Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LETNÍ STŘEDOHORSKÁ ROMANCE

19. 07. 2009
30
42
5786
Autor
vesuvanka

Jiskra ohně v černém kamení vzplanula v mém srdci

LETNÍ STŘEDOHORSKÁ ROMANCE

Bylo to 1. listopadu 2005, kdy jsme navštívili zcela nenápadný středohorský kopeček Planík poblíž Hazmburku, kde tehdy ještě kvetl hvozdík kartouzek.
Zalesněný čedičový kopeček s nadmořskou výškou 279 m, na jehož vrcholu jsou čedičové skalky. Ve svém vyprávění jsem se zmínila, že toto místo znovu navštívíme, a stalo se tak
dne 17. července 2009.

Letošní rok je ve znamení motýlů, zejména babočky bodlákové. K mé velké radosti jich i stovly mohu pozorovatav v Praze. Doprovázejí mě i po ulici směrem k nádraží v Bubenči, kde mám možnost se kochat jejich rejem , ale i krásou barevných křídel, která rozevřou proti slunci, když usednou na drobný štěrk. A znovu vzlétnou, aby se zase vrátily, ale to už přijíždí vlak.

Motýli doprovázejí i náš vlak a mají proč. Trať je lemována barevný kobercem čekanek, žlutých jestřábníků, hadince obecného s modronachovými květy, vlčích máků, modravých vikví, fialové chrpy luční, žlutavé lnice květel, divizny, čičorka pestré v barvě lila, třezalky, vratiče, modrého kakostu lučního a bodláku bělotrnu. Začíná kvést dokonce i celík zlatobýl, který obvykle kvete až koncem srpna a v září.

Pozoruji oblohu. Zatím je jasně modrá, jen na severozápadě a na severu jsou tu a tam trochu rozcuchané řasy, kterých přibývá. A už je vidět Říp a za chvilku vzadu na obzoru se rýsuje Sedlo, milované Středohoří se blíží. Hladina Labe je dost vysoká, nedokážu odhadnout kolik centimetrů zbývá ke břehům.

Z Lovosic pokračujeme autem do Sedlce a odtud pěšky k našemu cíli. Před námi se rozvřelo panoráma Milešovského středohoří. které mě vždy uchvátí. Královna Milešovka hrdě shlíží do kraje. Kopce jsou sytě zelené, louky svěží a obilí dozrává, někde je už úplně zralé. Pod Lovošem rozkvetly slunečnice.

Hlinitá cesta s trochou kamení a otisky podkov koně. A kolem bohatá, barevná květena, kde kromě vikví, jestřábníků, jetele,štírovníku obecného a zvonku kopřivolistého, chrastavce, třezalky a dalších, zaujmou karmínové květy hrachoru letního. Bíle kvetou okoličnaté rostliny, které přesně neurčím. A všude kolem nás je tolik motýlů - bělásků, okáčů lučních, ale i černobílých okáčů skvrnitých, objeví se i babočka bodláková a babočka paví oko, přelétne i perleťovec a modrásek. Naší pozornosti neuniknou ani čmeláci. Na okraji listnatého lesíku kvete jehlice trnitá s jemně růžovými kvítky. S touto rostlinou se setkáváme jen v teplejších oblastech.

Je horko a na oblačnost začíná být rozmanitější. Pod řasami se tvoří cirokumuly (droboučké beránky), menší i větší kumuly v různých výškách. Něco se asi asi bude dít - předpověď počasí se patrně vyplní.

Cesta podél Planíku, by nás kolem polí a sadů dovedla k Hazmburku. který se tu majestátně tyčí se svým hradem a věžemi nad krajinou, ale my odbočíme vpravo nenápadnou cestičkou, stoupající do kopce. Napřed mírně lesíkem, odkud je dobře vidět strmější svah, porostlý trávou, vedoucí k vrcholovým skalkám. A tak vzhůru k místu, kde zůstaly stopy po dávných bouřlivých dramatech Země!
Jsme fascinováni travnatým svahem, kde kvete hvozdík kartouzek, hlaváč bledožlutý, jehož květy se liší od světle fialového chrastavce jen barvou. Ve skalce a pod ní býval kdysi malý lom, který pěkne zarostl. Právě zde se uchytila máčka ladní, nízký a rozložitý bodlák, který má tak trochu stříbřitou barvu, takže v trávě je velmi nápadný. U skalek mě zaujal pruh stepní trávy - kavyl Ivanův, který se jemně vlní ve větříku, který občas zmírní vedro. Slunce neúprosně praží, ale to neubírá nic na životě hmyzu. Naopak! Motýli čile poletují z květu na květ, na tomto místě je to především černobílý (nebo bíločerný) okáč bojínkový. I čmeláků je tu hodně, mají napilno.
Čedičové skalky jsou místy porostlé šedozeleným lišejníkem - rostlinou, která otevírá brány života v přírodě neživé. Pohladím kámen, který je dárcem života nejen v tomto místě, ale v celém hazmburském království. Je žhavý, nasává žár slunečních paprsků. Stejně žhavý je můj cit ke krajinám zrozeným ohněm.

Vracíme se dolů a pokračujeme po úpatí Planíku směrem k Hazmburku. Přicházíme k velkému poli již zralé pšenice, které mě zaujme zvláštní barvou s kakaovým nádechem. Kdybych je měla namalovat, musela bych přidat trochu ředěného karmínu. Pšenice má krátké, silnější klasy a velice tvrdé. Druh, který neznám. Cesta podél pole je lemována šmolkově modrými květy ostrožky. Poletují zde drobní rezaví motýlci, z nichž ani jeden nerozevře křídla, když si sedne.

Před námi se na západní straně rozevřelo panoráma bezlesého Lounského středohoří. Nádhera.
Stále svítí sluníčko, ale na obloze je více řas a kumulů, některé dostávají tvar květáku, ale ještě nejsou tak velké, zato na severozápad šedne a odtud se ozvalo zahřmění.

Blíží se i čas našeho návratu a raději půjdeme raději dřív, než nás chytne bouřka. I čekanka u cesty už zavřela květy... V lesíku se ozvala flétnová dešťová písnička kosa. Ten vždycky pozná kdy bude pršet, zazpívá v pravý čas. Po chvilce se rozezpívala i pěnice.
Milešovské středohoří má teď pochmurnou atmosféru, Kletečná se ztrácí v mracích. Od Lovoše se táhne další tmavý mrak.

Na nádraží jsme dorazili právě včas. Chytnu prvních pár velkých kapek, ale pak už mě kryje nádražní budova a nástupiště. Vlak od Ústí má zpoždění, možná že kvůli bouřce a dešti.
které teď dorazily do Lovosic. Kapky divoce bubnují do střech. A v tom dešti se vrací domů část kolonie havranů. Letí směrem k Lukavci, kde mají své domovy. Déšť jim zřejmě nevadí, mají svůj přesný čas odletů a návratů.

Na třetí kolej přijíždí zpožděný osobní vlak od Ústí nad Labem, který dále pokračuje......
Snad přestává pršet, z vlaku pozoruji milovanou krajinu, která se mi pomalu ztrácí z dohledu, ale vzpomínky na ni a krásné zážitky zůstávají. Ještě alespoň zamávám kopečkům a těším se na další setkání s nimi.

42 názorů

vesuvanka
10. 09. 2009
Dát tip
A.H. - děkuji za přečtení, milou kritiku i tip. Moc mě potěšil Tvůj zájem. Zdravím a přeji krásný den :-)))

A.H.
09. 09. 2009
Dát tip
ach, ta barevnost *t*

vesuvanka
08. 08. 2009
Dát tip
Markel, děkuji za milé zastavení i tip a zdravím :-)))

Markel
08. 08. 2009
Dát tip
moc - T

vesuvanka
22. 07. 2009
Dát tip
moorgaan - děkuji za přečtení, milou odezvu i tip a zdravím :-)))

moorgaan
22. 07. 2009
Dát tip
uplne to vidim!.-)) /**

vesuvanka
22. 07. 2009
Dát tip
sestricko.slunicko, děkuji za milé zastavení i slova, která mě potěšila. Posílám pozdrav :-)))

překrásná příroda Tebou popsaná jako vždy...,děkuji *****

vesuvanka
21. 07. 2009
Dát tip
Vaud, kouzelná_květinka, Bíša, Zuzulínka, Robinia - děkuji za milé zastavení i slova, která mě potěšila, díky i za tipy a zdravím :-))) Robinio, tak to je pro mě novinka, díky :-)))

Robinia
21. 07. 2009
Dát tip
Planík se na východním Slovensku říká zlobivým malým chlapcům... :-)

Zuzulinka
21. 07. 2009
Dát tip
opět pěkné barevné a voňavé putování*

Bíša
20. 07. 2009
Dát tip
Dík! A stále tak piš!

krásný, děkuji Janinko!! t

Vaud
20. 07. 2009
Dát tip
* rad si tipnu

vesuvanka
20. 07. 2009
Dát tip
synáček - děkuji za milé zastavení i tip :-))) Noro_Good_by - děkuji za milé zastavení i slova. Také zjišťuji, že v atlasech není vše zachyceno. Příroda je natolik pestrá a proměnlivá, že při sebevětší snaze přírodovědců není možné všechny kytičky, brouky, motýly atd. zachytit :-))). Milá Narriel, děkuji za návštěvu a krásnou kritiku, která mě moc potěšila :-))) Pokud jde o zrychlování přírody, také to pozoruji a nejen letos. Vloni byly žně asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Bude to pravděpodobně rychlým nástupem jara. Někdy mám pocit, jako by jaro téměř nebylo, zima přešla během několika dnů do léta. Nejednou jsem si říkala, když červnová louka připomínala svými květy srpen, jak bude vypadat v srpnu. Pokud v létě prší, některé rostliny rozkvetou znovu. S kávou to platí a budu se těšit, až se ozveš :-))) arkp - děkuji za návštěvu, milou odezvu a tip :-))) Přeji Vám všem krásný den a posílám motýlí pozdrav :-)))

Narriel
20. 07. 2009
Dát tip
Milá vesuvanko, Tvé poutavé vyprávění, opět plné Tvé nikdy přímo nezmíněné, ale o to patrnější lásky k přírodě mne -tak jako obvykle- velmi potěšilo, pohladilo na duši. Tvá zmínka o celíku ve mě zreinkarnovala pocity z letošního roku - nejen celík, celá příroda jako by byla o měsíc až šest týdnů "posunutá" dopředu - také jsi měla příležitost to pozorovat? Jsem Tím fascinována už od konce února. Možná to bylo tím brzkým a nečekaně razantním nástupem jara. Až mne to občas děsilo, říkala jsem si - přírodo, kampak se to tak ženeš? Co se snažíš dohánět? Vždyť na tohle a na tamto bys měla mít ještě spoustu času... :). Dílko oceňuji tipem i pro jeho hodnotu didaktickou. Přeji hezký den - a jestli to s tou kávou stále platí, ozvu se Ti hned jak budu mít trochu času ;).

synáček
20. 07. 2009
Dát tip
* :o)

vesuvanka
20. 07. 2009
Dát tip
foto - díky za milé zastavení a odezvu, mám radost, že se Ti líbí. Zdravím :-)))

foto
19. 07. 2009
Dát tip
krásný text s nádherným motýlem!

vesuvanka
19. 07. 2009
Dát tip
Norsko 1 a reinka - díky a zdravím :-))) dadíková - díky za milé zastavení i tip a také zdravím :-)))

dadíková
19. 07. 2009
Dát tip
zdravím vesu....*

reinka
19. 07. 2009
Dát tip
už jooooooooooooooooooo, ty máme na zahradě...myslím

reinka
19. 07. 2009
Dát tip
hmm a nic :o(((((((((( nic nevivím...

Norsko 1
19. 07. 2009
Dát tip
konečně vím jak vypadá

vesuvanka
19. 07. 2009
Dát tip

vesuvanka
19. 07. 2009
Dát tip
Moc Vám všem děkuji za milé zastavení a slova, kterými jste mě potěšili. Zdravím Vás a ještě pošlu avízo na fotku babočky bodlákové :-)))

vesuvanka
19. 07. 2009
Dát tip
Moc Vám všem děkuji za milé zastavení a slova, kterými jste mě potěšili. Zdravím Vás a ještě pošlu avízo na fotku babočky bodlákové :-)))

foto
19. 07. 2009
Dát tip
T

Marlav
19. 07. 2009
Dát tip
pěkně sepsané,od srdce*

jistě
19. 07. 2009
Dát tip
Krásně cestovat se dá nejen po Itálii, že:o) Zase je to óda na radost. A nadšení je nakažlivé. Obzvlášť když je podpořené znalostmi. Piš, piš, piš!

pupin
19. 07. 2009
Dát tip
milé - okaté,rukaté,nohaté,"hubaté"...raději "ústnané"...

Marcela.K.
19. 07. 2009
Dát tip
zase namalovaná :-)

BigBivoj
19. 07. 2009
Dát tip
nádherně popsaný výlet**

reinka
19. 07. 2009
Dát tip
Nádherné... já nikdy nedokážu pojmenovat, co vidím. Jsou to vždy jen kytičky, motýlci a tak... ***

reinka
19. 07. 2009
Dát tip
Nádherné... já nikdy nedokážu pojmenovat, co vidím. Jsou to vždy jen kytičky, motýlci a tak... ***

Můra73
19. 07. 2009
Dát tip
:o)

Diana
19. 07. 2009
Dát tip
Jak krásný, barevný je tvůj svět! Všechny ty kytičky, co znáš jménem, ptačí písničky, kde poznáš zpěváčka - nerada se z tvých výletů vracím...:-)***

Norsko 1
19. 07. 2009
Dát tip
rozkošné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru