Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koupelnový vlk

Výběr: Augustin_Šípek
17. 08. 2009
51
81
6013
Autor
Vaud

Dohromady jsem strávil na  mořském pobřeží asi šest nebo sedm let svého života. V Africe,  na Kubě, ve Španělsku, v Dánsku, v Anglii, na dovolených a vůbec při cestách k moři nebo po moři. To je pomalu čas, kdy se z mořského štěněte stáváte vlkem. A vlkovi chybí loď nebo jiné důstojnější plavidlo. Zatím jsem vlastníkem nafukovacího  kajaku, ale při troše snahy by se dalo brázdit vlny moří a oceánů i na mé nafukovací posteli. What else? Zatoužil jsem po jachtě! Z mého barcelonského bytu to bylo k moři asi 120 metrů a jen o kousek  dál do Olympijského přístavu. Ale ty ceny!! Rozhodl jsem se, že se vybavím postupně. To kdyby mi náhodou někdo odkázal dost peněz. Díky nákupu kajaku mám již záchrannou vestu a neopren. Kousek od Casa Batllo jsem si v zimě koupil námořnický svetr a pak jsem narazil v krámku hned vedle mé práce na námořnické boty. Speciální námořnické boty na jachtu! Vypadají úplně stejně jako normální boty, jen jsem k nim dostal asi půlhodinovou instruktáž, kterak botky udržovat v dobré kondici. Prodavač tvrdil, že trik nespočívá v drahých impregnačních postřicích, ale že je třeba boty mazat tělovým krémem. Boty se svému majiteli pak odvděčí vláčnou kůží  a skvělým vzhledem. Jsem důvěřivý a pro podobné věci se velmi rychle nadchnu.

 

Hned jsem se vydal studovat kosmetické výrobky. Vyžadují moje boty krém na citlivou pokožku nebo abrazivní s výtažkem z mořských řas? Jsou to přeci námořní boty! Mám je natírat hydratačním krémem na suchou kůži? Mají mi vonět boty burbonskou vanilkou, nebo bych je měl raději patlat zvláčňujícím tělovým krémem s olivovým olejem a vitaminem E? Vitamin E je přeci na potenci! K čemu to těm škarpalům ksakru bude?! A co noční krém, který by jim vyhladil vrásky? Už jsem se smiřoval s tím, že jachtaření je drahá zábava. V práci mě ale čekalo příjemné překvapení. Naše společnost koupila známou německou kosmetickou firmu specializující se na výrobky pro alergiky. Každý zaměstnanec dostal jeden krém od spřáteleného závodu. Já taky. Německy psanému příbalovému letáku jsem nerozuměl. Snad jen to, že krém je hypoalergenní. To se bude botám líbit! A docela slušně smrděl. No jo, Němci, ale darovanému koni...

 

Začal jsem botky natírat „darovaným koněm“ a smířil jsem se s divnou německou vůní. Po měsíci pravidelné péče o kůži svých bot, jaké by se jim nedostalo ani v nejlepších kosmetických salonech, se stalo něco nečekaného. V Barceloně začalo pršet. Vyrazil jsem vem ve  svých jachtařských botách... a nestačil se divit. Šmejdy jedny! Nejenže impregnace nebyla moc přesvědčivá, ale hlavně... boty začaly pěnit! Jakoby měly vzteklinu! Takhle přeci nemůžu na loď ani do města! A pěnění neustávalo. Spíš to bylo jako v pohádce Hrnečku vař. Měl jsem místo bot na nohách bubliny. Tohle si s tím prodavačem vyřídím! Vrátil jsem se domů pro lístek od bot. Pěnící boty musím reklamovat! Cestou mě ale napadlo, že zakopaný pes může být v družebním německém krému. A taky byl. Přátelé, jsem zřejmě jediný mořsky vlk v širokém okolí, který si své boty pravidelně natírá hypoalergenním šamponem proti lupům... Konečně jsem si přeložil příbalový leták a dozvěděl se, že moje boty zažívají skvělý pocit bez svědivé kůže a šampon jim dodává sílu a energii. A pokud by jim náhodou narostly vlasy, o čemž trochu pochybuji, tak budou pravděpodobně bez lupů. Ale v tom případě je půjdu reklamovat! Nikdy jsem netušil, že se díky koupi  jachtařských bot stanu takovým machrem přes koupelnovou kosmetiku. Však už bylo na čase. U koupelny bydlím podstatně déle než u moře. Když ze mě nebude mořský vlk, mám pořád ještě šanci stát se vlkem koupelnovým.

 


81 názorů

Vaud
08. 06. 2011
Dát tip
to jsem happy :-) zrovna jsem platil faktury, tak me vlidne slovo potesi :-)))

noeran
08. 06. 2011
Dát tip
vskutku pobavilo :)

8hanka
20. 03. 2011
Dát tip
:-))))))))))))

Vaud
06. 03. 2011
Dát tip
:-)) díky - zrovna je mám v pytli pro bezdomovce :-)), tak je šance je potkat v ČR :-))

Lucida
06. 03. 2011
Dát tip
povedené dílko :D -hlavně: Začal jsem botky natírat „darovaným koněm“...to se mi obravdu líbilo :D

Vaud
22. 05. 2010
Dát tip
dík!! mám tam spoustu věci schovaných a většinou to jsou legrácky asi až na 2-3 věci

Anensis
22. 05. 2010
Dát tip
Líbí se mi, jak používáš přívlastky. Někde tady: "moje boty zažívají skvělý pocit bez svědivé kůže a šampon jim dodává sílu a energii" jsem umírala smíchy. Fakt dobrý. Dávám oba palce nahoru a jdu si číst tvoje díla dál.

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Nosim klasický vojenský kanady, to druhý nevim, co je. Taky jsem si v těch tanečních připadal jako blbec. Škoda, že neexistovala žádná military verze. Tancovalo by se v maskáčích a kanadách, přes záda samopal a se začerněnym ksichtem... :-))

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
V kanadach nebo v martenskach ? :-) Ty nosi moje svagrova. Myslim, ze nesla do tanecnich jen proto, ze je nechtela ssundat :-)

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
* Vod tý doby, co jsem si v nekvalitních polobotkách zlomil nohu, tak prakticky bezvýhradně chodim v kanadách vz.2000. Perfektně držej' nohu a pod nohavicema nejsou zas až tak nápadný. Dřív jsem chodil v kanadách vz.65 a to pouze občas. Chystal jsem se někam do přírody, či co. Kůže na botách byla delší dobu neošetřovaná a krom promokavosti hrozilo její zvýšené opotřebení. Tak jsem na to vzal KONKOR, olej na zbraně. Pak jsem vyšel na ulici, no a nebudete tomu věřit... :-))

Vaud
06. 01. 2010
Dát tip
Botky ještě pořád mám, jen jsem jim měl k Vánocům koupit lepší tkaničky :-))

A.H.
06. 01. 2010
Dát tip
Při čtení závěru jsem málem smíchem spadl ze židle. Ne, samozřejmě přeháním. :D *t*

Vaud
05. 12. 2009
Dát tip
hej - díky! :-))

Wronski
05. 12. 2009
Dát tip
naprosto úžasný :o) *

Vaud
23. 11. 2009
Dát tip
:-)) ale boty ještě mám

Makatasu
23. 11. 2009
Dát tip
já jsem pořád čekala na jiného vlka :-D

Vaud
31. 08. 2009
Dát tip
Diky moc za cteni!! Zdravim z kongresu :-) v BArcelone

synáček
31. 08. 2009
Dát tip
Musel jsem se vrátit, a zopakovat si ten zážitek... díky!!!

Vaud
29. 08. 2009
Dát tip
Ja jsem karate koka-koala kid. Apropos - zdravim pro zmenu z Barcelony ze svy plaze :-).

Augustus
29. 08. 2009
Dát tip
Soka, takže jako kung-fu panda klame tělem, tak ty jsi něco jako karate-koala-kid?:-D

Vaud
28. 08. 2009
Dát tip
jasně, budu rád ale na mě nic důstojného není :-)) já i v karate jsem přepral všechny protivníky díky tomu, že vypadám jako dobrosrdečný medvídek :-)

Augustus
28. 08. 2009
Dát tip
Mohu požádat o povolení k publikaci ve Splatu?

Augustus
28. 08. 2009
Dát tip
Nice:-D To je zase jednou od Tebe pěkné dílko spíše fejetonového rázu. Poslední věci, které jsem od Tebe měl to potěšení číst se ještě mnohem více blížily povídkám. Každopádně TIP hlavně za velmi vtipné posazení běžných skutečností do neobvyklého kontextu - tuším, že to je právě princip fejetonu. A samozřejmě představa důstojného pana doktora, držitele titulu MBA, jak doma maže botky německým šampónem proti lupům člověku nemůže nezvednout náladu.:)

Vaud
26. 08. 2009
Dát tip
jj, v časopisu Kafe:-)

Vaud
22. 08. 2009
Dát tip
;-) díkes!!

BETY
22. 08. 2009
Dát tip
pobavil jsi mě , díky a tip

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
hrozne zavidim lidem jachtareni - to musi byt nadhera!! Skoda, ze uz nebydlim aspon u jezera. Tady v Basileji se lidi koupou v Rynu tak, ze si koupi nafukvaci vak, do ktereho daji veci a skoci s nim do hodne silneho proudu a vak je drzi nad vodou... To je adrenalinovy zazitek misto jachtareni.

guy
20. 08. 2009
Dát tip
jsem velmi vděčen, že jsem byl tvým dílem před koupí jachty takto poučen - sice ne úplně vyčerpávajícím způsobem, každopádně ale na ošetření jachtařských bot zvolím radši ten prostředek s burbonskou vanilkou :-)

Vaud
19. 08. 2009
Dát tip
To je pravda :-)), priste to zkusim! Boty ted zacaly trochu blednout a chradnout - zjevne jim chybi more! Koncem srpna je vezmu na vylet do Barcelony - treba trochu pookrejou :-)

Yeziiinka
19. 08. 2009
Dát tip
Reklamovala bych ten šampon! Darovaný nedarovaný, vsadím se, že v příbalovém letáku nebylo ani slovo o tom, že není vhodný na péči o jachtařské boty a že tyto po něm v dešti pění! V Ámerice bys vysoudil mylyjón! ***!!!

Vaud
19. 08. 2009
Dát tip
rajo, synáčku, jejdo, Sašo - díkes za čtení!!!!!!!!!!!!!!!

raja
19. 08. 2009
Dát tip
sem tipla včera, bo si mi zpříjemnil cestu autem...ne tak už mytí zaprskanýho skla:))) Tak teď ta kritika: je to dobrý!:D

synáček
19. 08. 2009
Dát tip
* :o)

jejdavilda
18. 08. 2009
Dát tip
nedbám na rady mladých zobanů a přečet jsem si. Je to fajné, pobaven se odcházím ponořit do čísel :-)*

Saša Deda
18. 08. 2009
Dát tip
naštěstí jsi při tom dobrodružství nechytil "vlka" :-) - hezké a čtivé to máš T

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
aspoň někdo :-))

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
neva, cist me za trest nebo z donuceni - to nechci ani u odbornych textu :-)

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
cist jsi to mohl v Kafi, ale tipovat spis ne :-), ale to je jedno - nutit Te nebudu

avox
18. 08. 2009
Dát tip
Na sjezdovky už se necítím, ale botičky na běžky mám staré, kožené... :-))

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
Jules - nevim, jak se to stalo, ze text je dvojbarevny, ale jestli to vypada jako more, tak je to spravne :-) podezdivko - nezoufej, ono treba neni o co stat :-)

podezdívka
18. 08. 2009
Dát tip
Ze mě mořský vlk nikdy nebude. Tak chytit u moře vlka, to snad jedině.....*

Ta modro-černá kombinace písma má nějaký význam?

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
avox - lyzaky se taky natiraji?? tak daleko jsem jeste nepokrocil! jejdo - necti to, ja Ti to nekdy povypravim :-) diderotko - diky za vernou ctenarku

avox
18. 08. 2009
Dát tip
Perfektní, jasně přímo ze života! S námořnickými botkami zkušenost nemám, ale jak lyžáky, tak i pohorky jsem mazávala zásadně modrou indulonou :-)) */

jejdavilda
17. 08. 2009
Dát tip
aaa tebe si nechám na volnější čas

diderotka
17. 08. 2009
Dát tip
"zažívají skvělý pocit bez svědivé kůže" - tak to jsem se opravdu začala hlasitě smát... čtu vše, protože od tebe to stojí za to!

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
Markel, Labud, Marlav, Jani - díkes, jasně, že už umím používat kosmetiku, jsem teď odboník!! :-)

Markel
17. 08. 2009
Dát tip
:-))) - T

Labud
17. 08. 2009
Dát tip
Už jsem to četl v Kafe a líbilo se.*

Marlav
17. 08. 2009
Dát tip
vida, pak že páni neumí používat kosmetiku...*

vesuvanka
17. 08. 2009
Dát tip
skvěle napsaný fejeton, rozesmál mě :-))) díky a TIP

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
tohle jsem psal na zakazku pro casopis Kafe. Napsal jsem nekolik fejetonu - tohle je asi 3. nebo 4. z toho obdobi, a vzdy jsem nevydrzel cekat dlouhe tydny na jeho zverejneni, tak jsem radeji slibil vzdy novy :-) Cili je to takove poctvrte slite kafe :-), ale moje oblibena historka.

humorné)

Oldjerry
17. 08. 2009
Dát tip
Neoddiskutovatelný důkaz toho, že kdo má v ruce dobré péro, může se pustit do jakéhokoli tématu. Lze rozšířit i na klávesnici a další možná i nemožná psadla...(jednou jsem si napsal motiv ohořelým klackem na stěnu chaty. Než jsem to stačil opsat, déšť mi to umyl...)

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
dekuji mnohokrat madam :-))

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
uz jsem psal veselou prihodu s neoprenem, kajakem a ted botkama - me prijde to jachtareni jako hodne vysmatej sport na karate me vzdycky zbili a moc legrace tam nebylo (jedine kdyz jsme zbili nekoho jinyho)

A jo! V Kafi jsem to četl! Už jsem se vyděsil že jsem jurodivý, nebo že zažívám Déją vu (Déžo ví). Tak ještě jeden úchecht :-D Boty "šampaňského typu" nosí dnes málokdo!

čučenka
17. 08. 2009
Dát tip
tož, krémový šampon může člověka zmást :-)

řádek
17. 08. 2009
Dát tip
:-D líbí se mi, jak z víceméně banální zápletky vykouzlíš příběh, který zaujme od prvního do posledního slova :)))

Diana
17. 08. 2009
Dát tip
Taky jsem se kvůli tvým botám dozvěděla něco o kosmetice, protože jak to začně v reklamách, prchám! :-)*

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
OK, ja blbec si namazal boty samponem - je tak maximalne haiku :-)) - zas tolik treskute vtipnejch prihod nezazivam denne

katugiro
17. 08. 2009
Dát tip
to jsi jak a2a2a za svých mladých let, kdy obhajoval svoji povídku slovy "ale ten profesor opravdu žil!" :) já proti tomu nic nemám, ale většina lidí by si asi u historky takového, ehm, kalibru, vystačila s "já blbec si namazal boty šamponem"

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
ja jsem do te doby netusil tolik o kosmetice, jako ve chvili, kdy jsem si koupil jachtarske boty :-)

martinez
17. 08. 2009
Dát tip
náhodou mě Vaud natírající si pravidelně a něžně svý boty šampónem proti lupům nesmírně pozvedl pondělí :o)

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
mi /mne

Vaud
17. 08. 2009
Dát tip
ono se me to opravdu stalo, tak mi bylo lito se o historku nepodelit :-)

katugiro
17. 08. 2009
Dát tip
tentokrát je to o ničem aneb vlk vaří z vody

sidonia
17. 08. 2009
Dát tip
"U koupelny bydlím podstatně déle než u moře." :)))))

martinez
17. 08. 2009
Dát tip
ty seš neskutečnej :oD

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru