Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde je Pravda??

20. 10. 2009
18
33
7463
Autor
papouch

Příběh i postavy jsou zcela smyšlené. Není vyloučeno, že někomu budou jména, děj, či skutečnosti něco připomínat. Jde však o podobnost čistě náhodnou.

Ztratila se Pravda!!!

Toto hrůzné zjištění, které před nedávnem vyplulo na povrch, otřáslo snad všemi lidmi na Zemi. Nejvíce ale asi těmi, kdož dosud žili ukolébáni vědomím, že Pravda Jediná je na bezpečném místě, ochraňována opatrovníkem jménem Grath. Nastalé zmatky, chaos a dohady měla ukončit tisková konference, na které měl Doc. PhDr. Prof. Oušek, CSc., podat vyčerpávající informace.

Dotaz:
Neměl mít u sebe Pravdu Grath?

Prof. Oušek:
Ano, měl. Byla mu svěřena k opatrování a laskavé výchově, k otcovské péči.
Jenže známe Gratha.
Ve slabé chvilce přenechal v hospodě Pravdu Jedinou za osmnáct jednotek místní měny a tři kmíny jakémusi Dědečkovi, který ji dále směnil za krávu, tu za ovci, tu za husu.. atd .. až se mu ten špendlík při přelézání plotu zapíchl do .. no tam, no, neměl ho mít blbec v kapse u kalhot, ale dobře mu tak. (Stejného názoru byla prý i Babička, která celou situaci komentovala slovy: "Stejně to máš už jen na to, abys tím okcákal patníky, když jdeš z hospody, dědku jedna pitomá!")
(Dědeček na to prý zahuhlal (a historici se rozcházejí v názoru, jestli vůbec něco po tom píchanci ještě zahuhlal): "Šťastná to žena!")
Nicméně - je zarážející, jak oficiální historie dopodrobna sleduje, co za co Dědeček směnil (děti se to dodnes učí!!) a co kdy zahuhlal. Další osudy Pravdy Jediné však trestuhodně pouští ze zřetele. Jeví se nám proto záhadno, jakým řízením osudu a peripetiemi cest se ocitla Pravda Jediná u Nervouška! Jest nám ale právem domnívati se, a nově objevené indicie tomu nasvědčují, že Pravda Jediná, Dědečkem směněna, u svého nového majitele příliš nepobyla. Jak hodil čučku jinam, vzala mu kramle. (Odborně to my odborní historici nazýváme - zdrhla mu.) Poté se bezcílně potulovala krajem, trousíc tu úvahu, tu báseň, tu písňový text, tu nějakou tu indispozici.. a jednou za měsíc utrousila i do Arény. (Dýro to pak musel pracně desinfikovat, aby mu hygienici nezavřeli podnik.)
Hladová a zubožená dostala se Pravda Jediná jednoho dne na Pokraj, kde dle svého zvyku ledabyle zadeklamovala:

Pokraji, ach, Pokraji
Kdopak Tebe pokrájí!

Nervoušek, který tou dobou právě na Pokraji zachraňoval hlemýždě před přepadnutím, uviděv Pravdu Jedinou, která tou dobou na sebe vzala podobu dvanáctileté dívenky, dílo pozřel, hrozitánsky krknul a prohlásil: "Výborná báseň!", načež začal mávat******** tak prudce, že se zvedl uragán a chuchvalce prachu a divných hub Pravdu Jedinou omámily.
Zde její stopa mizí. (Ani ohař Sínus_39, vybavený matkou přírodou předvídavostí, jasnozřivostí, čuchem nadmíru velejemným a hlavou jak kráva, nebyl s to stopu zachytit, ani když mu bylo slíbeno sto igelitových kabel šrotu.) Co se dělo dále je předmětem dohadů a spekulací. Jediné, co jisto jest je, že Pravda Jediná se nyní nalézá v Nervouškově domě na ostrově uprostřed velikého jezera.
Nechme zde promluvit nezávislého novináře Hadrína Mazmariána, který tajně, pod příkrovem noci a deklu od záchoda jezero přeplaval a od Pravdy Jediné získal rozhovor. Jelikož Pravda Jediná neumí mluvit, probíhal rozhovor ve formě soukromé korespondence, jejíž vyňatou část tu bez souhlasu zveřejňujeme:

Hadrin: (celý mokrý) Prrsk, tfuj! Kurva, to je mi zima..brrrrrr..
Pravda: (vyděšená) Ješišmarjááá!!
H: Ješišmarjá říká padouch. Nemáš ručník? Nebo rum? Kurefsky studená voda v tym jezeře, proč já do toho debil lez?
P: Mám jen hřejivá slova na útěchu..
H: Hřejivá slova si strč do (zde rozhovor přerušíme, následné události nejsou pro naši historiografickou studii podstatné. Snad jen ve stručnosti zmiňme, že v rámci zahřívání vysvětloval novinář Hadrin Pravdě pojem "číslo", což si poněkud nechápavá Pravda nechala vysvětlit několikrát a pokaždé z jiného úhlu pohledu. (V novinářské hantýrce je "číslo" vydání časopisu.) Navažme tam, kde se ohřátý H. a již vychladlá P. baví o věcech našeho zájmu.)
H: A jak to s tebou, Pravdo, dělá Nervoušek?
P: (v rozpacích) Ach.., no,.. víš, on mne nejdřív ohne, pak překroutí a nakonec znásilní..
H: To asi není příjemné?
P: Ale to by mi ani tak nevadilo, jako..
H: Jako co?
P: No že u toho mává.
H: Co že dělá??
P: Mává. Nenávidím mávání... A ty hvězdičky! Vždycky u toho mávání vypouští hvězdičky... musím pak strašně dlouho větrat ten smrad..
H: (znechuceně)..och!
P: A kdybys věděl, jak mne zneužívá! Obrátí mne nohama vzhůru a nutí mne křičet "Já jsem Nervouškova Pravda!". Jedou mě převrátil naruby a..

Zde rozhovor končí, neboť do místnosti vtrhl sám Nervoušek, následován svým tajemníkem N.A.Vrahem, takto velitelem ponorky Norka 1, která měla ostrov střežit před vpády dotěrných novinářů. Nervoušek je pochopitelně rozezlen jak na Hadrina, tak na Pravdu, ale nejvíce ohně padá na již tak dost plešatou hlavu N.A.Vraha.

Nervoušek: Jak? Cco? Kdo? Škyt?! Ťuhýk? Hýk!! Houžhvňma!!
N.A.Vrah: Dovolte, pane, já ho vyfakuju!
Ner: Mílý N.A.Vrahu, ééh, Pravda se mýlí, bláá bléé hýýk ííáá ňuff, ááh, mávám*******!
P: (zacpává si nos) Ješyšmarjááá, už je to tu zas!!
H: Ješyšmarjá říká padouch! Jdu otevřít okno.
N.A.V. Nikam!!! Chceš pláchnout oknem, co, svině adminská!! (Sápe se po H, leč uklouzne po sáponátu chytře zde H nastraženým.)
ponorka Norka 1: Není komu, kdyby jakkoliv, kdež brát.. tak jest tomu, záměrně! (Bublajíc lopatkovým kolem se zanoří do bahna.)
padouch: píp!! :> (uchopí Hadrina a Pravdu do zobáku, přeletí s nimi jezero a upustí je na pláž.)
Ner: (za odlétajícími) ...padouch se mýlííí!!

Zde bych rád podotknul, že novináři Hadrinovi není radno co věřit. Patrně si to vše vymyslel, či přikrášlil nějakou obyčejnou příhodu tak, aby mu to otiskli v čísle.
Sám jsem totiž vědecky pátral a pečlivě rozkrýval dějinné souvislosti. Když jsem se ptal jistého místního sympatického a vlivného pobudy, který má jinak hovno co na práci, takže sleduje kde se co šoustne a proto mu místní lidé s láskou přezdívají Cyp Hovnohnus, jak se celá událost skutečně seběhla, dostalo se mi obsáhlé a vševypovídající odpovědi: "Ale piču."
Myslím, že tento názor je pravdě nejblíže.

Jaká je realita? Kdo konečně zarazí vodopád výmluvnosti senegalských heretiků? Proč Nervoušek vypouští hvězdičky a jak je možné, že ho to nebolí?? Je v tom plech? Co na to Pištec Hufkač??? To be continue...

33 názorů

zolli
04. 09. 2010
Dát tip
No chybí mi znalost místních poměrů, ale i tak jsem se nasmala. Kde si vynechal tu partii Co šla pravda světem a na chudý duchem se smála? ;o))

Pravda je tam venku... a pak nějaký její odraz tady :) t.

Markel
24. 01. 2010
Dát tip
díky za fotky z cafe, jsou povedené, všem nám to tam sluší, já ti přepošlu zase co jsem já nafotila, ještě jsem to neviděla, jsem čerstvá babička poprvé, máme kluka jako buka - Martina, dneska v 8:00 spatřil světlo světa, měj se krásně :-)) jako já

*

Markel
16. 11. 2009
Dát tip
neb vím o co se jedná, nedám pět, ale jedna - T :-)

peace lady
11. 11. 2009
Dát tip
Pěkné, moc. Nejspíš jsem natrefila na další velké zvíře na Písmáku, obrazně řečeno. T.

Gorgona
07. 11. 2009
Dát tip
To je určitě zase reakce na něco, o čem já nemám ani šajna, ale i tak mě to moc pobavilo ...

Oldjerry
22. 10. 2009
Dát tip
Je to zvláštní pohled, který nemohu vyhodnotit směry spodních i vrchních proudů v Písmáckých dostatečně neznaje, ale nóbržto za Cypa Hovnohnuse, jak se jeden protagonista mnou neobyčejně oblíbený nazývá, jedním mně přináležejícím típkem šetřiti nebudu...

brokolice!

to je dneska na mě dlouhé papoušku

Norsko 1
20. 10. 2009
Dát tip
Jistě, že mu hrabe, kate, a to už dávno :-)

katugiro
20. 10. 2009
Dát tip
ti hrabe :) *

papouch
20. 10. 2009
Dát tip
Nečetls prolog!!! Nikoho jsi poznat nemohl. :-p

papouch
20. 10. 2009
Dát tip
Papoušek neumí anglicky. Děkuji za upozornění na chybku. (Když jsem jel do Skotska, tak jsem si na autíko dal nápis LEFT HAND DRIVER / TO BE CAREFUL PLEASE. Teprve až jsem se vrátil domů, tak mi řekli, že to mám blbě. A já na to, že to mám blbě schválně, aby všichni věděli, že jsem hotentot a aby si fakt dávali bacha.. .-)

nahá12
20. 10. 2009
Dát tip
pravda je, že "to be continued" se píše s "d" na konci, ale v podstatě je to úplně jedno....

daddy
20. 10. 2009
Dát tip
o něčem ten písmák musí bejt, že... :)

Marcela.K.
20. 10. 2009
Dát tip
Pleštaej Vrah?! No, to je hustý! A kde se tam vzal padouch? Najednou v tom domě? On měl rogalo? Napadá mě ještě kolo Jana Tleskače, ale to je asi blbost, že? Kde je Pravda Teď, když na pláži se válí ta píp? A vůbec, nejsem já nakonec jelen?!

Diana
20. 10. 2009
Dát tip
hahaha! ********* a mávám! ;-)

neroušek
20. 10. 2009
Dát tip
PS.Lepší to bylo v té původní verzi se jmény Neroušek a Dero.*********

neroušek
20. 10. 2009
Dát tip
Je to výborné.Z literárního hlediska dobře napsané.Kritické,vtipné,barevné.Kdyby takto se prezentovali nerouškovi oponenti,neroušek by si jich vážil.Neroušek bez falše přiznává,že se mu to líbí.******************

****************

raja
20. 10. 2009
Dát tip
N.A.Vrah: Dovolte, pane, já ho vyfakuju!******** :D

Žvýk! Žíž! Bžusta!

Beed
20. 10. 2009
Dát tip
:D :D :D

zveřejňuješ své soukromé komentáře? :o)

Petrusha1
20. 10. 2009
Dát tip
mávám škyt **** :))))))))

Norsko 1
20. 10. 2009
Dát tip
ťuhýk

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru