Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Okouzlený kouzelníček

04. 10. 2001
2
0
2597
Autor
Reistlin

Čtyři měsíce života aneb jak se mi změnil život, když sem poznal svoje sluníčko. Věnováno Merlitce

Ze svíce na stole odkapává vosk. Mladý mág v modrém rouchu sedí a píše. Chvílemi na tváři úsměv, chvílemi stopa smutku se tam objeví. Do knihy s ním hledí malý černý ptáček.

 

Nad krajinou se vznáší vlaštovka. Slyší myšlenky. Chci začít žít, žít! Pryč z tohoto místa! Kdo je to? Proč má tak zvláštní myšlenky? Slétá níž. To co zří, jí ohromí. Ubíjející jednotvárnost vytvořená stavitelem v moři šedi. Vše jen dokreslí provazy deště řítící se z ponurých mračen. Tak tady žijí lidé? Kdo je nutí žít na takových místech? Kdo je stavitelem? Vlaštovce se svírá srdce. Tak monotonní, nevýrazné, svazující! Není však člověk sám vlastním želářníkem? Kdo mu stanový jeho hranici? Volně letící pták toto nikdy nepochopí..Vlaštovka přesto místy spatří povzbuzující zeleň (že by lavičky? :o). Na krajinu se pomalu snáší mlha.

 

Černý ptáček se na pisatele jen nechápavě zahledí. Kouzelník otáčí stánku. (i když podle množství textu píše spíš jen do zápisníku ne?)

 

Obraz se mění. Vlaštovka krouží na blankytně modré obloze. Pozruje zářící město. Oblouk vítězství pne se tu k nebi. Ten už převyšuje jen moderní ocelová věž. (Občane, víte kudy letí vlaštovka? Za a).......) Všude je plno barev a života. Jak obrovský rozdíl proti všednosti paneláků. Navíc mají výborný jídlo i víno a krásný (složitý) jazyk. Vlaštovka vidí zvláštního človíčka kráčet k Versailles. Optík (neboli optimista – to jen tak bokem) a přece zamlžuje své nitro před cizími zraky. Konečně život, pohyb, radost! Přesto v jeho srdci něco chybí. (Jeden z nejlepších byl vztyčený kamenný palec v jedné z průmyslových čtvrtí. Když sem se ptal, proč tam je, řekli mi, že má motivovat zaměstnance. Škoda, že tohle u nás nikoho nenapadlo :o) Lidé dole se jen neradi loučí s překrásným městem. Vlaštovka však ví, že příběh nekončí.

 

Mág se jen spokojeně usmívá. A ptáček?

 

Vlaštovka letí přes široké údolí. Vrcholky horských velikánů se hřejí v záři poledního slunce. V prostřed údolí stojí císařské sídlo.

 

Mág se pomalu noří do snu....... náhle ho probudí šlehnutí bičem!

 

Prásk! Nemluv a dělej! Já dělám. Lžeš! Co děláš? Jen ústavičně žvaníš! Lenochu! Za letu vidí vlaštovka jednoho z rytířů Její milosti. Odchází z hradu. Ví, že učiní mnohá pošetilá rozhodnutí. Ale nezabraňuje jim. Proč? Vzdor? Potřeba si něco dokázat? Snad. Při přeletu se hory otřásají v základech. Kdo vyvolal zemětřesení? Vlaštovka však na tuto příhodu rychle zapomíná. Krajinu znovu pokrývá hustá mlha.

 

V mágově tváři se objevil smutek. Malý černý ptáček jen soucitně hledí. Možná souhlasí s císařovnou – přesto mág cítí z oček toho skvělého stvoření nezměrnou podporu.......

 

Další otočení stránky

 

Na nebi už nespatříte vlaštovku. Teď tu krouží orel. Trošku drsňácká přeměna ne? Dravec míří nad Šumavu. To co tam spatří ho uchvátí. Parta skvělých lidí. Jeden velký slalom mezi spoustou zážitků. Nepopsatelné! To se musí zažít. Tohle ještě neznám.Takových lidí sem poznal staršně málo. Kéž by to nikdy neskončilo! Orel, pln síly letí k vstříc slunci jak šíp a jeho skřek oznamuje světu, že se má skvěle. Nic ho nemůže srazit nebo zmást. Vše plně drží ve svých drápech. Nebo se plete? Šumava končí a orel stále krouží vysoko na nebi a vychutnává proudící vítr. Stále tu ale něco chybí. Opět se objevuje neprostupná mlha.

 

Kouzelník odkládá brk a přemýšlí – je to jen představa nebo se na nebi objevil spokojený orel? Všemocný,schopný zlomit skálu? Mág sám bloudí ve své vlastní duši. Jen malý černý ptáček už ví své. Ač malý, má obrovskou vnitřní sílu z kterou otáčí stránky a bez souhlasu autora hledí na další obsah díla. Mág pokračuje

 

Náhle mlhou proniká slunce – vše pokračuje v Krkonoších. Kouzelníček popisuje v díle sám sebe. Stále ztracen sám v sobě, v mlze kterou stvořil. Někdo však podává klíč. Člověk přestává být svým vlastním želářníkem. Kouzelníček se dívá kolem sebe. Potkává spřízněnou duši. Zkoušeli jste se dostat k něčí duši? Člověk musí občas projít spoustou překážek, procházet zdi a putovat mlhou kolem srdcí druhých. Kouzelníček už překonal část cesty. Dokáže procházet zdmi spřízněné duše. Stále se však ztrácí v její mlze. Přesto se najednou vše zdá lepší. Z jeho srdce mizí pocit prázdného místa. Znenadání se zalekne sám sebe. Není to jen chvilkový pocit, stejně jako dřív? Kope kolem sebe tak, aby se k němu nikdo příliš nepřiblížil. A ona se přesto blíží. Pročítá knihu znovu a znovu a opět obrací stránky. Překonává i hozené klacky. Krásný pocit z kouzelníčkova srdce navíc z časem nemizí. Okouzlený kouzelníček. Spřízněná duše dodává hodně síly a kouzelníček zjišťuje, že jemu sluníčko stále svítí. A stále se stejnou silou. Objevují se však nové pocity – neodradím přílišným zájmem? Když vyzradím své pocity – nelekne se jich? Neuteče? A tak se kouzelníček alespoň snaží vše vracet. Vrací a z jeho srdce stále neubývá. Může pomáhat do nekonečna. Vždy bude stát za spřízněnou duší. I na ty ruce možná dojde.:o) Nelekne se mě?

 

Mladý mág zavírá svou knihu. Svíčka pomalu dohořívá. A co malý černý ptáček? Co běží jeho hlavou teď? Možná se to mág nikdy nedozví. Ale to

vůbec nevadí. Stačí že svítí sluníčko. Ostatní ukáže čas........

 

 


Adanedhel
05. 01. 2002
Dát tip
Chmmmm tem Krel mě zase předběhl....prostě ATMOSFRA je to co tohle tvoje dílko rozhodně nepostrádá..a i když jsem možná ne všechno správně pochopil ( vše může chápat jen autor sám)...dávám ti TIP.

sorry za toho anonyma,zapomnel jsem se prihlasit :) ...skleroza :)

Deltex
08. 10. 2001
Dát tip
Ojojoj... nějak mi není souzeno se v tvém textu vyznat. Pod netscapem mi prostě nějak blbne kódování češtiny... zkusim to nějak napravit, zatím se měj krásně!

Krel
06. 10. 2001
Dát tip
Je to moc zvláštní povídka..nevím proč, ale měl jsem u ní takový divný pocit až tam nějkde hluboko...zpracování nehodnotím, ale za tu atmosféru a tu prosbu která tím přímo dýchá...!*

Amanda
05. 10. 2001
Dát tip
No, prekvapil me zvlasni styl uzavrenosti... podobny Merlitce, dekuji za... vsak vis ale ac urcite privat emotions dovolim si mit vyhradu ke konci prijde mi moc ohraniceny odhalene a rychle ukoncene oproti zacatku...

StvN
04. 10. 2001
Dát tip
tohle je hezky napsaný, i když musim přiznat, že z toho nejem moc moudrej

ruby
04. 10. 2001
Dát tip
juj konec konec to je myslenka, kterou bych si mela asi opakovat kazdej den. zpocatku jsem byla zmatena a pokud jsem to dobre pochopila jako putovani do vlastni duse?? obcas mi nektere slovicko nesedi do celkovyho rytmu vypraveni (bokem a drsnacka) nicmene jinak rekla bych zajimavy experiment.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru