Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Amsterodam

29. 09. 2001
2
5
4142
Autor
JeanJoche

Město hříchu a paradoxů!!! Město, kde je kouření trávy legální!!! :) Město a jeden ztracený byrokrat v něm. Podívejte se na Amsterodam tentokráte trochu jinak.

 

Nad brčálově zeleným grachtem vychází slunce. Ulice se probouzí k životu. Ptactvo na římsách se čepýří, čistíce svoje pírka po právě končící noci. Mravenci vylézají z prasklin v chodníku a svými kmitajícími tykadly hledají něco k snědku. Mouchy poletují nad pekárnou, kde pekař právě připálil rohlíky. Mladičký chlapec v bílé uniformě ustaraně pobíhá od domu k domu, aby každý občan ve městě měl ke snídani čerstvé mléko. A na jedné straně kanálu stojí vzpřímená postava v tmavém obleku od Gucciho. Pohledný mladík s rozhodným výrazem ve tváři. Zelené oči se uhrančivě dívají kolem sebe, husté černé obočí umocňuje již tak rázné vzezření stojícího. Vlasy sestřižené na velmi krátko jako by se muž chystal přihlásit do armády a bránit svou vlast v době války. Však taky že jeho každodenní rutina válku připomíná. Sčítání, krácení, inflace, daň z přidané hodnoty, pokles v prodeji. Je totiž jeden z tisíců jemu podobných úředníčků prestižních společností a jako takový i on musí bojovat o své místo na slunci. Snaha o vyšvihnutí z průměru se pro něj stala jedním velkým maratónem. Honí se za úspěchem, své kolegy odstrkuje, aby mu náhodou nestáli v cestě k vzestupu na společenském žebříčku. Teď tu jen tak postává a sleduje, jak desítky obyvatel hlavního města kráčí za výdělkem. V mžiku však nasadí brýle a vykročí podél grachtu směrem do džungle velkoměsta, kde moc a úspěch mají větší cenu než lidský život.

Na Amsterodam padl večer. Lampy se rozžhnuly. Ptáci utichli. Poslední mraveneček běží škvírou mezi dlážděním nesa v kusadlech ohořelou zápalku. Však je jich tady kolem požehnaně. A nejen sirek. Na zemi se válejí nedopalky cigaret, plastové kelímky a plechovky. Každé sebemenším zavátí větru doprovází smršť mikrotenových sáčků. Smaragdové grachty se přes den změnily na odpadkové koše, nyní z nich jen čpí nepopsatelný zápach. I náš byrokrat už není takový švihák jako nynějšího jitra. Košile vyhrnutá z kalhot, kravata na stranu, dokonce i účes pozměnil svou ranní podobu. Motá se po protější straně kanálu, vykřikuje nadávky na součastný politický stav v Holandsku. K jeho očividné nelibosti ho kolemjdoucí ignorují. Pouliční osvětlení problikne, ozve se dutá rána padajícího těla a silně znějící zaklení. Muž teď leží u dveří cihlově červeného domu. Ani se nenamáhá vstát, jen z vnitřní kapsy prvotřídního saka vytáhne pytlík bělavého prášku. Přímo na ulici, před zraky procházejících, požije podnapilý úředník svou drogu. Stačilo se zmýlit v dávkování a tento čin se mu stal osudným. Policie v půlnočních hodinách jen ohledala tělo.

Amsterodam - "Benátky severu", město mnoha kultur, kde vysocí právníci jezdí na kolech, bujaré ženy se vystavují v oknech, teenageři pokuřují marihuanu a důchodci hrají šachy v parcích. Mně se však zapsal do paměti jako město paradoxů.


5 názorů

bol som v Amsterdame (hoci nie dlho) a nijak zvláštne na mňa nepôsobil. K dielu: má dobrú pointu, ale nie humor a ľahkosť.

MeTB
23. 01. 2007
Dát tip
No jo, to jsou ti provokujíci umělci, co už neví, čím by provokovali, to je normální. Ale líbí se mi, jak v tom článku píší "V mnoha zemích si prostitutky musí razit cestu a lidé z nich nemají žádný respekt." :-) Že už by si lidé přestali vážit i prostitutek, kam ten svět spěje... :-)

JeanJoche
23. 01. 2007
Dát tip
tady to máte...a pak že tam není bordel...;)

MeTB
06. 01. 2007
Dát tip
Ja s tim nesouhlasim. Mozna se za ta uplynula leta neco zmenilo, nevim, ale Amsterdam je prijemne a ciste mesto a lide tady jsou pratelsti - kdyz si jdu do obchodu koupit pudink, ochotne mi prelozi navod na zadni strane, kdyz si jdu koupit cistici prostredek, poradi mi, abych si nekoupil nejakou avivaz nebo tak... Zkratka bez problemu. Fetaci si tu svoje umrtvovadla pichaji, pravda, ale za bileho dne jsem to jeste nevidel, jen vecer v prujezdu u Oudemanhuisportu. To je ale jako v Praze na Narodni tride. Jenom ta trava je tu fakt vsude, to je pravda. Vzduchem se tu celou dobu nese nasladly pach.

JeanJoche
12. 02. 2006
Dát tip
Abbe: Ale no tak... Mě se Amsterdam nelíbil...tož je to můj osobní pohled...nic víc nic míň... Když se mě někdo zeptal, co na něj říkám, napsal jsem tohle... NElíbilo se mi tam a víckrát se tam nechci vracet... Možná na něj házím špínu, stejně jak Ty hážeš špínu na ČR;) JE to jen můj názor... Di: Jsem rád, že i po těch letech Tě to dílko oslovilo;)

Diana
11. 02. 2006
Dát tip
abbe, dík za avi. Budeš se na mne zlobit, ale musím s autoremi souhlasit. Takhle a ještě hůř jsem poznala Amsterdam také. Viděla jsem partu narkomanů válet se v podestýlce odpadků a píchat si do žil za bílého dne a v samém centru města. (U hotelu Krasnopolski). Setkala jsem se s neuvěřitelnou bezohledností a hulvátstvím, jaké by snad ani v Česku nebylo možné. Lhostejnost je tam absolutní. Je mi líto. Už nikdy Amterdam! V dubnu musím jet do Haagu a už teď se bojím, že to bude podobné. Autorovi tip za odvahu. (Mně se jaksi nechtělo své poznatky zveřejnit, abych "nepomlouvala").

Diana
11. 02. 2006
Dát tip
Ach, teď jsem uviděla, že jsem tu už jeden tip dala. Omlouvám se za roztržitost.

JeanJoche
10. 02. 2006
Dát tip
Počkej...proč by se jí neříkalo naše, když je naše;) Pochybuju, že Holanďan říká "naše Praha"...;)

JeanJoche
09. 02. 2006
Dát tip
Teď Ti trochu nerozumím...

JeanJoche
05. 11. 2005
Dát tip
To máš recht;)

Skřivan
01. 11. 2005
Dát tip
..on Jules Verne taky nebyl kdovíjaký spisovatel, že.. (ale byl pilný)

Skřivan
30. 10. 2005
Dát tip
..politický stav v Holandsku.. - zvláštní spojení (i s těmi nadávkami) ..osvětlení problikne - kudy, čím? Stačilo se zmýlit v dávkování a tento čin se mu stal osudným. - nepříliš podařená formulace, zní to jako podmínka (kdyby se zmýlil, tak...) ..pointa nic moc - paradoxy najdeš všude (na to, že jde o jednu lidskou tragédii, jíž jsi měl být svědkem, z textu čiší uhlazený chlad cestovního bedekeru) Ka: vlakem jezdím naštěstí jen do Roztok..

JeanJoche
30. 10. 2005
Dát tip
S tím bedekrem jsi se trefil...měl to být takový cestopis...bohužel z toho nevzniklo nic moc originálního...

supizmus
23. 08. 2003
Dát tip
je to dobré ale asi to není fejeton .nebo jsem ho v tom nepoznal.Stálo by za to pokusit se o publikaci přímo v Amsterdamu-možná by se ti lidé zamysleli.Zkuste napsat i třeba Prahu,Ostravu,Olomouc,Plzeň,Bratislavu,Ružomberok,Nitru.....

Katerina
13. 08. 2003
Dát tip
každý den jezdím z práce vlakem, kterého konečná je Amsterdam, a ten vlak nemám ráda, protože je vždycky narvaný lidmi, kteří se obtěžkáni obrovskými kufry, krabicemi a batolaty cpou uličkami mezi sedadly a neberou ohled na nic a na nikoho (to budou ti hulváti, o kterých píše Diana) a teď jak byly ty vedra, tak ten vlak byl jak skleník, ani náznak větrání! a v Amsterdamu jsem ještě nebyla, a jestli tam pojedu, tak určitě ne tímhle vlakem

StvN
03. 10. 2001
Dát tip
taky se tam budu muset podívat

zoo
29. 09. 2001
Dát tip
Amsterodam. Hm, tak tam jsem taky nebyl.

Diana
29. 09. 2001
Dát tip
Takový dojem jsem si odnesla z Amsterodamu také. A ještě neuvěřitelnou lhostejnost a hulvátsví lidí, s jakými jsem se nepotkala dokonce ani u nás. Dobře napsáno. Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru