Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ekologie chůze

09. 07. 2009
8
9
1947
Autor
těša

Pod tlakem ekologických lobbistů vešla včera v platnost vládní vyhláška 112/2009 o zákazu „pohybu nad konvenční úroveň“. V oficiálním prohlášení Ministerstva ekologie je odůvodněna „hrozivě přetrvávajícím oteplováním mj. i z důvodu přemrštěně rychlého a častého pohybu osob, jejichž kinetická energie se mění na tepelnou a zahřívá atmosféru“. Účinek biologického tepla byl údajně naměřen až na měsíci, pročež můžeme za přetrvání současné situace počítat s katastrofou kosmického formátu, tvrdí příznivci hnutí Still life, které zákon vybojovalo. Uvidí se prý, zdali omezení chůze postačí, nebo bude nutné sáhnout i na mimické svaly.

Obecními úřady budou vydávány povolenky k chůzi, ovšem jen na řádně odůvodněnou žádost. O většinu svých vycházek tak přijdou v první řadě důchodci, nezaměstnaní a ženy na mateřské dovolené (což je také důvodem ostrých kritik levicových stran, které by chůzi zakázali primárně lidem pracujícím – chybějící zboží by se na státní náklady importovalo). A právě sociálně slabé vrstvy reagují spíše záporně: „No, já vám nevím, co budu dělat, musím denně s nemocným dítětem na rehabilitace přes celý Žižkov. Přeci po mně nemůžou chtít, abych pokaždé kupovala jízdenku na tramvaj – leda že by nám ji pak odečetli z poplatků za léky.“ stěžuje si jedna z dotázaných. Její bratr, právník, ale nevidí situaci tak černě: „Musíš si zažádat o Průkaz demonstrujícího, podle ústavního práva ti ho nemůžou upřít, takže dostaneš lístek na „chůzi potřebnou k vyjádření nespokojenosti“. Problémem budou spíš baráky, hlavně hrady, kostely a tohle – bude možné udržovat jenom takový ty ekostavby, takže všechno ostatní zbuchne a nevím, kdo to bude uklízet.“.

Skupina bezdomovců přijímá novinu se sobě vlastním nadhledem – konstatují, že jim nezbude, než konat potřebu tam, kde se nacházejí, a od stánku jim budou pivo nosit. Kolemjednoucí vozíčkář je ale přímo nadšen, že budou konečně volné chodníky; stejně tak městští policisté, kteří k výkonu služby obdrží pojízdná křesla. Na důkaz souhlasu s vyhláškou si někteří dokonce zakoupili příručku Ekoherakleitos – právě jeho výrok „panta rhei“ totiž poprvé odhalil, že je zbytečné ohřívat svět dalšími pohyby, když plyne sám od sebe a s minimálním třením. Filosofická základna hnutí Still life je ovšem širší: na Heideggerově „bytí k smrti“ (chápej coby „bez pohybu“) uplatnila Marxův konec filosofie jejím převedením do praxe. Následně označila enviromentalismus za nejabsolutnějšího ducha údajně předpokládaného Hegelem a kritiky tím pádem šmahem odmítla Wittgensteinovým citátem „O čem se nedá mluvit, o tom se má mlčet.“


9 názorů

těša
09. 08. 2009
Dát tip
:)vyřiď jí mé díky.

pronick
09. 08. 2009
Dát tip
to máš raji, který si u mě pro tebe zapomněla:-)

s ekologií se to sice přehání, ale to většinou dělají lidé, kteří se samotnou ekologií nemají nic společného...i když otázka omezování práv jedince je hodně aktuální, taky bychom si měli v první řadě uvědomit proč a jak je omezena...a hlavně nedávat na "rady" hromadných sdělovacích prostředků... jinak ta část, která vyznívá jako útok na levici mi přijde moc prvoplánová (zvláště když si člověk uvědomí, že většinu občaských práv pomohli prosadit evoluční socialisté - někdy i revoluční)...

Janina6
10. 07. 2009
Dát tip
Pardon, "nespokojenosti", taky dělám překlepy, no...

Janina6
10. 07. 2009
Dát tip
To je dobře vymyšlený a úderně napsaný! Taky bych si zažádala o právo na "chůzi potřebnou k vyjádření nepokojenosti", to já praktikuju každou chvíli :-)

Rabb
10. 07. 2009
Dát tip
:-)) jen: Kolemjednoucí vozíčkář.. prčeklep.

platí už od včerejška? sakra...přijde mi pokuta.

raja
09. 07. 2009
Dát tip
Šmarjá, to je představa...brr

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru