Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘÍRODA - VÝSTUP NA RADOBÝL

22. 07. 2009
26
39
7170
Autor
vesuvanka

Jeden ze starších výletů (6. srpna 2000)

PŘÍRODA - VÝSTUP NA RADOBÝL

Popsala jsem většinu svých výletů po Českém středohoří, které jsem podnikala s Poutníky Českého středohoří, ale některé také sama, a o těch jsem málokdy napsala. Mezi ně patří můj výstup na Radobýl, tyčící se nad Litoměřicemi (do výšky 399 m nad mořem), čedičový vrch, který se proslavil svojí geologickou minulostí, ale dost tvrdě za to zaplatil. Poměrně velká část západního svahu byla odtěžena, když se pak objevily dva lávové proudy, z nichž každý má kamenné kvádry uložené v jiném směru. To nakonec kopec zachránilo před další těžbou. 

A právě toto místo bylo pro mě lákavé, obzvláště, když jsem tehdy byla několik dní začátkem srpna v Litoměřicích.  Nebylo nic snazšího, než sednout na motoráček, jet do Žalhostic a od nádraží vedla žlutá turistická turistická značka až na vrchol Radobýlu.

Vystupuji z vlaku a již mě žlutě značená cesta vede ze Žalhostic vzhůru do kopce vstříc dobrodružství a mým přírodovědným objevům, na něž se těším. Prvním zajímavým setkáním je kvetoucí kamejka modronachová, chráněná rostlina, vytvářející malý téměř trojúhelníkovitý kobereček poblíž cesty, která je postupně zarostlá a pokračuje opuštěným sadem. Prodírám se vysokou travou, která mi klade odpor. Musím totiž zvedat ruce se svými "francouzskými kamarádkami", které mě věrně doprovázejí při chůzi i při mých výstupech na středohorské kopce.
Je to docela tělocvik, ale určitě lepší a zajímavější než někde v tělocvičně.
Sluníčko docela připaluje, takže  je naděje, že v bývalém lomu  možná uvidím otakárky i další motýly a určitě odtud bude krásný rozhled na Lovoš, Milešovku a další středohorské kopečky a samozřejmě i na Říp.

A už je tu listnatý lesík, kde se opět vynořila úzká cestička, která je příjemná a vede chládkem.Tu a tam se ozve budníček lesní, při cestě kvetou zvonky kopřivolisté, třezalka. Po chvíli je tu odbočka vpravo a začíná strmější stoupání, je to poslední úsek k mému cíli, možná, že se vydám ještě k vrcholu.

A najednou pásmo lesa končí a je vystřídáno téměř holým svahem, kde se tu a tam  uchytily bodláky, nad nimiž poletují různí okáči, bělásci a modrásci. Chvilku je pozoruji, ale moc se na ně nesoustředím, protože  uvažuji jak dál. Svah je velmi strmý a není se čeho zachytit, není tu kmínek stromu ani větší kámen, o nějž bych se mohla opřít. Vezmu to tedy po čtyřech. Lezu po kolenou a hole, které jsem položila na zem, vždy poposunu. Je to docela legrace, ale je to náročné, terén je suchý a ruce i kolena mi podklouzávají.
Podívám se před sebe. Lom už nemůže být moc daleko, ale stoupání je stále strmější a svah začíná být šikmý i příčně, z čehož začínám mít docela strach, ale nechci to vzdát.
Jeden "krok-lez", druhý "krok-lez" , třetí, čtvrtý.... ujela mi ruka a pravá noha a do pohybu se dalyí i francky, které jsem taktak zachytila a najednou, když jsem viděla vlevo spád svahu, zamotala se mi hlava a zmocnila se mě  panická hrůza, že  spadnu dolů, jsem tu úplně sama, jediného člověka jsem tu nepotkala.... Rozklepaly se mi ruce i nohy. Musím to vzdát a slézt pozadu, abych neviděla tu hloubku po sebou. S velkým strachem slézám dolů.  Oddychnu si, když se dostanu k prvním stromům, kde bude cesta jistější.
Pak se ještě podívám nahoru. Nepřišla jsem kopec pokořit, ale poklonit se mu a obdivovat jeho krásu.  No nevadí, určitě ještě něco zajímavého uvidím.

Vracím se  na cestu, od níž vedla pro mě nezdolatelná odbočka a pokračuji po úbočí Radobýlu. Lesík je řídký, místy krásný výhled na Milešovku a zajímavá květena. Bodlák pcháč bělohlavý je místy vyšší než mých 160 cm. Kvete tu hlaváč běložlutý, hvozdík kartouzek, žlutý starček přímětník  a poletuje tu spousta motýlů, zejména modrásků  a čmeláků, kteří usedají na květy. Moji pozornost upoutá větší motýl, který při letu připomíná létající plamen. Konečně si sedl na květ bodláku a složil křídla do trojúhelníku podobně jako můra. Je  černohnědý s krémově bílými příčnými pruhy. Zdá se, že motýl není plachý - vedle přisedl čmelák, motýla se dotknul, ale jemu to vůbec nevadí.
Vytáhnu svoje kreslící náčiní a motýla naskicuji. Připomíná mi přástevníka medvědího, ale je trochu jiný. Motýl po chvíli odlétá a já si povšimnu jeho ohnivě oranžových spodních křídel. Jak jsem později zjistila, byl to přástevník kostivalový.

Po chvíli mě žlutá značka vyvádí z lesa. Jak zjišťuji na mapě, zavedla by mě větší oklikou do Litoměřic a místy po silnici, což nechci. Takže se vracím zpět na nádraží do Žalhostic a cestou se ještě pokochám pohledem na středohorské kopečky a kamejku modronachovou, kterou jsem poprvé viděla pod Radobýlem.
I když se mi nepodařilo dojít do vytčeného cíle, Radobýl mě rozhodně nezklamal a přinesl spoustu zajímavých zážitků.






 

39 názorů

vesuvanka
30. 09. 2009
Dát tip
Honzo, děkuji za milé zastavení a odezvu. O přírodu se zajímám od dětství, je to moje veliká láska a inspirace k slovesné i výtvarné tvorbě. Zdravím Tě a přeji, abys hole brzy odhodil :-)))

sattaya
29. 09. 2009
Dát tip
musím říct, že sem to četl jedním dechem a máš vážně můj obdiv za odvahu, teď nějaký čas trenuju o holích a popravdě klobouk dolů ...cítím z tvých slov tolik lásky k přírodě a to si zaslouží velký tip

vesuvanka
10. 09. 2009
Dát tip
A.H., mám radost, že se Ti dílo líbilo, děkuji za milá slova i tip, zdravím a přeji krásný den :-)))

A.H.
09. 09. 2009
Dát tip
Krásný popis, opravdu dobrodružství *t*

vesuvanka
08. 08. 2009
Dát tip
Markel, děkuji za přečtení, milá slova i tip. Posílám pozdrav :-)))

Markel
08. 08. 2009
Dát tip
pěkná procházka, byla jsem tam s tebou, díky - T

vesuvanka
07. 08. 2009
Dát tip
sestricko.slunicko, děkuji za přečtení, milá slova i tip. Zdravím :-)))

skvělé jako vždy a také trošku napínavé...:o)***

vesuvanka
06. 08. 2009
Dát tip
Marlav, děkuji za přečtení a milou odezvu. Moc mě těší, že se Ti dílo líbilo. Zdravím :-)))

Marlav
06. 08. 2009
Dát tip
moc mě to potěšilo, teď je tu nějaké pusto po kráse...

vesuvanka
29. 07. 2009
Dát tip
VT Marvin - děkuji a zdravím :-)))

vesuvanka
28. 07. 2009
Dát tip
mylenka - Marcelko, děkuji za přečtení. Tvoje reakce mě rozesmála :-))))) Kdybys věděla, co jsem prováděla - Na Etně jsem vlezla do maličkého, dávno vyhaslého a částečně zarostlého kráteru, který byl poblíž silnice. Byla jsem z těch zvláštních bodláků, vytvářejících "bochníčky" a lávy u vytržení a navíc fascinována burácením Etny na jižním svahu, že jsem tam francky nechala - s dcerou jsme nasedly do auta a odjely a já jsem zjistila až na parkovišti, že nemám francky. Věděla jsem, že na Etně mi je určitě nikdo neukradne a neukradl :-)))) Ta fioalová kytička na Řípu by mě zajímala. Když jsem byla na Řípu jednou na jaře, nádherně kvetla ve skalkách modrofialová šalvěj. A v srpnu kvetl hadinec, ale ten je modrý nebo modronachový. Posílám pozdrav :-)))

vesuvanka
28. 07. 2009
Dát tip
Robinio, děkuji za přečtení a milá slova, mám radost, že se Ti dílo líbí. Posílám pozdrav :-)))

vesuvanka
28. 07. 2009
Dát tip
avox, díky za přečtení. Listy zeleniny jako je kapusta, zelí, květák apod. většinou ožírají housenky bělásků. Pokud by to byly housenky jiných motýlů, bylo by to asi vyjímečné a příští roky se nemusí opakovat. Zdravím :-)))

Marcela.K.
28. 07. 2009
Dát tip
Jani, někdy bys potřebovala dostat na zadek, že?! :-)) Vzpomněla jsem si na Tebe, když jsem se před jedenácti dny rozhlížela z Řípu...a muž se mě ptal, jak se jmenuje jedna fialová kytka a já si nemohla vzpmenout :-)

Robinia
28. 07. 2009
Dát tip
No konečně se Písmák rozběhl a mohla jsem si přečíst tohle Tvé pěkné dílko...

avox
28. 07. 2009
Dát tip
Hezký motýl, ve volné přírodě se mi motýli taky líbí, ale když mi na zahradě jejich housenky ožírají kde-co... nechci používat chemii a tak budu letos asi i bez růžičkové kapusty... a nebyli to bělásci... škoda mluvit :-)

vesuvanka
23. 07. 2009
Dát tip
VT Marvin - díky, časem na tom ještě zapracuji.

vesuvanka
23. 07. 2009
Dát tip
macecha, avox, Zuzulínka, synáček, kouzelná_květinka - děkuji za milé zastavení i odezvy, kterými jste mě moc potěšili a díky i za tipy:-))) VT Marvin - děkuji za milé zastavení i kritiku. Dílu jsem skutečně moc času nevěnovala, on ani nebyl. Zadání soutěže jsem objevila na poslední chvíli - odpoledne v den uzávěrky soutěže, takže jsem psala skutečně "z rychlíku" a moc jsem to po sobě nečetla, za což se omlouvám. Přeji Vám všem krásný den a posílám motýlkový pozdrav (přástevník kostivalový)

úplně to vidím! t

synáček
23. 07. 2009
Dát tip
Je to velmi krásné svědectví… (o kráse přírody, ale i o kráse Tvé duše)… díky a * :o)

Zuzulinka
23. 07. 2009
Dát tip
Tady kolem jsem na hory zvyklá, kopečky jsou všude kolem mě a občas to dí zabrat je zdolat....ale tohle člověk rpostě musí mít rád...*

avox
23. 07. 2009
Dát tip
jsi prostě dobrá! A umíš vidět a umíš to předat dál. Tip jako hrom! */

macecha
23. 07. 2009
Dát tip
máš můj obdiv ...

vesuvanka
22. 07. 2009
Dát tip
Oldjerry, Diana, Iveta, reinka, macecha, vodník, jjj - děkuji Vám za milé zastavení i odezvu, která mě potěšila :-))) Posílám pozdrav a přeji dobrou noc Oldjerry - cestu na Říp od nádraží ve Ctiněvsi po červené jsem zvládla, ale posledních 500 m, než jsem došla ke skalkám, také po čtyřech :-)))

vesuvanka
22. 07. 2009
Dát tip
Oldjerry, Diana, Iveta, reinka, macecha, vodník, jjj - děkuji Vám za milé zastavení i odezvu, která mě potěšila :-))) Posílám pozdrav a přeji dobrou noc Oldjerry - cestu na Říp od nádraží ve Ctiněvsi po červené jsem zvládla, ale posledních 500 m, než jsem došla ke skalkám, také po čtyřech :-)))

vodník
22. 07. 2009
Dát tip
Já radši putuju opačným směrem, ale přesto....žbluňk!

macecha
22. 07. 2009
Dát tip
Je v tom cítit ten boj, ale hlavně velkou lásku k přírodě .. ... T***

reinka
22. 07. 2009
Dát tip
Také o tom přemýšlím( nešla bych sama a to mě brzdí :o) ) Moc hezké***

Iveta
22. 07. 2009
Dát tip
přemýšlím o tom, vydat se do těch míst.....poutavé a lákavé

Diana
22. 07. 2009
Dát tip
To byl tedy dobrodružný výlet! Ještěže to dobře dopadlo. Trnula jsem :-)****

Oldjerry
22. 07. 2009
Dát tip
Jano - pro tebe je tu příroda středobodem, ale pro mne (a jistě nejsem sám) je středobodem tvůj výkon. Znám tu cestu a mohu všem, kteří ji neznají, říci, že je to záhul i pro zdravého člověka, není-li zrovna horolezcem. Já nejsem a tak bych si na ni už dneska ani netroufl... cesta na Říp je proti tomu autostráda a i tam jsem toho měl dost.

vesuvanka
22. 07. 2009
Dát tip
Norsko a Bíšo, děkuji za přečtení, milá slova i tipy. Posílám pozdrav :-)))

Bíša
22. 07. 2009
Dát tip
Jsi úžasně odvážná cestovatelka a pozorovatelka...

Norsko
22. 07. 2009
Dát tip
rozkošné, hlavně ta zvířátka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru