Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žulé

04. 08. 2009
3
12
1616

"Zhostil jsem se síta po našem" dodal Žulé po setmění. Dělal, že mě nevidí - důstojného, blahořečeného, se zeleným trojúhelníkem v kapse slušivých mrkváčů. Dělal, že nevidí ani kořenovou zeleninu nepravidelně rozházenou před Tyrkysovou lagunou. Podnikem, známým lehkou dostupností především heroinu. Včera v noci měl opět jeden ze svých násilnických snů a dál už se mnou nechtěl zabývat. Toužil plivat.

Tři roky, sedm měsíců a jednadvacet dní před tím, Smetanova Lhota, kulturák. Jedno prolhané oko nezůstalo suché, když se Kentauróni loučili s publikem dojákem Růže sivá. Konferenciér Žulé ještě naposledy zahajloval z pódia, pro dnešek bylo hotovo, zítra do Mirochova. Trochu rozmrzele sešel ze schůdků, ignoroval rozevláté publikum upnutých džínsů. Už se těšil domů do postýlky.
Do důchodu.

Den poté. "Váš dech...váš dech jako bych už někde cítil...jste vdaná?" celonárodní tenista Žulé si obhlížel nahou běhnu s blahosklonným úsměvem. Bavila ho její stylizace.
"Kouřila jsem dýmovnici..před popelnicema..o půl čtvrtý ráno.. tak asi to je příčinou...jinak už opravdu nevím"
"Nevěřím vám, jste příliš rozrušená." Žulé si otevřel žíly a pustil rádio. Šššumělo.
"Jsem členkou svazu žen...slepujeme modely z ábíčka ...letadýlka, kosmické lodě..."
Žulé si namířil legálně drženou zbraní do tváře.
"Těší mě."

Tři roky, sedm měsíců a dvacet dní poté, Tyrkysová laguna, Hradec Králové. Dělal jsem že je nevidím, prochcané, šupinaté dědky. 
Žulé si právě zapaloval dýmovnici, když do lokálu vpadly holky. "Zhostil jsem se síta po našem." Dělal, že mě nevidí. A skutečně mě neviděl.


12 názorů

Janina6
18. 08. 2009
Dát tip
Myslím, že je to logický důsledek snahy dnešních autorů psát nově a originálně. Srozumitelnost už nám tak trochu smrdí překonanou "socialistickou" minulostí. Tady na Písmáku je to zase dobrá taktika, jak nebýt kritizován. Těžko kritizovat něco, o čem vlastně nevím jistě, co to znamená. Co když jsem já ten hloupý? Ano, co když jsem já ta hloupá? I tím by se to dalo vysvětlit :-) Možná už nemám na to pochopit nové trendy. To říkám bez ironie.

k janině - myslíš že je to nějaký trend obecně, nebo třeba jenom tady na písmáku?

Dobré, dost jsem se i nasmála, hlavně u třetího odstavce :) *

dík za veselé kritiky Marvin ¨- přesně tak, kategorie je podstatná, je mi jasné, že povídky vypadají trochu jinak.

Petrusha
04. 08. 2009
Dát tip
danka? hlavná postava si môže robiť čo chce, len mám dojem, že autor hovorí k čitateľovi ... alebo nie?

Petrusha
04. 08. 2009
Dát tip
nerozumiem tomu ...

Janina6
04. 08. 2009
Dát tip
Přijde mi to efektně nesrozumitelné (jeden z dnešních módních směrů) ale kritiky píšeš dobré :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru