Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motýlí pecka

09. 09. 2009
21
19
3925
Autor
Oldjerry


Dneska mne chytla lenivá a tak jsem toho na zahradě moc neudělal. Seděl jsem na verandě sám, tedy vlastně s hrnkem kafe a koukal okolo, jestli mne něco nedonutí vstát, nebo aspoň neinspiruje k nějakému psaní. Ono jaksi je pořád na co se koukat - ale nic, co by se zase až tak vymykalo všednosti a dalo nějakou startovací jiskru...
Včera jsem zasel řepku (na zelené hnojení) - dneska sem létá hlouček zvonků a je jasné proč. To mi té řepky moc nevyroste... na nejvyšším vodiči vedení vysokého napětí, které vede kolem zahrady, sedí Klára, poštolka, která má hnízdo v úhlu ocelové konstrukce stožáru. Máme ji rádi - není tu nikde ani myš, ani krtek, ani divoký králík. Cestu pode mnou přeběhla rezavá kočka, která sem občas zabloudí ze vsi...

Pak chvilku nic. Pak přiletěl motýl, kterého jsem tu ještě nikdy neviděl : velký jak dlaň, bílý a šedý s černou kresbou a barevnými tečkami na zadní hraně křídel. Sednul si na okno jinak ze dvou stran otevřené verandy. Jen dosedl, proletěl kolem mne pták - tak blízko, že jsem cítil pohyb vzduchu letem způsobený. Dopadl (jinak se to říct nedá) na místo, kde seděl motýl - jenomže: motýl stačil odletět a pták v rychlosti nepostřehl sklo. Rána, jako když praštíte pokličkou od prádelního hrnce a milý opeřenec leží na stolku pod oknem a vůbec, ale vůbec se mu nechce vstát, natož letět. Tak kamaráde, řekl jsem si a vlastně i jemu : tohle tedy jen tak nerozchodíš!

Vezmu ho do ruky - je to rehek, možná, že to je ten, co tu na verandě loni hnízdil. Foukl jsem mu lehýnce do zobáčku - nic. Tak jsem vzal lžičku s kapkou čaje a kápl mu ji tamtéž, tedy do zobáčku a hlele! Zaškubal sebou a během vteřiny mne zobl do ruky. Sakryš, ty jsi najednou nějak bojovný - jenže já nejsem ten motýl... Chtěl jsem ho položit na stůl, ale jak jsem otevřel ruku frrrr! a už seděl na jalovci metr od verandy. Jistý ten let moc nebyl, ale...no, dobrý. Koukám na něj, on zas na mne - trochu přiblble, jakoby si v té své minikebulce neuměl vysvětlit, jakou mu to ta miniaturní svačina dala pecku do zobáku.
Když mne tohle napadlo, zasmál jsem se té představě, že by pták takhle opravdu uvažoval. Nesmysl, řekl jsem si. Rehek najednou poskočil, popoletěl - jako by ho něco napadlo, jakoby se k něčemu rozhodl. Bylo vidět, že už je zase v plné kondici. Najednou vystartoval směrem ke mně tak rychle, že jsem instiktivně uhnul. To jsem ovšem udělal dobře - a dost rychle. Na stěně chaty se za mou hlavou objevil bílý cákanec jak pětikoruna.

Tak takhle, ty hajzlíku! v tom tvým otřeseným půlgramovým mozečku tě napadlo, že jsem ti tu pecku natarasil já? To bys musel být krocan. Takhle malý ptáky nejím. Nebo, že se ti posmívám?

Žádná odpověď. Rehek zmizel...

Měl jsem nakonec pravdu - nerozchodil to, ale rozlítal...

19 názorů

Oldjerry
11. 09. 2009
Dát tip
Sašo - jasně, jsem scénárista (:-D dík!

Saša Deda
10. 09. 2009
Dát tip
:-) moc hezky napsané, ten konec je jako z nejakeho filmu

Oldjerry
10. 09. 2009
Dát tip
Snad všichni znáte ten krásný pocit, když se vám povede něco napsat, co vzbuzuje veselí a jiné takové podobné různé kladné ohlasy. Díky, pak dlouho nic a opět díky. Mimotřídní důchodce... jo a eště kdybych byl zdravej, to byste viděli pě-kný-ho kouska !

Koukám, rehek - ani nehek! Někdy je těžké si přírody nevšímat. Nedávno jsem našel v předsíni žábu. Francouz by se zaradoval, ale na mě už je to moc. :-))

Hahahahahahaha :)))))***

Vaud
10. 09. 2009
Dát tip
Oldjerry - znam dva typy duchodcu - jedni jsou mrzouti, co si stezuji na vsechno a na vsechny (to budu ja az vyrostu) a pak jsou to hysteroidni hyperoptimisti. Pak sem vplujes Ty s jemnym humorem a nadhledem a zcela bortis moje zazite predstavy! At Ti to pise!! Jen tak dal!

Sebastiana
10. 09. 2009
Dát tip
líbí, dávám tip je málo lidí, kteří mají rádi přírodu a jsou k tomu vtipní...

waldekke
10. 09. 2009
Dát tip
* krásy obyčejného

Oldjerry
09. 09. 2009
Dát tip
Všem vám děkuji za slova i tipy, ale největší radost mám z toho, že jste se pobavili.

macecha
09. 09. 2009
Dát tip
Všední a přitom tak krásný zážitek, když ho Ty napíšeš. Přímo to vidím, jako bych seděla vedle. Je hezké jak si všímáš přírody,jak Tě stále okouzluje a my se můžeme prostřednictvím Tvého pozorovacího a písemného talentu, zúčastnit. Ve městě toho moc nevidím, ale i u nás na chalupě je spousta ptáčků, motýlů a jiných zvířátek, která se jinde nevidí. Je to chráněná krajinná oblast a tak máme možnost vidět i hojnost květin a rostlin, které jinde nerostou. Ještě, kdybych si to tak uměla užívat jako Ty. Napsal jsi to krásně. T***

Toscana
09. 09. 2009
Dát tip
chacháááá, tak tomu říkám sakramentsky pomstychtivej pták!! :o)))) *t (ale kdybys znal našeho anduláka, tak by ses tomu ani nedivil)

Diana
09. 09. 2009
Dát tip
Mile pobavilo, dík. ***

Vaud
09. 09. 2009
Dát tip
:-) moc*

zvedavec
09. 09. 2009
Dát tip
ja som ešte chcela dopísať a ono mi to zapísalo časť môjho textu bez môjho dovolenia a to ešte dvakrát!!! chcela som dopísať, že so likvidovala burinu, celý les buriny a že mi to fakt dodalo energiu zážitky, aké máš Ty, sú fantastické!!!

zvedavec
09. 09. 2009
Dát tip
:) krása! A ja trávim čas v autobuse, a potom v kancelárii... ale dnes, keď som prišla domov, energiu som naberala v záhrade

zvedavec
09. 09. 2009
Dát tip
:) krása! A ja trávim čas v autobuse, a potom v kancelárii... ale dnes, keď som prišla domov, energiu som naberala v záhrade

Bíša
09. 09. 2009
Dát tip
Dobré počtení...

avox
09. 09. 2009
Dát tip
Určitě tou malou kebulkou umí i myslet, ačkoli jeho myšlenky se zřejmě ubírají jinudy než lidské... Onehdy jeden rehek přenocoval v mém foliovníku, zřejmě proti své vůli - vítr shodil srolovanou vchodovou plachtu. Když jsem jej ráno vysvobodila, vyletěl na střechu sousedovy stodoly a nadával mi celou dobu, co jsem byla na zahrádce... nevděčník... :-) */

Marlav
09. 09. 2009
Dát tip
pěkná a zajímavá příhoda*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru