Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo má nápady a je ochoten riskovat a vyvinout úsilí, dosáhne občas úspěchu - účastník Krkonošské K.D.O.U.L.E.

24. 09. 2009
17
28
5837
Autor
Prosecký

Krkonošská pohádka pro střední třídu a osoby samostatně výdělečně činné. Mé sympatie k Trautenberkovi plynou zejména z toho, že vypadá podobně jako já a že je taky Východočech.

Vysoko v krkonošských horách vlastnil svobodný pán von Trautenberg asi 45 hektarů rolí a 26 hektarů lesa. Jeho předkové je nezískali ani v době rozkrádání církevního majetku během husitských válek, ani z konfiskací po Bílé Hoře, ani si je nevysloužili od Habsburků, nýbrž  je dostali v 15. století do správy, protože Kutná Hora potřebovala dřevo na těžbu a tavbu stříbra. Když bylo dřevo vytěženo, prodala královská komora milostivě holé pláně prvnímu Trautenberkovi.

Pole byla neúrodná a klimatické podmínky často zničily velkou část úrody. Les byl obtížně přístupný a těžba a přibližování proto nákladné.  Na Trautenberkově panství sice žilo asi 50 poddaných, o těch se ale historie nezmiňuje. Byli tak chudí, že neměli vůbec z čeho platit daně. O výnos na živobytí své a svého personálu se musel Trautenberk postarat sám. Za tím účelem zaměstnával v pracovním poměru na dobu neurčitou hajného, čeledína Kubu a děvečku Anče. Tyto zaměstnance nikdy nezajímal nějaký dlouhodobý rozvoj statku. Chtěli jenom jíst a pokud možno vyvíjet co nejméně námahy. Pokud ovšem nastal desátý den v měsíci, nikdy neopomněli natáhnout ruku pro svůj plat. Moc dobře věděli, že je Trautenberk nemůže propustit, protože nemá na odstupné. Nebylo nic platné, že měl Trautenberk platit daň z nemovitosti, že císař vypsal další daň na válku s Turkem nebo že hrozilo penále za opožděné sociální pojištění. Přitom hotových peněz se Trautenberkovi často zoufale nedostávalo. Cena obilí klesala a dřeva také.

Protože Trautenberk potřeboval peníze hned, nemohl si dovolit, jako velkovýrobci, skladovat zrno do jara a potom je prodat za výhodnější cenu. Trutnovský lihovar moc dobře věděl o Trautenberkových těžkostech a nákupčí Jirásek si škodolibě vychutnával Trautenberkovo zoufalství. Východočeská jednota pro posílení českého živlu v Krkonoších Jiráskovi dávno slíbila úvěr, aby mohl koupit v insolvenčním řízení Trautenberkův rodinný majetek. Tak v nekonečném boji o přežití ubíhala léta, Trautenberk zestárl do středního věku, žádná z hraběnek se nechtěla uvázat jako manželka do správy neperspektivního panství a Jirásek trpělivě a s úsměvem na rtech čekal. Když se setkal s Krakonošem u jilemnického piva, notovali si, že už budou brzy sousedy. 

Krakonoš byl pravým opakem Trautenberka. Jeho panství zahrnovalo několik tisíc hektarů. Nic nepěstoval a nechával prales svému osudu. Zvěř nelovil a stromy nekácel. Stal se tak oblíbencem ekologických hnutí. Nikoho nezaměstnával. Pokud bylo potřeba něco vyrobit, najmul si nějakého živnostníka a odměnil se mu nějakými bylinami nebo poklady. Nic z toho neprocházelo daňovou správou, žádná daň z příjmu, ani sociální pojištění se nemuselo platit a Krakonoš byl vysmátý. Když už potřeboval nějakou hotovost, využil své převahy a vynutil si jednoduše od Trautenberka výpalné, "buď dáš nebo ti smetu celou úrodu z pole, nakazím krávy a pokácím stromy v lese!"

Jednou se Trautenberkovi zase udělalo špatně z Ančiných křápanců a vyšel si až na konec svého revíru, aby se nadýchal čerstvého vzduchu. Stál a pozoroval polské, německé a české turisty, jak vykonávají malou i velkou potřebu  do ekologicky chráněného Krakonošova pralesa. Kdyby to dělali v Trautenberkově, to se ví, že by Odbor životního prostředí už dávno Trautenberka obvinil z ekologických škod a napařil mu pokutu, ale Krakonoš, to je jinačí pán. Tu Trautenberk připadl na nápad umístit na cestě placený záchod. Nebudu čtenáře unavovat obsáhlým popisem peripetií, jakými musel Trautenberk projít na stavebním odboru, jak mu všichni sousedi házeli klacky pod nohy, jak o tom jednala dokonce obecní rada v Peci pod Sněžkou a poslala podnět Bezpečnostní informační službě o tom, že Trautenberkův záchod ohrožuje české národní zájmy. Teprve když Trautenberk přislíbil, že přispěje do volebního rozpočtu nejsilnější místní politické strany "Věc veřejná" a že všichni členové zastupitelstva včetně rodinných příslušníků a rekreantů v jejich penzionech mohou užívat záchod zdarma, byl projekt schválen. 

Záchod sám stál 120.000,-Kč a investice se Trautenberkovi vrátila za 12 měsíců. Konečně našetřil na odstupné a vyhodil hajného. Na správu lesa a těžbu dřeva si najal externího dodavatele. Příjem z lesa rázem stoupl o 90%. Po nějaké době bylo možné vyhodit i Anče a najmout si mnohem levnější a efektivnější cateringovou a úklidovou firmu.

Krakonoš sice poslal anynomní udání, ale zastupitelstvo, uplacené Trautenberkovými volnými žetony na WC, je hodilo do koše. Když se Trautenberk dozvěděl o šťastném konci anonymu, ohřál si v mikrovlnce svíčkovou s karlovarskými knedlíky (na to Anče nepotřeboval), prospal se a spokojeně si vyrazil na procházku. Rozveselen dostal nápad, že si pořídí umělé zasněžování a Kubu bude platit pouze podílem na výnosu z lyžařského vleku a on sám si tak poprvé v životě bude moci vzít dovolenou! Tam se seznámí s nějakou hezkou holkou a ...

Jen aby Anče s Kubou a hajným nezaložili odbory nebo komunistickou stranu! 

 

 


28 názorů

Prosecký
13. 01. 2010
Dát tip
Já s tebou též, Reinko ....., jen co pojedu kolem Řípu. Bacha - už 27.ledna 2010!

reinka
13. 01. 2010
Dát tip
Mário, zkusím to s tebou :o)))))))))

Prosecký
16. 10. 2009
Dát tip
Skleněnko, uložil jsem si tě do úkolů k prostudování. Rozumím ti, co bys chtěla, aby se psalo dětem. Původně pohádky vznikly, aby utěšily děti. V době nevolnictví skutečně neměly jinou možnost úniku z reality než snít. Dnes ovšem je každý strůjcem svého osudu a podle toho bychom měli děti vést k samostatnosti. Pokusím se na nějakých příkladech ze tvých děl popsat, co myslím, jakmile vypadnu z Písmáka hledajícího Superstar.

Když já jsem pro děti a pohádková navrch :o)

Prosecký
15. 10. 2009
Dát tip
Ahoj, skleněnko! Však to je pohádka. Ve skutečnosti by stavba záchoda trvala 12 let! A Anče s hajným by vyhrál soud a Trauteberk by musel do konkurzu. Potom by přišla nějaká korejská firma a postavila by tam montovnu automobilů, dke by Anče a hajnnej dělali u pásu. nakonec by byla krize a oba by přišli o práci. Mezitím by Trautenberk byl na Seychellách. Tak se měj! Ale není přece žádné umění ležet za pecí a pak se vydat s buchtami do světa nebo rozdat chudým lidem z pokladnic drahokamy! Mnohem chvályhodnější je, když někdo tvrdě pracuje!

Já mám radši pohádky :o(

A.H.
15. 10. 2009
Dát tip
to je obrat :DDD Ale líbí se mi to. Ten Trautenberk je úplný novodobý kapitalista. *t*

Diana
13. 10. 2009
Dát tip
Ufff! Ještěže to tak dobře dopadlo. Už jsem chtěla založit fond na podporu chudáka Trautenberka. Skvělé! :-)))****

Prosecký
12. 10. 2009
Dát tip
Ď, Květoni. U Vikingské mi chybí feedback od vikingologů

Krkonošská je mnohem promyšlenější než vikingská. A Trautenberka mám rád. Stejně jako Cimrman byl pravým Čechem.

Prosecký
27. 09. 2009
Dát tip
Děkuji ti, Halcyone, za návštěvu.

Halcyon
25. 09. 2009
Dát tip
Moje poznámky se vztahovaly opravdu jenom k onomu označení v.T. za Východočecha, ne k čemukoli jinému ze tvé povídky. Nicméně mám opravdu silný pocit, že když ve večerníčku z dob nedávno minulých má příslušník vyšší třídy nápadně německé jméno (a navíc nadává spíš německy než česky) a nápadný obleček, tak to určitá úlitba jisté verzi české historické mytologie bude, i když v této skutečnosti těžiště večerníčku samozřejmě nespočívá -je prostě v tomto bodě jenom trochu červivý, jako leccos z oné doby.

Prosecký
25. 09. 2009
Dát tip
Tak ano, Rupperte, přiznejme si, je to tak trochu oslavná báseň na tebe. Tím se může pochlubit jen málokterý písmák, viď!

Prosecký
25. 09. 2009
Dát tip
Halcyone. Přemýšlel jsem o tvé poznámce i o krkonošských večerníčcích. Když se zaměříme na detaily, tak neobjevíme žádné potvrzení, že by se Trautenberk hlásil k německé národnosti. Z příjmení nemůžeme vycházet, to bychom museli vyloučit z našeho národa podstatnou část elit (namátkou Rath, Dienstbier, Klaus, Fischer). Jako indicie nám zbude myslivecký úbor a to nestačí. Chtěl jsem především podpořit střední třídu v jejím nekončícím boji o místo na slunci.

Halcyon
25. 09. 2009
Dát tip
Aha, já uvažoval spíš v kategorii národnostního šovinismu než geografie, takže jsem vzal sudeťáka lidově obecně a složku východo- si vypůjčil z označení Východočech na základě domněnky, že Freiherr v.T. by se jako toprá Čecha asi moc necítil. Jinak jsem byl vždycky zvědavý, jak by se v Bavorsku příslušníci jistých spolků na takového krakonošského večerníčka tvářili...

No, dostal jsi se do jasného vedení!!! Jen škoda, že jsi zároveń předposlední...

politika dorazila do pohádky))

Prosecký
24. 09. 2009
Dát tip
Halcyone, asi narážíš na prolog. Sudety zahrnují geomorfologicky Krkonošsko-jesenickou subprovincii. Východosudeťák by tedy byl z Jeseníků, zatímco Krkonoše spadají do východních Čech.

Halcyon
24. 09. 2009
Dát tip
Zábava ! Jenom myslím, že Trautenberg je spíš Východosudeťák než Východočech (pokud náhodou není Kafka světově proslulý český autor, abychom si z historie zase pro sebe vyzobli jen to dobré).

Můra73
24. 09. 2009
Dát tip
výborná :o)

Vaud
24. 09. 2009
Dát tip
lahudkova zalezitost :-)

Barman
24. 09. 2009
Dát tip
paráda, ikdyž si myslím, že v době válečné naopak ceny rostou a tím i výkup:)

raja
24. 09. 2009
Dát tip
hotovo*:) http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=331743

Sebastiana
24. 09. 2009
Dát tip
Osvěžující...to je dobré...

Beed
24. 09. 2009
Dát tip
Heh... :D Krkonošská pohádka naruby...*

to kdyby věděla Eulálie čubíková...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru