Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohled do vlastních očí

01. 10. 2001
3
0
3406
Autor
JeanJoche

Jaká je společnost??? A jak to vidím já!!!

 

Svítí slunce, v říčce se zrcadlí okolní svět. Jsem ryba. Proplouvám si každodenním proudem problémů, nechávám se jím unášet, vydávám se proti němu. Vyděšená, malá, bezmocná a vedle mne spatřuji spoustu silných ryb. Houfují se tvoříce obrovská hejna. Číhají a slídí po takových rybkách, jako jsem já. Některé požírají, jiné využívají pro svoji zábavu. Můj život se točí kolem nich, udržet se v jejich stínu, čekat, co mi milostivě přenechají. Neudržím-li s nimi krok, jestliže v čemkoli zaostanu, jakákoliv z nich mě bez milosti spolkne. Co je to za život? Být pohlcen většinou či se skrývat? Já odpověď neznám.
Vychází měsíc a v trávě je slyšet šelest. Jsem had. Vylézám ze svých děr rozsévat zlobu a nenávist. Líbezný, avšak falešný. Plazím se šerem, ostatní bytosti mě s váháním pozorují. Šupiny se mi v ledové záři luny lesknou, nikdo neví, co se pod nimi skrývá. Smaragdový zrak uvádí jiné lesní tvory do rozpaků, mohlo by jim něco s tak krásnýma očima ublížit. Rozeklaný jazyk jako by jim něco našeptával, mají mu věřit? Hypnoticky se vlním podél nich, abych zaútočil na toho nejslabšího vzadu. Zakusuji se do něj a do žil mu vpouštím jed. Už není úniku, oběť je plně v mé moci. Co je to za život? Být neustále vlkem v beránčím rouše? Já odpověď neznám.
Ze stromu spadl list a snesl se na zem. Jsem jestřáb. Roztahuji křídla, vznáším se do vzduchu. Hrdý vládce oblohy, jenž nezná prohru. Samotář, který nezvané hosty rychle vyprovodí svým zahnutým zobcem. Ptáci se mi koří, snad z úcty či ze strachu. Mávám perutěmi krouže nad svým teritoriem. Zvedá se vítr, já se nevzdávám, dokud nepadne noc, budu obletovat své království vystavuje všem svou sílu na odiv. Vichr je silnější než já. Hroutím se vysílením k zemi, letky polámané, už nikdy nevzlétnu k nebi, již neucítím vůni blankytu. Nade mnou poletují další opeřenci, ti, kteří se mně před tím obdivovali. Čekají, až skonám, aby uspořádali hostinu na mé zdechlině. Co je to za život? Být na vrcholu a přesto úplně dole? Já odpověď neznám.
Mrholí, velké kapky dopadají na mé horké nozdry. Jsem kůň. Ozývá se výstřel, kotce se otvírají a spousta mně podobných vyrazí kupředu. Utíkám, tam někde v dáli se tyčí cíl. Cíl - nekonečná vidina slávy. Jen bezmyšlenkovitě běžím a ochozy šílí. Kopyta se noří do rozblácené hlíny. První překážka, skáču, dopadám na všechny čtyři, lidé na tribunách vstávají a tleskají. Už nemohu, vždyť mi to ani nestojí za to. Zpomaluji. Žokej mě ostruhami bodá do slabin. Ta bolest! Srdce mi buší, tep se zrychluje, žaludek se svírá. Dobíhám, černobílý prapor čeří vzduch, mí protivníci jsou mi v zádech. Ale já vyhrál. Co je to za život? Být vítězem a ani nevědět proč? Já odpověď neznám.
Co jsme vlastně zač?
Jsem lidé, ale někdy se chováme jako zvířata.

 


JeanJoche
18. 11. 2005
Dát tip
Děkuji...

Broskvička
12. 11. 2005
Dát tip
-Každý se žene být jako ta zvířata, když jsou na vrcholu slávy a krásy, ale používá prostředky toho kdo podlý je a přes mrtvoly jde... Ale kde je ten správný střed? Být svůj a každému co jeho jest. Proto že něco dělají druzí, já to dělat nemusím a že někdo by neudělal to co já, ještě neznamená, že já nesmím a že není to "správné"..... Pokud mám svědomí... :o) -Líbí jen tak dál :o)

Skřivan
28. 10. 2005
Dát tip
jo, dobré, jen bych se asi zastal hadů, nejsou zas takový svině. A dvě konkrétní připomínky: koně, myslím, vybíhají z boxů a mí protivníci jsou mi v zádech - to asi není nejšťastnější formulace (jsou mi v patách, nebo mi dýchají na záda, případně cokoli jiného)

JeanJoche
28. 10. 2005
Dát tip
To máš sice pravdu(taky hady můžu), ale všeobecná představa mi byla tentokráte bližší;)

JeanJoche
27. 11. 2004
Dát tip
test http://tvpobr.gonet.cz/kina-cestadoamerikyB.jpg

JeanJoche
27. 11. 2004
Dát tip
test

Arien
23. 01. 2004
Dát tip
jj jsme zvířata ale někdy se zachováme i pěkně a to nám dává sílu přežít ta příkoří... jinak bychom se zbláznili

Kačírek
06. 01. 2004
Dát tip
Jsme lidé a právě proto se chováme jako zvířata, vždyť jsme vyšli z nich a jen ona tu po nás zase zůstanou.... Já odpověď znám, zkus se chovat nejlíp podle svýho vědomí a svědomí, pak nebudeš mít pocit, že tě společnost k něčemu nutí... Jinak se mi to ale líbí, je to krásně vystihnutá atmosféra a pěknej sloh :o)

Katerina
20. 11. 2003
Dát tip
Já bych tu poslední větu smazala a nechala viset ve vzduchu tu otázku. Nebo přidat odstavec 'Jsem člověk' aby z toho vyplynulo, že jsme lidé, ale chováme se jako zvířata. (malý a velký ryby - to je situace na kapitálovém trhu, atd)

nebraska
07. 10. 2001
Dát tip
yo presne......my sa na zvierata ani nahodou nepodobame.....sme ovela ovela horsi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru