Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kniha mého srdce

11. 07. 2009
5
108
6115
Autor
raja

malá oranžová aktualizace. Čtěte na konci.





1)  Alchymista- Paulo Coelho

2)  Babička- Božena Němcová

3)  Co život dal a vzal- Betty MacDonald

4)  Děti z Bullerbynu- Astrid Lindgren

5)  Egypťan Sinuhet- Mika Waltari

6)  Harry Potter- J. K. Rowling

7)  Malý princ- Antoine de Saint-Exupéry

8)  Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války- Jaroslav Hašek

9)  Pán prstenů - J. R. R. (John Ronald Reuel) Tolkien

10)Rychlé šípy - Jaroslav Foglar

11)Saturnin- Zdeněk Jirotka

12)Stmívání - Stephenie Meyer



To jsou knihy které postoupily do první dvanáctky soutěže čt1 kniha mého srdce.


Sice mě nepřekvapila přítomnost Harryho Pottera ale tak nějak se mi podařilo mu nepropadnout a mnohem radši bych na jeho místě viděla jinou z knih, třeba jak dostat tatínka do polepšovny od Marie Poledňákové /ale zároveň ne v první desítce, jen, že bych ji upřednostnila/, to ať si mě Potterovci třeba namažou na chleba. S klidem bych ho oželela, stejně tak knihu Pán prstenů. Žádnou z těchto knih bych si do vlastní desítky nezařadila, přesto pro spoustu lidí bude top. Jinak by se do hlavního seznamu nedostaly, to dá rozum, žeano.

Ale, není jich dost již v kinech a televizi? Teď ještě tady? Anebo snad právě proto?

Vlastně mě překvapilo množství knih, známých spíš z filmového zpracování, jakoby byli upřednostněny před těmi co se dají zfilmovat jen složitě nebo s velkými obtížemi a tak mezi nominovanými je například mandolína kapitána Coreliho o jejíž knižní podobě jsem dosud neměla ani šajn....to se u nás prodává?


V podstatě z těch knih, které jsou nominovány, bych viděla v nominaci asi jen čtyři, a to 1, 2, 5, 7.


3 a 12 jsem nečetla, takže nemohu soudit, ostatní bych poměnila.


Jak se Vám pozdává výběr těchto knih, které se dostali do třetího kola soutěže kniha mého srdce? Osobně si myslím že vyhraje Potter, bo je kůůl, anebo zapracuje patriotismus a v tom případě vidím vítěznou babičku.


Kterou z těchto knih Vy, tipujete na vítěze?

.......................................................................................................................

aktualizace, sobota, 17.10.2009

Takže vítěze už známe, kdo neviděl přenos, může mrknout na výsledky třeba tady.

Saturnina moc písmáků, čítaje do toho i mne, netipovalo, Babičku už vůbec ne. Malý princ byl i tady jedním z favoritů. Popravdě mě umístění zrovna těchto knih, z dvanácti nominovaných,  na prvních třech místech, celkem mile překvapilo.

(avi všem, pokud to někomu z vás, kdo měl zájem a neviděl, uteklo. Těm, co o avízo nestáli se omlouvám.)



108 názorů

raja
19. 10. 2009
Dát tip
má notbook z ruska:))) Jináč přehodit jazyk de v každým pc, v nastavení.

Lakrov
19. 10. 2009
Dát tip
Děkuji za avíza. Momentálně nemám k tomuto tématu co dodat.

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip

Babičku nominovali namnoze i ti, kteří ji nečetli. Malý princ je hezká kniha, i když je to již dlouho, kdy jsem ji četl. Ale že by Harry Potter skončil až pátý ? Schválně, kdo z vás četl babičku, a kdo Harryho ? Já teda četl obojí, ale Babičku povinně ve škole. A co Neználek ? Když může raja, tak já pošlu avi taky všem :-)

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Verim, Baz je borec. Tak mi prijde, ze jsem jako jediny nebyl na tom v kine. :/ I s notebookem mi ovsem behal mraz po zadech v nekterych scenach.

raja
18. 10. 2009
Dát tip
Krásný. V kině to byl zážitek! Díky:)

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Rozmyslel jsem si to. You're mine!

raja
18. 10. 2009
Dát tip
(ale neříkám že to bude jednoduché:)

raja
18. 10. 2009
Dát tip
Provedu!

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Pekne, ze to beres z te lepsi stranky. :] O Tvych citech, ale ke mne! Citu k ostatnim si mej kolik chces, dokud nebudes zanedbavat ty ke mne.

raja
18. 10. 2009
Dát tip
No co už, aspoň se neztrapním:))) Jak o Tobě? Bavili jsem se o mých citech přeci!

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
Nastvalo. Neuveritelne smutne. Ale myslel jsem, ze se ted bavime o mne.

raja
18. 10. 2009
Dát tip
ach tak:) Mě právě za trest, smazal chrobák své dílo "Václav Klaun," ke kterému sem napsala překrásnou kritiku:P Jestli si myslí, že ji budu psát ještě jednou, tak to se spletl, chrobák jeden! Nehledě na to, že to smazal dřív, než jsem ji odeslala, tak to ani nečet:( no nenaštvalo by Tě to?

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
To prave jsou - za trest... Pokud nejsou poslana z lasky. :]

raja
18. 10. 2009
Dát tip
sem nevěděla že avíza se posílaj z lásky:) Většinou jsou tu brány za trest!

Tragicus
18. 10. 2009
Dát tip
A ja zes mi poslala aviso, protoze mne mas rada. A Ty jej posles vsem, nevernice.

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
miss Amerika? proboha... radši nedomýšlet!

raja
17. 10. 2009
Dát tip
no počkat. Nejsou strašidla jako strašidla! Konkrétně do téhle knihy bych si mohla zasadit ze pár zdejších autorů, a v představách se skvěle pobavit! Třeba ty bys klidně mohla být miss Amerika:D (doporučuju:) ale tak sem mrkla do diskuze u novinek, moc hezky tam o tom stmívání mluví. Asi si to fakt budu muset přečíst:P

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
Upíři mě taky nebaví, ale co je tisíckrát horší, jsou strašlivý, kýčovitý, klišoidní slaďáky, což tohle prý bezesporu je:)) Kam se hrabou nějaký strašidla!

raja
17. 10. 2009
Dát tip
omyl asi:)

raja
17. 10. 2009
Dát tip
tak pak houkni, já do toho nejdu:D Já na upíry a strašidla moc nejsem, i když teď zrovna jedny čtu, strašidla, od toho spisovatele se jménem co ho neumím napsat, nějakej Plahíl...Pahíl..ňuk, ale tak to jsou docela jiný příšery, hůůů:D

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
Já to taky nečetla, ale četla jsem přímo ďábelskou recenzi, navíc si dokážu představit tu úroveň, jakou to asi musí mít, když to oslovuje zejména pubertální děvčata... Zkrátka a jednoduše, chci to přečíst, abych se utvrdila ve své škodolibosti, ale furt je to rozpůjčovaný:)) a trochu se toho děsím...

raja
17. 10. 2009
Dát tip
Já stmívání nečetla, tak nevím no...

raja
17. 10. 2009
Dát tip
Já stmívání nečetla, tak nevím no...

raja
17. 10. 2009
Dát tip
Já bych si tě i vyhodila, kdybych tě tam měla:))) se nečil;) nemám tam nikoho:P

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
no díky:) Čtení Saturnina je opravdu labužnickej zážitek...:) Jen mě překvapil ten Hašek až někde dole a taky (nemile) Meyerová na 4. příčce... I když to vlastně překvápko ani tak není...

raja
17. 10. 2009
Dát tip
arkp, ty mi šmejdíš v kritikách!:D Yvain, myslela sem na Tebe:)))sem věděla že zrovna Tobě tento výsledek udělá radost. Nejlepší typovač;)

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
áha, tak Saturnina jsem tipovala:)) jsem ráda za českou klasiku na prvních příčkách...

raja
17. 10. 2009
Dát tip
avi

raja
19. 08. 2009
Dát tip
zdravím tě, Kopčeme:P

Muamarek
18. 08. 2009
Dát tip
U mě je to jasně Švejk, pak bych dal Feuchtwangera - Lišky na vinici, pak Falladu - Kdo už jednou seděl v base, pak klidně toho Sinuheta, Malého prince, Povídky z kapes od Čapka, Marek

TierraZ
18. 08. 2009
Dát tip
Pro mě jednoznačně malý princ a co tam není tak sto let samoty

Petrusha
18. 08. 2009
Dát tip
ona tá celá súťaž je na hlavu a robená len pre súťaž a pre komerčné účely niekoho ... nevidím v nej jedinkého zmyslu ...

Delahaye
16. 08. 2009
Dát tip
František Kožík - Největší z Pierotů or Jack London - Tulák po hvězdách or William Golding - Pán much stačej´ tři, joudové :-)

raja
17. 07. 2009
Dát tip
Ono je asi těžký, shodnout se. Tolik lidí, tolik chutí...a ty knihy z dětství, asi nostalgie no. V tom se lidi shodli. Asi proto to tak je. Já bych v první pětce měla taky samý kraviny, když to tak vemu. Určite všechny díly Tekumseha, Deník Anny Frankové, Komu zvoní hrana asi taky, Pak povídky od Seatona, třeba Brok cvok, Kapitána Fracase, Janu Eyrovou...takovej mix co se mi teď vybavil, skoro všechny ty knihy jsem četla v dětství, až na dvě. Ty hodně dobrý potom, už i přes svou kvalitu, neměli na člověka takovej dopad. Proto snad bude ten seznam takovej infantilní. Podle písmáků by měl být tedy vítězem Malý princ. Necháme se překvapit. Díky za názor.

ty jo tohle je takovej strašně infantilní výběr... a třeba u trojky je mnohem ftipnější "první" díl... ... no pro mě přichází v úvahu jedině malej princ, protože ten mě za srdce chytnul jak v dětství, tak i po 20 letech, kdy jsem ho četla před spaním svýmu synovi

Tragicus
13. 07. 2009
Dát tip
Ne, nemel jsem jezka.

raja
13. 07. 2009
Dát tip
Hezky si to napsal, něco na tom je:)

reka
12. 07. 2009
Dát tip
tyhle soutěže o nejlepší knihu a tak jsou vždycky dost divný. Čtení knihy je intimní zážitek, a pokud mě nějaká hodně zaujme, tak je jak milenka - na jednu stranu chci, aby nad ní ostatní slintali úžasem, na druhou stranu ale chci, aby se k ní nemohli dostat. Aby aspoň do určité míry byla jen moje. A tak mě možná trochu mrzí, že se do nejužšího výběru dostaly knihy, které třeba považuju za nezajímavé, nebo přímo špatné, na druhou stranu bych byl asi stejně tak rozmrzelý, možná i víc, kdyby se tam objevily knihy, které mám hodně rád. Nebo tobě by nebylo líto, kdyby v závěrečném varieté Marek Eben rozšafně mluvil o Franzi Kafkovi (dosaď svého oblíbence) a lidé se u toho pohihňávali a každých dvacet minut by to bylo přerušené raklamami? To ať radši vyhraje Coelho.

Lakrov
12. 07. 2009
Dát tip
> ...předepsaný 'formulář' (v podobě seznamu deseti knih)... Posvítím si lépe... a ono je jich dvanáct :-) (tolik pro pořádek)

Lakrov
12. 07. 2009
Dát tip
Když vidím ten předepsaný 'formulář' (v podobě seznamu deseti knih), chce se mi navrhnout nějakou jinou. Jenže za prvé mě zrovná žádná nenapadá (žádná mi teď neleží v srdci) a za druhé si uvědomuju, že před rokem, pěti, deseti... nebo 30 roky, by to byla pokaždé jiná -- podle toho, která se zrovna na chvíli v srdci uhnízdila. K tomu, aby člověk posoudil, že není jen chvilkově poblouzněn, je třeba získat určitý časový odstup: A tak vyberu tu, jež se mě z předepsaného seznamu dotkla nejdřív. 7 - Malý Princ. (tu znám déle než 30 let). Děkuji za avízo.

pozorovatel
12. 07. 2009
Dát tip
Knížka mého srdce je V melounovém cukru

pozorovatel
12. 07. 2009
Dát tip
babičku, děti z bulerbinu, malého prince, rychlé šípy a harryho pottera beru jako knihy pro děti a tak mě dost překvapuje, že postoupily, ale nevim, jaký byl průměrný věk hlasujících.. překvapivě dobrý výběr knih, čekal bych horší

Marcela.K.
12. 07. 2009
Dát tip
Protože je tam Malý princ, tak mi ten výběr nevadí :-) I když knížka "mého srdce" je jiná, ale ta se do výběru dostat ani nemohla...vlastně bych ji tam neviděla ráda, protože už by nebyla "jen moje". "Vítězství" bych přála Malému princi.

domin.go
12. 07. 2009
Dát tip
Sedmičku. Jednička je sračka na n-tou.

raja
12. 07. 2009
Dát tip
Opradovej fanda;)já jen jeden, pak sem ho už nečetla, bo si pak neužiju film. Ale chystám se ho přečíst dětem, tak mu třeba příjdu víc na chuť. Dobrou:)

raja
12. 07. 2009
Dát tip
Dane, jsi tak milý:) Díky žes tu zanechal svůj názor.

raja
11. 07. 2009
Dát tip
ощ ф рудуб мщтш афле еш кгыщм0 зщ58в оу3е2 з93щг фниглщнбб мщ ещь т2сщ мшь Юв фтш ея ыьфшд9ля туьфо тщкь8т9 руру

raja
11. 07. 2009
Dát tip
tak to potom chápu.

raja
11. 07. 2009
Dát tip
guten tág Dane, copak?

raja
11. 07. 2009
Dát tip
Tys nikdy neměl ježka v kleci, Tragi?!:-O

raja
11. 07. 2009
Dát tip
náhodou knížky se daj číst i bez přemýšlení Lamou...u některých se dokonce dá myslet i na něco úplně jinýho, blbý je, když mě na ní přece jenom něco zaujme /třeba až na straně 64/ že se musím vrátit zpátky... Jinak nedokážu říct která kniha mi tam chybí, jakože bych jí přála vyhrát, páč mám většinou oblíbenou zrovna tu knihu kterou dočtu, nějak zvlášť se nevážu na jednu:)Pár si jich teda pamatuju víc, ale číst je znova nemůžu, mám na to moc dobrou(blbou)paměť, že si je při znovučtení vybavuju skoro doslova. Ale ten Potter, Syde, dyž já ti nevim, četls ho vůbec?:D Zato takovej doktor bolíto, to byl best-celer a to se nedostal ani do toho nejširšího výběru!:) Márve, intelektuál v mým oboru? Neblbni:)))

LaMouette
11. 07. 2009
Dát tip
pro me sou jednoznacne jednickou Deti z Bullerbynu. Uzasna knizka wo detstvi... a wo uplne normalnim a wobycejnym detstvi, kery bych prala fsem na sfjete mno. Zbytek je mots na premysleni.. a to nam plpejm plonckam nedela mots dobre..:-)

tak ta mi tam nechybí

mne tam chybi honzikova cesta :-)

Mě dostalo, že tam není ČAPEK!!! Z těhle knih chápu jen nominace 2,7,8,10,11 a vlastně ještě 5,9 zkousnu. Zbytek mě nezaujal. Čtení se podceňuje - hlavně čtení klasických děl jak romantismu, tak realismu (i 20.st.). Samozřejmě mi tam chybí i Villonův Testament, Camuho Cizinec, Nezvalův Edison, Mailera Nazí a mrtví...škoda slov

moorgaan
11. 07. 2009
Dát tip
naprosty souhlas se Štěpotou..je to o vzorku tipujicich teto souteze!...samozrejme ze kazdy mame jiny vkus a nebo srdce a tudiz vidime ty sve favority...uz tim, ze do souteze je vlastne podsouvana nejaka nominace, dalsi tipujici tim ovlivnuje a tudiz bude ten seznam temer totozny s prubeznou nominaci!..jestli vyhraje Švejk a nebo Herry je pak vlastne jedno - moji favorite by byli v této souteží Švejk a mimo soutez Alexander Dumas - Hrabe Monte Christo ci Tri musketyri

Tak když už je ta příležitost k zamyšlen, tak tedy budu zamyšlen :-) Kniha mého srdce je jednoznačně Harry Potter. Božena Němcová, jakožto realistická autorka z venkovského prostředí, patrně příliš pochopení v dnešní době nenajde. Mám pocit, že Babička je v horních šprušlích jen proto, že je to prostě jaksi povinnost ji číst, povinnost mít ji v doma. Jaroslav Hašek napsal jiné, podle mého názoru povedenější knihy, než je Švejk. I zde se nabízí slovo povinnost Egypťan Sinuhet je kniha jistě povedená. Mnohokrát jsem slyšel tvrdit lidi, že Mika Waltari je jejich nejoblíbenější autor, ačkoliv Sinuhet je jediná kniha, kterou od něj četli. Knihy Jaroslava Foglara četl asi každý, nebo alespoň já neznám nikoho, kdo by nečetl alespoň jednu jeho knihu. Z pohledu dnešní doby, a patrně i dob minulých, je jeho moralizování vpravdě komické. Naproti tomu Vojtěch Steklač, který ku mému překvapení přední místa nezaujímá, je autor typicky klukovské literatury. Zmínil bych ještě Birlibána, Neználka ve slunečním městě a Správnou pětku.

Příležitost k zamyšlen... Já jsem četla jenom: 1) Alchymista- Paulo Coelho 5) Egypťan Sinuhet- Mika Waltari 7) Malý princ- Antoine de Saint-Exupéry 8) Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války - Jaroslav Hašek 11)Saturnin - Zdeněk Jirotka ale sama bych nevěděla, jak je (byť jenom pro sebe) uspořádat - žeby takhle? 1. místo Egypťan Sinuhet - Mika Waltari, Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry, Alchymista - Paulo Coelho 2. místo Saturnin - Zdeněk Jirotka 3. místo Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války - Jaroslav Hašek No a Babičku - Božena Němcová jsem asi jako knihu nečetla, protože jsem ji shlédla si tak 7x v TV...

Tragicus
11. 07. 2009
Dát tip
Maly princ, Svejk, Saturnin jsou jedine knihy, co tam maji co delat. Nemcova, Foglar, Tolkien, Rowling, Meyer, Coelho pro mne nic neznamenaji a mam k nim spise zaporny vztah (Nemcova, Foglar ciste zaporny). Ostatni neznam.

mě to je jedno, každý má jiné srdce a tedy jinou knihu. Chybí mi tam Bible.

raja
11. 07. 2009
Dát tip
wiski, to nejsou první tři místa, o ty se zatím hlasuje. Že by ho přeceňovali Ti,co rádi čtou, Pagáči?:)

Rabb
11. 07. 2009
Dát tip
typuju alchymistu nebo malého prince.. nebo spíše doufám.. :-)

Štěpota
11. 07. 2009
Dát tip
Jinak souhlasím s Norskem, i když je to spíš Finsko.

Štěpota
11. 07. 2009
Dát tip
Někdo nečetl nic a když se jej zeptají na knihu jeho srdce, tak řekne to, co aspoň viděl, aby nebyl za blba.

Norsko
11. 07. 2009
Dát tip
z toho, co uvádíš, tak pětku

raja
11. 07. 2009
Dát tip
A co na to bratři Karamazovi?:) Dostojevsky si ani neškrtl...

Yvaine
11. 07. 2009
Dát tip
Chybí mi tam Mistr a Markétka... Ale nominace nejsou žádný překvápko:) Ráda bych na prvních příčkách viděla Saturnina nebo Malého prince.

raja
11. 07. 2009
Dát tip
Anebo vyhraje klasika, malý princ...mě nejde klikáto:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru