Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po kapsách mám střípky z cest

06. 10. 2009
16
16
2915
Autor
větroplach

jedenapadesátý den bez Tebe

V údolí netopýrů vzduch voní travou a spadaným listím. Létu odzvonilo, obloha se choulí do kožichu z temných mraků. Vítr má dnes dobře naladěno. Chvíli dělá jakoby nic, pak vybafne a dá mi herdu do zad. Stromům vyčesává odumřelé vlasy, hraje si s nimi na honěnou, odkvetlé šiky zlatobýlů strhává k odvážným manévrům. Přikrčit - narovnat - rozvlnit .. jako by se loukou plazily desítky hadů. Časem ale vítr hra omrzí, nabere výšku, polechtá pod bříšky zatoulané hejno kachen a odletí s nimi za obzor.
Pomalu ani nevím kdy a kam se vytratily všechny barvy, šero přišlo tak pozvolna a zahalilo kraj. Na krátkou chvíli se nad lesem vynořil měsíc, protáhl svoje zvědavé oko štěrbinou v mracích, rozhlédl se po zemi ale pak ho ti náfukové plní vody přeprali a údolí přikryla tma. Polekaný křik kosa předešel lupání prvních kapek deště. Bezvětří, lupot houstne, až se slévá do melodie tichého šumění. Všechny vůně jsou najednou pronikavější, ostřejší. Probouzejí tělo i mysl k pohybu.
Je čas se zvednout a jít. Naposledy zapátrám po nebi k východu, jestli jsem přecijen nepřehlédl siluetu ptáka oděného do ohnivého šatu, ale kdepak. Ani náznak světla. Co bych chtěl?  Jsem příliš obyčejný než abych mohl doufat v léčivý dotyk jediné jeho slzy...

Než jsem došel na nádraží  je po dešti. Vláha nestačila ani na smytí prachu z cest.
Zabírám celou lavičku, ležím na zádech,  oči upnuté k obloze. Z amplionu se ozývá hlášení o zpoždění a já jsem rád. Ještě pár magických minut navíc. Úplněk kreslí do mraků neskutečné obrazce. Někde dál za nimi svítí miliony hvězd, ale já jsem vděčný i za jedinou. Vítr se vrací a v koruně javoru našeptává listům ukolébavku. Zpívají krásně.  Pak z dálky zazní zahoukání mašiny. Vstávám, do kapsy bundy ukládám dvě javorové nažky /v té druhé mám kus břidlice ze včerejška/ a s příjezdem vlaku zase umírám do všednosti.

16 názorů

Štírka
26. 08. 2015
Dát tip

Ctu nazvy ...a chvili vidim ty sve... Zvlastni. 


větroplach
22. 11. 2009
Dát tip
Dave9562: dík, je fajn žes to dopsal :-)

Adamova Eva
07. 10. 2009
Dát tip
...*O)

Patcheesa
06. 10. 2009
Dát tip
krásná kresba... a pak taky ten fénix, nepletu-li se... *

Bíša
06. 10. 2009
Dát tip
:o))

větroplach
06. 10. 2009
Dát tip
Hesiona: dík :-) Marlav: jj, jen v přírodě cítím, že doopravdy žiji.. .. zážitky si ukládám do sebe a doufám, že třeba časem získám obratnější jazyk k popsání pocitů i toho co vidím..

Marlav
06. 10. 2009
Dát tip
někdy by člověk jen chtěl zůstat a být obklopen magicky krásnou přírodou...jakoby cítil, že žije***

Hesiona
06. 10. 2009
Dát tip
Celé je to krásné a magické. Dokonale zhmotněná atmosféra. (taky mám ráda fénixe :o)

větroplach
06. 10. 2009
Dát tip
děkuju smutný? a já si zrovna říkal, jak konečně dám jednu ne až tak ufňukanou ;-) njn, nějak mi to nejde /a to jsem škrtal a škrtal aby o Ní v textu nebyla ani zmínka :)/ bylo tam krásně.

Robinia
06. 10. 2009
Dát tip
Ty můj smutný Větroplášku, bude líp... určitě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru