Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dalimil a Alžběta

Výběr: pozorovatel
03. 11. 2009
33
76
9843

 

 Moje matka, Alžběta Štrekholcová - Šáhlá, se proslavila jako varietní umělkyně.  Byla angažována v cirkuse Roland, coby Eliza Leones - nejsilnější žena světa. Její číslo spočívalo v rovnání podkov, ohýbání pohrabáčů a zápase s kromobyčejně divokým a lstivým medvědem grizzlym. I ten nejtupější duch se citelně osvěžil pohledem na toto divoké zvíře a atletka byla zahrnována obdivem publika. Zde se také seznámila s Dalimilem Šáhlým, jenž oděn v medvědí kůži představoval zmíněného dravce. Tento dobrý muž se vyznačoval svatou trpělivostí a fenomenální pamětí. Dokázal kupříkladu z hlavy vyjmenovat adresy levných praktických lékařů ve většině evropských měst, v šestnácti jazycích uměl nenuceně pohovořit o žilním krvácení a zlomeninách, a pamatoval si přesně, co měl k snídani ráno sedmadvacátého října roku devatenáct set čtyřicet devět. Na tom posledním jmenovaném by ani nebylo ničeho zvláštního, neboť se, jako ostatně pokaždé, jednalo o cigaretu a kávu; leč právě tohoto dne, krátce po snídani, byl cirkus znárodněn.

  Dalimil musel odevzdat kůži šelmy do rukou pracujícího lidu, a to prostřednictvím příslušníka Sboru národní bezpečnosti, výstižně zvaného orgán. Alžbětě bylo svalstvo velkoryse ponecháno s tím, že je jistě ráda využije ve sféře budovatelství a údernictví.
Jakmile Alžběta spatřila Dalimila v občanském oděvu, bez srsti a drápů, odvrhnuvši staré zvyky, zahořela k němu ochranitelským komplexem. Uvolila se dokonce následovat jej až do Ostravy, kde tento obdržel nové angažmá, a to v dole Zárubek.
Poprvé šel Dalimil na šichtu hrdě, na rtech s budovatelským veršem: "Já jsem havíř, kdo je víc? Tak jim touha zvoní, když novému jaru vstříc, květ na haldě voní!" Poté, co byl zevrubně obeznámen s funkcí krumpáče, lopaty a významem povelu: "Kantuj se, ty cype!", odebral se do hlubin nadšeně budovat socialismus.
Alžběta se rovněž zapojila ze všech sil, a nová profese toaletářky ji naplňovala uspokojením.
Několik let nato požádala Dalimila, aby ji požádal o ruku. Ten ničeho proti tomu nenamítal, viděv, že dva potomky již zplodil, a třetí se už už dere na svět.

   Hostina svatební odehrála se v proslulé restauraci U Dlouhých. Byl to natolik nóbl podnik, že i pouhé zvracení pod stůl, přesto že jste si pak způsobně otřeli ústa ubrusem, bylo tam považováno za přestupek proti bontónu. Dalimil uváděl vrchního do rozpaků tím, že objednával pokrmy francouzsky, avšak s výjimkou lžíce a otvíráku na pivo, neuměl používat jiného příboru. Když si po obědě nevěsta s gustem říhla až záclony zavlály a ženich, vyňav z podkabátu housle, spustil Montyho čardáš, nabyl obsluhující personál přesvědčení, že je v intelektuální převaze a počal svatebčanům naznačovat, že se už dostatečně vzájemně užili. Tu se v matce na pět minut opět probudila Eliza Leones. Tři měsíce pak byla restaurace v rekonstrukci.

   Čtyři měsíce po této události přibyl jsem na svět. Ježto matka chovala nevšední zálibu ve jméně Alžběta, podobně jako mé dvě sestry, Alžběta II. a Alžběta III., byl jsem rovněž pokřtěn jménem Alžbět, navzdory tomu, že otec původně navrhoval Boleslav. Matka byla prchlivé povahy a často prosadila svou. Ustavičné hlasování na odborových schůzích způsobovalo otci výpadky soudnosti, pročež se nechal obalamutit tvrzením, že Boleslav je jménem ryze ženským, což potvrzují přídomky Stará a Mladá.

   Díky rodinným přídavkům a takřka poustevnické skromnosti, netrpěla naše rodina nouzí.
Nadto otec, vraceje se z roboty v časných ranních hodinách, kdy i oko strážce zákona polevilo v bdělosti, z času na čas v družstevních lánech sklidil část úrody, která patřila všem, tudíž i nám.
Matka zase na záchodcích tajně prodávala ručně vyrobené papírové růže, silně navoněné parfémem Padmaskovskie vječera, vydávajíc je za americký WC deodorant.

   Jednou byl na schůzi závodní rady otec vyzván, aby se zapojil do diskuse.

"Tuž, co vam mam pravěť, sudruzi. Haviřina je taka robota, kaj plati, že co hornik, to hrdina! Poznal sem, pravda, aj synkuv, co se bali kolem šachty enem přejsť, aby je to nahodu něvcuclo za branu a potym do ďury. Každy zme nějaki! S tym nic něnarobiš. Aj moje děcka. Znaju co je lignit, antracit a koks, ale bažanta bo jeleňa v životě neviděly. O tygroch a opicach ani němluvim. No gde by aj mohly. Na haldě? Tuž tak vam pravim, ni enem roboty; aj zabavy a poučeni je třeba."

   Několik měsíců nato došlo k převratným změnám.
Otec byl povýšen na důlního záchranáře a svoje fáračky vyměnil za novou výbavu. Nutno říci, že potápěčský skafandr, karbidová lampa a klec s kanárkem stran detekce jedovatých plynů nepatřily k poslední výstřelkům techniky. Dle mínění závodní rady měla však méně kvalitní výstroj mimo ceny ještě tu výhodu, že obvykle vydržela záchranáři až do konce života. Za ušetřené prostředky bylo pak rozhodnuto zřídit tzv. zoo - zahradu, jejíž veškeré náklady byly hrazeny závodní radou Dolu Zárubek. K prvním chovancům patřil jeden srnec, dvě srny a pět bažantů.
Ani matka nepřišla zkrátka. Byvši proslulá svým veskrze kladným vztahem k přírodě a divoké zvířeně zvlášť, obdržela i ona nové místo, odpovídající jejím zkušenostem. A jak se sama nechávala často slyšet, původní práce - hajzlbáby na městských veřejných záchodcích, se s novou profesí - toaletářky v zooparku, naprosto nedala srovnat.


76 názorů

Nechodím. Nápady chodí za mnou.

Augustus
17. 11. 2011
Dát tip
Na první přečtení mne to příliš nezvalo, ale u druhého jsem se již výborně bavil. Kam Ty na ty nápady chodíš? tip

Původně jsem měl v plánu použít jméno Dagmar. To zní tak oboupohlavně. Ale asi by to nebylo srandovní jako Alžbět.

Yeziiinka
08. 04. 2011
Dát tip
A úplně nejhorší je stará mladá (Boleslav). Zaplať bůh, že jsi Alžbět, nic takového Ti teď nehrozí. Vau.***

8hanka
20. 03. 2011
Dát tip
Květoni, este mam toho vela pred sebou, ale snazim sa:) Neviem,ci som to nevidela, ci presvihla, ci co, no este stale som sa nedostala k citackam na koncertoch, Vaud ma aspon zoznamil s jednou Tvojou farebnou pesnickou, ech, Ty si ina liga gitaristov, ako boli ti pod mojim oknom kedysi davno:) Uz ma boli krk od ustavicnych klanaciek:)

Je to moc milé, mít tak pilnou čtenářku.

8hanka
20. 03. 2011
Dát tip
Svojho casu sm ovladala vela replik zo Šimka a Grossmana, teraz mam o kus horsiu pamat,inak by som asi vedela vela z KZ:) "Téměř všichni sourozenci jsme Alžběty, či Alžběti. Pouze mladší bratr Jindřich, ten měl od pradávna nějaké extravuřty. Ten jediný se jmenuje František."

Noneta - zaplaťpámbu za takové čtenáře. Hned se cítím líp.

Noneta
27. 12. 2009
Dát tip
na povídce "Má jízda tramvají" jsem vyrostla poslouchala jsem jí jeden čas furt dokola :) proto tenhle styl humoru miluju....

Já mám Jiřího Suchého také velmi rád! ".....jeho humor je takový nevázaný, brožovaný, řekl by knihař....", člověk se sice při jeho fórcích za břicho nepodadá nějak přespříliš, však o to víc u srdce to hřeje. J.Š.

Máš pravdu Štěpo, Suchého suchý humor přímo miluju.

Ano, toto dílko pozvedlo moji náladu až na úrověň asi patnáctého zasmání se z plných plic při čtení téhož! Takže dík! Že ty, Květoni, máš alespoň trochu rád Jiřího Suchého! Ta tvoje velmi působivě popsaná situace o zvracení pod stůl a způsobném otírání si úst nasledně, mi trošičku připomněla jednu pasáž ze Suchého a Šlitrova "Jonáše a tingltangl", takže vlastně dvakrát dík! Míru zdar a bodáku zvlášť! J.Š.

Chápu. Na čtení něčeho delšího než je haiku, musí mít člověk čas a chuť. Proto jsem rád, že u tebe k této konstelaci došlo.

Mně to nejde tak rychle. To nejsou volné verše. Nad prózou se musí přemýšlet. Však to znáš.

Yvaine
16. 11. 2009
Dát tip
:)))) Chichi Dnes už dokvětoňováno:) Koukej zas něco napsat!

Pozo, pokud jsem tě pobavil, tak jsem spokojenej. Vyšší ambice prozatím nemám. Uvidím časem, pokud se doučím, co jsem zanedbal ve škole, pokud nedojdou nápady a pokud mi to někdo nezoškliví.

pozorovatel
10. 11. 2009
Dát tip
některý fórky jsou obzvlášť vydařený dobře zvládnutá a jistá povídka, to je na sbírku povídek a jestli se nepletu a ten obrázek, co máš na autorský stránce, je tvůj, tak to máš i s ilustrací a to neni co řešit..

A jo, už mi svítá. Takový zelený pořízek! Jak říkají Angličani - aftersteak!

Shreka po česku? Co je to za kousek, Dave? To neznám.

Nazdar A.H. Dík za návštěvu. U tebe jsem tuším ještě nebyl. Stavím se.

A.H.
05. 11. 2009
Dát tip
bezvadně napsané *t*

Pobavilo:-)t

Lakrov
04. 11. 2009
Dát tip
> ...díky že to zkoušíš. Ale já už asi jiný nebudu... Já toho zkouším... :-))

Tož ti mokrát děkuju, citrónku. Štěstí je potřeba furt, že. Na Titanicu byli zdraví a bohatí všichni...

Čučenka - viz níže.

Jejdíku, tos mě překvapil. Netušil jsem, že narazím na domorodce. Asi nemá cenu něco předstírat, stejně už mi nikdo nevěří, ale já jsem ti člověče v Ostravě v životě nebyl. Všechny reálie znám jenom z doslechu. Ale co. Karel May taky nikdy nebyl v Americe, že.

čučenka
04. 11. 2009
Dát tip
Uděluji pochvalu za excelentní ostravštinu :-). Tys je ostravsky chachar, synku, nebo si to odposluchal?

jejdavilda
04. 11. 2009
Dát tip
Jsi mi připoměl, jak jsem odcházel z tanečních hned po přestávce, abych stihl do 22:00 urazit U Dlouhých 2-3 piva. Romští spoluobčané byvali v šoku. když jsem vtančil do místnosti v obleku. Marvine, ty bys měl stárnout rychleji, aby ti leccos došlo

No proto!

Teda fuj!

Autor by se dmul pýchou, avšak je mu známo, že všechna sláva = luční býlí. Ani se nehodlá dopuštět planých slibů, neboť je mu jasné, že příště stejně dostane do držky. Přesto je rozradostněn návštěvou Pišty i Meka Babyho. Po vzoru Nerouška jim mává. *******

Musím uznat, že od posledka na té interpunkci a úpravě vůbec autor zapracoval. Gratuloval bych, ale on by, prevít líná, usnul na vavřínech. P.S. To s Boleslavem, resp. Boleslaví, je luxusní češtinský fór. Takové úplně zbožňju :))

MKbaby
04. 11. 2009
Dát tip
Já jsem tedy na interpunkci pes. Děsně mi vadí, když otevřu noviny a vidím, jak dnešní rychlokvašení pisálci vložené věty neoddělují z obou stran čárkou a dopouštějí se ještě větších zhovadilostí. Jenže při četbě Květoně Zahájského prostě na nějakou interpunkci nemám čas :) *

Lakrov, díky že to zkoušíš. Ale já už asi jiný nebudu. Toho Jaroslava Žáka jsem nikdy nečetl (pouze viděl), ale asi to bude něco pro mě. Musím se po tom poohlídnout.

Lakrov
04. 11. 2009
Dát tip
Spíš než Šimka a Grossmana (jejichž 'povídkám' se podobala některá tvá předchozí) mi tahle povídka připomněla Jaroslav Žáka; toho co psal takové ty 'studentské komedie'. Mně tenhle druh humoru přiliš nebaví, ale uznávám, že napsané je to zručně, a tak to může být pro monoho čtenářů docelá zajímavé oddechové čtení.

Sloužím lihu? Jako bych to už někde slyšel ...

Děkuji ti Prosecký. To byla pochvala, jak před nastoupenou jednotkou a rozvinutou bojovou zástavou. Skoro jsem byl v pokušení zvolat - Sloužím lidu!

Čučenko, děkuji, že ses mě zastala před tím holomkem Marvinem. Patrně, podobně jako moje Alžběta Štrekholcová, máš silně vyvinutý ochranitelský pud. Ale já se na něj pro to nezlobím, jelikož má pravdu. Však jsem to také bez remcání opravil. Jó, kdyby měl každý začínající literát, pokročilého věku, svého Marvina, mohla by ta literatůra jinak vypadat.

Toscano, s tím Flekem, to je dobrý nápad. Něco podobného určitě zplodím. Já mám výhodu v tom, že můžu mít sourozenců kolik si vymyslím, a dát jim jména jaká si zamanu, bez obav, že mi za to roztlučou ústa.

Prosecký
04. 11. 2009
Dát tip
Za západmé Slezsko, za všechny ty Hornické, Sokolovské, Maxima Gorkého, Údernické, ČSM, Stalingrad a Mamulu uděluji tip.

čučenka
04. 11. 2009
Dát tip
přehorlivý Marvine - ke známkám dobrého vychování a určitého taktu patří neobejít zatržítko "soukromě autorovi", pokud chceš zmínit nějaké překlepy, či chybnou interpunkci. Květoň je renomovaný autor a jestli něco přehlédl, není to jistě mezerou v jeho vzdělání, nýbrž pouze nepozorností. Tvá snaha se všude hnidopišsky zviditelnit, je už poněkud únavná.

Toscana
04. 11. 2009
Dát tip
Jo, ještě lepší by bylo, kdy by se jmenoval Flek a byl pro změnu zakladatelem pivovaru U Fleků a vynálezcem tamního skvělého piva... :o)))

Toscana
04. 11. 2009
Dát tip
Tak to jsem netušila, že důl Zárubek byl realitou - mi to přišlo jako název od radostného výkřiku "Pojďme si zarubat", což ve mně vyvolalo nemalé veselí... Ale to je nakonec jedno, co je a co není realita, hlavně, že se ti povedlo napsat báječnou srandu... ;-)

Sebastiana
03. 11. 2009
Dát tip
**

avox
03. 11. 2009
Dát tip
já licitovaný neumím... jsem se naučila jen takový ten obyč. na PC... ani pořádné hlášky nemá... :-(

To mě mrzí. Ale licitovaný Otčenáš se umíme modlit všichni. Sedma, lepší sedma, sto, stosedm, lepší sto, lepší stosedm, betl, durch, dvě sedmy, dvě sedmy se stem, lepší dvě sedmy, lepší dvě sedmy se stem. (-:

avox
03. 11. 2009
Dát tip
áááá... to je škoda... něco mi říkalo, že by mohl být Durch...

Ano. je to tak. Téměř všichni sourozenci jsme Alžběty, či Alžběti. Pouze mladší bratr Jindřich, ten měl od pradávna nějaké extravuřty. Ten jediný se jmenuje František.

avox
03. 11. 2009
Dát tip
Květoňku, takhle to usnadňovat životopiscům... odhalit původ, odhodit tajemný pseudonym... Tvé pravé jmého je tedy Alžbět, domácky zkráceně Betl? :-)) */

Hezký večer Ferry. Takys právě dorazila vši ze zaměstnání? Díky za komentář. Moc mě pobavil. S tou šlechtickou rodinou z Babičky bych se ale neztotožňoval. Já bych to viděl spíš na Kudrnovy, co jedí kočky a veverky.

Ferry
03. 11. 2009
Dát tip
Dobrý večer. Dorazivši dom z roboty, potěšila jsem se velice. Poznala jsem samozřejmě, že dílo Květinkovo je vlastně transpozicí Babičky do let padesátých století po ní následujícího, o to více jsem se utvrdila v dávném svém přesvědčeí, že autor je vlastně Písmáckou komtesou Hortenzií. Vždyť kdo by vypodobnil tklivý příběh rodiny obdařené třemi Alžbětami, než mistr zoduševněný hudbou a vlastní krásnou literaturou ze Zahá(j)ně. Pokračovat mi nedovolí úcta k nároku na volný čas literátů-čtenářů Hortensia Zaháňského, těším se nepokrytě na další příspěvek z jeho pestrého života. Nezaretušuješ nic, miláčku paní a dívek, směle piš !!! t*

Milá Diano. Například na Valašsku má celkem mnoho obyvatel asijské předky. Jsou to tak zvaní Tarahůni a jsou snadno rozpoznatelní. Vypadají všichni jako Atila - bič boží.

Diana
03. 11. 2009
Dát tip
Co je proti tomu asijský předek ženského pohlaví! ;-))* Hořký černý humor a všechny okolnosti samá pravda! Perfektně napsáno!

Ty jdeš pěšky? Do Ostravy jede pendolíno. Teda, jede... No, občas stojí. Vlastně celkem často stojí... A vlastně máš recht. Jdi pěšky.

Můra73
03. 11. 2009
Dát tip
díky, ještě dětem zatopím a hned se vydám na cestu, pozítří bych tam mohla být

Můro, není problém. Přines pohrabáč na záchodky v ostravské ZOO a ptej se po Alžbětě.

děkuji, dnes si trochu zábavy opravdu zasloužím :o)

I ty, Marvine? Já se snad budu muset opravdu dovzdělat. Zatím si si ze mě klidně můžete dělat šoufky slovy klasika: Neumí čéésky! Neumí čéésky!

Můra73
03. 11. 2009
Dát tip
mám jeden pokroucený pohrabáč, nedělá matka občas fušky? Je to můj oblíbený, potřebovala bych ho narovnat :o)

Vaud
03. 11. 2009
Dát tip
uplne jsem zapomnel dodat, ze Tvoje dilko je jedinym svetlym bodem v tomto ponurem dni ja se deprimuju praci a skolou zaroven, coz je moc i na zkuseneho masochistu jestli to tak pujde dal, tak zacnu psat volny vers a licit podzimni krajinu na Novobydzovsku.

Vaude, je lépe, být chvilku deprimován školou, než nadosmrti zaměstnáním.

Toscano, důl Zárubek, financování předchůdkyně ostravské ZOO a její inventář, výbava důlních záchranářů, to všechno jsou reálie, které se dají snadno zjisit. A jestli autor stojí o hlubší kritiku, nebo nestojí? Ber to tak, že autor je poněkud nerozhodný.

Vaud
03. 11. 2009
Dát tip
skvela vec Simko-Grossmanovska :-) * (jsa deprimovan skolou, nezplodim lepsi reakci)

To je latinsky, Aleši. Latina je mrtvý jazyk, proto jej ještě nemůžeš znát. Ale to přijde. Tomu se asi nevyhneme.

Toscana
03. 11. 2009
Dát tip
Autor stojí i nestojí o hlubší kritiku?? Nějaký nový písmácký jev? Nebo to je znamením, že kritika by měla i neměla být hluboká, takže vlastně jakoby jen takový dolíček mělký (cosi jako je srovnání Macochy s Mariánským příkopem asi). Ovšem - důl Zárubek, to mě totálně rozsekalo, hahaha :o)))) Kanárek byl taky jeden doživotně?? :o)) Jo, a ti bažanti v ZOO parku byli opeření a nebo ze skla?? *t

no men ...nemuž? :o)

To víš Aleši - nomen omen.

macecha
03. 11. 2009
Dát tip
Květoni, p a r á d a ... :-))) T***

a já se divil, kdes přišel k takovému jménu...:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru