle svého vnitřního svědomí. A víte jaké je úplně nejvyšší náboženství? Držet hubu! Opravdu je to tak! Živé ticho jsem zažil několikrát, ale myslím si, že toto není obsahovým zaměřením tohoto časopisu. Každopádně stačí být tichý a v tom tichu jsou odpovědi na všechny otázky.

Kafe: nyní trochu polechtám Tvé básnické střevo. Zajímá mě co se Ti vybaví, dejme tomu, při vyslovení ženského jména Alexandra a jestli jsi schopen improvizace a teď, v tomto okamžiku, složit čtyřverší pro šťastné nositelky tohoto jména?
Z.K: Při slově Alexandra se mi vybaví moje máma, protože se jmenuje Alexandra:-) No
a teď tu báseň:-)

Do srdce Tvého Alexandro
bílá vločka taje, říkám ji Sněženko
copánky zářící jak žluté sluníčko
vítám tě má něžná matičko.

Chichichi, tak toto je asi ta největší blbost, co jsem kdy napsal:-) Promiň mami:-) Dík za
rozhovor, ale doufám, že to nikde nebudeš publikovat, protože bych se asi hanbou
propadl:-)))

Kafe: Chceš něco vzkázat pozůstalému Pištu Hufnáglovi?
Z.K: Proč já nešťastný jsem si nevzal za manžela Pištu Hufnágla, chichichi:-)

Kafe: Dobře, přeji hodně inspirace a štěstí v Tvém literárním snažení. Moje poslední otázka. Jakou piješ kávu, piješ-li ji?
Z.K: Já piju kávu Velvet. Je velmi jemná a má výbornou pěnu na povrchu a navíc chutí báječně:-) Tak se měj moc fajn a už je konec?

Kafe: Ano, náš rozhovor je u konce, děkuji Ti.



Posuďte sami. Mé prvotní nadšení z toho, že se mi podařilo najít Francoise baptistu Chabala a z toho, že souhlasil s interviu, pro náš nový časopis, po jeho popření sice opadlo ale s další a další naší komunikací, ve mně opět sílilo přesvědčení, že máme svého Chabala. Ale konec konců, není Kopřiva jako kopřiva...



95 názorů

pozorovatel
03. 07. 2009
Dát tip
tak to vlož znova :) chápeš, ne?

raja
03. 07. 2009
Dát tip
Ti říkám že vložila, odeslala, a napsalo mi to že pro tuto akci se musím přihlásit...kdybych se nepřihlásila, nemohla bych ni vkládat, takže přihlášená sem byla...logický je, že když jsem "jakoby" přihlášená nebyla, nemohla jsem žádný článek odeslat a datábáze tuto akci zaznamenat, přestože jsem vložila a odeslala...chápeš to, ne?

pozorovatel
03. 07. 2009
Dát tip
podle databáze jsi článek žádný nevložila...

pozorovatel
03. 07. 2009
Dát tip
určitě bys měla vložit do příslušné kategorie jinak postupuj podle Návodu..

raja
03. 07. 2009
Dát tip
no, já vložila:))do "odeslat článek", ňa to fofrem vykoplo:) Že bych to měla vložit jinam?

pozorovatel
03. 07. 2009
Dát tip
nerozumim vložilas článek?

raja
03. 07. 2009
Dát tip
heh, tak sem to dala do "odeslat článek" a mě to vykoplo:)

raja
03. 07. 2009
Dát tip
Já to zkusím, ale jak to zmrvím...tak je to znrvený:)

pozorovatel
03. 07. 2009
Dát tip
to dej i na ekafe.. hodí se.)

Yvaine
01. 07. 2009
Dát tip
:)) Já nevím co, to se pozná, až to přijde.

Yvaine
01. 07. 2009
Dát tip
Máš to tam, ty růžová kravato:)) Ale mám to u Tebe;)

Yvaine
01. 07. 2009
Dát tip
VT, pošlu na mail;) ale připrav se na nejhorší

raja
30. 06. 2009
Dát tip
ně se líbí slzí kříž...to je taková klasika totiž. ostatně francoá prostě nejni. http://www.psanci.cz/autor.php?trideni=1&id=432 http://profil.osobnosti.cz/francois

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
Mlžno jest v oku mém, hrdlo v poušť rozlehlou se mění. Vzlétl bych nad útesy, času bol, pro Tvé srdce s tokem rtuti lásky. nádhera!!

raja
30. 06. 2009
Dát tip
auto na vodu...

raja
30. 06. 2009
Dát tip
sem říkala Dalibora Jandu, kopyto!

Norsko 1
30. 06. 2009
Dát tip
Mlžno jest v oku mém. Toť on, mého srdce šampión


tak to naskenuj a pošli, lakomče :-)

Ještě ho mám schovanej :)

Vaude, to byl Instinkt, ne MF Dnes.

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
preventivně! .-) sice původně na Armina, ale.. Vynadej ženě, ona už bude vědět, za co.. .-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
za co?!:D

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
Prc, prc. .-)))

Norsko 1
30. 06. 2009
Dát tip
Mlžno jest v oku mém

a sprcá mě... tovížejo :-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
jo a papouch mě sprcá, to víš že jo, přesuň to ty!:)))

ty už jsem nepopatřil... jsem to hledal v archivu na googlu :-$ Hele, rajo, přesuň to do diskuzí :-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Vyměním plakát Dalibora Jandy za céčka!:) (bez diskuzí je to na prd Armine, chjo)

Mohu ze své sbírky nabídnout toto : - Alexandra Sovinská - Červená lucerna - Kurtizána - M. et Mme Petrowski - Srdce na papíře - Systematické milníky - Zkumavky vůle - Chabalovo pojednání o výtvarném umění - Báseň Lord Temný - foto Francoise mezi magnoliemi Vše bohužel bez diskuzí :-( "Při obědě si Francois pochutnával na všem, o čem mluvil se širokým úsměvem, který měl být spíše výsměškem a s revoltou v náprsní kapse svého saka."

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
skoda tak kultovniho autora - mohly se delat Chabaliady ale kdyz si ani Chabal nevzpomina, kdo je Chabal... pro me je to takove zklamani, jakokdyz nekde v Africe navstivili redaktori Mirecka z Basniku a on si jen matne vzpominal, ze nekde kdysi v Cechach neco hral...

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Báječně by jsme se skvěli!:)))

raja
30. 06. 2009
Dát tip
mohnuli by jsme uspořádat čtení jeho povídek a na velikánovu počest vzíti si semišové vestičky, růžovou kravatu a za ucho vetknout květ magnolie...

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
ja jsem snad nic od nej necetl, tak se toho trochu bojim!

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
ja pohledam rozhovor a naskanuju ho :-)) vymenou za Cervenou Lucernu

nezlobím :-) ale ten rozhovor bych si tady rád přečetl :-)

Já mám taky jeho povídky... jsem si udělal hezký večer na googlu a někdo se teď chlubí cizím peřím :-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Tož tedy! Poklad! Červená lucerna...jen škoda, přeškoda, že se nemůžem pokochat bez svolení autora.

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
aha - tak ja mam nekde ten casopis (snad jsem ho pri stehovani z Barcelony nevyhodil, ale takovy poklad - podklad asi ne)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
co já vím, šest bylo jen dílů teho s těma studentama a Curiovou na tej Sorboně...bo jak:P

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Terazky byl major, žádná kopřiva!

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Máš tu s dostavníky a navlhlým semišem?

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
o povidky si musis napsat jemu chabala to bola, terazky je Kopriva :-)

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
Mozna za mirnou uplatu prestoupi zpatky k nam, protoze to po nem zbylo hodne osirelych chabalistu. Treba jako Jean Francois Koprivka nebo J F Pupin

raja
30. 06. 2009
Dát tip
jj, ten rozverný článek mi kdysi poslal Francuá expresně do pošty:)))

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
ja jsem s nim cetl kdysi rozhovor v MF Dnes,kde je vyfocen v ruzove kravate a s poetickym gestem a vedle je fotka francouzskeho rugbysty Chabala, do ktereho se stylizoval souhlas s Arminem - tohle na nej moc nevypada, ale kdo vi...

Leč prostudoval jsem ho, a není to náš Francuch:( Hledání pokračuje!

Hurá! :)

když já jiné krtky neumím :-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Armine, nepiš mi tu krtky co nejsou k dílu:)))

norskej, prosím tě, neposílej mi na svoje myšlenky avízo

Norsko
30. 06. 2009
Dát tip
chabal byl jiný. V mých myšlenkách zemřel zcela jinou smrtí :-)

opraveno

pravda... mrknu na to :-) díky za echo :-)


raja
30. 06. 2009
Dát tip
Noro: No jasně, s táááákovejma....ne, nejsem. :) ale kdybych byla, tak bych je měla:) Tak Aleši, být u toho a přitom u toho nebýt, no nevím jak s tím budeš žít:)))) Díky Zuzu:)

začíná mě mrzet, že jsem francoisovi nevěnoval pozornost ještě za jeho písmáckého života. Zdá se, že jeho věhlas časem předčí i Cimrmana :o)

Norsko
30. 06. 2009
Dát tip
Mně sae jenom zdá, že ho až nespravedlivě napadáš. Nevím, kolik se do něj vejde, ale to si určitě nezaslouží. Svou pozornost bys měl věnovat spíš některým básním, než jemu. A to ho nebráním

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
Nor.- ten??? to určitě.

Norsko
30. 06. 2009
Dát tip
papouchu, nezdá se ti, že to s tím marvinem kapánek přeháníš ? Co když ti na nějakém srazu, kde bude inkognito (aby ti mohl rozbít hubu) rozbije hubu ? Někteří lidé se dokážou bránit i jinak, než slovy

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
neboj, bude to od vás daleko, zato já to budu mít naproti oknu posílám avi VT M., protože ho to určitě bude zajímat :p lidi, to je vůůůl :-)))

Zuzulinka
30. 06. 2009
Dát tip
pleskám*..tedy tleskám

raja
30. 06. 2009
Dát tip
navštiv klub žabožroutŮ, a popatři diskůzi u klubu:D

raja
30. 06. 2009
Dát tip
sem ti ho neposílala, co si, pamětník? Armine nedělej se, a hoď sem foto velikána v kravatě...stejnak ho máš uložený v pc. A nepohrdla bych malou ukázkou tvorby...třeba zpěvy z Paříže by byly ideální:P

raja
30. 06. 2009
Dát tip
:)

Ho, ho, ho, tak Vám nevím! Připadá mi, že tady někdo děsně naparuje svoje peří a přitom byl slavný o moc později nežli mé skromné JÁ! Ne to je jen legrace. Neboj Leošu tedy Lukáši. Stále se mně to nějak plete. Nějak se nám to tu žení a vdává což je super. My s mojí snoubenkou plánujeme svatbu na příští rok. Jinak co se týče mě tak jsem, na večerním studiu píši, archaickou poezii básnické povídky divadelní scénáře pro Leča texty a dopsal jsem novelu. Zatím jediný větší úspěch bylo uveřejnění mého rozhovoru a dvěma otištěnými básněmi v časopise Instinkt. Byl jsem vybrán z celé české republiky jako jediný zástupce básníků píšící lyriku, jež jsou zatím amatéry. Nějak mě to jak se tak říká, netrhá ale co aspoň jsem poznal něco nového. Jinak, jsem si nechal přidat druhé jméno, jak jste, si všimli a je francouzské. Ironií osudu je že jsem asi dva měsíce po tom zjistil, že mám, předka ve Francii čímž byla, moje diagnóza Galofil zpečetěna. Salut. Zdeněk François 20. 02. 2009

Jinak je docela smutné zůstává bez odezvy Lukášův úspěch ba dokonce opomíjíte i podporu. Je to nadějný umělec který se rozhodnul vrhnout se na zkaženou cestu showbyznysu což si žádá pogratulování. Nebude to jednoduché, ale jsem si jist, že on to zvládne neb má číslo na pravého Leoše Mareše a ten má televizi za 5000000! Takže bacha na to!!!!! Zdeněk François 20. 02. 2009 Tohle je chabal

jsem se mrknu na jeho třídu na spolužáky... naposledy se přihlásil 28. 06. 2009 16:07, stále jako zdeněk francois kopřiva, tak ať nekecá, že se nepamatuje... btw., přál bych vám vidět ty jeho fotky :-DDDDDD

pozorovatel
30. 06. 2009
Dát tip
Chichichi

raja
30. 06. 2009
Dát tip
papoušku, ale nestavěj to moc blízko, že ne? Voni jak mě poslali ty prospekty..vypadalo to že to bude krapet dál...smě teď nasadil chroustala, a já nebudu spaty!

to je pořád málo... z jeho gramatikou by musel chodit na kondice pár let :-)

raja
30. 06. 2009
Dát tip
třeba chodí na doučování...

i když... aby jsem... možná je to chabal

raja
30. 06. 2009
Dát tip
Tak s tím něco udělej papouchu!:D Vim, no co už, ale udělaj nám živej plot, tůjkovej, heč!:)))

ze dne 14.12.2008, 20:11:09 Zdeněk Kopřiva: Chichichi... teď si mě rozesmál s tou socialistickou prací:-))) Svá díla právě proto vkládám na Saspi, aby jsem si uvědomil některé chyby a odstranil je. Takové je i dílo Ruce, kde mi zpětná vazba umožnila, především po výborném nápadu od Veroniky, nahradit slovo ruce jednotlivými částmi rukou, což jsem učinil a dílo již působí daleko přívětivěji po formální stránce, zatímco po stránce obsahové zůstalo stejné. Takže možná tu za nějaký čas vložím opravenou verzi tohoto dílka. Tobě děkuji za komentář a přeji hezký večer. Všimněte si pravidelné interpunkce, tohle nemůže být Chabal :-)

jen mám pocit, že tohle není Chabal...

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
jo... a co říkáš na to, že vám vedle zahrady rajtujou buldozery, vrtací soupravy a domíchávače a vyroste tam betonová hrůza? ))

raja
30. 06. 2009
Dát tip
jj, Zdeněk byl úžasný:D Dík:)

kopřivu mráz nespálí :-) Řekl bych, že na saspi stoupne návštěvnost, ať už je to cokoliv :-) Yop, až ho uvidíš, zeptej se ho, jaký má vzkaz pro mě :-) Ale hlavně : Děkuji velice !

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
výborný*

papouch
30. 06. 2009
Dát tip
joo :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru