Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmáci, hilfe !

12. 07. 2009
16
19
3891
Autor
Oldjerry

Tady hraje roli tolik faktorů : počet možných dívek, město, místo, odkud, kam a hlavně čas - vždyť už je to jedenáct měsíců....

Písmáci ! Hilfe !

 

Jak mi přibývají roky, chodím na pivo ve stále delších intervalech. Před rokem to ještě bylo jednou týdně na tři kousky. Letos už... no to je vedlejší. Míň... jo. Velice míň.

 

Loni, koncem srpna, pravděpodobně 27. srpna 2008, jsem si v pozdním odpoledni zašel na svá tři pivka do zahradní části restaurace U Kašparů v Lovosicích. Přišla tam docela pohledná drobná dívka, oblečená a vybavená jako čundračka - přiměřené oblečení, vhodné boty - a bágl. Bágl tak velký, že na první pohled člověka napadlo - jak to to tintítko může vůbec unést a navíc s tím ujít několik kilometrů. 

 

Na zahradě bylo poměrně volno, takže se mohla posadit k neobsazenému stolu. Najedla se, napila a asi za půlhodinu si »obula« bágl a odcházela. Tou dobou už mi začal v řípě probíhat tvůrčí proces a když procházela kolem mne, letmo jsem k ní prohodil : O vás napíši báseň...

Pousmála se hezky, ale byť beze slov mi odpověděla : ty pivní strejdo, už tě vidím, jak píšeš báseň. Jistě ji ani nenapadlo, že bych mohl být její dědeček (to ale není vůbec důležité) a že bych mohl dodržet slovo.

 

Přišel jsem domů a  napsal způsobem start - cíl volnou črtku a ač nechávám většinu prací uležet, dal jsem ji hned sem, na Písmáka. Na konci článečku je  odkaz.... Dnes jsem hledal cosi jiného a otevřel tuhle skicu - napadlo mne, že ta dívka se nikterak nemohla dozvědět, že jsem jen neblafal. Nemluvím o kvalitě básně, jen o tom, že opravdu vznikla. Defacto si ani nepamatuji jak fyzicky vypadala - zbyl mi v paměti jen celkový dojem. Nevím ani odkud přišla, ani kam odešla... ani - nic. Nějak mne napadlo, že ta poezie byla v ní a že tudíž by mohla být (já vím : přání otcem myšlenky) rovněž Písmačkou.

 

I když je pravděpodobnost souběhu šťastných náhod tak malá - přesto pouštím do světa své přání té dívce sdělit, že jsem jen neblábolil.

Pak už nic... jenom to. Vše, co bych mohl říci podstatného, je v té básni...

 

oldjerry

 

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=294729


19 názorů

Oldjerry
18. 07. 2009
Dát tip
reinka, Impresse-- dík

Impresse
18. 07. 2009
Dát tip
:-) hezký*

reinka
13. 07. 2009
Dát tip
Řekni jí to ve snu... Pak dá o sobě vědět :o)))

Norsko 1
13. 07. 2009
Dát tip
Ty, který nejsi schopen rozluštit ani mých pár řádků, mi budeš říkat něco jako toto ? Styď se, olde

Oldjerry
12. 07. 2009
Dát tip
Tosca - ta na to zapomněla už při východu ze zahrady - nedělám si iluze.jejdiku - nemáš pravdu, pošlu ti odkaz.

jejdavilda
12. 07. 2009
Dát tip
proč nepíšeš o něčem pozitivním? třeba o opilcích :-)

Toscana
12. 07. 2009
Dát tip
Náhoda je blbec - možná se ti tady ozve sama. Držím všechny palce, aby se tak stalo!

avox
12. 07. 2009
Dát tip
Oldíku, musíš zase pravidelně chodit na pivo, třeba zase přijede... :-) */

Oldjerry
12. 07. 2009
Dát tip
Experimentátore - to je experiment, víš? Na policii ? - jak přízemní... Norsko - doplň si, co myslíš. Hlavně mi to nepřepisuj, bylo by to znát. Tam píšu : přání otcem myšlenky - ale - umíš ty vlastně číst? arkp - s tím si nejsem tak jistej. Ty ses poznala a nechceš, aby se profláklo doma, kde se touláš. aleši - nebude. To je jiná krevní skupina. Háber - z duše mi mluvíš... sarrah,thalino, bíšo - díky za vkuk. Tak neznáte, jo ?

možná bude vhodnější obrátit se na policii...*

Sarrah
12. 07. 2009
Dát tip
To je tak hezký..Jerýku...:o)*

Bíša
12. 07. 2009
Dát tip
Kdo ví...

vesuvanka ji bude znát :o)

Háber
12. 07. 2009
Dát tip
:))), jasné, takéto náhodné nenáhody z nás robia tvorivých ľudí, takže verím, že ju nájdeš*

Norsko 1
12. 07. 2009
Dát tip
ke slovu, bych doplnil čestné. To na okraj, mimochodem, oldo každá inteligentněji vypadající osamělá dívka s tornou na zádech ještě nemusí být písmačka to bys ten svět viděl moc levně

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru