Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prozaici, píšete denně?

29. 09. 2009
3
144
5359
Autor
MeTB
Ptám se jen tak, čistě z osobní zvědavosti. Vy, kteří tu publikujete prózu: píšete denně?
Máte limit, třeba 500 slov jako Greene?
Píšete, i když nemáte chuť?
Díky.

144 názorů

To je v pohodě, já to smažu hned.

Dík. Bude to alespoň pak všechno vypadat normálně.

papouch
28. 10. 2009
Dát tip
ok, zítra to promáznu

Mimochodem, takhle promazaná debata působí veskrze pitomě:) Co takhle krom slintů duševně nevyrovnaných jedinců promazat i reakce ostatních?

Jsi prostě dokonalý!

Pišto, doufám, že oceňuješ můj ostrovtip a předvídavost, když jsem avízo poslal i tobě :-)

Básníci, tohle je k zblití.

Já věděl, že je to Narvah :)

Narvah
28. 10. 2009
Dát tip
Doufám, že smazán bude Pišta. S celou svojí sebrankou.

Tak to jsem zvědav, jak se toto vystříbří :-)

Že se necháte vodit za nos. Ten pokus o podobný nick je patrně další projev Narvahovo choroby. Nejspíš si přeje být smazán...

Narvah
28. 10. 2009
Dát tip
Řekl bych, že ten nový alter je Pan Laktace. Tomu fandím.

Vážně? Tak to vysvětluje, proč někteří říkají, že jsme jeden blbější než druhý


Jaký alter? Jestli myslíš Pištu, tak to jsem já. A jestli myslíš mě, tak jsem Norsko :-)

Lakrov
28. 10. 2009
Dát tip
Tomu druhému zmíněnému věřím.

Lakrov
07. 10. 2009
Dát tip
Domnívám se, ze na základě příspěvků, vložených do této diskuze během posledních dvou dnů, je možně usuzovat, kteří uživatelé Písmáka píší, i když nemjí chuť. (Zřejmě se k nim také řadím.)

StvN
07. 10. 2009
Dát tip
Ty se chováš jako rozmazlený spratek, kterému se šláplo na kuří oko. Nechápu, proč to děláš Niki.

Nicollette
07. 10. 2009
Dát tip
Nechápu, proč to děláš.... Jen jsem napsala, že se mi Vlny líbí a ty se chováš jak rozmazlenej spratek, kterýmu jsem šlápla na kuří oko. Konec debat v mém případě.

StvN
06. 10. 2009
Dát tip
Jestli je něco strohého a technického, tak je to syžet Vln. Nicméně bude asi těžká diskuse s nekritickým fanouškem čehokoliv. Ostatně diskuse byla o způsobu psaní, ne o konkrétním textu, ať už vznikl jakkoli.

Nicollette
06. 10. 2009
Dát tip
Nenaznačovala jsem, že si debil, ale přiznám se, že tvůj příkrý soud na tu knihu mě urazil. Spíš jsem chtěla naznačit, že jsi víc strohý a technický typ čtenáře... zřejmě... ale nic neříkám definitivně... ty zas mé oblíbené četbě nenadávej do odpadu.

No však! Ty bys mi to snad i upřel, mrcho nepřejícná.

katugiro
06. 10. 2009
Dát tip
Tak to jsi debil!

...ale pokud ba před "mě" stálo "kromě", vyvolávalo by to neodbytný dojem, že se z té množiny vyděluji. A přestaň mi závidět flašku, nebo ti nedám cucnout.

katugiro
06. 10. 2009
Dát tip
pišto, když napíšeš "mě", nemyslíš tím náhodou sebe? jako nechci ti radit, když jsi porotce superstar, ale...

platí ta otázka i pro prozaičky? a pro zajíčky?

Nemohl, katugiro. Připočetl jsem i sebe.

katugiro
05. 10. 2009
Dát tip
Marvin je estét. To se pozná podle toho, že si i s kritikou počká na 21:21:21.

katugiro
05. 10. 2009
Dát tip
místo "komu se nelíbím já" jsi mohl rovnou napsat "kromě mě"

Debil je každý, komu se nelíbím já. K posledku to dělá šest a půl miliardy debilů.

katugiro
05. 10. 2009
Dát tip
Nicollette, pokud se tobě Vlny líběj, tak to vypovídá něco taky o tobě, ne o knize :)

StvN
05. 10. 2009
Dát tip
Jo, takže pokud se mi nelíbí kniha, která se tobě líbí, tak jsem debil:) Bravo Niki.

Nicollette
05. 10. 2009
Dát tip
zbytek

Nicollette
05. 10. 2009
Dát tip
Nesouhlasím. Vlny jsou nádherné. A pokud se Ti nelíbí, vypovídá to něco o Tobě - ne o knize. Znytek mě až tak nezajímá.

StvN
05. 10. 2009
Dát tip
Tak zrovna Vlny je dobrej odpad. A Woolfová je právě ten příklad umělce, který své umění prosadí ne díky tomu, že by to umění samo o sobě bylo dobré, ale proto, že se ho snaží prosadit. Když toho napíšeš hodně a budeš to rozesílat po nakladatelstvích a budeš to neustále někomu nutit, tak to nakonec někomu vnutíš, vždycky se najde někdo, kdo ti to pochválí a už to jede. Píší se recenze, jsi v povědomí veřejnosti a uchytíš se. Viz např. Měrka.

filemon
05. 10. 2009
Dát tip
Píšem vtedy, keď dostanem silný impulz. Nie je to denne, nie sú to vopred určené limity.

Nicollette
04. 10. 2009
Dát tip
Bradbury používal stejnou techniku, denně jednu povídku a vylezly z toho nádherné věci... Saroyan psal, myslím, také denně - ale on se tím musel živit - nebo tak to alespoň tvrdil ve své povídce :) Bradburyho povídky se mi líbí, protože mají fantazii, Saroyanovy se mi líbí kvůli době, ve které je psal... Pokud člověk nemá něco zvláštního pro co píše, může psát jednou do roka stejně tak jako každý den a nic z toho nebude... Osobně si myslím, že psát každý den může člověku přinést spoustu inspirace a námětů, z kterých pak může udělat dobrý prozaický text. Někdy mi psaní chybí, ale poslední měsíce mám pocit, že nemám co říct a tak nepíšu vůbec. Virginia Woolfová si vydržela celé roky psát deník. Není to bůhvíjaká četba, kdyby to nebyla ona - nečetla bych to - ale pak narazíš na její Vlny a říkáš si cože? to je neuvěřitelný! proč to říkám - ona psávala každý den a leckdy i více věcí najednou. Byla technický typ, alespoň podle jejích deníkových záznamů, velmi tvrdá a přísná na sebe. Spisovatelka z povolání :) a jí se prostě povedlo napsat spoustu odpadu, ale také životní dílo - a tím pro mě Vlny jsou. Takže spisovatel, pokud chce něco dokázat, asi by neměl lenivět :) takové si já vždycky ráda přečtu..

Teď nepíšu vůbec a když jsem psávala, určitě ne taky denně. A těžko říct, jestli ještě psát budu, když mám víc zálib. :-)

Prosecký
01. 10. 2009
Dát tip
Poezii psát denně prostě nedokážu. Prózu psát denně lze, ale výkonnost a zejména invence a kvalita kolísají. Některé týdny práce odsýpá, ale pak je třeba dva tři týdny pauza. Pokud jde o delší útvar (mé zatím nejdelší knihy mají 160 a 190 stran), nedokážu je prostě napsat jedním tahem. Konstrukce musí zrát a často je třeba rešeršovat. Co je možné dělat plánovitě, jsou následná opravná čtení. K jednou napsanému textu jsem schopen dělat opravy s rozsáhlými zásahy skutečně plánovitě (třeba 40 stran týdně). Kratší útvary (do 10-20 stran), to je něco jiného. obvykle je celá koncepce jasná a síly stačí na napsání z jedné vody. takto vznikly všechny texty na Písmáku. Ovšem pak se opravují díky laskavým čtenářům.

Lakrov
01. 10. 2009
Dát tip
Pro VT Marvin: Můj první příspěvek byl odpovědí na otázku z 'námětu' diskuse; nic víc. Můj druhý (delší) příspěvek je reakcí na příspěvek uživatele Fuk, který zavrhuje řemeslo a preferuje umění. Těžiště prózy (přesněji řečeno výsledného produktu) je ze tří čtvrtin dílem řemesla. A to si ne každý dokáže představit.

Fuk
01. 10. 2009
Dát tip
Jo Lakrov. s prozou je to predsa len trochu ine. ja som tou "grafomaniou" z mojho prvotneho komentara narazal presne na tento "webovy model". samozrejme nejde to aplikovat na vsetkych. ale drviva vacsina skratka len potrebuje tu reflexiu od citatela. a to na vsetko co ho napadne. nemaju dostatocnu sebareflexiu. kvalitne diela vyhcadzaju zvacsa z dielne nie tak casto/pravidelne pisucich autorov. si myslim. z netu poznam len malo ludi ktori pisu ozaj kvanta ale zato kvalitne....prozu moc necitam, teraz mi napada len Edo Elat napriklad.

Lakrov
01. 10. 2009
Dát tip
Pro Fuk: Začnu otázkou: Co dělá prozaik, když nepíše? Přece čte, co napsal včera, a přemýšlí, jak to dnes napsat lépe :-) Tato diskuse je směrována předevšim na prozaiky a próza obvykle nevzniká metodou 'z jedné vody šup na plot', nýbrž postupným opravováním (nemyslím garamatiku) původního textu, jeho opakovaným čtením a dalším opravováním... Nepředpokládám, že si zde každý uvědomuje, že i tyhle 'řemeslnné' činnosti spadají pod pojem 'psát prózu' (ony totiž ty 'řemeslné' činnosti přispívají z získávání zkušeností víc, než psaní další nové prózy s absencí občasné revize již napsaného). Spíš si myslím, že zde (tj. na webu) převládá próza typu 'napsat - zkontrolovat pravopis - zveřejnit - zapomenout'. O tom, v čem spočívá skutečná práce 'prozaika', tu má ponětí jen několik autorů, z jejichž textů je to obvykle na první pohled poznat. Vydávat lenost věnovat se textu za umění je netolerovatelné. U miniatur to občas projde a je to jeden z důvodů, proč jsou ve webovém publikování tak preferované. Pro VT Marvin: Nemyslím si, že kdo píše jen občas, má-li chuť a čas, nemůže být ostatečně zdatným autorem. Z mého předchozího diskusního příspěvku (29.09.2009 15:06:46) vyplývá spíš opak.

Vaud
01. 10. 2009
Dát tip
Pisu sice malo, ale zato spatne

Fuk
01. 10. 2009
Dát tip
ano, zle som sa vyjadril. (i ked s tvrdenim ze ide o chybu by som polemizoval. pisanie je take subjektivne, ze pausalizovanie nie je, myslim, ten spravny pristup) takze ano. je to remeslo. take remeslo, pri ktorom potrebujes aspon stipku talentu, v neposlednom rade cit pre toto remeslo. a so spravnou davkou intelektu sa da docela dobre naucit. samozrejme, ide o umenie aj v pripade poeta natus aj v pripade poeta doctus.

MeTB
01. 10. 2009
Dát tip
Hm, myslím, že když to uvážíš, najdeš ve svém tvrzení chybu. Každé umění je nakonec přes všechno to božské a inspirující také docela obyčejné řemeslo - to když se střetává se skutečným světem a dostává formu. A dokonce i básnící potřebují trénovat. Když netrénují a když většinu z toho, co napíší, nevyhodí, píší, no, dejme tomu jako básnící tady na Písmáku.

Fuk
30. 09. 2009
Dát tip
to neuznavam.0 pisem, "ked to na mna pride". umenie produkovane z trenovanosti pre mna nie je umenie. a vo vacsine pripadov je to aj poznat. ale tak to su prozaici. budis. v tom sa neorientujem.

MeTB
30. 09. 2009
Dát tip
Ne Fuku, to si nerozumíme. Nejde o grafománii. To, že někdo napíše 500 slov denně neznamená, že je grafoman, podobně jako když někdo hraje denně na hudební nástroj nebo třeba šachy neznamená, že trpí, inu, úchylným nutkáním hrát. Zkrátka ho to baví a trénuje tím tu dovednost.

Fuk
30. 09. 2009
Dát tip
to sa mozes hned opytat: Prozaici, jste grafomani?

No jo, kdybys nic neříkal, napsal si to do notýsku, taktně se usmíval a půl roku nad tím usilovně přemýšlel, tak jseš na tom líp...

Nebyla to reakce na tebe.

nějaký klasik jednou řekl NULA DIES SINE LINEA...jestli si to teda dobře pamatuju...ale taky to mohlo být o hospodských účtenkách, že?

papouch
30. 09. 2009
Dát tip
Kamil - to není pravda, já jednou šťoural do želvy. Nepřevrátila, nezatřepala. Kousla mě. K tématu - denně nepíšu ani náhodou. Ke psaní musím mít nápad, "šťávu" a chuť. Limit je "vyčerpání šťávy".

Jen pro zajímavost-Bradburry měl denní limit 1000 slov, jak sám uvádí v předmluvě Pampeliškového vína. Tamtéž také píše, že své nápady už moc neupravuje, protože podle jeho zkušeností, když se do něčeho moc šťourá, tak se to převrátí na záda a zatřepe nohama.

Mimochodem; konečně diskuze, u níž člověk získá i nějaký přehled.

Přesně jako Yvaine. Většinou mám rozpracované delší prózy, na kterých pracuji. Snažím se psát každý den, ale občas vynechám. V každém případě nejsem ten typ, který by si každý den (nebo dva) střihnul povídku s hlavou a patou :)

Před mnoha lety jsem psal otazník na nový řádek, avšak soustavným cvičením a návštěvami u psychologa se mi podařilo mezery eliminovat až na tu jednu.
Čekal bych proto trochu uznání !!!
:-) A před vykřičníkem taky :-)

katugiro
29. 09. 2009
Dát tip
:)

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
katugiro ,je problém naučit se správně ,používat češtinu? (Píše se gzahození!! :) )

katugiro
29. 09. 2009
Dát tip
Tož ona ta mezera před, otazníkem též není kzahození že ?

MeTB
29. 09. 2009
Dát tip
Škoda každé čárky, která padne vedle; já nechtěl dělat jazykokárce. ;-)

katugiro
29. 09. 2009
Dát tip
Armine, je problém naučit se správně používat interpunkci? (nic ve zlém :) )

MeTB
29. 09. 2009
Dát tip
Ano, byl to pro mě problém, jinak bych diakritiku použil. Napraveno.

Je pro autora diskuze problém, používat diakritická znaménka ?

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
posílám avi tvýmu alternickovi. mrkni se.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
hehe. zase si pobavil, papouchu. hlavně tím: "navážel a dokázat to mohu. ale ne tobě a tady." parádní smyčka! gratuluju!

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
Navážel, nemilý narvahu, navážel a dokázat to mohu. Ale ne tobě a tady. A dokud se nepřestaneš chovat jako hovado a napadat lidi, tak ti to budu mazat. Dál o tom diskutovat nehodlám.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
do nikoho jsem se nenavážel. a jak jistě víš, milý papouchu, nemohu to dokázat, protože jsi můj příspěvek smazal. navíc, když mluvíš o "navážení", uvědom si, že ty sám se "navezeš" do každé nové diskuse. ale to ti asi stále nedochází. bohužel.

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
příspěvky zásadně nemažu. Mažu idiotiny, kdy se někdo (narvah) do někoho bezdůvodně a blbě naváží.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
dobrý syde. to bude dobrý

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
a nemažeš to ty, syde? to by mě nepřekvapilo, kdybys ten lůzr byl ty, hehe

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
tu otázku si polož sám. pořád to tu tebou páchne

Jo, furt. Kdy už vysmahneš?

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
pořád si hraješ na kritika?

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
ste dobrej couple. jeden maže, druhej provokuje. fakt se bavím jak nikdy, hehe

Pořád tě ještě nevzali zpátky na Literu, vejre?

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
pořád mu děláš vlezpredelku pišto?

Papouch je děsnej. Za dnešní den mi smazal tři příspěvky ve znění "Narvah je kokot", osm příspěvků "Nechovej se jako Narvah, autore, nebo tě budu mít za blbce" a, považte, celý jeden tucet příspěvků obsahujících brokolici. Papouch asi brokolici nerad.

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
Taky vám papouch maže vaše příspěvky v diskusi?

Winter
29. 09. 2009
Dát tip
Poslední dobou jsem nějak vypadl, takže spíše co tři dny nehledě na náladu, chuť. Minimálně je to fajn příležitost přezkoumat formy.

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
jééšiš to je zase keců (a asi ještě bude.. (

Jak to tady zkoumám, tak musím reagovat. Podle mě neexistuje nic jako recept, jak se naučit psát, který by si někde člověk přečetl, napsal si to na ledničku, pěkně to dodržoval a až by došel k poslednímu bodu, tak by uměl psát. To nejde.

Induan
29. 09. 2009
Dát tip
No to je sice pravda arte, ale zase spoustu lidí nebaví psát do šuplíku (třeba mě). A vzpomeň si, jak se zrodili různé zajímavé blogy z deníčků. Prostě časem se člověk tímhle způsobem vypracovat může, pokud chce. Teď jde právě o to, jestli to bere jako cvičení a snahu se zdokonalovat. Samozřejmě, že jsem nemluvil o tom, že mají twitovat a psát nějaké blbosti. Myslel jsem denní cvičení v postřezích ze života a snaze dávat tomu čím dál lepší a lepší formu. Uvědomme si, že to platí o každé lidské činnosti a že spousta psáčů tímhle začíná (i já začínal deníkem).

Narvah
29. 09. 2009
Dát tip
já ne proč ty jo? ale myslim na to.

Mejdan se blíží...

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
VT jsem tě nechtěl obtěžovat volovinama :)

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
no a jinak ...
= * =   8 9 9 4   = * =

když vydrží psát denně jednu A4, je téměř jisté, že za dvacet let bude lepší.

Marvine, pokud to ta šestnáctka vydrží, za dvacet let bude zcela jistě lepší...

papouch
29. 09. 2009
Dát tip
...se musí taky myslet a neplácat páté přes deváté. No to řek ten pravej :-P :-)))

Píšu vlastně neustále, nosím s sebou pořád notes, kam chrlím všechny svoje myšlenky, v noci tomu potom dávám formu, protože potmě a potichu se mi nejlépe cíleně tvoří.

Induan
29. 09. 2009
Dát tip
Ovšem, když se tak člověk nad tím zamyslí, člověk by vlastně měl! To máte jako s hrou na piáno - cvičení dělá mistra. Takže pište denně, publikujte si klidně všechno, co vyplodíte na svých blozích, třeba si to čtenáře najde. No a na Písmáku publikujte jen to, co podle vás stojí za to a chcete na to slyšet názor. Lepší recept asi není.

Induan
29. 09. 2009
Dát tip
(nebo psáti ;))

Induan
29. 09. 2009
Dát tip
Mluviti stříbro, mlčeti zlato :D

StvN
29. 09. 2009
Dát tip
Jen když mám náladu. Takže většinou jen přes zimu. V létě ani ťuk.

Lakrov
29. 09. 2009
Dát tip
Denně nepíšu; rozhodně ne pod tlakem nějakého úkolu (500 slov) nebo 'hodinovky' ('od osmi do devíti'). Píšu téměř denně; nebo čtu posuzuju a upravuju -- to když 'nemám chuť psát'. Nebo si jen dělám poznámky. Padne na to dost času -- víc, než si 'chatující básníci' vůbec dokážou představit. A domnívám se, že čas, který leckdo tráví na Písmáku či jiných literárních webech, nemá se psaním nic společného.

Píšu skoro denně. Limit nemám, je to zbytečné, někdy to jde, někdy zase ne. Když to nejde, (nebo nemám chuť) tak alespoň opravuji chyby.

Yvaine
29. 09. 2009
Dát tip
Omlouvám se za překlepy, nemám na klávesnici vyznačená písmena s interpunkcí: takže jelikož a píšu, samozřejmě.

Yvaine
29. 09. 2009
Dát tip
Jelikoř mi přišlo avízo, odpovím. Pášu téměř denně, především večer, a to zejména z toho důvodu, že mám věčně rozpracovaný nějaký příběh s obsahem řádově v desítkách stránek; denní limit se pohybuje kolem 1 strany A4 v počítači nebo 2 stran A5 ručně v linkovaném sešitě.:) Když svůj denní limit z jakéhokoliv důvodu nesplním, jsem nervózní a snažím se ho co nejdříve dohnat. Chuť psát mám takřka nepřetržitě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru