Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídky na Písmáku - měly by se víc propagovat například extra kategoríí na hlavní straně?

07. 09. 2009
4
228
10312
Autor
Induan

Povídky se na Písmáku moc nečtou. Mělo by se s tím něco dělat a nějak je pozitivně diskriminovat?

Už samozřejmě vidím předem ty reakce a averzi k pozitivní diskriminaci čehokoliv, ale jako dlouholetý autor (hlavně básniček) zde na Písmáku vím, jak je tento žánr náročný na čas a zároveň nevděčný z hlediska čtenosti. Měl by se tento žánr na Písmáku víc podporovat například jeho zviditelněním na hlavní straně, stejně jako jsou zviditelněny diskuze nebo recenze?

Spousta lidí (včetně mě ;) ) samozřejmě takové zviditelnění zneužívá tím, že takový žánr úmyslně volí právě kvůli vyšší pravděpodobnosti zájmu písmáků (ale samozřejmě nejen proto - kvalita se stejně vždycky pozná a není nic jednoduššího, než současně vytvořit jakýsi koš, do kterého by po pár minutách až hodinách putovalo to, co by správci považovali za čistý populismus a nikoliv pracně vytvořené dílo hodné takového zviditelňování).

Nuže diskutujme :)

(a přidávám pro ilustraci odkaz na svoji poslední krátkou filosofickou povídku Chalmersova zombie, která by mohla být poměrně zajímavá pro spoustu čtenářů stejně jako stovky jiných povídek tady na Písmáku, ale o které se většina z nich nikdy nedozví, protože na to mají povídky tady na Písmáku příliš jepičí život v poměru ke své délce).


228 názorů

Alojs
18. 09. 2009
Dát tip
nečetl jsem diskuzi, neb spánek rozežírá můj zrak, ale problém je v tom, že vzniká příliš mnoho poezie... ta hromada pak zákonitě zastíní cokoliv prozaického. a všichni navíc víme, jak je to s kvantitou a kvalitou, s výměnami... upozornění na hlavní straně by asi k ničemu nevedlo.

StvN
14. 09. 2009
Dát tip
Sbírku si klidně sestav. Téma se v PM nevyhlašuje. Nicméně máš díky PM usnadněnou práci, že nemusíš ty dobré povídky douze hledat v obecných seznamech.

Induan
13. 09. 2009
Dát tip
A co sestavit sbírku povídek různých autorů na dané téma v rámci soutěže o povídku měsíce? :)

moorgaan
12. 09. 2009
Dát tip
StvN nepisu, ze jsou spatne a nemyslim si , ze jsou dobre - zdaji se mne bez jiskry a bez štávy, chybi mne tam skutecne ta originalita a mozna i autorsky fištrón k tomu, aby autor zaujal bud nekonvenčností a nebo obratovým umem slova či dialogů...

Prosecký
11. 09. 2009
Dát tip
Správně, Armine. Tak je přestávám psát. Ostatně jsem je všechny stáhl.

pronick
10. 09. 2009
Dát tip
tolik avi už jsem dlouho nedostal :-)

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Prózu na pokračování radši ne, to si může dovolit fakt jen ověřenej autor, zkoušet najít čtenáře pro něco delšího, ale doporučil bych třeba sbírku povídek na nějaké téma, ve kterých se může vyskytovat společná postava - detektiv, vědec, kapitán lodi (vesmírné nebo klidně třeba pirátské) atd. To by mohl bej zajímavej tahák na čtenáře a způsob, jak vzbudit pozornost a získávat si je postupně. Jak se bude případná série rozrůstat, bude si nacházet další a další čtenáře k těm, co budou už znát ty předchozí.... Jó, to je ten správnej spisovatelskej marketing :)

Nepiš prózu na pokračování :-)

Prosecký
10. 09. 2009
Dát tip
Milá Tangento Omego36! Není nedostatek próz na pokračování. Sám jsem jich sem vlepil asi 5. Ale nikdo je nechce číst,poněvadž je to moc dlouhé, víš? Máš nějakou radu jak to změnit?

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Takže jsi to myslel tak, že jsou dobré. Tak to je fajn.

moorgaan
10. 09. 2009
Dát tip
StvN - kde pisu, ze jsou spatne? ...nevkladej mne do klavesnice neco, co jsem nevytukal!

Prosecký
10. 09. 2009
Dát tip
V horizontu měsíce to skutečně nemá smysl. Navrhoval jsem rok. Procházel jsem si některé prózy na pokračování (to je jediná forma, jak zde delší literární útvary zveřejnit. Když jsem sem umístil padesátistránkové dílo, odezva byla mizivá). Samozřejmě o tom hovořím i z osobních důvodů. Moje literární výstupy mají převážně delší formát. Nechci tě přetěžovat, STvNe. Ono na čestnou práci úplně stačí PM.

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Dokončená próza na pokračování je buď povídka, novela nebo román. V časovém horizontu měsíce je reálné diskutovat nad povídkami. nedokáži si představit, že bych četl padesátistránkové novely nebo nějaké romány a ještě tu pro ně pořádal nějaké soutěže. A to nemluvím o tom, že tady NIKDO novelu ani román napsat neumí. Pro mě to nemá smysl.

Vaud
10. 09. 2009
Dát tip
proza na pokracovani je (bohuzel) asi nejmene ctenym literarnim utvarem - muzes zvednout prapor a snazit se o oziveni

Prosecký
10. 09. 2009
Dát tip
Myslel jsem už dokončenou prózu na pokračování.

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Nestálo. Nevidim důvod, proč se zabývat nedokončenými texty.

Prosecký
10. 09. 2009
Dát tip
Když už jsme u zviditelňování povídek, kategorie "próza na pokračování" je úplně stejný problém. Nestálo by za to, vyhlašovat třeba "prózu na pokračování roku"?

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Ok. Ale to mi nemusíš oznamovat, na to je pod každou diskuzí funkce pro vypnutí...

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
ok. Ale to bude nějaké starší. Každopádně proto je pod každou diskuzí volba "Nechci odsud dostávat avíza" A samozřejmě mi nemusíš hlásit, když si ji zaškrtneš :)

Induane, zablokoval jsem si od tebe avíza, jestli mi budeš chtít něco důležitého, tak prosím do zpráv.

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Originalita je samozřejmě hlavně o způsobu, jakým se téma zpracuje. Ale jsou myšlenky více opotřebované a méně opotřebované.

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Ostrov doktora Moreaua (The Island of Dr. Moreau, 1896) je vědeckofantastický román popisující biologické experimenty měnící zvířecí bytosti a přibližující je lidem a konflikty vyplývající z toho, že jejich osobnosti se jako celek neřídí lidskými schématy (Wiki) Samozřejmě, že těch schémat je velice málo. Právě proto já osobně nepovažuji volbu schámatu pro povídku za podstatnou. Jestli to pro tebe podstatné je, tak ok, ale neodvážil bych se v tomto směru hovořit o originalitě.

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Aha - tak to jsem si s něčím spletl - 1957 to napsal a vyšlo to v Playboyi. Narodil se 1908 (to byl ještě o 4 roky starší než moje babička :) ) a umřel 4 roky před mým narozením (1972). Zajímavý.... :)

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
Toš kdyby jsi to chtěl až takhle moc zobecnit, to by jsi teda vyčerpal všechny náměty hóóóódně rychle :) Příběhy šílených vědců jsou přímo jedna celá odnož sci-fi a zvláštní kategorii zde ještě tvoří ti, jímž se pokus vymknul kontrole :) Ale každopádně myšlenka fůze s jiným tvorem během teleportace byla velice originální (mimochodem Langelaan tu povídku napsal ještě před válkou a dokonce ve dvou jazycích - angličtině a francouzštině a v anglické použil francouzká jména postav a míst a ve francouzské anglická :) - holt uměl to taky hezky po psychologické stránce prodat). Já osobně mám příběhy šílených vědců (dr.Emeth Braun z Návratu do budoucnosti je absolutní klasik :) ), (obzvláště těch, kterým se vymkl pokus kontrole ;)), ze sci-fi nejraději - asi proto, že já sám jsem něco jako šílený vědec, jak mi říkávají přátelé, konkrétně něco jako Jára Cimrman (fušuju do všeho a dokonce se i jmenuju Jaroslav :)). Pokusy dělám zpravidla sám na sobě nebo na manželce :) Každopádně Cronenbergův remake Mouchy je jedno z nejlepších sci-fi co znám (i díky poměrně vysoké reálnosti) a moje asi nejoblíbenější.

katugiro
10. 09. 2009
Dát tip
Já znám Golema :)

StvN
10. 09. 2009
Dát tip
Moucha = šílenej vědec - pokus se vymknul kontrole. To ti přijde originální? Neznáš třeba Frankensteina?

Induan
10. 09. 2009
Dát tip
StvN: Na to Ti dokážu odpovědět. Originalita. To máš jako s dobrými filmy - někdo přijde s originální myšlenkou a natočí první film na dané téma svého druhu (a ještě to udělá slušně). Všechny ostatní, které pak budou skoro o tomtéž, s nějakou drobnou modifikací, už budou prakticky béčka. Nebo to jde i naopak. Napřed vznikne béčko s dobrým námětem, které je tak špatné, že koukat se na ně moc nedá, ale námět je dobrý, tak se vezmou lepší herci a přetočí se to. Třeba Cronnenbergova Moucha je remake o hodně blbější verze z padesátych let, ale teď už těžko někdo natočí "ještě lepší Mouchu" (i když prý se o to zrovna teď snaží :D ) Prostě originalita a líbivá forma je klíčem k úspěchu. I v literatuře. Prostě laťka se zvedá.

StvN
09. 09. 2009
Dát tip
Tebe nezaujaly, tak jsou špatné. Výborný názor. Některé ze srpnových povídek jsou na velice slušné úrovni. Neptejte se, co je špatně na povídkách, ale co je špatně na čtenářích, že je nic nezajímá a pokud je něco zaujme, tak to je co? Co by vás vůbec zaujalo?

Induan
09. 09. 2009
Dát tip
Na tom neco bude. Proto si myslim, ze je dobre vyhlasovat pro povidku mesice i temata a zanry. Treba dva - sci-fi a ostatni. A kazdy mesic dat tema.

moorgaan
09. 09. 2009
Dát tip
je to urcite veci nazoru, vkusu, citu - ale otevrel jsem nominaci na PM a tak nejak po precteni vsech nominaci jsem si uvedomil, ze ani jedna z nich me nezaujala, ne proto, ze by byly spatne napsane, ze by nemely napad..ale - proste nezaujaly ! ...jestli tady neni kousek toho zakopaneho "psa" ! proc se vlastne povidky tak moc nectou ...mozna je to shoda nahod, ze prave v srpnu se nic mimoradneho nevyvrbilo, mozna je to moje momentalni nalada-nevim, ale z tech nominovanych nemam moc dobry pocit! tim nechci rict, ze by nominace byla spatne volena, necetl jsem dalsi nenominovane tak nemuzu posoudit... ..jen jsem chtel reagovat na tuto diskusi,kde se hleda pricina nezajmu o povidky a zpusob , jak to ozivit

Povídky se na Písmáku moc nečtou asi zhruba od té doby, co byl Písmák založen... nikdy se moc nečetly a nikdy se moc číst nebudou. Mírné zlepšení pamatuji v roce 2003 - 2005, u svých povídek jsem měla až 30 kritik a s ostatními to bylo podobné. Čili, kam kráčíš Petře?

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
StvN - to bylo obecně, nebo si někde dělám prdel z cigánů?

Madelaine
08. 09. 2009
Dát tip
Tak jsem si podrobně pročetla pravidla Povídky měsíce a narazila na to, že nominována může být jakákoli próza, takže beru zpět. :-) Jenže nestálo by za to pak soutěž přejmenovat na Prózu měsíce? Současný název je trochu zavádějící, má-li se opravdu jednat o libovolnou prózu.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Vaude, to je třeba když si děláš prdel z cikánů nebo z nějaký osobnosti, to neni humor. Možná tak ještě satira, ale ani satira nikoho vyloženě neuráží. Souhlasím s tím, že humor musíš umět.

Madelaine
08. 09. 2009
Dát tip
Povídkám určitě ano. Jenže próza nejsou jen povídky. Jak chceš ošetřit tohle? Co fejetony, eseje, pohádky, reportáže atd.? Nicméně vyřešit povídky již existující soutěží mi přijde jako dobrý nápad.

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
StvN - Humor musíš umět - to asi s lacinou cestou nemá co společného. Ale věta - málokdo rozezná humor od oplzlého vtipkování, nemístné kritiky a urážek?? Co to má znamenat? Tomu nerozumím.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Docházím k závěru, že tohle fakt nevyřešíme. Ale ty povídky bych asi každopádně podporoval a soutěž o povídku měsíce by se určitě mohla na té titulce nějak ještě vylepšit právě tím seznamem aktuálních k hodnocení. On ten systém vlastně není vůbec špatnej, tak jak je, jediný co tam chybí je právě to zobrazení seznamu aktuálních povídek a vzhledem k tomu, že je může nominovat i jejich autor, tak je to vlastně vyřešeno. Takže bych debatu uzavřel s tím, že vlastně ideálním a poměrně bezpracným řešením by mohlo být opravdu zobrazení seznamu aktuálně nominovaných povídek. Z důvodu oživení soutěže. Ta soutěž povídky sice dobře propaguje, ale povídky samotné vlastně moc dobře vidět nejsou. Myslíte, že by to pomohlo?

Rajmund
08. 09. 2009
Dát tip
A navrch anketu o polohách

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
No - Rajmund má pravdu, když teda, tak rozdělit na prózu a poezii a oboje zobrazit jako vzorek na hlavní straně.

Rajmund
08. 09. 2009
Dát tip
Povídky by mohly mít extra místo na hlavní straně, stejně jako třeba písně nebo technické popisy. Cokoliv tam může mít svůj prostor, je to úplně jedno. Když čtu Vaše názory, začínám mít před další publikací svých děl trému, samej světem protřelej literát.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Vaude, pokud má být humor v próze cestou, jak si lacině získat hodně čtenářů a velkou oblíbenost, pak u mě osobně bude nevítán stejně jako jakýkoliv jiný populistický trik v jakémkoliv oboru. Tvůj humor bohužel poslední dobou skoouzává k demagogii a populismu a to se mi třeba nelíbí. Už nejde o humor jako takový, ale o exhibici. Tak se nediv. Ostatně málokdo rozezná humor od oplzlého vtipkování, nemístné kritiky a urážek.

Induane, je nutné posílat mi šest avíz od jedné diskuze ?

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Prostě je to zabíjení dobrýho nápadu, když se redakční system nesměruje na správnou cílovou skupinu hned na první straně - věřte mi, vím o čem mluvím. Živím se podobnejma věcma.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Vaud - no na kvalitním humoru nevidím nic špatného, ale je fakt, že pro ten se asi chodí spíš na jiné servery. Tady ho možná lidi tak nějak nepředpokládají. StvN - kapitalistickým ne - psychologickým. Prostě lidi se musí ke správnému používání systému motivovat jeho správným designem a uživatelsky příjemným rozhraním. Proč myslíš, že má Linux o tolik míň procent na trhu, přestože je zadarmo a lepší? Písmák je pro lidi a lidi maj motivace, proč něco dělají. Když je nebude správně motivovat, nebudou to správně dělat a je to škoda pro všechny. A autory tu samozřejmě nečeká sláva, ale sandbox, kde si psaní můžou vyzkoušet a dostat zpětnou reakci. Ale i ta by měla být od čtenářů, ne od odstatních autorů.

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
Jeste musis rict, ze se zde bavis o nehumorne povidce - humoristi nemaji vetsinou s poctem ctenaru problem (moje posledni veci precetlo tady a na jinych mistech celkem asi 8-10 tisic kliko-lidi) - presto je tu humor povazovan za jakousi plevel a humoristi jsou mezi prozaiky "nevitani".

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
dassler tomu napiš Já s tvým kapitalistickým pohledem nesouhlasím, repsektive se nedomnívám, že by byl kvalitativním přínosem. Sem jdou lidi proto, že mají o literaturu zájem. I když to tak mnohdy nevypadá. Ale furt tu jsou jen a jen proto, že chtějí. Nečeká je tu ani sláva ani moc ani peníze, v nějaké větší míře, a to je podle mě pozitivní.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Je jasné, že to je čistě na vedení - jestli podobné změny chtějí, tak si je udělají a klidně třeba hned, pokud na to mají čas a možnosti. Já to tak při správě svýho webu dělám. Pomoc nabízím, ale nevím vlastně komu, nemám tušení, kdo je tady vlastně vedení a jestli nějakou potřebuje. To víte spíš vy ostatní, takže pokud o tom někdo z vás má víc informací, klidně mi řekněte, o co se přesně jedná nebo jestli někdo říkal, že chce s něčím pomoct, ale hlásit se jako Hujer, to se mi zase nechce, pokud nikdo nic nepotřebuje :) No a ten marketing - tady jsem prostě jen použil terminologii, ze které mělo být jasné, že jde o prospěch serveru i autorů. Sebe prodávat nepotřebuju, chodím sem jednou za uherskej rok a moc nečtu, spíš píšu. Když čtu, tak fakt spíš proto, že chci pomoct, ale osobně bych u podobného serveru mnohem raději viděl zájem čtenářů díky kvalitě děl než jako poděkování za to, že někdo čte ta jejich. No - každopádně já už jen z toho, že se věnuju téhle diskuzi, mám víc práce a starostí než čehokoliv jiného a dělám to zase na úkor toho, že bych mohl něco psát a podobně (StvN - já taky mezitím psaním sem dneska například vyplodil třístránkový elaborát na téma "umělá inteligence", který nepíšu pro tenhle server - zviditelňovat se tady prostřednictvím diskuze je pro mě naprostá ztráta času - to už bych spíš napsal třeba nějakou recenzi na film, místo na hlavní stránce tím měl zajištěný a nemusel se o to dál starat. Prostě o tom to fakt není, maximálně mě tak baví s váma trochu pokecat, jak už jsem vysvětloval. Mám vlastní server, kde se můžu zviditelňovat o sto šest jako jeho šéfredaktor, kdybych chtěl, ale nemám na takový blbosti ani čas ani náladu.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Marvine, nemyslím, kritikům nic udávat nemůžeme. Co můžeme udělat je lépe vybalancovat poměr kritiků prozaiků a kritiků veršíčkářů. Pro to bych hlasoval. Většina z nich je tam stejně na hovno i pro tu poesii.

pronick
08. 09. 2009
Dát tip
hodně lidí bere Písmák jen jako server s poezií málo kritiků se vyjadřuje k próze takže o prózu zde je nízký zájem a lepší to nebude - tomu odpovídá i čtenost

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
a) doufám, že nečekáš, že si vedení přečte tuhle diskusi a hned se podle ní zařídí? b) nejsem si tak docela jistý, jestli pojmy jako marketing souhlasí s duchem tohoto místa. Ostatně nechápu, co chceš prodávat. Leda tak sám sebe, ale kolik sis přečetla za tyhle dva dny povídek?

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
to StvN: Určitě bych to nenazval jen povídáním - pokud to vedení bere tady na Písmáku vážně, určitě čte i podobné diskuze. Pokud ne, pak asi vůbec není o čem se bavit. Každopádně se tady bavíme vlastně o marketingu - jak to, co Písmák obsahuje, "prodat" jeho čtenářům - tedy jak je přesvědčit to číst a hodnotit a to vyrovnaně - prózu i poezii - a přitom nikoho nezvýhodňovat.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Marvine, já mám za to, že když bude povídka obecně déle vidět (místo hodin aspoň den nebo dva), tak se k ní vyjádří více čtenářů, dostane více tipů, pokud se bude líbit a bude tedy snadné si ji vybrat i při listování v minulosti. Teď když se počet tipů pohybuje od dvou do pěti, tak na nic neklikneš, ale když mezi tím je povídka s dvaceti tipy, tak si jí hned všimneš. Jinak jestli se nic nezměnilo, tak je tahle diskuse opravdu jen povídání. Pokud znám postoj dasslera dobře, tak prózu podporuje více než vella a lyryk, kterým byla u prdele, o čemž svědčí i čestné místo PM na hlavní straně.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Indunane - jako dát všem stejnou šanci a nechat je ji využít jsou dvě rozdílné věci. Lokty budeš potřebovat vždycky.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Já jsem takový primitivní živnostník. Říkám si, jestli už toho nechceme po panu dasslerovi příliš, anebo jestli už nenastal čas na profesionaliozaci, Anebo jestli nejsme levným zdrojem nápadů (na to by nebylo nic špatného. Vzpomínám si za mého mládí, jak jsme šíleně kopírovali stejně stupidní básničky, jako jsou tady dneska, a museli jsem jet 60 kilometrů císařskou dráhou, někdo musel objednat salonek v hospodě apod.. Toho všeho jsme díky Písmáku ušetřeni)? Takové ty věžné provozní věci nad rámec kávového dýchánku.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Já jsem takový primitivní živnostník. Říkám si, jestli už toho nechceme po panu dasslerovi příliš, anebo jestli už nenastal čas na profesionaliozaci, Anebo jestli nejsme levným zdrojem nápadů (na to by nebylo nic špatného. Vzpomínám si za mého mládí, jak jsme šíleně kopírovali stejně stupidní básničky, jako jsou tady dneska, a museli jsem jet 60 kilometrů císařskou dráhou, někdo musel objednat salonek v hospodě apod.. Toho všeho jsme díky Písmáku ušetřeni)? Takové ty věžné provozní věci nad rámec kávového dýchánku.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Já jsem takový primitivní živnostník. Říkám si, jestli už toho nechceme po panu dasslerovi příliš, anebo jestli už nenastal čas na profesionaliozaci, Anebo jestli nejsme levným zdrojem nápadů (na to by nebylo nic špatného. Vzpomínám si za mého mládí, jak jsme šíleně kopírovali stejně stupidní básničky, jako jsou tady dneska, a museli jsem jet 60 kilometrů císařskou dráhou, někdo musel objednat salonek v hospodě apod.. Toho všeho jsme díky Písmáku ušetřeni)? Takové ty věžné provozní věci nad rámec kávového dýchánku.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
*by* ne *mi* - mozek mi nějak přehazuje slova, už je unavenej :D

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
to StvN: Tak jinak - všechno mi mělo dostat stejnou šanci být posouzeno. Jinak než čtením nebo alespoň běžným přelétnutním okem si to neumím představit :) Asi víš, jak jsem to myslel. Ať jsou tu založeny žebříčky na kvalitě díla, ne na ostrých loktech.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
to Prosecký: Věřím tomu, že tyhle změny by motivovali i víc lidí k pomoci s prací na Písmáku. Už jen takový titulek na úvodní straně "admin dne je: jméno" by motivoval lidi k pomoci se správou serveru, ale chce to, aby každá taková věc s sebou nesla prestiž. Aby lidé mohli být hrdí na to, že sem píšou nebo tady s něčím pomáhají.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Induan - Číst je potřeba všechno S takovým tvrzením bych se mírnil(:) Smysl, který vidím, není v tom, za každou cenu filtrovat to dobré a špatné, ostatně to dost dobře objektivně ani nejde. Smyslem je dát šanci próze být vidět trochu déle než jen pár hodin a k tomu jsou žebříčky dobré. Kvalita v těch žebříčcích je určena čtenáři. To je ale naprosto v pořádku. To je odpověď i pro Marvina. Kvalita je ošemetná věc. Prosecký - chod serveru financuje soukromá osoba pana majitele dasslera. A proč? Zeptej se ho.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
*viditelnost teda - to už byla fakt i na dyslektika drsná hrubka - promiňte

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Pošťáku Ondro - věř tomu, že model, na kterém Písmák psychologicky stojí - tedy model jakési literární hospody - k tomu velice silně vede. Ať je dílo kvalitní nebo ne, výsledek je pořád stejný. Pár lidí si ho přečte a řekne svůj názor. Prestiž toho být v nějakém zlatém výběru, který je pro většinu navíc naprosto nedosažitelný ne proto, že by nebyli dobří, ale protože nejsou ten typ s ostrými lokty, je nízká. Malé soutěže a lepší vyditelnost děl motivují mnohem více lidí ke kvalitnější práci a touze zlepšovat se.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Induane, čím déle sleduji tuto diskusi, tím více se musím zamýšlet nad tím, proč vlastně Písmák funguje. Funguje i dnešní administrativa vpodstatě jako obecně prospěšný dar adminů? Můžeme po někom chtít víc zadarmo?

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
VT Marvine - ano, ale co je nej nepoznáš jinak, než že to dáš přečíst opravdu všem, tedy viditelně zveřejníš (Ideálně pokud možno první den bez jména autora, ale to asi nikdy neprojde :D ). Jinak samozřejmě čtvrteční a týdenní (nedělní) žebříčky by byly ideální.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Opakuji, že podle mě je důležité prorazit mezi lidi, byť jen autorskými performancemi a čteními. Musíme dosáhnout větší čtivosti a potom dosáhneme větší přitažlivosti pro autory. Celý systém také musí uživit administrativu. Já jsem tu teprve 4 měsíce, a proto se ptám? kdo financuje chod Písmáka dnes? A proč?

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Pochopte - každý takový system je hlavně o psychologii. Tento server bude plnit pro čtenáře i autory takový účel, jaký mu dáte psychologický model. Pokud z něj uděláte diskuzní kroužek pro pár vyvolených, je jasné, že účel literárního serveru plnit nikdy nebude. Pokud z něj ale uděláte opravdové místo pro prezentaci literárních mikroděl, pak bude motivace lidí dobrá díla vytvářet opravdu obrovská.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Mám tu i jeden hodně zajímavý argument pro - mohlo by to zvýšit návštěvnost Písmáka (respektive jeho hlavní stránky) jeho uživateli. A to zase znamená víc čtenářů pro autory. Zatím je Písmák opravdu spíš něco jako archiv. Kdyby se z něho stal opravdový zpravodaj z amatérského světa psaní autorů pod ním združených, pak by mu to dalo úplně nový smysl! (a autorům čtenáře a také důvod psát konečně pořádně, protože by současně byli pod větším tlakem na kvalitu a kvantitu, která by se dala omezit). Prostě myslím si, že tohle je jedna z věcí, které by způsob používání Písmáka změnili k nepoznání a přitom jedna z těch jednodušších a velmi motivujících čtenáře i autory.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
To filtrování by mělo být čistě technické, nikoliv umělecké. Prostě mrknu a vidím, že to je nějakej bordel a ne povídka, tak to hodím do koše a autor se může případně odvolat, proč byl ze seznamu aktualit odstraněn. Důvody by museli být vážné. Jinak - žebříčky jako jediný způsob naprosto odmítám - to přidává čtenáře jen věcem ze žebříčků na úkor aktuálních věcí. Číst je potřeba všechno a do žebříčků zařazovat to dobré. To je přece logické.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
Taky by se dalo připomenout, že tu kdysi fungovaly žebříčky - nejčtenější, nejdiskutovanější atd. díla během určitých období. Nepamatuji si, jestli to šlo vytřídit i podle formy.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
(pod každou diskuzí je na to odkaz - dole vedle "odelat" - je težký udržovat si v hlavě seznam, kdo aviza chce, takže to beru tak, že ten, kdo na to neklikne)

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Sorry Arkp, klikni když tak na nedostávat aviza.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Sorry - dal jsem refresh a vložil se znovu příspěvek.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Ok. Pomoc zkusím nabídnout. PHP umím a spravuju drupalovský redakční systémy. Rajmunde a spol - Jde o to, že v tom seznamu nemaj být jen vybraný věci, ale měli by se filtrovat ty nevhodný, který se do něj snaží nacpat z jinejch důvodů nebo jsou fakt blbý. Stačil by jeden člověk plus možnost odvolání k radě redaktorů.

Madelaine
08. 09. 2009
Dát tip
Osobně si nemyslím, že by se měli poetové cítit nějak ohroženi pozitivní diskriminací prózy. Za sebe jsem pro. Z jednoho prostého důvodu - troufnu si o sobě tvrdit, že jsem lepší prozaička než básnířka, ale publikuji na Písmáku zejména poezii, protože čtenost a počet následných hodnocení se mezi těmito dvěma oblastmi nedá vůbec srovnávat. A tak, ač leckdy nelehce, uveřejním raději poezii. Pokud by si poetové stěžovali na jakékoliv větší či menší "vypíchnutí" prózy, nevidím pro to jakékoliv opodstatnění - básníci mají již délkou literárního útvaru svých příspěvků takříkajíc lepší startovací pozici. Tak proč nedat prózu alespoň kapáneček víc na oči? To tvrdím jako autorka poezie i prózy.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Ok. Pomoc zkusím nabídnout. PHP umím a spravuju drupalovský redakční systémy. Rajmunde a spol - Jde o to, že v tom seznamu nemaj být jen vybraný věci, ale měli by se filtrovat ty nevhodný, který se do něj snaží nacpat z jinejch důvodů nebo jsou fakt blbý. Stačil by jeden člověk plus možnost odvolání k radě redaktorů.

Rajmund
08. 09. 2009
Dát tip
Ještě jsou ve hře výběry redaktorů:-)

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
stači to zkopírovat a udělat další seznam s jinejma datama Zní to jednoduše, ale takhle jednoduše zní dost často úkoly, které zaberou hodně času. na úkor recenzí a diskuzí To je možná trochu problém. Jakmile začneš šťourat do dalších věcí, tak tím rozesereš celou hlavní stránku. Asi jako když chceš stůl "jenom" posunout o 5cm doleva, ale tam je skříň, tu musíš natočit, ale abys ji mohl natočit, usíš posunout gauč, jenže ten už je beztak u zdi, takže ho musíš dát na druhou stranu pokoje....atd. místo toho by se dali přidat poslední tři povídky splňující kritéria - schálené redaktorem třeba, jako že jsou vážně míněné nebo tak Tady se zase pouštíš do systému. Jak to budeš vybírat, jak hodnotit, jak často obměňovat atd. Taky práce pro víc lidí. A s těmi penězi, to bude vždycky problém. Já to nemyslel přímo na tebe. S tím programováním to je hezká nabídka. Jestli to myslíš dlouhodobě vážně, jistě budou Dero i Dassler rádi, když se jim ozveš.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
VT Martin: Já se pořád tématu držím a předhazuju řešení - viz zpráva StvN. :)

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Vaud: Avi jsem Ti posilal, asi jsi kliknul, ze odsud nechces. Jo, jenze dobrej autor jeste neznamená dobrej marketér. Spíš naopak. Prostě autory je potřeba objevovat. Ti, co se prosazují sami, tak vlastně činí na úkor ostatních. Ano, já se tady třeba teď zviditelňuju, ale je mi krajně nepříjemné, protože vím, jak to ostatní vidí, i když to dělám pro dobrou věc. Prostě ne každý má na to žaludek - jít a někomu vnucovat svoje věci. Já třeba nikdy neposílám přátelům avi na svoje nová díla - je mi to proti srsti - daleko vhodnější systém se mi jeví - předhodit to v aktualitách a kdo chce si přečte. Ale je potřeba, aby ty aktuality byly někde vidět a odpovídali alespoň rámcově typu díla - dlouhé pracné, těžké na čtení, ale jakž takž hodnotné = dlouho viditelné, atd.

Moji milí Písmáci. V každé knihovně (potažmo knihkupectví) se pouhým dotazem snadno přesvědčíte, že poezie činí stěží tak 5-10% půjčených (prodaných) publikací. To vím, moje známá pracuje v antikvariátu, prodává i nové knihy, a pochopitelně si vede statistiku prodeje. Z toho je zájem veřejnosti o tyto rozličné žánry jasně daný. Písmák tedy není serverem literárním, jak si možná někteří myslíte, ale serverem exhibicionistickým, téměř nikdo zde nechodí kvůli literatuře, ale hlavně se předvádět. A to jde nejlépe právě básničkama. Kdy si to konečně přiznáte, moji milí Písmáci?

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
(posli mi priste prosim avi) Chalmersova zombie je terminus technicus? - tak nevim, jestli me to vic navnadilo :-) v dnesni dobe musi autor ctenare (posluchace, divaka) bavit a pri premire zabavnych podnetu musi vysilat signaly jeste intenzivnejsi nez ostatni konkurenti (soutezis tu s Divkou Blesku a Blogem Petry Paroubkove) a pocitat s malou vydrzi cilove skupiny. Cili Vojnu a mir by dnes nikdo nevydal - mozna prekresleny jako komiks. :-)

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Moorgan - je dobrým zvykem, že úvodní webová stránka redakčního systému je něco jako vysílání televize - ukazuje to aktuální, co se právě děje a to nejlepší, co čtenáři po přečtení vyzdvihly. Redakční systémy stylu Písmáka fungují většinou na principu: Předhozeno čtenářům k ohodnocení, to nejlepší zachováno. Jestli si pak čtenáři vyhledávají dál v archívu už je jiná věc. Psát ovšem jen do archívu, aniž by měl člověk byť malou šanci přečtení v rámci aktualit, je velmi deprimující a demotivující. Chápeš? Ano, lidé by tu měli i číst, měli by to dělat i náhodně a číst to aktuální, nejen to co si sami vyhledají a to z důvodu solidarity. A nedají se do toho nutit, ale šoupnout jim to pod nos je vhodná a ověřená metoda, když od nich něco podobného chceš. V restauraci máš taky jídelní lístek a nemusíš se chodit ptát kuchaře nebo číšníka jestli má něco konkrétního. Nebo si prostě dáváš vždycky špenát, protože ho máš ráda a jídelní lístek si napřed nepřečteš? Ano, nejedná se o nic jiného než reklamu aktualitám. To je vše. Webový čtenář je jen podmnožina klasických čtenářů a nevylučuje se to. Já jsem obojí. Čtu krátké neznámé věci a dlouhé, u kterých vím předem, že jsou kvalitní. Když si od někoho přečtu krátkou dobrou věc, je pravděpodobné, že si přečtu i tu dlouhou, protože mě zajímají jeho další myšlenky atd.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
Vaude, máš pravdu s tím, že to samozřejmě trošku reklama je, ale reklama, která má ostatní povzbudit k psaní alespoň krátkých a námětem zajímavých povídek, právě podle Tvýho popisu situace. Kdybych to měl k něčemu přirovnat, ta povídka je spíš mustr. Není to nic moc, je to krátký, ale ukazuje to, jak to může být jednoduchý napsat povídku. Rozhodně žádný veledílo a něco, na co by stálo zato dělat extra reklamu a riskovat ostudu. Proto to dělám tak otevřeně. Taky tím zároveň chci říct, že by písmáci povídky psali, kdyby byly víc vidět, jak už jsem předeslal. Zároveň jsi uhodil hřebík na hlavičku s tím názvem. To je totiž taky důvod, proč by se mělo líp kategorizovat a zviditelňovat povídky. Nepřečteš si ji, protože podle názvu nepoznáš o čem je a kategorie není přímo vidět. A to přesto, že Chalmersova zombie je filosofický termín a nemá nic společnýho s těma z hororů a povídka je spíš filosofická, i když trochu děsivá svým tématem (ale rozhodně v ní žádné zombie z hororů nevystupují - jedná se o možnost existence člověka bez vnitřního pozorovatele tedy vnitřního já). Tak jako v marketingu prodává název, obal a způsob prezentace zboží, stejně tak tady na písmáku lidi čtou to, co jim strčíš pod nos. Neumím si představit, podle jakého klíče bych hledal a třídil sci-fi povídky a to by mě to napřed muselo taky napadnout! Většinu lidí prostě díky struktuře Písmáka rozhodně nenapadne hledat povídky. Jak se říká, chytrému napověz, hloupému dolož. A tady je potřeba chytrému napovědět tím, že odkaz na povídky pořádně uvidí na hlavní straně (a pokud možno včetně seznamu aktuálních názvů povídek, rozšířených o kategorii, protože právě ten motivuje autory k psaní a čtenáře ke čtení). Nejde o to, cpát lidem co nechtějí, ale o to, cpát jim to, na co zapomínají a nemyslí. Člověk odmítne většinou hlavně to, co je mu špatně prezentováno, než co je špatné. to StvN Technické řešení je dávno v Písmáku obsaženo, podobné seznamy na hlavní straně jsou, stači to zkopírovat a udělat další seznam s jinejma datama, třeba na úkor recenzí a diskuzí (nemusí jich být tolik a místo toho by se dali přidat poslední tři povídky splňující kritéria - schálené redaktorem třeba, jako že jsou vážně míněné nebo tak) nebo prostě prodloužením stránky. A s těma penězi - bohužel když jsem kdysi mohl pomoct, tak to nebylo aktuální (Písmáka dělali jiní lidi) a teď na to nemám. Řeším teď hodně vážný finanční starosti, protože jsem byl dlouho nemocnej a rozrostli se dluhy. Můžu maximálně pomoct jako programátor.

moorgaan
08. 09. 2009
Dát tip
kazde dilo.. /a povidka je jednim z nich / - musi byt produkt, ktery je vyhladavan, je to poptavka po necem a pokud neni, ani kdyby byla zlatym pismem na hlavni strance, tak ji to neurci sledovanost.. ...Pismak je prece od toho, aby zde autori tvorili tak, aby bud meli sami zadostiucineni a nebo aby meli zajem o kontakt s jinym ucasnikem, ktery si jeho tvorbu rad precte.. ...svoboda volby co chci cist / v danem okamziku, dane nalade, dane atmosfere / nemuze byt urcovana uprednostnovanim neceho pred necim !... ..kazdy kdo ma rozum si prece vybere sam co cist, kdy cist, jestli k tomu da komentar, jestli navaze komunikaci s autorem, jestli da najevo svoli libost ci nelibost s dilem... ...webovy ctenar je stejne dobry ctenar jako ctenar bulvaru, ctenar knihovni, ctenar duse ci ctenar myslenek-nechodime sem prece za cielem byt rizeni, ale proto, abychom se bavili po svem a vytvareli si vuci sobe respekt a pohodu stejne smyslejici komunity, ktera ma zajem na vsem, co prinese zazitek, uspokojeni, moznost srovnani,ponauceni a celkem dobre vyuzity volny cas !

Lakrov
08. 09. 2009
Dát tip
Pro Teta Jozef: > čím prevyšuje písmacký autor ostatných? Leckterý písmácký autor si o sobě myslí, že převyšuje ostatní písmácké autory. Tahle měla ta věta znít. Díky za upozornění na nejednoznačnost.

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
cti a bude Ti cteno :-) je pravdou, ze pro netove cteni vyzaduje utvar tak max na dve obrazovky... a pokud nezaujme prvni jeden nebo dva odstavce, pak ma dotycny smulu (coz ale automaticky neznamena celonarodni tragedii). ...přidám pro ilustraci odkaz na svoji poslední krátkou filosofickou povídku Chalmersova zombie... v tomhle kontextu mi to prijde jako Tvoje vlastni reklama sorry, ale cist to nebudu, protoze me nezaujal nazev - slovo zombie mam spojeno s Karlem Gottem a beckovymi horory Prijde mi, ze se povidkari "umele nadhodnocuji" a tvari se nedocenene. Pokud tu napises vazne skvelou povidku, tak si toho nekdo nejspis vsimne.

Petrusha
08. 09. 2009
Dát tip
myslím si, že propagovanie čohokoľvek, tj. i poviedok na hlavnej strane ich čítanosť nezvýši len to spôsobí to, že ľudia, ktorí sa im chcú vyhýbať, bo ich to nebaví čítať, sa tomu budú môcť ešte elegantnejšie vyhnúť a nevrazia k poviedke ani náhodou ... kto chce, nájde si to, čo chce ...

Lakrov
08. 09. 2009
Dát tip
Reakce na Kamil Sikora: > ...Jenom proboha nedojděte k závěru, že je nutné upravovat styl psaní povídek požadavkům současného webového čtenáře. Webový čtenář není měřitelným (a už vůbec ne ideálním) vzorkem čtenáře. Webový čtenář totiž není čtenářem v pravém slovas smyslu. Webový čtenář ('webař') je čumil, mžitkár, přeskakovatel. Srovnávat 'webaře' se čtenářem je podobné, jako srovnávat diváka v kině s někým, kdo má doma puštěnou televizi; přestože je promítán/vysílán tentýž film, vjemy těchto dvou mohou (ale nemusí) být různé. Domnívat se, že Písmák je navštěvován lepšími 'čtenáři', než jsou 'webaři', je omyl; písmáčtí čtenáři jsou možná horší, než náhodný návštěvník, který si přečetl některou z povídek. Písmácký čtenář je přece především autor, 'exhibicionista' a (dosud neznámý) umělec, převyšující většinu ostatních. A tak by si měl každý, kdo píše (především píše-li tak pracný text, jakým je povídka) rozmyslet, píše-li pro webaře nebo má-li s textem ještě jiné úmysly. Takové rozhodnutí se nemusí týkat celé tvorby, ale každého jednotlivého textu. Kratší textové útvary mají jsou na tom s přízní 'webařů' o něco lépe.

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
A já zase pracuji jako procesní inženýr a řeknu vám dvěma čudlíkům jednu věc - dejte prachy a všechno bude. Jenže to vždycky někdo něco chce, chce to hned, jednoduše a levně. Slezte na zem.

Jenom proboha nedojděte k závěru, že je nutné upravovat styl psaní povídek požadavkům současného webového čtenáře. Výsledkem bude deformovaný literární útvar s max. 200 slovy, (tak na jednu obrazovku) bez popisů a zápletek, jen rychle vyžbleptnout hlavní myšlenku a pryč. Na netu možná dobré, ale v tištěné podobě ubohost.

Induan
08. 09. 2009
Dát tip
to Prosecky: Bingo! Ja jsem zase programátor uživatelských interface a optimalizér systémů a proto se dívám na Písmáka podobně a hledám cesty, jak dostat optimálně data k uživateli. Přesně o to tu jde. to Vaud: No jo, to už je pak o charakteru. Ale snad to nebude tak zlý.

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
mno ja Ti zase zavidim sledovanost na youtube :-) - moje nejsledovanejsi video videlo neco pres 2000 lidi... Mne prijde, ze se vetsina povidkaru trochu povysuje nad bezneho ctenare a nepise pro nej, ale z jakychsi umeleckych pohnutek, kterym rozumi jen autor a pochopil by je mozna jeste Keruack

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Já jsem vzděláním i profesí vpodstatě podnikový ekonom. Proto řeším vždy vedle umělecké úrovně i problém, jak dostanu dílo k čtenáři. Trvalo čtyři roky, než jsem prosadil vydání své první knihy. Zařekl jsem se, že ji nevydám sám, že musí projít trhem. I tady je důležité, aby se i povídky dostaly na trh. prvním krokem je marketing. Existují konkurenční servery (já znám jen literra a liter.cz.) Jak řeší povídky tam? Jak si stojí Písmák v konkurenci vůči nim? nestálo by za to zavést třeba nějaká autorská čtení v Praze a v Brně? Provozuje někdo z vás restauraci?

StvN
08. 09. 2009
Dát tip
POdle mě to také není blbost. Povídky jsoun odsunované do pozadí. Vždyť kolik jich je ve ZV?

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Není to blbost. :D

moorgaan
07. 09. 2009
Dát tip
nemyslim si, ze jsou povidky diskriminovane..jsou uplne rovnocene jako kazde jine dilo..maji sve ctenare, maji svou velmi dobre organizovanou a casove dobre rozlozenou soutez - to ze se nekomu zda, ze jsou nekde na druhe koleji je pouze subjektivni nazor! ...uzivatel, ctenar, diskutujici, navstevnik atd. jsou dospeli a svobodni lide a kazdy vi, kde a jak hledat to, na co ma naladu, kde je kvalita, kde je jeho salek kavy, co si ma vybrat k precteni... Pismak nejsou osnovy do skoly-prave styl a moznosti kategorii davaji kazdemu kdo sem jukne moznost se projevit, realizovat, uspokojit se... polemizovat se da sice o vsem, ale o tom, ze POVIDKY jsou nectene, nezvyraznene,nedocenene, je blbost!

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
bóóóže!

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Jinak - ještě ke zviditelňování se na Písmáku... Lidské motivace můžou být úplně jiné, než to na první pohled může vypadat. Nakolik je takové zviditelnění se na Písmáku prostřednictvím diskuze vlastně k něčemu dobré? Já vám řeknu o svojí motivaci a budete se jí možná smát. Prostě mám chuť si s váma pokecat :) Neliší se to moc od toho, kdybych přišel do hospody a nahodil nějaké téma a začal se o něm s ostatními bavit. Počet diskutujících je zde naprosto bezvýznamný atd. Chápete? :D Zviditelnění se je trochu něco jiného. Dám příklad - na YouTube moje videa vidělo 90000 lidi a s většinou z nich jsem nemluvil. Moje programy používá přes 10000 lidí po celém světě a s většinou z nich jsem nemluvil. Prostě to, jestli se tu zviditelním před cca 20-ti lidma, kteří nějak zareagují je v tomhle pohledu naprosto zanedbatelné. Beru vás jako kamarády, za kterými jednou za čas přijdu pokecat o něčem zajímavém. Možná se nad tím budete pohoršovat nebo vás to bude dokonce nějak urážet, ale já to myslím upřímně :D (au - to zase dostanu cihlou do hlavy)

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
To mi připomíná film: Let Phoenixe! :D Jak je přesvědčil, že staví letadla, ať s ním jedno postaví a až ho postavili, vyšlo najevo, že zatím stavěl akorát RC modely :D Ale tak letělo to, že... I když teda - já sám jsem taky RC modelář, ale na tohle bych si fakt netrouf :D

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Ale na tom něco bude ;) Nebo se taky říkávalo: Mladý Ital přes zimu nepracuje a v létě tančí :D Ale samozřejmě z filosofického hlediska je tu vždy jako určité vodítko to, jestli je to tak pořád nebo jestli má dotyčný nějaké předchozí výsledky. Je rozdíl, když za tebou přijdou dva lidé a oba řeknou: Postavím Vám letadlo. A když se jich zeptáš, jestli už nějaké postavili, jeden řekne že ano a druhý že ne. Co si o tom jednom budeš myslet? :D

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Přesně tak :D

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
No - to je pravda - teď zrovna měsíčně tak 2-4 hodiny :D, protože zrovna nedělám zakázku, ale jinak jo. Jako prachy na sponzorování Písmáka teď nemám, ale vydělat je umím :) Sežeňte zakázku, Písmák dostane provizi :D

Yvaine
07. 09. 2009
Dát tip
Dík, to jsem Ti vděčná:)

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
Yvaine, nemusíš se tím zabývat.

Yvaine
07. 09. 2009
Dát tip
katu, čemu konkrétně na sobě dělám reklamu fotkou? :))) Vážně pochybuju, že mi v něčem pomáhá, spíš naopak, ale je to má srdečné záležitost (jediné foto, na kterém vypadám normálně - tzn. lépe než normálně) tak proto:)) nelíbí se mi, když někdo takhle okatě nabízí svá vlastní díla, jako ukazatel nevyužité kvality by se jistě spíše hodily cizí (event. se souhlasem autora) přímo se nabízí otázka, na co vlastně autor diskuze poukazuje, žéano...

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
V tom případě bys určitě Písmáku pomohl víc, kdybys mu několik hodin své práce věnoval nikoliv ve formě literární tvorby, ale například ve formě hardwaru. S dasslerem se určitě domluvíte. Takhle na tom tratí všichni.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Je zač, katugiro :) Jinak za práci beru 1000Kč/h (ale ne za psaní povídek, ale programů :), takže bych si určitě mohl najít lepší zábavu než vám tu valit klíny do hlavy :) Ale samozřejmě příště se s tím patlat nebudu, jste banda nevděčná :D *recese (sranda musí být :) )

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
(mimochodem - všimněte si jedné věci - já sem jednou za čas vlítnu, trochu to tady vždycky provětrám a pak se tu zase jak je rok dlouhej neukážu. Ono je to o tom, že na Písmák stejně nemám čas, ale pořád je moje srdeční záležitost a chtěl bych, aby se rozvíjel správnou cestou. Když sem něco vkládám, píšu to většinou přímo pro tenhle server a je to z mýho pohledu něco jako dárek pro ostatní čtenáře. Možná je drzost tohle říct, ale z mýho pohledu to tak je. Chci potěšit čtenáře, ne sebe. Když budu chtít potěšit sebe, budu posílat avíza kamarádům a čeka na jejich nekritické pochvaly, místo abych tady nesl kůži na trh, zvlášť když předem vím, že mě rozcupujete :) )

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
Óóó, děkujeme ti, že nám umožníš přečíst si svoji povídkou a ještě s ní podporuješ tuto diskusi! :)

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
A to si fakt myslíte, že to nevím, že to budete chápat jako podpoření povídky? To dost urážíte moji inteligenci. Asi bych to nedělal tak okatě. Ale napadlo vás, že to beru opačně? Že se snažím tuhle diskuzi podpořit tou povídkou, aby bylo jasné, proč by se vlastně měli na Písmáku povídky psát a číst? Ono jestli si ji přečte 10 lidí nebo 20, není zase takový rozdíl. Ale jestli tuhle diskuzi začne brát Písmáctvo vážně a zamyslí se nad ní, bude to výhra pro všechny. Klidně diskuzi smažte, nepsal jsem ji proto, aby někdo četl moji povídku (i když samozřejmě potěší, ale já stejně nemám rád kritiku, takže to možná ani nechci), ale proto, aby lidi další povídky psali. Ani mě se tu nechce povídky psát, protože tu nejsou dost zviditelněné a tím pádem to nestojí za to, když si nenajdou ani náhodné čtenáře. Zadarmo prostě ani Písmák nehrabe a pokud sem lidi mají svoje dílka dávat, měli by z toho mít alespoň to, že budou někde nabídnuty k přečtení. Někde vhodně podle typu, podle, kterého by se to rozhodně kategorizovat mělo. To je vše. Dík za diskuzi. Věděl jsem, že bude zase zbytečná, ale doufal. Povídku berte jako bonus za přečtení.

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
"Nechutná" je zbytečně silný slovo, Yvaine, i když z Písmáka dělá zase spíš seznamku než literární server. Ale určitě to zlepšuje čtenost. Teda jestli mluvíme oba o tý samý fotce v profilu :)

Yvaine
07. 09. 2009
Dát tip
No nevím. Na nečtenost jsem si nikdy stěžovat nemohla... Myslím, že kdo chce a trochu se zajímá, najde spoustu dobrých, ne-li výborných povídek a povídkářů. Ta reklama na sebe sama je poměrně nechutná...

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Samozřejmě. Tahle diskuse nic nevyřeší. (protože to beztak vyřešené je) Je pravda, že Induan pro PM nehne brvou, přesto k němu nejsem schopen cítit zášť.

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
(to by mi dítě dalo...)

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
(ještě StvNe, s tím psem je to spíš tak, že se mi bude zrovna chtít jít s dítětem na Petřín, a protože jsem mamlas, tak začnu na magistrátu požadovat, aby na Petřín nesměli psi)

Saetri-Ihn
07. 09. 2009
Dát tip
Poslední 3 řádky jsou až odporné... Jinak prózu tady na Písmáku by to asi chtělo nějak zviditelnit, ikdyž bychom se mohli dohadovat o tom, jestli by si lidé nově našli 10, 15 minut na povídku, jenom proto, že by byly vidět.

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
Nojo, už mlčim. Diskuse mi přijde bezpředmětná, protože žádné implementace, optimalizace a povídkalizace se v dohledné době určitě řešit shora nebudou, takže jediný postup, jak pro prózu něco dělat, je odspoda, k čemuž nám dopomáhej Povídka měsíce, případně nějaká altruistická aktivita kohokoliv, kdo se tomu bude chtít věnovat.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Obecné připomínky se obyčejně odvíjí od motivací čistě osobních. Když ti sousedův pes nepokouše dítě, taky nebudeš bojovat za zpřísnění pravidel pro držení bojových plemen a podobně. Neříkám, že se mi to líbí, ale tuto motivaci chápu a pokud se později efekt dostane do obecnější roviny, a řešení se ukáže jako prospěšné pro všechny, tak proč ne tato sobecká motivace?

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
kdybys to, ty blbče, aspoň nedělal tak okatě

katugiro
07. 09. 2009
Dát tip
To mě ale vytáčí, že sem takovouhle diskusi prskne někdo jako svoji reklamu. Cizí díla na Písmáku Induane nečteš a nekritizuješ (už vůbec ne prózu), natož pak aby ses účastnil třeba zmíněné Povídky měsíce. Očividně máš zájem jen o to, aby si někdo četl TVOJI povídku, ne o to, aby bylo pro prózu na Písmáku vstřícnější prostředí. Chucpe. Navrhuju diskusi stáhnout. (avi) Povídky se na Písmáku čtou, hodnotí a vrací se k nim, především díky Povídce měsíce. To, že jsou utlačované, mají malou čtenost a málokdo je vůbec píše je fakt, ale není na tom nic divného (vzhledem k tomu, že jsou obecně náročnější na psaní i na čtení); zviditelnění na hlavní stránce by na tom nic nezměnilo. Nicméně dá se o tom, i o jiných způsobech propagace prózy, diskutovat, proč ne.

Lakrov
07. 09. 2009
Dát tip
Ještě avízo pro jmenovaného

Lakrov
07. 09. 2009
Dát tip
Každá diskuse je do jisté míry soukromou akcí jejího autora a od jisté míry veřejnou akcí jejích přispěvovatelů, najdou-li se nějací. V onom 'Ohlédnutí za povídkami' šlo o postupné přidávání povídek do seznamu, povídek, na něž si kterýkoli čtenář po delším čase vzpomněl. Jen nevím, chápu-li přesně předchozí příspěvek (VT Marvin). Ani jeho polaritu (Ano/Ne) netuším :-)

Lakrov
07. 09. 2009
Dát tip
Nějak se to pomršilo kvůli fontu písma... :-)

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Tak v podstatě se dá diskutovat pod povídkami, které jsou nominované do PM. Tam se může sejít i více kritiků, například, a ne jen kritiků. A každý ví, že o to stojí jak autor, tak čtenáři. Ale i tak je to dobré. Nechceme něco uměle budovat, vytváříme prostředí, v němž nabízíme autorům a čtenářům určité "vylepšené" možnosti a záleží jen na nich, jak toho využijí. Je samozřejmě super, když se strhne diskuse, na druhou stranu i těch 8-10 povídek měsíčně je hodně. Člověk na většinu z nich rychle zapomíná. Kafárna je jedna taková kavárna v Praze. Shodou okolností tam katugiro zmínil jednu mou asi 5 let starou povídku. Potěšilo mě, že si ji pamatuje a potěšilo mě, že si ji pamatuji i já. I tehdy se pod ní trochu diskutovalo a kdybych nebyl takový grafoman, tak věřím, že by si ji čtenáři našli i dnes. Sem tam si někdo nějakou mou starší povídku přečte a to je dobře. Tohle bych byl rád, kdyby autoři brali v potaz, když píší, že píší trvalá díla, ne jen povídky na jeden měsíc.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Nominace do PM zatím fungují tak, že beru všechno, co přijde. Třicátýho jsem měl jednu nebo dvě nominace, dost bída, ale pomohlo, že jsme na začátek měsíce předřadili upoutávku, takže se další nominace našly. Rád bych dospěl samozřejmě k tomu, že se nominace budou zasílat během měsíce díky tomu, že přibude čtenářů povídek a že tito budou vědět, že něco jako PM existuje. Rád bych se dožil toho, že se budou autoři vzájemně číst, což se za našich mladých let dělávalo. Nerad bych však nominace třídil. Diskuse je vítána, ale popravdě na nějakou smysluplnou a dobře organizovanou diskusi tu není vhodné prostědí. Dokáži si tu představit diskusi nad jednou či dvěma protikladnými povídkami ve zvláštní události, či literární diskusi. Ber však v úvahu také to, že a) nějaké diskuse čas od času proběhnou, b) nelze asi nikomu nařídit diskutovat častěji jenom proto, aby byly tyto diskuse jaksi viditelné. Nejlépe jsem si naposledy podiskutoval s katugirem v Kafárně na kus řeči. To bylo v sobotu tuším (:)

Prosecký
07. 09. 2009
Dát tip
Tak jsem si přečetl celou diskusi a nevidím východisko. Zásadní problém je, že napsat povídku bývá časově mnohem náročnější. Naproti zájem je na Písmáku číst je mnohem menší ve srovnání s poezií. Setkal jsem se už i s tím, že někdo otestuje první nástřel povídky na Písmáku, ale upravené verze dává na liter.cz nebo na literru. Já mám problém is kategorizací vážně míněná próza. Patří tam i "humorná"? Zaplaťpánbůh za PM.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Marvine, naposledy tě varuju, nešťourej do PM. Funguje to skvěle. První část úkolu je téměř splněna. Máme každý měsíc poměrně dost povídek ke čtení. A tento měsíc jsem spokojen i s kvalitou. Takže jestli přežijeme rok, což bude v lednu, tak budu spokojen. Úkol číslo dvě. Vychovat si i čtenáře. I to je, myslím si, na dobré cestě. Nicméně PM je PM a jako taková funguje na vůli několika lidí. Tato diskuse má širší záběr.

Winter
07. 09. 2009
Dát tip
Problém je, že se zde nevyskytuje než naprosté minimum lidí, kteří jsou s to prózu kriticky reflektovat - i těch dobrých autorů je zde více. Přičemž je asi nutno uznat, že s dobrou dlouhou povídkou je víc kritické "práce" než s krátkou leč také vynikající básní. Když si vezmu "tance" kolem poslední Proseckého povídky (která by si snad i ten ZV zasloužila), je mi smutno - a asi se dostáváme k tomu, proč zde prozaicky selháváme - a ani nemůžeme uspět. Jako úplně nejlepší by bylo si uspořádat prozaická fóra. Jenže sám jsem rád, když se zdejším "kapitálem" obstarám časopis. Nicméně pokud by mi někdo platil ... .)

Winter
07. 09. 2009
Dát tip
Už to tu několikrát padlo, za současné situace, kdy je zde literární tvorba, jak básnická, tak prozaická, minimálně na pováženou, je něco takového spíše výstřelkem. Povídky do ZV se cpát nedají, páč za to povětšinou ani nestojí (byť jistě, výjimky se jako všude jinde najdou), navíc je otázka, nakolik "kvalita" povídky je relevantní ke "kvalitě" básně. Z toho důvodu jeví se mi separace prózy/poesie jako docela slušný nápad - jsou to dva rozdílné světy.

Lakrov
07. 09. 2009
Dát tip
Báseň si na Písmáku většinou přečte víc čtenářů, než povídku. Básně bývají čteny dokonce opakovaně, aby znovu vyvolaly očekávaný pocit. Takové 'privilegium' povídky nemívají. Čtenáři a autoři básní povídky nečtou. Asi se jich štítí nebo je nečtou proto, že jsou moc dlouhé. Autoři povídek povídky taky moc nečtou (někdy mám dojem, že nečtou ani ty svoje). Vychází z toho závěr, že autor si píše povídku hlavně pro sebe a má-li dost štěstí, někdo mu za ni aspoň vynadá. Přesto se na písmáku několik autorů s 'úchylkou' pro povídky vyskytuje. Myslím, že jim není pomoci a udivuje mě, co je k psaní vůbec vede.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Téša: Ale já si nestěžuju, že by šlo nějak o mě. Uvědom si, že jsem tu poprvé po pár měsících a moc tomu na frak nedám. Kdybych se chtěl fakt zviditelňovat nějak jó fest, tak tu budu pečenej vařenej a budu si tu dělat kamarády a sbírat tipy a výběry a masírovat si ego, ale to mě fakt nebere. Spíš prostě když už jsem po dlouhé době povídku psal, tak nějak mi to nedalo se zároveň nezamyslet nad tím, co Písmák trošku kazí. A pro to zviditelnění konkrétních dobrých textů je hlavně potřeba nějaký reprezentativní vzorek čtenářů, nejen za léta posbíraný kamarády. A nejlepší takovej vzorek jsou čtenáři náhodní, protože jen pak je to skutečně objektivní. Takže je fakt v zájmu všech, aby se hodně četlo a aby se četlo i v poměru k tomu, čeho je tu kolik. Nahaž hladovejm mezi pomeranče kokosový ořechy a schválně kdo se s tím bude párat je louskat, když do těch pomerančů se prostě dostane snadno a rychle a je jich mnohem víc. Prostě typu a procentuálnímu zastoupení útvaru tady na Písmáku je potřeba přizpůsobit i jeho prezentaci, to je přece logická věc. Nemusím to asi nějak zvlášť vysvětlovat. Tak jako jsou v boxu různé váhové kategorie, stejně tak by to prostě selským rozumem mělo fungovat tady. To je vše. No nic. už se mi fakt zavíraj oči. Dobrou a dík.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Norsko 1 - já také píši povídky a také mi vadí, že jsem odrolován básníky. Nechápu proto, proč by prozaici měli doplácet na grafomanii a početnost básníků. Otázka vnitřní organizace každého oddělení je potom na nich samých a viděl bych to jako druhý krok. Dávalo by mi to i větší smysl, než přístup opačný.

těša
07. 09. 2009
Dát tip
nevím, proč by se měly podporovat: podpora bude vždycky na úkur něčeho. osobně tu povídky čtu (Povídky měsíce+občas něco+oblíbené autory) a poesii jenom výjimečně. problém vidím v tom, že hůř rozeznáš dobrou povídku než báseň. smysl vidím ve zviditelnění konkrétních dobrých textů - viz pro mě obrovský přínos povídky měsíce. Díky za ni. PS napsal jsem v poseldní době pár fejetonů. Ty nečte už vůbec nikdo, tak na tom aspoň nejsi nejhůř. :)

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Povídku jsem napsal po několika letech první. A napsal jsem první po několika letech, protože to tady prostě nemá cenu a jak je vidět i na tomto poměrně zviditelněném případu, fakt je nikdo nečte. Naproti tomu když napíšu recenzi, a ty tady píšu poměrně často, abych se zviditelnil ;) (ale hlavně proto, že mě to baví). Tu povídku jsem ani nepsal pro tenhle server, ale jen mě tak došlo při té příležitosti, že hlavní problém s povídkama na písmáku může být právě tento. Možná by fakt stálo za úvahu úplně přední stranu předělat... Dát dlouhý seznam aktuálních básniček, krátký aktuálních povídek, pak seznam nejúspěšnějších z toho dne, z týdne, z měsíce, z roku... Prostě já nevím, ale asi víte všichni co myslím. Zviditelnění je jistě příjemné, když už jsem sem jednou za uherský rok zabloudil, ale vzhledem k tomu, že sem chodím tak málo, poměrně nepotřebné. A chodím sem tak málo možná proto, protože tenhle system není moc dobře zorganizovanej. Ale každopádně se hodí občas to tu prošťouchnout a přitom se trochu zviditelnit ;) Né - vono je to se mnou spíš tak, že když vidím něco, co by šlo zoptimalizovat, nedá mi to :) To je profesionální deformace z mojí profese, toho si nevšímej :)

Norsko 1
07. 09. 2009
Dát tip
induan prostě píše povídky a vadí mu, že je brzo odrolován. zato autor x prostě píše básně a vadí mu, že je také brzo odrolován. problém je, že momentálně se zviditelňuje induan. sumasumárum: milý induane, máš nějaký nápad, jak omezit počet lidí sem přispívajících ?

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Raja: Chtěl jsem tim říct, že změny ve zlatém výběru určitě nepomůžou čtenosti povídek na Písmáku obecně, ale jen těch v něm. Že je třeba, aby VŠICHNI ti, kdo si dají tu práci a povídku napíšou, měli šanci, že si ji někdo stihne přečíst než zmizí v propadlišti Písmáka a smetí zdejší poezie. to ČKD: Ano, přesně tak.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
to Induan: Zobecňuješ. To co popisuješ nemusí být nutně skutečnost. Jak víš, že čtenáři čtou jen ty ověřené autory? Mají hledat talenty? A to kdo je má hledat...ještě jsem se nesetkla s tím, že by tu někdo někoho našel. Dobrý autor /pokud má ještě k tomu dobré ohlasy na lit. serveru, v tom jediném si myslím mu může pomoci, k uvědomění si že opravdu píše dobře a to jen za předpokladu, že mu kladné kritiky píšou i uživatelé, kteří tak nečiní ze sportu/ se o svůj talent a rozvoj musí postarat sám. Právě o vyzdvihnutí takových autorů, by se měli postarat kritici zařazením do zlatého výběru. Jinak si pomoc autorovi vyjmečných povídek neumím představit. Jak jinak na něj upozornit ony vyhledavače talentů, o kterých tedy, mimochodem, slyším na písmáku poprvé...

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Raja: Stejně jako už jsem v minulosti několikrát zdůrazňoval, cílem Písmáka by nemělo být zviditelňovat to nejlepší, ale zviditelňovat to aktuální. Jak se dozvíte o dobrých autorech, když budete číst jen ty už ověřené? Amatérské literární servery mají hledat talenty, ne vytvářet celebrity. A hledání je kontinuální činnost. Nestačí je najít jednorázově a pak už číst jenom je. Přicházejí a odcházejí.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
>>>Dokonce by se dalo říci, že diskriminuje ostatní povídky, které nebyly nominovány, protože si většina čtenářů otevře jen seznam s povídkami v PM a dál nejde.>>>Asi máš pravdu Stvne, beru to moc subjektivně.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
Souhlasím se Sikorou. Jestli jsou někde povídky diskriminovány, tak právě ve zlatém výběru. Jejich povíšení tímto způsobem by jim pomohlo asi nejvíc.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Zmiňovat v tomhle smyslu PM mi nepřijde relevantní. To je jako bys řekla, že když bude třídit odpad rodina Novákových, že to bude stačit za všechny. Smyslem PM je vyzdvihnout určité povídky. Dokonce by se dalo říci, že diskriminuje ostatní povídky, které nebyly nominovány, protože si většina čtenářů otevře jen seznam s povídkami v PM a dál nejde. Já osobně bych to neřešil tak, jak navrhuje Induan, ale prostým separováním prózy od poesie. Ale musím říct, že to nebyl tak úplně můj nápad.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Ještě připomínám, že jsme na serveru, který se jmenuje Písmák, nikoliv Básník. Což ovšem nezúčastněnému pozorovateli nemusí být úplně zřejmé, vzhledem k jeho stavbě :D

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Je mi líto, já musím jít spát, jsem po noční, ale co tím vším chtěl vlastně básník říci? Povídky jsou poměrně specifická a i ze zábavního hlediska nadějná kategorie, která je ale diskriminovaná svými vlastnostmi (délka) oproti básničkám, přestože právě tyto vlastnosti z ní dělají tak cenou kategorii (možnost vložit do díla více práce, což se ale nevyplatí u díla s jepičím životem). Ano, je tu seznamová rovnoprávnost básniček a povídek, ale to je rovnoprávnost postavená na hlavu ve stylu: Protože je rovnoprávnost, ženský budou tahat v továrně stejný náklady jako chlapi a že maj slabší stavbu těla je irelevantní, protože je to rovnoprávné a rovnoprávnost je nad logiku. Básnička a povídka jsou v podstatě sestry a obě na Písmáku tvoří jeho základ, bez ohledu na to, kterých je víc, protože to není dáno množstvím, ale postavením. A to postavení se tady povídkám trochu upírá. Tak jako matematika je nekorunovaná královna věd, povídka je nekorunovanou královnou krátké prózy a básnička zase krátké poezie. Je jasné, že na literárním serveru se nečtou romány, ale povídky a nečtou se sbírky, ale básničky. Prostě povídka je tu typickým a v podstatě jediným široce použitelným zástupcem prózy a básnička zase poezie. Básniček je tu obrovská přesila a tak je stejně jako ve sportu pro spravedlivý souboj potřeba vytvořit handikep pro silnějšího - tady jednoznačně má básnička převahu a próza potřebuje trochu zvýhodnit, jestli se má stát důležitější součástí Písmáka a já tvrdím, že tohle by tady próze hodně pomohlo. Rád si večer přečtu vaše názory. Dík.

Bylo by mnohem lepší, kdyby ve Zlatém výběru musela být jedna povídka. Většinou je to jednoznačné: Poezie vs. Próza 5:0. Tím by se možná zvýšil zájem o tento žánr.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
Ale já nesouhlasím, to by byla pozitivní diskrimanace, jak tu už zmínil Induan. Když klikátka, tak pro všechny kategorie. Včetně klubů, dejme tomu. Končím svoje producírovaní za resultátu, že povídky jsou vidět tak akorát. I když hlavně díky tobě no. Akorát s tím máš trochu práce:) S tím odkazem bych byla souhlasena v případě, že by tu žádná podobná akce nebyla. Pak ano, povídky by byli ve velké nevýhodě. Takhle mi to nepřipadá.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
raja - no vidíš, jak to jde. Tak stačilo jen říct, že souhlasíš, a je to, ne?

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Raja: A jak se Rajo dozvíme, že je povídka dobrá, když si ji nepřečteme? Aby se mohla informace o tom, že je něco dobré, šířit, musí se také dostat mezi dostatečné množství lidí.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
nezvládnu Stývne. Organizačně vychytanějších by tu mohla být spousta věcí, nejen odkaz na povídky. zdar, bavte se:)

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Proč sem taháš básně? Je snad diskuse o básních? Ano, je na lidech, aby dělali to, či ono, nicméně o to tu také nejde. Otázka byla položená jinak. Otázka zkrátka zní, jestli by nebylo jaksi organizačně vychytanější, pokud by povídky byly odděleny od básní, respektive próza od poesie. Já chápu, že se tu musíš zase producírovat, abys byla hodně vidět, zkuse tedy, když už se musíš k něčemu vyjadřovat, vyjadřovat se k věci, zkus napsat svůj názor a nepitvej názory druhých. Zvládneš to?

raja
07. 09. 2009
Dát tip
>>>Člověka odradí už to, že jsou tu povídky okrajovej žánr >>>s tímto přístupem se nedivím, že zakládáš podobnou diskuzi. Dobrá povídka tady rozhodně nezapadne. Ale možná se pletu, nechám tady radši prostor povídkářům, šak se zas pletu po čem mi je, to, nic.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to raja: No - a to je právě o té lenosti. Člověka odradí už to, že jsou tu povídky okrajovej žánr a že Povídka měsíce je zájmová záležitost a né něco, co by bylo přirozeným rozšířením dobře viditelnýho seznamu povídek. S lidma je to tak, že do čeho jim nestrčíte s odpuštěním čumáček, toho si moc všímat nebudou - setrvačnost je lidská přirozenost a těžko se s ní nějak bojuje. Samozřejmě zase bude námitka, že proč s něčím bojovat. No - to je jako s těmi vitamíny. Nutit to lidem násilím nemusíte, ale připomínat by se jim to mělo, protože sami si nevzpomenou. A světe div se, oni nakonec lidi za připomínání úžitečnejch věcí jsou vděčnější než si myslíme.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
a existuje na básně? Je na pisatelích povídek, jak moc je budou reprezentovat. Odrolují se stejně tak jako básně, ty tu vydrží den? Je tohle nějaká životnost pro báseň? Vidíš že i samotní autoři, svou povídku kolikrát ani nedají do arény, kde má možnost chvíli se udržet. Ne Stvne, není tam přímý odkaz na povídky. Teď je otázkou, zda-li by se zvedla jejich čtenost, byl-li by tam. Osobně si myslím že ne.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Vikivika - o tom se diskuse nevede. Nikdo nepochybuje o tom, že jsou podmínky stejné. Jde tu o něco jiného.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Je to asi tak, že míchat spolu v seznamu povídky a básničky je jako míchat monster-trucky s motorkama v jednom závodě. Básničky rychlý, vzdušný jako motorky, ale je jich hodně a mají jepičí život - fí a jsou pryč. To se u nich ale dá tolerovat, protože se daj většinou poměrně rychle vytvořit i přečíst a čtenáře si vždycky najdou. Povídky jsou velký pomalý, ale silný monster-trucky - sice dá práci je napsat i přečíst, ale zase to stojí za to, když se zadaří a nejsou to prostě jednohubky.

raja
07. 09. 2009
Dát tip
>>>Ale jo, chápu. Jde spíš o to prostě lidi k jejich čtení motivovat co nejvíc, protože to je věčný boj s leností>>>hehe, tak se zapoj třeba do PM, a budeš mít dobrej pocit žes pro ně něco udělal, pro ty povídky. Pokud vím, Stývn vítá pomoc s vyhlašováním apd.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
raja - otázka je - existuje na hlavní straně přímý odkaz na seznam povídek?

raja
07. 09. 2009
Dát tip
není schován. V hlavním seznamu děl, v dílně, v aréně, u kterékoliv povídky, kliknu misto na dotyčné dílo, na zařazení, tedy povídku a už si vybírám? Když teda chci, žeano. Vyhledávání z kategorie funguje normálně a Induan se ptá na hlavní stranu, tam je zas tvá povídka měsíce. Myslím že povídky jsou přístupné v pohodě.

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Norsko 1 - nesvědčí to určitě žádnému (pořádnému) textu, nicméně k básním jsem se nevyjadřoval.

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Norsko: Pivo obsahuje spoustu vitamínů :) Hlavně tuším béčko. Takže to už si ty vitamíny kupovat nemusíš :D

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
to Wiski: No těch povídek je podstatně míň a jsou mírně diskriminovány právě tím, že Písmák je vesměs server básnickej, takže jde hlavně o to. Jinak já píšu hlavně básničky, povídky jsou spíš výjimka, ale zdá se mi, že tu mají poměrně těžké postavení. to raja: Ale jo, chápu. Jde spíš o to prostě lidi k jejich čtení motivovat co nejvíc, protože to je věčný boj s leností. A samozřejmě přímý odkaz je prostě nejpraktičtější. Jo a všem se omlouvám, že jsem spustil 9000cátou diskuzi teda, ale tak koneckonců od toho tu diskuze jsou a kdo chce, ten diskutuje, kdo nechce ten nediskutuje. Pokud se o rubriku diskuze nepřetahuje deset lidí za jeden den a nedělají to jen proto, aby přebili ostatní na hlavní stránce nějakou blbostí, nevidím v tom problém. Vy jo?

Norsko 1
07. 09. 2009
Dát tip
Básním ano, stývne ?

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
raja - kde je (schován) klikací odkaz na "sekci povídka"?

StvN
07. 09. 2009
Dát tip
Já bych určitě hlasoval pro oddělení poesie od prózy v hlavním seznamu. Teď je to mišmaš a povídkám rychlé odsouvání určitě nesvědčí.

Norsko 1
07. 09. 2009
Dát tip
kup si k nim pivo

raja
07. 09. 2009
Dát tip
Povídka měsíce, na hlavní straně, funguje dobře a po kliknutí na sekci povídka, ti vypadnou povídky, kupodivu. Takže ty "vitamíny" máš takřka na pultě..:)

Induan: Co tím myslíš 9000? :D šak on ti někdo vysvětlí :-)

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
Já právě říkám, že napsat pořádnou povídku je ještě mnohem těžší a ta pracnost by se měla ocenit. Samozřejmě taky jak pro koho - já si taky s básničkou vyhraju a skládám ji hodiny, ale zrovna tak někdo obojí vyplivne tak nějak mimochodem a přesto je to krása (Těm opravdu závidím, to jsou skuteční talentovaní umělci).

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
No to je jasné, proto jsem zmínil i myšlenku koše, kam by se nemilosrdně poroučely blbosti psané pouze z důvodu zviditelnění se. Ovšem nechtěl bych být teda v kůži toho "popeláře" - to by zase bylo svárů - jéje :D pro Armina: Co tím myslíš 9000? :D

už bude 9000 ? :-)

Induan
07. 09. 2009
Dát tip
No - v tom je právě háček. Je to jako říct: Kdo vitamíny jíst chce, ten si je v obchodě vyhledá, nemusíme je dávat k pokladně. A samozřejmě to bude pravda. Tady se totiž nejedná o to, jestli vitamíny chceme lidem vnutit, ale spíše o to, jestli jim je chceme nabídnout a usnadnit jim jejich nalezení prostě proto, že jsou to vitamíny. Otázka zní: Jsou povídky takovými vitamíny? A já tvrdím, že jsou. Hádejme se tedy o tom. Proč si myslíte, že nejsou, proč si myslíte že jsou. Co čtenářům přinášejí na rozdíl od básniček a jestli je to natolik hodnotné, že stojí za to to vypíchnout? To jsou otázky do pranice. Jako příklad přidávám odkaz na svoji krátkou povídku na téma nesmrtelnost duše a tvrdím, že by se podobné věci na Písmáku měly víc psát a tedy i vytvořit po nich poptávku, protože můžou být zdraví prospěšné jako ty vitamíny a není od věci jimi písmáky cíleně krmit, aby nezakrněli :) Ukamenujte mě, jestli chcete :D (mám na mysli vedení Písmáků k tomu, aby překonali přirozenou lenost povídky psát a číst - proč by se to mělo dělat je samozřejmě také otázkou diskuze). A tady je jako inspirace moje filosofická povídka Chalmersova zombie: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=334029

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru