Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

>>> BITVA PSANCŮ 33. KOULE - zadání tématu nového kola <<<

07. 07. 2009
0
18
2073

téma tohoto kola zadává mořský koník

.
Čas:         24 hodin (soutěž ukončena zítra, tj. ve středu 8. 7.) ve 20:00
                hodin
.
Forma:     akrostich
.
1/ doufám že budete při psaní „rozmáchlí“ a nespokojíte se s jednoslovnými verši...
2/ náročnější formy (mezostich, telestich či dokonce akroteleuton neodmítám, ale pro začátek se klidně držme při zemi :o)
.
Téma:            libovolné
 
Důležitá připomínka - soutěžní příspěvek musí mít v názvu slovo"akrostich".
Avizo prosím zašlete Mořskému koníkovi.
Cituji:
16.05.2009 13:56:17
a to AVÍZO prosím PŘÍMO OD DÍLA a NEBO (ti od koho mám zablokovaný avíza protože avízujou bezhlavě) zprávou S ČÍSLEM DÍLA!!! - ne sem páč abych tu luštila mezi všema kritikama esi někdo píše zrovna mně, že mám klubit, je děsný totiž!
a žlutím bo křičím! :oD
 
Akrostich
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akrostich [akrostych] (dříve také akrostych, z řeckého akrostichon, složeniny z akros, „krajní“ a stichos, „verš“) je báseň, v níž počáteční písmena, slabiky nebo slova každého verše nebo sloky tvoří slovo, jméno nebo větu, které se také mohou nazývat „akrostich“.
Častým obsahem akrostichu je jméno adresáta básně nebo básníka samotného, v hebrejsky psané biblické poezii se často vyskytují akrostichy, které nevytvářejí žádnou větu, ale pouze sledují pořadí písmen hebrejské abecedy (viz např. Kniha nářků).
Na počátku měl akrostich pravděpodobně magický význam. Nejstarší známé akrostichy se datují do doby Nikandrovy. Řecká a latinská tradice psaní akrostichů (viz Plautus, Commodianus a další) pokračovala i ve středověku (Boccaccio).
Analogicky k akrostichu existuje také mezostich, v němž tvoří souvislý text sloupec písmen uprostřed verše, telestich (text tvoří poslední písmena veršů, nikoli první) a nejkomplikovanější akroteleuton, ve kterém první písmena veršů čtena odshora dolů a poslední písmena veršů čtená odspoda nahoru tvoří totéž slovo. Techniku podobnou telestichu využil také François Villon v básni Balada pro milou, v níž všechny verše končí na písmeno r.
Příklad
Vše vystaráno! Nebojím se psot!
Jsme stejné ráže. Dvojice jsme slot.
Lehká a pasák. Špinavý jsme rod.
Lne rovný k rovné. Jako u těch vran.
Och, tahle špína! Špína je nám vhod.
Nás život vypliv. Plijem na život
zde v hampejzu, kde rozbili jsme stan.
(François Villon: Balada o tlusté Margot, závěr, přeložil Otokar Fischer - za pozornost stojí, že akrostich básníkova příjmení je zdůrazněn kapitalizací, a také v akrostichu tradičně přípustná záměna příliš obtížného písmene I za v češtině častější J, podobně jako záměna U za V)
 
 

Bitevní podmínky:
 
1)      účast v každém kole bitvy je dobrovolná; podmínkou není ani účast v klubu, nicméně pokud máte zájem, stačí se přihlásit
 
2)      téma zadává vítěz předchozího kola; v případě, že nemůže či nechce, zadá téma autor, kterého vybere on nebo zadavatel tématu předchozího kola; první téma zadává řádek; téma zadává zadavatel prostřednictvím díla v kategorii "srazy, akce" na hlavní straně; po ukončení daného kola zadání z hlavní strany smázne
 
3)      zadavatel tématu se daného kola může účastnit pouze mimo soutěž
 
4)      předmětem zadání je téma a doba, za kterou má téma být napsáno (minimálně 1 hodina, maximálně 24 hodin); zadavatel může stanovit i formu, ve které má být dílo zpracováno
 
5)      uznávají se pouze vlastní práce, napsané v daném termínu, tedy nikoli práce staré, již publikované atd.; každý autor může soutěžit pouze s jedním dílem; autor do názvu díla uvede předmět zadání daného kola a ve vlastním zájmu se přihlásí v klubu o jeho zařazení
 
6)      vyhodnocení soutěže: o výherci rozhoduje počet tipů a výběrů, v případě rovnosti počtu tipů či nejasnosti má konečné slovo zadavatel daného tématu;; vyhodnocení soutěže probíhá po dobu 24 hodin po ukončení soutěže
 
7)      Koule SPECIÁL - vyhlašuje řádek dle své libovůle kdy chce, jak chce a na co chce.
 
8)      Koule SPECIÁL s Povídkou měsíce - jednou měsíčně proběhne povídková Koule speciál v rámci "spolupráce" s Povídkou měsíce (podrobnosti ZDE). Vítězem se stává autor s největším počtem tipů. Kromě toho jsou díla na prvních třech místech nominována jménem Koule do Povídky měsíce.
.
 

18 názorů

seš vyhlášenej... prostě :o)

jejdavilda
09. 07. 2009
Dát tip
mí čtenáři mi rozuměli

takže vkulování uzavřeno... kdo mi napsal zprávu nebo avíznul, je ve hře - aj někeří keří mi to opět neusnadnili a mlčeli jak partizáni - esi sem někoho přehlídla a nebo někdo zapomněl avíznout, reklamace sou možný - ale dílko musí být vloženo dnes před 20:00 akrostichům zdar a KOULI obzvlášť! :o)

v případě umění a sexu? ANO! :o)

studuješ sice pilně Víťo, ale evidentně ti to je k ho... hodně malýmu užitku :oD

pokud chceš před svými čtenáři, jejdo, utajit o čemže akrostich vlastně pojednává, pak samozřejmě :o)

jejdavilda
07. 07. 2009
Dát tip
Připouští akrostich zaměnit úplně všechna písmena?

no už zařazuju, už mám kam - ale neměla sem :o)

Petrusha
07. 07. 2009
Dát tip
len pjekně zeřáďuj :)

nejsu anonym a akrostich není blbost!!! Víťo, nerizikuj... ty! :oD

nemáme eště v KOULI akrostichovej šuplík, tož vydržte, zařadím vás hned jak šuplík dostanu :o)

Petrusha
07. 07. 2009
Dát tip
šak to je jednoduchééééé

nereptej a piš! :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru