Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"VOLEBNÍ"

04. 09. 2009
13
39
4137
Autor
macecha

jsou chvíle, kdy se stydím za to, že jsem člověk


     Bylo po poledni a já jsem jako jindy odcházela od mámy. Navštěvuji ji denně mimo víkend, kdy odjíždím na chalupu, abych jí posloužila. Je nemocná a některé úkony už sama nezvládá.

     V ten den bylo hezky, ale velké vedro, které mi nedělá dobře. Jela jsem tedy trolejbusem a vystoupila na náměstí, abych si poseděla u fontánky ve stínu stromů a přitom byla mezi lidmi. Navíc se tam konal volební míting jisté naší politické strany, takže náměstí bylo plné lidí, stánků s propagačními materiály, stála tam i obligátní nafukovací věž pro skotačení dětí a stánky s občerstvením. Poslouchala jsem spíše zurčení vody ve fontáně, než proslovy, které se linuly z podia. Dostala jsem žízeň a tak jsem si zašla ke stánku s občerstvením pro malé pivo. Dnes bylo za pouhých 5,- Kč, což mě potěšilo. Jako důchodce s penzí pod 6 tisíc, vítám snížení ceny u čehokoli.

     Vystála jsem řadu a koupila si malé pití u mladé, krásné, prsaté, skoro nahé hostesky. Jiná, mladá, krásná a prsatá hosteska prodávala na protější straně grilované klobásy s houskou. Také za pouhou pětikorunu a tak jsem neodolala a zašla i do řady u tohoto stánku. Přede mnou stál starší člověk. Přestože bylo vedro, byl oblečen docela teple, na hlavě naraženou čepici, na zádech ruksak. V tom horku dost zaváněl, bylo jasné, že je to člověk, který žije na ulici. Vystáli jsme tedy řadu na klobásu a onen muž se zeptal krásné, mladé, prsaté a skoro nahé hostesky, kolik stojí jedna porce. "Pět korun", říká ta slečna. Muž na to nic neříkal a jen toužebně hleděl na grilované klobásy. Po chvíli z něj vypadlo"tak, děkuji" a vybočil z řady, aniž by si cokoli koupil. Bylo mi jasné, zrovna tak, jako té slečně, že nemá ani těch pět korun na to, aby si jídlo koupil. Bylo mi úplně nanic z toho s jakým arogantním výrazem ta slečna čekala, jak se ten ubožák zachová. Nechápu, proč mu tu klobásu nedala zadarmo!? Bylo jisté, že by peníze za tu jedinou porci nikomu nechyběly. Vedle stánku byl stolek u něhož seděli ti, kteří roznášeli propagační materiály. Cpali se klobásami, zapíjeli je pivem a bylo jasné, že je také neplatili. Koupila jsem tedy dvě porce a rozhlížela se po onom muži, abych mu jídlo dala. Bohužel, už jsem ho v tom davu lidí nemohla najít.

     Stála jsem bezradně uprostřed náměstí, v rukou jídlo a pití .Cítila jsem se úplně hnusně!
Úplně mě přešla chuť. Kdybych nebyla vychovávána k tomu, že se jídlem nesmí plýtvat, asi bych to všechno hodila do koše. Takto jsem si šla sednout opět na své místo u fontány a na silu a na moc, jak se u nás říká, jsem to do sebe nasoukala. Možná by mi to tak nevadilo, kdyby ten člověk byl opilý, ale u něho bylo evidentní, že má hlad a touží jen po jídle.

     Dodnes na tu situaci nemohu zapomenout. Musela jsem se z toho vypsat. Snad mi bude lépe. Stejně ale nepochopím, proč se lidé k sobě dnes tak chovají. Vždyť nikdo z nás neví jaká neřešitelná situace ho donutí k tomu, že bude potřebovat pomoc jiných.

 

    

    

     
 



39 názorů

macecha
08. 09. 2009
Dát tip
Diano, děkuji. Tvoje chvála mě těší a jsem ráda, že jsem to nenapsala zbytečně a dost lidí na to reagovalo.

avox
08. 09. 2009
Dát tip
Dík Diano, souhlasím, je to problém starý jak svět, napsala jsem ovšem "stinná stránka" dnešní doby... ona každá doba nějakou má a někdy i víc..

Diana
08. 09. 2009
Dát tip
Taky se často tluču do hlavy, že jsem nebyla pohotovější! Ale člověk se jaksi ostýchá, nechce toho druhého zahanbit. Avox má pravdu, že všechny nenasytíš - a není to problém dnešní doby- je starý jako lidstvo samo.... Dobře napsáno. Každého se to dotkne.*

macecha
07. 09. 2009
Dát tip
Robinie - díky.

Robinia
07. 09. 2009
Dát tip
Diskuse se rozvinula úměrně závažnosti tématu... taky bych měla spoustu ale - dokonce vzájemně si odporujících... Úplně Tvoje pocity chápu. Člověk bohužel často nezareaguje tak, jak by později chtěl, už se mi to taky mockrát stalo... ale nic si z toho maceško nedělej. Napsala jsi to hezky i pro nás ostatní, takže dostaneme-li se do podobné situace, budeme možná pohotovější :-)

macecha
07. 09. 2009
Dát tip
Jiří, dávám ti za pravdu. Buďme všichni dobrými lidmi! neroušku, děkuji za podnětné komentáře

neroušek
05. 09. 2009
Dát tip
*

nostalgik
05. 09. 2009
Dát tip
Neroušku, děkuji za zamyšlení nad mým komentářem.

neroušek
05. 09. 2009
Dát tip
Pro Nostalgika:Neroušek si myslí,že už byla dobrým člověkem.Pouze dobrý člověk umí darovat.Jinak s výzvou souhlasí.*****

nostalgik
05. 09. 2009
Dát tip
B.Brecht v jednom svém díle píše o "daru", který tři bohové, které nikdo nechtěl vzít na nocleh, dali prostitutce, která jediná byla ochotna je vzít k sobě. Podstatou daru bylo, že se stala "dobrým člověkem". A tisíce lidí přicházely s prosbami, takže nezbývalo než se skrývat. Problém? Byla jediná. Buďme všichni dobrými lidmi! TTT

neroušek
04. 09. 2009
Dát tip
Z chyb se učíme,Maceško a hlavně zlého je ve světě jako vody.Neroušek mává.*****

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
neroušku,podruhé, až budu chtít někomu něco dát, nebudu se ohlížet na nic. Dávám ti za pravdu.

neroušek
04. 09. 2009
Dát tip
Oprava: Mládí.******

neroušek
04. 09. 2009
Dát tip
Pro Macešku:jo,jo...to chce porušit daný řád měšťáckých slušných lidí,kteří klidně budou šlapat po kostech z důvodu pořádku.Prostě i kdyby to mělo zdržet frontu,narušit.......co je víc,zdržení lidí,přihlouplé poznámky nebo zahnání hladu člověka? Více odvahy to chce,neroušek to zná,chce to i překonat stud něco nabídnout,strach z odmítnutí či vystoupení z davu sobců.Některé reakce jsou spíše smutné- Vaud,Prosecký.Prej dívky nemohly rozdávat z cizího-ale mohly a klidně pak tu pětikorunu zaplatit ze svého,nebo ty dívky jsou roboti bez citu? Ale to je určitě nenapadlo.Byly to prsaté nány ve smyslu,že myslely jen na sebe a a na to,jak vypadají.Mladí bývá často podobně jako děti bez citu.Tak dí neroušek.******

jejdavilda
04. 09. 2009
Dát tip
prosecký-, je to v profilu

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
maceš, nemysli si, že já sedím na jachtě nedaleko Ibizy a píšu z dlouhé chvíle tzv. literaturu. Třikrát jsem během svého života přišel o práci, několikrát jsem doplácel za své zaměstnance penále a na vlastní byt bez tchýně dosmrti nenašetřím. neobviňuji z toho ale ani kapitalismus, ani ODS, ani žádnou jinou stranu, ale sebe. Potřební jsme skutečně všichni.

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
jejdovildo, zdravím tě. Já už jsem tak zblbý, že nepoznám, co je vtip. Jak říká můj bratranec z Hamburku: "věk nechrání před hloupostí!" Tak ze které jsi vesnice?

jejdavilda
04. 09. 2009
Dát tip
Správbě macecho, každému dle potřeb. A já toho spotřebuji fest :-)

jejdavilda
04. 09. 2009
Dát tip
Prosecký, to byl for, já byslím 5 km od Hlučína

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
Prosecký - on je rozdíl mezi sociálně potřebným a sociálně potřebným. Jsou tací, kteří si mohou za svůj problém, jsou ovšem i tací, kteří se k tomu dostali, jako slepý k houslím .... Když už jsem to nakousla, třeba tady ve Zlíně pracovalo mnoho lidí ve Svitu. Bydleli na internátech.I několik desetiletí. Po revoluci se internáty zprivatizovaly, ubytovny zavřely a lidé, kteří v nich bydleli, museli odejít. Někteří se vrátili do svých domovských obcí, ovšem ti, kteří si plánovali, že tu budou doma, zůstali na ulici.

Vaud
04. 09. 2009
Dát tip
aha - to nebyl minen charakter autorky, ale popisovane :-) - nejak jsem se do toho zamotal :-)

Vaud
04. 09. 2009
Dát tip
Prosecky - jsem rad, ze by si nekdo vybral smradlaveho bezdomovce bez burtu a ze me se tim padem stal ochrance prsatych divek s burtem ci jinych podobne postizenych mensin... :-))

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
Vaude - skrytá invektiva - to beru, ale tys to dal do souvislosti s charakterem autorky, což je, dle mého, přehnané.

Prosecký: i já osobně rád dám peníze mladé dívce, u starého bezdomovce budu váhat víc :o) Vaude, správně se píše "jsem bes chip" :o)

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
macecho, vidíš. Diskuse se zvrhává k sociálním otázkám. Buď ráda, že se ti nestává to, co mě, když se diskutuje několik dní jenom délce mého díla. Samozřejmě že můžeme chodit jako Adamité. Také jsme si to několik tisíc let vyzkoušeli. Nevím ale, jestli by tvůj návrh prošel referendem. Samozřejmě že na hezké dívky jsou peníze vždy a na staré bezdomovce nikdy. Mě samotného rozčiluje, kolik z mých daní a sociálního a zdravotního pojištění jde na tzv. sociálně potřebné. ještě abych dával další? A čistě technicky vzato, on je stejně nepůjde volit.

Vaud
04. 09. 2009
Dát tip
ja jen naznacuji, ze cestina rozlisuje prsata a prdelata devcata, coz je ze stran jinych zen povetsinou (skryta) invektiva, kdezto u muzu-autoru tomu tak nemusi byt muz nemuze byt ve ceskem jazyce udaty, ale pouze udatny (myslim, ze uz mam prvni odstavec noveho fejetonu :-)) zato muze byt brichaty ci pupikaty ja jsem samozrejme bez chyp :-)

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
jejdavildo, nemohu jmenovat, snad jenom křestní: Herbert. Ale důležitá nejsou jména, nýbrž obsah sdělení. Naprostá věština českých jmen je několik km za hranicemi směšných.

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
jejdavildo - za tip děkuji

jejdavilda
04. 09. 2009
Dát tip
vaud, skvělý závěr rozboru prosecký, Sandra z Hlučína a Helmut z Kravař? a já dám taky tip, mám na to *

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
Vaude, pokud se týká toho výrazu, tím jsem chtěla naznačit, že na zaplacení krásných dívek bylo, ale na to, aby bylo na jídlo pro člověka, který očividně na to nemá, to ne! Já jsem s velikostí svých prsou docela spokojená, nezávidím :-) Negativních, charakterových vad mám možná dost, myslím si však, že by se našly nějaké i u mužů, případně i u Tebe :-) Vzala bych to, kdybys napsal, že to může být u ženy negativní projev vůči jiné ženě, ale proč hned "negativní charakter?" Vžďyť mě vůbec neznáš!

Vaude, dnes jsem o prsa nevyhrál v kouli...to jsou paradoxy :o)

Vaud
04. 09. 2009
Dát tip
ja nevim - napsany jiste ctive zrovna nedavno jsem pomahal cloveku, ktery skoro umrel u silnice a nikdo mu nechtel zastavit, protoze byl "opalenejsi" a evidentne nemocny - ja bych asi pomohl, ale dovedu si predstavit duvody, proc slecna klobasu nedala - nestihla to stejne jako Ty, nerozdava to ze sveho, 5 korun neni moc, nerekl si o ni atd... jeste me zaujal dalsi moment - kdyz muz pise o prsate divce (vubec slovo prsata je na rozbor sam o sobe), tak jde o citove (pozitivne) zabarveny somaticky popis postavy, kdezto u zeny-autorky to vyjadruje negativni charakterovou vlastnost ... :-)

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
Bíšo a abys věděl, mně je to líto ještě více.

macecha
04. 09. 2009
Dát tip
neroušku, chybu jsem asi udělala. Jenže, já jsem nechtěla na něho v té frontě upozorňovat, protože na ty klobásy se chvíli čekalo, než je dají do housky atd.. Myslela jsem, že zůstane na náměstí sedět někde na lavičce a že mu jídlo i to pivo dám. Zřejmě i tak se už dost styděl a proto odešel z náměstí. Prosecký - klidně řeknu, že se to stalo ve Zlíně, při mítingu ODS. Když mohly děti dostávat zadarmo modře zbarvenou cukrovou vatu a zadarmo hopsat na trampolíně, klidně mohli dát i tu klobásu tomu, kdo na to očividně nemá, zadarmo. Já bych hostesky v tomto směru, obzvláště, když se jedná o volební kampaň, řádně proškolila. Funkcionáři a ti co roznášeli letáky, také nic neplatili. Ještě dodám, že možná, kdybysme byli všicni Adamité, nebyl by vidět ten šílený rozdíl mezi těmi, kteří "na to mají" a těmi, kteří ne! avox- já jsem se opravdu v tu chvíli cítila hnusně! aleši- jsem ráda, žes byl mile překvapen Bíšo - díky za tip.

Bíša
04. 09. 2009
Dát tip
Je mi z toho velmi smutno...

avox
04. 09. 2009
Dát tip
no... asi jsi mohla být pohotovější, ale na druhou stranu - všechny nenasytíš, je to dilema, stinná stránka dnešní doby... */

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
Také mě obsah příjemně překvapil. Chvíli jsem si říkal, že se podle indicií pokusím vystopovat, kde se to odehrává (měst, kde jezdí trolejbus, zase tolik není), ale pochopil jsem, že bych potřeboval více indicií. Možná v jiných tvých dílech. S obecně přijímaným závěrem, že mu ji slečna měla dát, nesouhlasím. Pořádek musí být. Dokresluji historkou z Hlučínska: Před několika lety přijel do vsi Bolatice prezident Klaus. Místní "prajský" pěvecký sbor ho uvítal v krojích a sbormistr nabízel Klausovi chléb se solí. Klaus si vzal celou ošatku a předal ji někomu v doprovodu. Sbormistr si netroufl říci, že si Klaus měl jenom ukrojit. Tahanice mezi pokladníkem a sbormistrem se urovnala až po několika měsících, kdy sbromistr musel zaplatit vzácnou ošatku za několik set korun z vlastní kapsy. Kdyby všichni všechno rozdali, skončili bychom jako Adamité. Jako důkaz své nestrannosti dávám * tip.

neroušek
04. 09. 2009
Dát tip
Maceška udělala jednu chybu,měla být aktivnější a přímo hladovějícímu klobásu nabídnout v té frontě.PS.To že lidé jsou bezcitní a nechají druhého klidně umřít hlady je známá věc.Neroušek mává Macešce.*****

podle titulku jsem čekal něco jiného, překvapení je příjemné :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru