Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpommínka na Kuchař

Výběr: nes
07. 07. 2009
6
11
3902
Autor
Jinovata

Ten den nikdo nevycházel z domu dál než na zahradu, sousedé se občas po chodníku, přes trávník, či přes plot navštívili, ale příbuzní zůstávali na svém. Každý si hlídal svůj klid, kterého bylo po dlouhé době naráz tolik. Nezáleží na tom, jak k tomu došlo, jestli skončila válka, vybuchl černobyl, přišly povodně a nebo jen po dlouhé řadě pracovních dnů přišel státní svátek. V ten nápadně poklidný den jsem se rozhodl navštívit svou rodnou vesnici, abych si připomenul dětství, což ovšem znamenalo nejprve se přesunout autem z okraje Brna na okraj Prahy.

Připadal jsem si v té atmosféře poledního klidu jako kacíř, a popravdě by mne za kacíře každý přísnější kněží musel označit, kdybych mu vyložil své náboženské názory. Vtipné je, že by mne tak mohl označit kněží jakéhokoli náboženství, nejen toho, ke kterému křestem náležím. Každopádně Neděle nebyla, takže ono kacířství je v souvislosti s mým vyprávěním skutečně jen vzdáleným přirovnáním. Právě takováto roztěkanost myšlenek, která mne poslední dobou zachvacuje, vedla mou mysl k čatějšímu vzpomínání a k dalším a dlaším úvahám o minulosti. Zatoužil jsem podívat se do Kuchařských uliček, jsou asi jen čtyři, znovu si vylézt na zídku Kohlíkovic zahrady a dávat při tom úzkostlivý pozor, abych se nepořezal o pivní střepy zapuštěné do jejího hřebenu. Jsou tam? Slza napovídá.

Mohl bych vyjmenovat další příklady - a možná, že by to nebylo od věci, dnes právě jsem uvažoval o takovém směru psaní básní, ve kterém by popis byl povýšen docela až na samotný vrchol hromady. Na chvíli mi připadalo, že zajít v detailnosti popisu až absurdně daleko musí v jedné chvíli otevřít více, než jen realistický obraz popisovaného předmětu. Nefunguje to, sami to můžete vyzkoušet: přílišné množství slov v příliš dlouhém čase zaměstná pozornost natolik, že samotný popisovaný objekt začne pomalu mizet. Po chvíli jsem měl doslova pocit zahlcení se prázdným jazykem, který sebou v puse příliš mlátil, až jej chřtán začal považovat za potravu. Chtěl jsem proto opustit popisovaný okap přikovaný k domu rudou objímkou, ale stačilo odvrátit hlavu a ihned přišly vzpomínky na něj. Stačilo by se v tu chvíli jen zamyslet nad budoucností, nad svým stářím, vnoučaty, a pak si vzpomenout na sebe v pětadvaceti letech u okapu - před deseti vteřinami - abych pocítil nostalgii.

Mohu zkusmo uvést ještě jeden příklad vzpomínky na dětství v Kuchaři. Stavěli jsme bunkry. Nepamatuji si přesně, jestli jsem nějaký sám z větší části postavil, ale jsem si jistý, že jsme s bratrem alespoň v jednom řádili. Měl okno ze čtyř suchých proutků. Deset metrů od něj vedla vodu škarpa.

Bohužel celá tato vzpomínka je natolik éterická, že naprosto netuším, kam se v Kuchaři, či za Kuchařem jít podívat, abych ji, řekněme, ohledal. Přesto jsem tam v ten nezvykle klidný den zajel. Jen jsem si na to chtěl zavzpomínat.


11 názorů

alcap on e
23. 01. 2013
Dát tip

T


Tak koukám, že je to rok staré. Vidím sedmého sedmý, říkám si, ok, to je čerstvé, něco k tomu napíšu - a vida, přehlídla jsem rok. :) Třeba ti to ještě k něčemu bude i teď. :D

Tak především nevím, jestli je to vůbec povídka. Nejde to od ničeho k ničemu, spíš to jen tak setrvává v nějakém meditativním zamyšlení a nemá to žádné vyvrcholení - možná bych to spíš označila za úvahu? Navíc hodně roztříštěnou, jediným pojítkem je ta nostalgie a klid, což je tak akorát na báseň, ale na prózu po čertech málo. Aspoň podle mého názoru. A neodpustím si hnidopišskou kritiku těch kacířů. Za prvé, jeden "kněz", více "kněží", častá chyba, ale stále chyba, oprav si to. Za druhé celá ta kacířská pasáž je zprofanovaná až hrůza, dneska je každý "kacíř" nebo "hříšník" - jsou už toho plné i titulky novin a mainstreamové písňové texty a člověk už nemá chuť se s tímhle šíleným klišé setkávat i ve vážně míněných uměleckých textech. A za třetí, napsat, že "by mne [za kacíře] mohl označit kněží jakéhokoli náboženství" je něco podobného, jako říct, že "mohl bych se nechat pokřtít u kněze jakéhokoli náboženství, nejen u křesťanského". Nemohl. Kacíř je ryze křesťanský pojem a většina ostatních náboženství něco podobného vůbec nezná. Nechci, aby to vyznělo moc kriticky, je to v podstatě taková milá pocitovka, škoda, že nevede odnikud nikam a že ji hyzdí těch pár školáckých chyb, které tlučou do očí.

Zbora
10. 07. 2009
Dát tip
Stačilo by se v tu chvíli jen zamyslet nad budoucností, nad svým stářím, vnoučaty, a pak si vzpomenout na sebe v pětadvaceti letech u okapu - před deseti vteřinami - abych pocítil nostalgii. Četl jsem rád a se zájmem - text mi připadá výmluvný a mám za to, že se Ti tu nostalgii podařilo dobře podat. Na rozdíl od Wintera a Stývna mi "povídka" sedla. Mám rád tyhle asociační odbočky. Prosecký: Kuchař je malá vesnice kousek od lomu Velká Amerika.

StvN
08. 07. 2009
Dát tip
Přijde mi to prozaicky slabé. Nebo jinými slovy nijak výjimečné. Dokonce skoro zbytečné.

Prosecký
08. 07. 2009
Dát tip
Dobrý výchozí materiál. Musel bys na tom ještě pracovat. Pochopil jsem správně, že Kuchař je jméno nějaké osady?

Winter
07. 07. 2009
Dát tip
Já ti nevím, i když oceňuji, že konečně píšeš povídku .) Schází mi tah - čistě subjektivně - z mého pohledu málo akcentuješ "podstatné" - což ti možná přijde jako formalismus, ale při tvorbě těchto "filozofickým" textů je to zákládní způsob, jak vytvořit jakousi vnitřní myšlenkovou melodii (pro mě i Schoenberg skládal melodie .)). V důsledku i ta pointa působí jaksi nevýrazně, snad až cize. Není to však problém jakési rozlétanosti, ta v textu není.

Dero
07. 07. 2009
Dát tip
Realtime. * (s oním jedním pro a stovkou proti)

chikvadrat
07. 07. 2009
Dát tip
pěkná rozlétanost myšlenek!

Háber
07. 07. 2009
Dát tip
jo*bunkry*boli*fajn*černobyl*pamätám*ten*deň*nezabudnem*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru