Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jitření aneb jak je těžké být světově uznávaným vynálezcem

01. 07. 2009
17
26
4668
Autor
aleš-novák

úryvek dopisu, který psal Jára Cimrman během svého pobytu na oddělení popálenin ve Vídeňské nemocnici svaté Anny svému příteli T.A.Edisonovi (věnováno Ferry, správkyni pozůstalosti prvního českého buditele, skladatele, spisovatele, vynálezce, letce, kosmonauta etc... Járy Cimrmana ml.)

 

milý Tomáši,

myslím, že nemá

naději tření

ebonitové tyče

liščím ohonem.

dost

jsem pohořel...


26 názorů

FAE BOMB
11. 07. 2009
Dát tip
Počkat! Já myslel, že jsem to ukrad' Nonetě, ten ebonit.. Chceš mi tvrdit, že jsem vokrad' zloděje?! Každopádně si to nějak vyjasněte... Zásadně nekradu z druhý ruky...

tak to gratuluji k výběru :o)

ses nějak rozjel :o) dík...

avox
02. 07. 2009
Dát tip
k minidílku s vtipem spěchám s velkým tipem :-)

Toscana
01. 07. 2009
Dát tip
chááááá - už jsem to poslala mailem jednomu kámošovi, cimrmanologovi celou jeho bytostí. Tohle je teda ukrutnej bod (mít tu víc přezdívek, tipuju jak urvaná, takhle ale jen ten jeden). *T

Ferry
01. 07. 2009
Dát tip
Alešku, takovéhle cestování už nikdy (naposledy se mi po trajektu rozutekly tak před deseti lety tři svěření mi Britíci, už z nich jsou klackové). Slevu? Měla jsem štěstí, že jsem neplatila pokutu... Do UK už výhradně lítám.

Diana
01. 07. 2009
Dát tip
aleši, jsi velmi blízko pravdě. Ve skutečnosti Járův genius ani tentokrát nezklamal: Byl to on, kdo měl ten nápad první! Edison jen dopracoval mechanicky Cimrmanovu myšlenku. Velmi užitečná a dobře formulovaná připomínka přátelství obou velikánů ***

Ferry: předpokládám, že máš na těch trajektech slevu :o)

:)

Ferry
01. 07. 2009
Dát tip
Tak si dovedeš, Alšíku, představit, jak jsem ráda, že Briti ponechali Járou vynalezenému a pojmenovanému trajektu, který poprvé umožnil přepravu automobilů z kontinentu do Doweru a zpět, název "ferries".

tak do zpráv? :o)

a co? :o)

moorgaan
01. 07. 2009
Dát tip
alesi Jara to ve svych pametech / mel vyrazene v pamatnicku / popisuje jako shodu nahod a protoze byli skutecnymi prateli s Edisonem, tak i svuj bratsky podil pouzil na jeho dalsi vyzkum a zavedeni FERRYové vyroby - jelikoz si ale Edison trochu slapal na jazyk tak se spis nez FERRYE ujala nehezka amerikanovska zkomolenina - "serie"..

moorgane, z dostupných informací vyplývá, že Cimrman a Edison, ač každý na opačné straně oceánu, na vývoji žárovky úspěšně spolupracovali. Dokonce i podíly ze zisku si rozdělili spravedlivě a nikoli bratrsky, jak bylo tehdy často zvykem. Cimrman navíc dostal exkluzivní právo pojmenovat nový zdroj světla ve svém rodném jazyce. Járovka tedy nebyla Edisonem ukradena, naopak.

Ferry
01. 07. 2009
Dát tip
Jé, to je skvělé, Alešku, tu si vylisuji do památníčku.... DDDDDD

moorgaan
01. 07. 2009
Dát tip
lišák Jára chtěl Tomáše jistě odradit od vynálezu Járovky! /**

došlo na tvá slova...

Impresse
01. 07. 2009
Dát tip
:-)

dlouho mi trvalo, než jsem v mistrově pozůstalosti objevil něco k tématu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru