Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohlednice z Tater

21. 07. 2009
15
22
4493
Autor
Oldjerry

Když jsem četl JdC o rumunských Karpatech, vzpomněl jsem si na své vlastní Tatry....

Pohlednice z Tater 1986

Ono se v těch severních Čechách občas opravdu nedalo dýchat. To když už nás nedusili totalitní samozvanci, tak nás přidušuje to, co je jejich zásluhou v severočeském "luftu". Jako jedni z těch, kteří jinde většinu roku dýchat nemohou, jsme dostali před časem poukazy na ozdravný pobyt v rehabilitačním zařízení ve Vysokých Tatrách, ve Starém Smokovci a v květnu. To jsme byli ještě ČSSR. Přijímal nás velmi sympatický, poměrně mladý lázeňský lékař : Možem vám napísať skotské striky, kúpele, inhalácie a neviem čo ešte. Ale pozrite sa na tu krásu von! Tatranské slniečko, čistý vzduch a príroda - to sú tie najsprávnejšie liečebné procedúry. - A při tom už zůstalo. Nachodili jsme po Tatrách za těch čtrnáct dní skoro dvě stě kilometrů. Nescházel ani výlet, nebo lépe: výšlap, na Skalnaté pleso. Vraceli jsme se odtud po Tatranskej magistrále na Hrebienok. Nahoře bylo všude ještě plno sněhu, bílého, jiskřivého, nad námi modré nebe a slunce jak do běla rozpálená pánev, že to nelze popsat. Přes mnohá sněhová pole s málo prošlapanými úzkými cestičkami jsme dorazili až do ostré zákruty, k místu, odkud cesta spadá do Velké Studené doliny. Posadili jsme se na lavičku a hodlali posvačit.

Ze svačiny sešlo - naskytl se nám úchvatný pohled : mezi masivy Lomnického štítu napravo a Slavkovského štítu nalevo, nad oběma Studenými dolinami uprostřed s Prostredným Hrebeňom a Velkým Kostolom právě řádila bouřka. Mraky, černější, než moje svědomí po návratu z vinárny, přikrývaly celý obrovský prostor mezi oběma masivy jako strop kyklopského sklepa. Pod těmi mraky byla tma jako ve skutečném sklepě, v té tmě se křižovaly blesky jeden za druhým a několik současně a ty způsobovaly iluminaci, po které běhal mráz po zádech. Stáli jsme tam, v ohbí cesty, na vstupu do doliny, přírodní veledivadlo se odhrávalo asi dva kilometry od nás, ve výšce, ve které jsme se právě nacházeli. Stáli, ani nedutali a připadali si tak nekonečně maličcí, jako kdyby věřící křesťan stanul před tváří Boha, jako hvězdář u teleskopu při pohledu do nekonečných hlubin vesmíru. Jaké síly nám tu předvádějí své hrátky!

Bouře se z doliny náhle skoro nenápadně vytratila a po necelé čtvrthodině už zase všude svítilo slunce, i v dolině, ale my jsme ještě chvíli mlčky stáli, plní dojmu ze silného prožitku a zapomněli jsme i na to, že jsme zde chtěli původně jíst.

Ještě hodnou chvíli jsme pokračovali v cestě jenom potichu. Až po dvoukilometrovém sestupu jsme si začali svoje dojmy sdělovat. Přestože čeština je tak bohatá řeč, že jí jde vyjádřit skoro každý záchvěv citu, na popsání dojmů z té gigantické scenérie ani jednomu z nás nestačila slova a to si myslím, že se oba dva vyjadřovat dovedeme. Tak jsme skončili s tím, že popsat to nelze, jen zažít, když má člověk to štěstí, že je na správném místě ve správnou dobu. Nestává se to v životě často, o to více si toho oba vážíme a rádi vzpomínáme s malým mrazením v zádech na ten obrovský sklep se záblesky mnohamilionvoltových elektrických jisker a do duší se nám vždy znova vrací pokora. Té je nám všem zapotřebí.

Myslím si, že každý člověk v naší a nejen naší zemi by měl na chvíli pohledět do bouřky v dolině, do vesmíru, do Boha ....        

 

 


22 názorů

větroplach
21. 09. 2012
Dát tip
kde jsem to vykopal? jsem bordelář a po letech začínám od nejstarších pročítat dílka, která jsem si uložil do "Přečíst později" .. a tak v rámci úklidu :))

Oldjerry
21. 09. 2012
Dát tip
větroplachu, kdes to prosím tě vykopal - tři roky!! no, ale - děkuji, žes to četl a přečetl. Jinak mezi námi, to byla jen finta, bo já nejsem v žádné církvi a o Bohu mám svoji představu... (:-D. Potřeboval jsem ještě třetí argument...

větroplach
21. 09. 2012
Dát tip
Líbila se mi. /poslední větu bych vynechal, ale Ty nejsi já :)/ *

Oldjerry
01. 08. 2009
Dát tip
Aleši ď - opravil

jo jo...jen 1986 a ČSFR nesedí :o)

Janina6
30. 07. 2009
Dát tip
:-)

Oldjerry
30. 07. 2009
Dát tip
Jani - jsem si jist že přece jasné jest, kdo tady vše stíhá číst - tomu vzdejme čest!

Janina6
30. 07. 2009
Dát tip
Pohlednici jsem objevila se zpožděním... ale je krásná!*

Toscana
23. 07. 2009
Dát tip
A potěšils, to teda zase jooo!!

reinka
22. 07. 2009
Dát tip
My víme :o))))))))))))))))

Oldjerry
22. 07. 2009
Dát tip
Toscano a reinko - také jsem to psal pro vás (:-D ď

Oldjerry
22. 07. 2009
Dát tip
Toscano a reinko - také jsem to psal pro vás (:-D ď

Toscana
22. 07. 2009
Dát tip
Nejen v Tatrách se dá zažít neopakovatelný zážitek, hory prostě tohle umí všechny. A všechny nám vrací do duší pokoru a umí nám skvěle vyčistit hlavu od pitomostí. Možná právě proto je mám radši než moře. Napsals o tom ale opravdu moc pěkně! *t

reinka
22. 07. 2009
Dát tip
hezké, moc se mi to líbí*

Oldjerry
22. 07. 2009
Dát tip
Diano, Můro, Bíšo, Atheno,maceško, Sarinko a Marlav - jsem rád, že jste se tudy pročtli.... dík

Marlav
22. 07. 2009
Dát tip
je to krásně napsané, romantické a přitom dobře popsaný zážitek...*

Sarinka
22. 07. 2009
Dát tip
Pekne napísané

macecha
22. 07. 2009
Dát tip
Oldy,musím říci, napsal jsi to krásně. Chtěla jsem psát na stejné téma, mám podobný zážitek od nás z chalupy, která je také v horách. Asi bych se opakovala, ovšem nebylo by to asi tak hezké, jako jsi to napsal ty a tak se tentokrát "KOULE" nezúčastním. T***

Bíša
21. 07. 2009
Dát tip
Také jsem něco takového kdysi v Tatrách prožil...

Můra73
21. 07. 2009
Dát tip
krása

Diana
21. 07. 2009
Dát tip
Znám to tam. Dobře popsáno, jakobych to viděla na vlastní oči! ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru