Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jenže kde ho vzít?

03. 09. 2009
40
50
5359
Autor
čučenka

Všichni si myslíme, že máme právo na štěstí, že když žijeme jen jeden život, tak přece musíme být šťastni!

Narodila se 1.1.1910. Tolik jedniček v tom datu, tolik silných „mužských“ energií dostala do vínku a v té době! Kdyby někdy slyšela o mimozemšťanech, musela by si tak připadat… jako cizinka na Zemi. Nikdy si neuměla říct o pomoc, o pozornost, o lásku. Ta její hrdost, ta, která jí velela raději všechno udělat sama a nikomu nic neříct, i kdyby se měla udřít. Ta byla na vině. Chtěla být nezávislá a zároveň toužila po velké lásce a po krásném domově.

 

Milovala svého Františka se světle modrýma očima. Kdo mohl čekat, že se z něho stane kořala, který doma všechno vztekle rozbije a i ruku na ni vztáhne? Lubošek a Zdenička museli kolikrát rozespalí vyskočit z nízkého okna ven a utíkat do lesa, když přišel domů a s ním hromobití. Ani peníze jí nedával, děcka chodila bosá až do prvních mrazíků, na oblečení nebylo kde vzít, tak přešívala a přešívala, obracela z lícu na rub a zase zpátky. I hlad znali. František peníze měl, na montážích si vydělal, jenže je propíjel a jídlo si měla opatřit sama. Býval z domova dlouho pryč, a tak pracovala na malém políčku, pěstovala zeleninu, brambory, fazole, chovala králíky a krávu. Uměla šít, chodili za ní lidé z vesnice, občas i jim něco ušila nebo přešila. Za pár korun, za trochu mouky, za vajíčka.

 

Jiříček se narodil na začátku války. František si bral potravinové lístky, příděl pro celou rodinu, protože on byl pryč z domova, na montáži, ona si přece mohla všechno vypěstovat, říkal. Tak pracovala a pracovala, sama na ubohý dřevěný domek, na zahradu, na tři děti… Neuhlídala je. Dvouletý Jiříček si sedl do škopku s vařící vodou, když si ho nachystala na praní. Umíral dva dny, starší Zdenička ho držela za ručičku a hladila po hlavičce. Žádná jiná pomoc nebyla. Srdce ji bolelo, ten pohled pálil v očích jako štiplavé slzy. František přijel jen na pohřeb a řekl jí – co brečíš, uděláme si další..

 

Dva roky nato se narodil Stáňa, a když začal chodit do školy, rozhodla se k radikálnímu kroku. Luboš a Zdenka už byli velcí, Luboš na vojně a nejstarší Zdenka pracovala jako učitelka ve školce. A tak opustila Františka s modrýma očima a těžkými pěstmi. Našla si práci v železárnách, bydlela na ubytovně, ale Stáňa s ní být nesměl. Musela ho dát do dětského domova. Každé odpoledne s ním trávila venku, dokud to šlo. Ale byla svou vlastní paní, konečně měla své peníze a svůj klid.

 

Po pár měsících se přestěhovala k ovdovělé matce do rodného domku v horách a našla si místo u dráhy. Spouštěla a zvedala závory a snila o krásném životě. O takovém, o jakém četla ve své milované Červené knihovně, kde ženy byly hýčkané a opatrované, kde muži byli silní, ale svou sílu nikdy nepoužívali proti nim.

 

Jen ona byla vždycky na všechno sama. A tak si vzala půjčku a začala opravovat domek, kde žila se svou matkou a Stáňou. Celé dny zdila, betonovala, spravovala střechu a dřela a dřela. Jednou přece musí přijít to štěstí, její štěstí!

 

Bylo 23.8.1965. Auto jelo rychle, ale ona už ty hodné lidi, kteří ji zvedli v bezvědomí na chodníku a vezli do nemocnice, neslyšela. Dívala se na své tělo, na srdce roztrhané na kusy a pak se vznesla do výšky. Konečně svobodná, konečně bez bolesti.

 

Moje druhá babička.

                                      


50 názorů

clovrdik
15. 07. 2010
Dát tip
opět čtivě napsaný, rád tě čtu ...

Líbí se mi.

...udělala jsi mi radost,chci tomu věřit :)

čučenka
21. 01. 2010
Dát tip
ale - kupodivu celkem čtou:-)

...to by si měli lidé číst***jenže nečtou

čučenka
12. 01. 2010
Dát tip
já děkuji tobě, Jiří :-)

a2a2a
12. 01. 2010
Dát tip
Díky za tento příběh, a ještě větší díky za to, že zaujal tolik čtenářů. Je laskavě psaný, ale to je patrně víc než tvá schopnost tvá vlastnost, jak už jsem se jednou při čtení jiného příběhu přesvědčil. Osobně vítám podobné autentické zážitky, poněvadž přispívají k naději, že lidé stále věří, že najdou, co hledají.

Pišmi
09. 12. 2009
Dát tip
že brečím, je důkaz *****

moc smutný osud...*

A nebyla sama, kdo takto prožil svůj život... V té době to bylo dost"normální"! Brrrrrrrrrr

Robinia
24. 09. 2009
Dát tip
*

amálka
23. 09. 2009
Dát tip
Docela mě to dostalo. Tip určitě a alespoň kousek štěstí všem.

čučenka
18. 09. 2009
Dát tip
No tak to je fakt zajímavý příběh a rozvíjí nepřeberné možnosti.. :-)

jejdavilda
17. 09. 2009
Dát tip
já v čínském horoskopu sleduji linii hrocha

Wronski
09. 09. 2009
Dát tip
souhlas s BigBivojem, naprostý :o)*

guy
08. 09. 2009
Dát tip
hodně dobře zachycený osud člověka .. *

Yvaine
07. 09. 2009
Dát tip
:) U nás je to hodně zajímavé s čínskými znameními, já, máma a její táta sledujeme linii Koně, sestra a malý bratránek jsou Opice, táta a jeho máma Tygři (mimochodem, Tygřice byla právě ta babička Štírka...:)) Hodně se opakujeme...

čučenka
07. 09. 2009
Dát tip
To víš, že zajímají. Nedávno jsem dělala rodokmen příteli a taky jsem hned posuzovala jaká znamení mají v tom rodě převahu. Moje babička "jen počkej" byla Rak a tahle Kozoroh. Taky jsem přišla na shodu - můj tatínek se narodil přesně na den 60 let po svém dědečkovi a můj brácha přesně na den 75 let po svém pradědečkovi.

Yvaine
07. 09. 2009
Dát tip
Máš neobyčejně silné předky, ty Ti může člověk jen závidět - ale mé babičky jsou/byly podobné... Jedna mi teď v srpnu umřela, silná a nekompromisní osobnost (Štírka:)). A ta druhá v životě prožila strašně moc špatnýho, ale pořád je nesmírně hodná a optimistická, má ráda život (a je Ryba, jestli Tě zajímají tyhle detaily:)

MKbaby
07. 09. 2009
Dát tip
Děkuji za avízo, skutečně dojemný příběh. A je jedno, v jaké kategorii...

čučenka
06. 09. 2009
Dát tip
Moc děkuji za povzbuzení. Měla jsem obavy, že to třeba nebude nikoho zajímat, protože to jsou přece jen moji předkové... Ale nakonec se ukázalo, že každý si pod tím dojmem vzpomene na ty své, možná trochu zapomenuté, takže je to asi k něčemu dobré.

Marlav
05. 09. 2009
Dát tip
krásná a silná žena...tvoje babička... je to smutné, ale napsala jsi to silně, opravdově*

Impresse
05. 09. 2009
Dát tip
*

foto
04. 09. 2009
Dát tip
t

damaxy
04. 09. 2009
Dát tip
*

čučenka
04. 09. 2009
Dát tip
Díky všem za přečtení, možná by to babičku potěšilo... že o jejím usilovném boji někdo ví :-)

Ferry
04. 09. 2009
Dát tip
a všichni hned myslíme na příběhy svých babiček..... To je fajn, že je poponášíme dál... Díky za rozkřesání rodového souznění. *

Puzzle
04. 09. 2009
Dát tip
Dojemný příběh...

takové obyčejné příběhy...včera jsem koukal na Katyň, taky šlo o jednotlivé příběhy konkrétních lidí...

Bíša
03. 09. 2009
Dát tip
Vždyť je to nádherně smutná povídka, až taková mementová sága. Nemíním s odpůrcem polemizovat, bylo by to zbytečné...

Můra73
03. 09. 2009
Dát tip
moc se mi to líbí*

avox
03. 09. 2009
Dát tip
*/ hezky vzdáváš poctu svým předkům

Háber
03. 09. 2009
Dát tip
v krátkych pár vetách*celý život*

BigBivoj
03. 09. 2009
Dát tip
pěkně napsané a je mi fuk v jaké to je kategorii *

jejdavilda
03. 09. 2009
Dát tip
tak můžeš být spokojen, došlo na tvá slova

jejdavilda
03. 09. 2009
Dát tip
já jsem viděl, žes ji tam dal, jen si myslím, že dílko je bud dobré nebo není ( či líbí, nelíbí), pro mě za mě to může být ve vázaných verších- Řekni mi, existuje nějaké dílko, ke kterému nemáš po přečtení připomínku?

jejdavilda
03. 09. 2009
Dát tip
mi je úplně jedno v jaké je to kategorii. Šťouralové budou furt, marvine běž robit do oddělení metrologie, tam svůj talent k preciznosti uplatníš. mě to dojalo ***

čučenka
03. 09. 2009
Dát tip
tak jo, ukecal jsi mě, přeřadím to jako obvykle..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru