Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letní deště

19. 08. 2009
16
24
2612
Autor
Natasha_
I.

Jestliže je obzor
Vyroben z myšlenek na útěky
Je třeba pořídit si pevné boty


II.

V útlém příšeří narychlo vztyčeného stanu
Neprší

Deštěm prosycený vzduch
Jak mokrý pes se tlačí do plic

Vděčně olizuje plicní sklípky
Za dva dechy doživotně
Ochočený


III.

V noci je samota sympatická myš
Šramotící ve křoví

Z místa na místo
Nosí pokrm pro mláďata
Kožich do černa načesaný -

Pak:
V chladném ránu
Zacvaká čelistí
Náhle ostrou jako nůž


IV.

V břiše jezera
Mrtvá váha řečí

Od těla k tělu napjali jsme oheň
Z úst chvatně vypluly
Malé ryby

Jedno i druhé
Do rána voda uvláčí

Spolyká

24 názorů

Umbratica
04. 06. 2020
Dát tip

Těší mě, že se tady aspoň čas od času zastavíš. Pokusím se občas psát tak, aby tě to třeba zaujalo.


Natasha_
10. 02. 2020
Dát tip

Myslím, že poezie je spravedlivá v tom, že žádnou trvalou slávu nikomu nepřináší. A i ta tzv. "sláva" je spíš legrační. Pro mě je důležitá spíš radost, úžas, zastavení.


Umbratica
23. 03. 2019
Dát tip

Škoda ,

ostatní , dnes už "oficiální " autoři snad s vyjímkou whispermoonlita už nejsou schopni vůbec žádné diskuse . Bohorovně se tady zapouzdřili ve své slávě a užívají si elitářské nadřazenosti . Některé tvé básně třeba právě v tvém Lese , mi napovídaly , že bys mohla být jiná . - Možná . Já se totiž pletu v lidech jako na běžícím pásu .


Natasha_
18. 10. 2018
Dát tip

Umbratica: Omlouvám se, opravdu je můj výskyt spíš náhodný a výjimečný (ne kvůli platformě samotné, spíš kvůli okolnostem života). Snad Les nakonec odpověděl sám ---


Umbratica
12. 02. 2018
Dát tip

Líbí se mi hlavně II. a IV. strofa. Za ty dávám tip. Škoda , že se tady už nevyskytuješ a že není možné si s tebou o něčem pokecat. Ted' právě čtu tvůj Les a měla bych různé otázky.


Natasha_
02. 05. 2010
Dát tip
whispermoonlite: Díky, mám spoustu látky k přemýšlení. Jen snad poznámka k samotnému tomu konci celku: ne, není to "do klidu".

Ale přeci ještě jedna možnost: uvláčet je možné i pole, a v takovém případě je to žádoucí, takže by to závěrečné " uvláčení, spolknutí" mohlo obnášet i klid, vyrovnání (nejedná-li se ovšem o klid utopených :D).

role vody v této básni je pozoruhodná. suchá vlastně zůstala jen III. část (možná i první?) - a vody přebývá (i přibývá), nebo se nechová jak záhodno. - nejprve dusí v podobě věrného psa (pěknej konflikt), utopí řeči a nakonec celkově uondá, resp. uvláčí, pohltí - a ještě je před ní nutno se schovat narychlo do stanu. - oheň je proti tomu v jasné menšině. zvláštní je pro mě místo s chladnou čelistí: ani oheň ani voda, možná blíž k ohni bolesti, ale ocel je chlad, má barvu vody. - kdybych měl hledat nějaké slabší místo básně, bylo by to přirovnání čelisti k náhle ostrému noži - je to jen drobnost, takový provozní obrat. (leda by záměrně příznakoval "tupý nůž", který měl předcházet - o tom budu muset ještě přemýšlet). tupá čelist x ostrá čelist - tenhle přechod nemusí být k ničemu. dobře se spojuje úvodní myšlenka na útěk s následnou expozicí "před čím, nebo od čeho utíkat" - závěr, s mírnou nadsázkou, je věrný pes, který se proměnil v ještě mohutnější živel. - hm, nejzajímavější je ta nerovnováha. jinak technicky to je vymakaný, to je vidět. - pocit uvláčení ke 4. strofě taky patří. myslím, že je cítit, jak tam obrazy zabírají usilovněji do hloubky, ale to k vývoji tématu patří. - posun od lehkosti s myšlenkou na útěk, k vyčerpání vodou má smysl. ještě letmo mě napadá, že nejlíp z té situace vychází samota - metafora s myší je nejmilejší, hebká, dokonce elegantní - kdyby to neobrátilo v opak to nezbytné ráno. čtu to jako básničku o uvěznění (snad i anihilaci) a možnostech, které nakonec nevycházejí, nebo zůstanou jen nadhozeny.

Natasha_
24. 08. 2009
Dát tip
Díky za obsáhlou reakci!

bez rozpaků dám tip

tak trochu japonský nebo snad čínský nádech

Halcyon
20. 08. 2009
Dát tip
Jsem z toho sice antilocapra, ale slastně se ošívám při té hezoučké zvířátkovské metaforice !

Prosecký
20. 08. 2009
Dát tip
*

Bix
20. 08. 2009
Dát tip
Fantastické básne...neobyčajne dobre napísané.

Natasha_
19. 08. 2009
Dát tip
Fouckaulte: Hmm, tak jsem to samozřejmě nezamýšlela, ale je to možné. Dík za komentář.

vojtle
19. 08. 2009
Dát tip
líbí se mi, pohladila mě

Fouckault
19. 08. 2009
Dát tip
I a II vnímám prostorněji, ty další až příliš svázané se svým kontextem tak že ztrácí lehkost přesahu*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru