Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

on a

Výběr: Pacer, a2a2a, Augustin_Šípek, Zbora
29. 07. 2009
32
22
5288
Autor
Fouckault

 

prodlévám sám mezi znaky
které nemohu ani pojmenovat, ani přinutit
aby zůstaly..

vše je jen pár chvil, aby zmizelo
ve svém spánku co trvá ještě
silněji

ovšem jen takto by to mohla být ona..

 


22 názorů

Amanda
07. 11. 2009
Dát tip
Hezke svou melancholii atmosferou a zaverem... !***

Fouckault
09. 08. 2009
Dát tip
AHoj Tome, děkuji za zamyšlení - nevěřím tomu že text nese nějaké ideálně jasně platné sdělení, ala Ecův ideální čtenář, možná po nějaké semiologické analýze, ale ta bude velmi daleko jak autorovi tak čtenářům tak světu. Když už musíme mluvit o významu tak tento text jsem já jako jeden z mnoha čtenářů a také skromný tvůrce více propojoval s předchozí mou básní, kde byla jako hlavní osa případného významu myšlena tvorba.. takto se rozeběhla i tato báseň ale při psaní se trochu zatoulala.. někdy je to tak že text zničehonic začne jako dítě zkoušet různé vlastní cesty..začne -dýchat-, mluvit a jednat jako živá bytost i částečně proti vůli autora, otce.. v momentě kdy k tomu dojde pojme mne jakási bázeň zabraňující mi do ní zasáhnout a křivit jí dle vlastního obrazu.. Když se nadechne a rozeběhne patří stejně Tobě jako mne, i komukoli jinému kdo ji přečte, proto tak málo slyším na -autenticitu- a podobné fráze.. živá tkáň textu je mi větší hodnotou ,- a interpretace říká víc o interpretátorovi než o autorovi a vůbec -- není to až tak rozumná metoda na čtení poezie.. to hlavní bude někde za tím co se nabídne jako význam. Význam je jen tělo, které nese skutečnou poetiku, je tělem nikoli duší, ale ani to není někdy málo, Opravdu díky za fajn komentář, nějak jsem se koukám rozepsal víc než bylo třeba a není to proto že se vymezuji vůči Tobě, jen mám tento text za hodně svébytný - a budu se těšit že na mne příště nezapomeneš! - a samozřejmě také díky tobě Jiří, za tvůj krásný příspěvek k oné mezerovitosti a prázdnotě..

Zbora
05. 08. 2009
Dát tip
*

J.O.E.
04. 08. 2009
Dát tip
Ód a na nic!! Opěvovat tuhle věc mi přijde dosti ironické.....

romale
30. 07. 2009
Dát tip
jsi fakt největší machr tady...

Fuk
30. 07. 2009
Dát tip
trochu sa smejem, ako ta tu niektori glorifikuju do aleluja "pane mistre" :)) Ako pre mna vycibrene, vybrusene, napadite. Poeticky minimalizmus dobre zvladnuty. Snad len ta pointa, ci samotny zaver rychlo vysumi. Mozno predvidatelny? Ci neprekvapivy? inak tip

moc...*

dadíková
30. 07. 2009
Dát tip
:) promakané

Norsko 1
30. 07. 2009
Dát tip
trocha násilí přece neuškodí

a2a2a
29. 07. 2009
Dát tip
Podobně jako Jinovata cítím v názvu spíše snahu o nápaditost než skutečné vyjádření obsahu. Asi bych volil prosté ...ona..., ovšem lze také zámysl názvu také přijat, byl-li myšlen ve smyslu on k ní, ale silněji se nabízí ...on a ona. V první sloce mi osobně vadí slovo ...znaky... nikoliv obsahem, zde je to naopak výtečné, ale svým zvukem, svou tvrdostí, ale to je jediná subjektivní výtka. Jinak už jen chválím - obraznost, která není nijak osobně vymyzena, je pojata s obecnou určitostí, není apelující a o to snadněji akceptovatelná snad každým čtenářem, navíc i dobře srozumitelná a přesto s velkým prostorem pro uplatnění, docela snadné uplatnění, což je pozitivum, vlastních asociací, prokovaných osobní zkušeností a nutící nahlížet i za ně. A ke všemu stačilo pár veršů.


moorgaan
29. 07. 2009
Dát tip
dokonale sladeny obsah s nazvem i pointou - pane "mistr" - :" jak VY to jen delate?" /*

Fajn :) * :)

Oldjerry
29. 07. 2009
Dát tip
Fouckalte - já tě tu neviděl sto let, ale návrat impozantní - to se mi líbí a to neumím. *

Jinovata
29. 07. 2009
Dát tip
Výjmečnou atmosféru (na hlavolam) trochu ruší banálnost samotné představy spojení an a do ona. Příslušný jednotný patos a přesah má prakticky vše ostatní na básni, krom tohoto "základu". Přesto převládá síla básně. Technicky se mi obzvláště líbí druhá strofa: Éterický dojem vyvolaný téměř nepřítomným "vše", které je z hlediska čtení trochu překvapivě použito jako podmět a potom samozřejmě použití slova "silněji" na místě, kde je pirozeně očekávána nějaká časoměrná jednotka, nespíše "ještě / kratší dobu". když básen srovnám s holanovými, protože to je asi srovnání, které se zde nejvíce nabízí, chybí přecijen trocha dlouhky pro ženský prvek. V podstatě je vše jen o muži, ženský motiv má hloubku jen uvnitř mužského, není autonomní. V podstatě je o ženě řečeno jen že se o ní dá tak akorát snít - ale to budnutí famfatální mi chybí.

zoelle
29. 07. 2009
Dát tip
moc hezké

Pacer
29. 07. 2009
Dát tip
sakra sakra, je na čase přestat psát a jen číst a dávat tipy a výběry.

Vaud
29. 07. 2009
Dát tip
Jednoduse krasny

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru