Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ars Poetica - tvůrčí psaní

18. 07. 2009
2
24
4094
Autor
baronka

Literární a výtvarné letní dílny Ars Poetica jsou pokusem o zachycení tiché všední poezie v jejich rozličných formách. V každém člověku je ukryta schopnost vnímat a okoušet “chuť skutečnosti”, schopnost úžasu a němého okouzlení nitrem věcí i dějů a tak i schopnost “porozumění” sobě a světu. Pokorné a vášnivé hledání oné tajuplné smysluplnosti všeho co nás obklopuje je velikým dobrodružstvím, které chceme společně prožívat.

K tomu je člověku třeba jen jediné dispozice, otevřenosti, dopřát si času k spočinutí, k pohledu, k dotyku. Otevřenost dovoluje člověku spatřit nové skutečnosti i tam, kde již zrak bezpočtukrát dopadl. Otevřenost je tichým nasloucháním a očekáváním chvíle, kdy se poprvé objeví stonek klíčícího semene. Zvláštním darem takového úsilí je pak člověku radost ze setkání.

Dopoledne jsou věnována zábavě a nápaditým hrám, odpoledne jsou tvořivá. Četba, možnost zkusit si některé grafické techniky. Součástí programu jsou nedělní lesní mše svaté a putování krajinou po stopách dějin české plastiky. Každý večer je věnován setkání se zajímavými osobnostmi současné kultury (viz večerní hosté).

Jako zkušený průvodce krajinou zření doprovází každý den některý z básníků či výtvarníků. Jakub Deml jednou napsal: „Básník posvěcuje krajinu, v níž žije“. Tedy i ty kdo přijmou jeho pozvání a do jeho krajiny vstoupí. Dílny Ars poetica jsou přijetím takového pozvání. Mezi naše průvodce patří lidé jako J. Deml, J. Čep, J. Zahradníček, J. Skácel, B. Reynek, F. Halas, V. Holan, J. Seifert, K. Hlaváček, O. Březina, K.H. Mácha, R. Weiner, J. Orten, J. Palivec, V. Vokolek, J. Kameník, K. Bochořák, F. D. Merth, I. Slavík, J. Kolář, J. Hiršal a mnozí další.

Program je určený pro každého, bez významnějších omezení. Není určen jen pro sčetlé, vzdělané, nadané a umělecky založené, spíše pro ty, kdo mají chuť něco nového poznat a objevit. Věkově jsou dílny neomezené.

Součástí programu jsou setkání s výtvarníky, básníky, vydavateli a hudebníky, dále pak vlastní výtvarná činnost, při níž si, pod vedením zkušenějších, může každý volnou formou zkusit různé techniky. Na programu je také zábava, koncert, hry a výlet.

Program dne připravuje pokaždé jiný člověk, jehož úkolem je po celý rok stýkat s dílem jednoho vybraného autora. Nakonec těmto setkáním dá jméno v podobě tématu. Ono téma potom spojuje všechny části programu. Například den věnovaný O. Březinovi na téma Paměť. Téma se také stává světlinou, kterou se pokoušíme nahlédnout do duchovního světa básníkova.

http://www.arspoetica.cz/


24 názorů

baronka
04. 08. 2009
Dát tip
papouch to je moc pěkné

papouch
23. 07. 2009
Dát tip
kamínky se vzpomínají těm, jejichž náhrobky se čtou odzadu

baronka
23. 07. 2009
Dát tip
NePoe_Ta zbalila jsem bágl pár básní úsměv a odjíždím modrou lodí auta vítr již napíná plachtu snů

NePoe_ta
22. 07. 2009
Dát tip
No páni, Její ByronLordstvo odpoutalo loďstvo, se všemi psanci na palubě, nákladem šutrů mudrců ve spížích, vykormidlovalo z bezpečí. A všichni muži na svém místě, nikdo nepostrádán? By jim v širém bezohraničení nikdo nechyběl! :) Utíkám, běžím na mol, mávám kapesníkem, "ahoj, ahoj!!!" :)))

baronka
21. 07. 2009
Dát tip
NePoe_ta Není to Pepek námořník a v jaké společnosti když zemřou lidé pokládají na jejich hrob kamínky

NePoe_ta
21. 07. 2009
Dát tip
... douškou; v společnosti kterýchžto mudrců se Její Baronstvo pohybuje? Kdyby tam po nich takhle zůstaly ňáké šutry, ať je chová jako oko v hlavě!

NePoe_ta
21. 07. 2009
Dát tip
Hraběnka, ale ten moudrý muž, na kterého se duchaplně odvolala, to asi nebude Pepek námořník ...? Plechovka špenátu, jak známo, činí divy, zázrak proměňuje v činy!!! :)

papouch
21. 07. 2009
Dát tip
:-)) to by bylo milé

baronka
21. 07. 2009
Dát tip
papouch v Pejřimoujě dá se předpokládat že más dva tam odveze tvé nádherné auto tak akorát

papouch
20. 07. 2009
Dát tip
tož něco řekni .-)

papouch
19. 07. 2009
Dát tip
a tyto Srazy akce se konají, automaticky předpokládám, v Pejřimoujě, neníliž tomu tak? Každé třetí úterý mezi jedenástou a půlčtrnástou hodinou. :-P

baronka
19. 07. 2009
Dát tip
NePoe_ta Pěkné i já bych běžela skoro až na konec Světa kdyby Tam četla Diane di Prima

baronka
19. 07. 2009
Dát tip
Pišta_Hufnágl A nemělo by to být jak děl jeden moudrý muž ...nejím špenát ba co více ani ho nepomlouvám

Vaud
18. 07. 2009
Dát tip
Součástí programu jsou nedělní lesní mše svaté a putování krajinou po stopách dějin české plastiky. :-))

NePoe_ta
18. 07. 2009
Dát tip
Pro jedinou příležitost lehce nadzvednut spodničku pani Linhartové stojí za to vlézt bos třeba do kopřiv, ... jinak ale, jinak popřeji odvahu nápravám náklaďáků vydržet při odvozu hromad poe-rozkoše :)

Mše? Fujtajxl.

baronka
18. 07. 2009
Dát tip
Mám ráda vůni kávy Oktopus to je poezijka a koláže

baronka
18. 07. 2009
Dát tip
Jezdí tam i mladý kněz lesní mše je pro toho kdo jí potřebuje v opačném případku může pít se mnou kávu

baronka
18. 07. 2009
Dát tip
Jo poezijka Magor Jirous vypadal v černém klobouku jako kněz poezie a Vráťa Brabenec přivezl pohádky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru