Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jára Cimrman a alkohol

01. 07. 2009
13
11
3747
Autor
Ferry

 

Takto správně je otázka položena vůbec poprvé. Při analýze historických artefaktů, jež jou o věcech Járy a alkoholu k dispozici zejména v The Scotch Whisky Heritage Centre v Edinburghu, bylo zjištěno, že v případě jmenovaných aktérů se vskutku nejedná o obvyklý vztah KONZUMENT (popřípadě abstinent, kdy je ovšem vztah plochý až prázdný))- ALKOHOL, ale o vzájemný vztah dvou rovnocenných partnerů.

 

Sám Jára na to přišel postupně, počínaje rokem 1897, ve Skotsku a sympatiemi, které k němu chovala zvláště třikrát destilovaná whisky, byl zaskočen a rozpačit.

Příběh sám má se takto:

 

V době svého učitelování v Liptákově jel Jára poté, kdy vyhodnotil přírodopisný test zadaný jím žákům tamní jednotřídky ve věku sedm až dvacet tři let (ve druhém případě se jednalo o levobočka hraběte Harracha, který až do svých 17 jar, ve Vídni vychovávaný, nepoznal češtiny - ale "huš" už, jiný příběhu) vesměs známkou velmi dobrou, na velikonoční výlet vizovických intelektuálů do Edinburghu. Moravské muzeum R. Jelínka mělo se skotskou institucí jmenovanou shora od roku 1895 družební vztah. Vizovice, majíce mezi významnými občany právě pomálu inteligence, pozvaly  na volné místo zájezdu známého vědeckého poradce, pedagoga a dobrodruha Járu Cimrmana. Ten byl tomu rád a o pár týdnu později už se naparoval v dostavníku taženém čtyřmi otužilými vřesovištními koníky na cestách kolem skotských jezer, hradů i měst.

 

Na exkurzi ve výrobně whisky v Edinburghu, jejíž majitel i zaměstanaci se s vizovickou partou již dobře znali, došlo téměř k roztržce. To poté, kdy zadudali domácí dudáci, do posledního drobtu byl spucnut Haggis z ovčích vnitřností, hovězího loje a ovesných vloček vařený v ovčím žaludku, a když bylo vypito mnoho zdejšího piva. Pak konečně se obřadně přistoupilo k ochutnávce whisky. To odehrávalo se ve sklepích výrobny u zvlášť velkého sudu. Byly proneseny drobné humorné projevy,  načepováni první pumprlíci. Jen, co je společnost do sebe obrátila, skotská očka jala se potměšile pátrat po tvářích hostů, ti pak nezastírali odpor slovy "Fujka," "To je vocas," ba i "Kurňa" ozvalo se ojiděněle.

Jediná dáma mezi výletníky, choť starostova, zatahala tohoto za šos a špitla: "Tato, toť je tén zkažené z miňula, urobila sem si na ňém značku."

Moravané zírali na runu vyrobenou  šikovnou malérečkou - starostka přivdala se do Vizovic ze Strážnice - nepochybně, byl to on. A hned nutili učitelského, aby to jen pánům lakotům pověděl skotsky, jak je odhalili a jak ty jejich patoky vyplijů jim na botky.

Pacifista Jára vzpomenul pohotově, že jednou z otázek přírodopisného testu, který nedávno připravil svým žáčkům, byla i tato:

"Jak lze dosáhnouti většího výnosu a kvality flóry plodící nám různou potravu a pochutiny ?"

Odpověď zněla: "Kamaráděním s ní a libozvučným zpěvem," a všichni ve třídě včetně stěn a levobokého tupce Harracha měli odpověď správně. Však jim učitel nevyprávěl právě zřídka, jak rozvoněl vévodské skleníky pohlazením rostlého tam listoví a zpěvem módních Dvořákových moravských dvojzpěvů v jedné osobě.

I přitulil se Jára k alkoholickému olbřímovi z poctivé duboviny a tichounce mu do dýh zazpíval tři první ze zmíněných zpěvů .

 

Zazpíval "Proměny" - a tekutina zbylá ve frťanech a podrobená příkré kritice, již nelze se ctí opakovat, zezlátla. Zazpíval "Chudobu" -  a čep sám odskočil a doplnil prcky až po okraj. Přítomní bez ohledu na národnost je do sebe kopli a tklivý dvojzpěv "Rozloučení" zpívali již všichni velebíce výrobce za lahodný mok.

 

Skotům Járovo konání neuniklo a prosili ho, aby u nich setrval na výhodné pro něj stáži jako šlechtitel sladové whisky. Jára jim vyhověl, když předtím musel slíbit vizovickým, že stejný podělek realizuje pro ně v příští sezóně.

 

Járova emoční inteligence a jeho vztah k alkoholu včetně  jednotlivých ingrediencí byla obdivně popsána mnohými britskými učenci i obchodníky. Kontinentální Evropa však žárlivě mlčela.

 

Jára nestal se za tuto svou biblickou schopnost přeměny nelákavé tekutiny na slastiplný mok slavným, přišel však k dostatku fiskálních prostředků na své příští cestování a investice do vědeckých počinů. I na mecenášování zbylo.

 

Bůh mu žehnej. 


11 názorů

Prosecký
03. 07. 2009
Dát tip
není to spíše povídka, než úvaha?

Prosecký
03. 07. 2009
Dát tip
Drž se. Konečně jsem našel na Písmáku zpřízněnou duši.

Ferry
02. 07. 2009
Dát tip
ĎĎĎĎĎ, jste ke mně tak shovívaví !!!

avox
02. 07. 2009
Dát tip
když si dají dvě decky berou už chlast vědecky? :-)) velmi zdařilé dílo*/

Bíša
01. 07. 2009
Dát tip
Skvělá a neznámá epizoda že života našeho velikána!

moorgaan
01. 07. 2009
Dát tip
chlapi berou alkohol vzdycky vedecky!..vzdyt je to veda

takže přísloví "mluví jako do dubu" je původem ze Skotska... opět zdařilý počin (ač pozornému čtenáři neujdou drobné technické lapsy...Vizovice, mající...ale na požitku to mění pramálo)

moorgaan
30. 06. 2009
Dát tip
po tech Skotskejch srackach bolela Jaru hlava jako dub - i rekl si, cim jsi se zkazil, tim je treba se napravovat - a naucil Skoty delat chlast v dubovych sudech!:-))/**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru