Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koleda

25. 10. 2009
12
13
1744
Autor
Arlea689

Jedna z prvních věcí, které jsem napsala a dají s přimhouřením oka nazvat básničkou nebo písňovým textem. Už jsem ji publikovals skoro všude, jen tady zatím ne.

Nikdo nezpívá u jeslí.
Marii s Josefem někam unesli.
Oslátko s volem na porážku vedli.
Než se kdo nadál, pastýři je snědli.
A zjišťuje se, kdo tam byl.
A kdo Ježíškovi dary nanosil.
A na vyprahlou zemi snáší se sníh.
Nikdo nezpívá u jeslí.
A nikdo není v nich.


13 názorů

Toscana
22. 07. 2011
Dát tip
Jestli jsi tohle psala ve čtrnácti, tak to teda klobouk dolů! *T

A.H.
14. 03. 2010
Dát tip
:D To jsou mi novinky.

Bíša
12. 12. 2009
Dát tip
Tip!

Hesiona
03. 11. 2009
Dát tip
Já tvrdím, že to se lidem jenom tak zdá, protože už se zapomněli dívat srdcem :)*

Sršáň
30. 10. 2009
Dát tip
Hohóóó jako zatvrzelý ateista, který si rád listuje v bibli musím říst že to je parádní námět, možná ani nevíš co se ti podařilo. Jako neveřící musím říct že všichni svatí a můzy ti vedli ruku. Ten kratičký text totiž shrnuje přednášku Stephena Hawkinga "Můj pohled na svět". Tvoje básnička je alternativní historií příběhu navíc není prázdný hrob ale jesličky. A teď citace známého fyzika Stephena Hawkinga : Existuje slavný myšlenkový pokus zvaný Schrödingerova kočka. Do zapečetěné schránky je umístěna kočka a také puška, která na kočku míří a vystřelí, když se rozpadne radioaktivní jádro. Pravděpodobnost, že to nastane [podle kvantové teorie nelze předpovědět tento jev jinak než pravděpodobnostně], je padesát procent. (Dnes by si ni kdo nedovolil navrhnout tento pokus ani jako myšlenkový, ale ve Schrödingerových časech nebyla ještě ochrana zvířat na dnešní úrovni.) Když se schránka otevře, najdeme kočku buď živou, nebo mrtvou. Před otevřením schránky je však kvantový stav kočky směsí stavu mrtvé kočky se stavem, v němž je kočka živá. To mnozí filozofové vědy pokládají za nepřijatelné. Kočka přece nemůže být napůl zastřelená a napůl nezastřelená, říkají, tak jako žena nemůže být těhotná jen napůl. Jejich námitky však pramení z toho, že mlčky užívají klasickou představu reality, podle níž má objekt určitou jednoznačnou historii. Ale základní myšlenkou kvan tové mechaniky je, že realitu je třeba nazírat zcela jinak. Objekt nemá jednu určitou historii, ale všechny možné historie. Ve většině případů se pravděpodobnost určité partikulární historie vyruší s pravděpodobností odpovídající málo odlišné historii; v některých případech se však pravděpodobnosti sousedních historií navzájem zesilují. Je to právě jedna z takovýchto zesílených historií, které vnímáme jako historii objektu.

Arlea689
29. 10. 2009
Dát tip
Vejmele, ta tvá pointa se mi tááák líbí... prostě úplně nový smysl v něčem, co jsem psala jakožto čtrnáctiletá blbka, když jsem našla dřevěný betlémek v dezolátním stavu a měla jsem zrovna náladu napsat básničku. Ten děduška Maroz, ten je taky docela blízko k pravdě (původně to byla Koleda ´68 - k tomuto období mám zvláštní vztah, jakk je vidět už z nicku :-))

Nevím, zda je to nejlešpí téma, ale zaujalo mě to a tak tip

!*

Vejmel
27. 10. 2009
Dát tip
Nevím, jestli to je úmysl nebo moje profesní deformace, ale v pointě vidím pozoruhodné spojení prázdných jesliček a prázdného hrobu po Kristově zmrtvýchvstání. *T*

Metta
25. 10. 2009
Dát tip
A kde je Ježíšek ? Jo, ten je všude, byl, je a bude.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru