Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zbavit muže práva na povinnou školní docházku

10. 11. 2009
14
68
7680
Autor
Prosecký

Jsem kandidátem Řádu bratří a sester při Německém domě Panny Marie v Jeruzalémě (lidově Řádu německých rytířů). Kandidatura probíhá podobně jako v Komunistické straně Československa. Musíte mít dva rytíře jako ručitele a během kandidátské lhůty dvou let prokázat neochvějnost při dodržování řehole.

Do Řádu vstupuji ze zištných důvodů. Zaprvé při vstupu se povyšuje do šlechtického stavu a zadruhé nový člen dostane nějaký vzácný výtisk bible. Vybral jsem si Bibli kralickou, protože u pohraničního městečka Králíky padl můj pradědeček jako henleinovský partyzán během osvobozeneckých bojů v září 1938.

Po povýšení do šlechtického stavu si budu muset změnit i nick. Nabídli mi dvě možnosti: von Prossetzky nebo de Prosecco. Horší to bude s křestním jménem Přemysl. Řádové klávesnice  nemají háčky a čárky. Zvolím asi podobné řešení jako králové Přemyslové. Mimo teritorium staročeské diakritické oblasti se prostě nazývali Otakary (Přemysl Otakar I. a II.). Moji písmáčtí fanoušci mě tedy asi brzy najdou pod nickem "Otakar von Prossetzky."

Jako kandidát se účastním vzdělávacích seminářů na řádovém hradě Mergentheim v reakčním Bavorsku. Onehdy byl v podvečerních hodinách zařazen referát řádové křižákyně Jenny von Westphalen. Jenny se rozhodla opustit řádové řady. To se nestalo od roku 1419, kdy naše řady opustil Johann Georg von Žižka. Svůj převratný krok nám tedy měla Jenny  veřejně zdůvodnit. Nejsem schopen opakovat její převratné věty doslova, shrnu je do několika myšlenek:

"Je tomu právě sto let, co bylo v císařství zavedeno všeobecné volební právo. Konečně mohly i ženy přijít k urnám (v tomto bodě se Jenny  zmýlila o dva roky. Dobrotivý František Josef I. dal svým národům všeobecné volební právo už roku 1907. Bohužel dal volební právo všem, a to se naší vlasti později, v roce 1918, v roce 1948, v roce 1987 i v roce 2013 stalo osudným).

Od té doby se, podle Jenny, mnohé změnilo a pokrok následoval mílovými kroky. Dnes nastal čas na další převratnou změnu. Dvě světové války a další devastující události ukázaly, že rozhodující podíl na dnešních problémech mají muži.  Nic zvláštního kromě žárovky, tanku nebo gameboye nevymysleli. Navíc brzy jich nebude třeba ani k rozmnožování. Ostatně už dnes by jich pro tento účel stačila pouhá 2% z celkového počtu. Vybraly bychom ovšem ty nejzdravější a nejposlušnější. Zbývajících 98% mužů jen zaneřáďuje životní prostředí, ničí lesy a jezdí autem. Na uměleckém poli také nic zvláštního nevymysleli a umělá oslava jejich produkce typu patriarchální Nobelova nebo Goncourtova cena je jen zářným příkladem šovinismu. Vždyť co jsou všechna postmoderní díla Jiráska nebo Coehla proti jedinému románu od Meyersové!?

Na závěr Jenny ještě zacituji, "nastal čas vymezit mužům mnohem menší ohradu, než mají. Než jim odebéřeme volební právo, musíme je zbavit práva na povinnou školní docházku. Dejme místo ..." načež její hlas zanikl v nepředstavitelném lomozu mužů v sále.

Musím se přiznat, že jsem zbabělcem. Spolu s ostatními křižáky jsem také nesouhlasně brumlal a harašil brněním. Sotva jsem však ve své cele ulehl na plochý kámen, který nám, rytířům, nahrazuje lože, a na jiný plochý kámen odložil svou bibli Králickou, uvědomil jsem si, že Jenny má krutou pravdu.

Čtenář jistě namítne: "Co nám to tu pokrytecky namlouvá, jsa sám mužem?"

Nuže, pravda mi je vzácnější než jakýkoli osobní prospěch.

A co si myslíte vy?


68 názorů

Grisha
12. 07. 2015
Dát tip
Výborný. Zasmála jsem se.

munli
29. 01. 2014
Dát tip

Velmi zajímavé


Taky přeji hodně zdaru v dalším roce také tobě. I tvůrčího. Ještě se vrátím k té zmínce o diakritice. To fakt není až zas tak veliká sranda přihlásit se k serveru v cizině, zvláště máš-li k dispozici pouze třeba klávesnici francouzskou (nebo jinou) a ve svém názvu a heslu háčky a čárky. Ještě, že jsou zkratky Ctrl+C a Ctrl+V. Ale mmusí to zapálit. V makovici. J.Š.

Prosecký
05. 01. 2010
Dát tip
Ahoj, Štěpo, hodně štěstí v novém roce a díky za návštěvu.

..zase podle mne zdařilá "historická" freska-minifikce ve stylu Ondřeje Neffa (to srovnání není z mojí strany myšleno jako "negativum", spíš naopak. Docela se mi autorův styl "historických" povídek a reflexí zamlouvá. Je to takové "chytré", s nápadem a otázkami. Myslím si také, že není potřeba hledat hned v prvním okamžiku po přečtení nějaké zavazující odpovědi. Stačí se podle mne jenom zamyslet. Třeba, že jsem v nějakém starším polském filmu (myslím, že Sexmise) dozvěděl, že Marie Curie-Sklodowská byla vlastně muž. Nebo si náhle vzpomenu na znění prvního zákona feminismu, že "....Pisoáry patří i na dámské záchodky!", to jsem se zase četl někde vydrápané ve zdi! Budˇ někde na kamenné zdi českého hradu nebo pro změnu na záchodcích pánských! Kdo ví..! J.Š.

Prosecký
12. 11. 2009
Dát tip
Vyjádřil jsem se nepřesně. Myslel jsem deset tipů na to, jestli jsem nebo nejsem kandidátem řádu. Ale budiž: U ústní zkoušky jsem nedokázal vyjmenovat velmistry a komtury třikrát po sobě tam a zpět a hodnotil jsem příliš kladně Vláčilův film Údolí včel. Byl jsem proto vyloučen u kadetky. Je to nespravedlivé, vždyť kdo by byl vhodnějším obhájcem práv řádu v této bezbožné zemi než já?

už je tam 10 tipů, tak jak je to s tím řádem? Já bych řekl, že nás houpeš

Prosecký
11. 11. 2009
Dát tip
Nazdar, Vivaldi. Přijímám tipy na to, jestli jsem nebo nejsem kandidátem rytířského řádu. Jakmile celkový počet tipů dosáhne deseti, prozradím pravdu.

Prosecký
11. 11. 2009
Dát tip
Máš pravdu, Vaude! To je díky te tvé konfrontaci s mnoha jazyky. Vznikají tím zajímavé souvislosti. Mně se to pohříchu stávalo, když jsem trávil dlouhou dobu v Berlíně. Teď, v Česku jsem o to ochuzen. Jen velice pomalu se mi daří přesvědčit mé okolí, že není důležité, jakým jazykem se právě třeba v televizi hovoří, ale co zajímavého říkají. Výsledkem této premisy je, že téměř nikdy nezvítězí televize česká.

Vaud
11. 11. 2009
Dát tip
v cestine se to hezky zjednodusilo na problem muzi a Jenny :-)

Prosecký
11. 11. 2009
Dát tip
Nakonec asi ano ...??

a udělala to, Jenny? :o)

avox
11. 11. 2009
Dát tip
U nás se docházka na cvičení čárkovala, bylo to výhodné, ta čárka se nechala dodatečně i dočárnout, tahle možnost vtipkování však nebyla... :-))

Prosecký
11. 11. 2009
Dát tip
Jasně, avox. Jsou to takové moje hříčky skryté uvnitř. Když jsem studoval, podepisovaly se ještě na cvičeních na VŠ prezenčky. A já se jednou podepsal jako Jenny von Westphalen. Překvapilo mě, když si nakonec několik lidí povídalo, kdo že to s nimi studuje ...

avox
11. 11. 2009
Dát tip
Už jsem tady jednou byla, chtěla jsem napsat jen, že nejsem feministka a jít zas dál, Jenže to jméno mi zůstalo trčet v hlavě... Víš že se Jenny vůbec nedivím, když pomyslím, co si to uvázala na krk? :-)) */

Sebastiana
10. 11. 2009
Dát tip
*

reinka
10. 11. 2009
Dát tip
Země žen*

jo.

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
to je pozdní sběr přeci :-)

Vaude, Paroubkovi sebrané spisy jsou jasné: sebrali mu spisy V.I.Lenina. tzv. druhý sběr...:o)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Kdyby to ale činily v zájmu dětí?

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Kdyby to ale činily v zájmu dětí?

nahá12
10. 11. 2009
Dát tip
Tak nějak. Přece by je nerodily, aby je pak vzápětí povraždily, když to teda řeknu hodně zkratkovitě. Ale moje dvě malé ženy se teď zrovna perou o pyžamo, tak jdu humánně zasáhnout... :-)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Nahá12, jako že by ženy vládly humánněji a nepovraždily ty muže?

nahá12
10. 11. 2009
Dát tip
Ta žena v Tvé povídce se ale chová úplně stejně jako muži, takže, co se matriarchátu týče, tak máme asi oba na mysli úplně něco jiného. Ale nejsem odborník na historii.

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Na těch mladších sestrách se shodneme. Koneckonců jeptišky mívají na erotických serverech celou vlastní rubriku.

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
taky jsem mohl byt Postoloprtsko misto Vaud :-) ja se ted muzu pysnit, ze jsem nikdy nic od klasiku komunismu neprectl, tudiz mi ani jmeno letite krasavice nic nerikalo pamatuju si jen Nadezdu Krupskou a to jeste ne osobne

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
tak ja jsem vetsinou radsi, kdyz je kolektiv smiseny a hlavne bych nabiral mladsi sestry s vidinou budoucich zasluh :-)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
A ještě jednou Vaude (neměl by sis dát raději nick podle mého oblíbeného kantonu Jura?) Manželka Karla Marxe se sice jmenovala Jenny von W., použil jsem však pouze její jméno. Nechtěl jsem tím říct, že přednášela asi 180letá žena. Předpokládám, že žádný Písmák nezná životopis Karla Marxe.

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Vaude, tebou podnícen jsem se podíval na oficiální stránky Řádu a opravil název - viz první věta. Název obsahuje výslovně ".. bratří a sester..."

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
jestli byla manzelkou Karla Marxe, tak uz musela byt celkem starsi ona nebo referat :-) taky mi to celkem vysvetluje, proc napsal Marx Kapital a kamaradil se radsi s Engelsem ja jsem si vsechny hrichy odslouzil - nektere smeny jsem byl treba 84 hodin nepretrzite v praci a pak sel do prace znovu ja uz mam nejaky kupony do zasoby na i hrichy budouci :-)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Vaude, v Opavě je třeba sídlo ženského řádu Panny Marie Jeruzalémské, ženské odnože rytířského řádu. Ve znaku velký černý kříž. Jenny von Westphalen byla mimochodem manželkou Karla Marxe. Ty a jeptiška. Inu, z různých indicií jsem vytušil, že jsi lékař a víš tedy o transformaci z pohlaví na jiné své. A s těmi hříchy v dosavadním životě by se už náš velkorysý křesťanský pánbůj nějak vyrovnal. Vždyť ty by sis mohl bezúhnnost koupit!

FAE BOMB
10. 11. 2009
Dát tip
První půlka by zasloužila dokončit a druhý půlce dopsat začátek. Měl bys dva tipy. Takhle jen *

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
křižákyně nebo krizovka Jenny von Westphalen asi nebyla vhodny kandidat. Jak muze byt zena krizakyne, kdyz to je rad bratri?? Stejne jako nemuzu byt ja z ruznych duvodu jeptiska (ale mozna jsem se jen malo snazil). jinak mas pravdu, intelektualni konverzace vedu jen s temi, kde se mi to eventualne zapocita jako cas straveny predehrou

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Blbjenko, ano spojení výrazů právo a povinnost je záměrný nesmysl, jako ostatně 90% mé literární tvorby. Nahá12, ale vždyť o tom hovořím. Vaude, nerozumím ti, jaká paní nebyla dobře vybraná? A u tvých zážitků s cizinkami by nás zajímalo i to, co bylo po intelektuální konverzaci? vindal drámo, a tvůj záměr je pozi nebo nega?

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
Paroubkovy sebrane spisy - sorry, uz mi ta gramatika moc nejde :-)

Vaud
10. 11. 2009
Dát tip
hej - taky bych chtel byt rytir udatny Vaud :-) ta pani asi nebyla moc dobre vybrana - maji vam davat levnejsi knihy, aby se jimi dalo v podobnych pripadech hazet :-) (treba Paroubkovi sebrane spisy) jednou se me ptala kamaradka Americanka, kde bychom pry bez nich Americanu byli - sice me to hodne nadzvedlo, ale je pravda, ze nas hodne ovlivnuji (a ne vzdy v dobrym) - ale obcas nad tim premyslim pak jsem potkal jednu Britku zamilovanou do Afriky a ta mi v podobnem duchu argumentovala o velkem a nezpochybnitelnem vyznamu Africanu na vyvoj Evropy - tam jsem trochu vahal... krome bubinku djembe, na ktery se mi prasi v obyvacim pokoji, jsem na moc veci neprisel

Norsko 1
10. 11. 2009
Dát tip
Nechtěl jsi snad říci, Vindy, že tě Prosecký sere ?

jsou 2 věci kterých se opravdu bojím, zdravý selský rozum a lidové filosofování, v tomto textu obsaženo obé

blbjenka
10. 11. 2009
Dát tip
se mi zdá, že "právo na povinnou školní docházku" je logický nesmysl, právo na povinnost. je to schválně divný, nebo měl autor na mysli prostě právo na vzdělání? že všeobecné volební právo je cesta do pekel - až to budete sepisovat jako petici, dejte vědět - nicméně o tom ten text není. si myslim, že na to, jak je to zajímavý téma, by to zasloužilo lepší zpracování - tady nějak newim, co to vlastně mělo bejt - povídka, úvaha, námět k zamyšlení nebo co? ačkoli scifi povídek o tom, jak by vypadal svět bez mužů už bylo napsáno milión, pročež už je to taky trochu klišé :)

nahá12
10. 11. 2009
Dát tip
Prosecký, za úpadek lidstva může přechod z matriarchátu na patriarchát. Teď vládne světu příliš jednostranně pouze testosteron a jsou furt samý rvačky.

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Málo se ví, že v letech 1848-1907 nebylo volební právo všeobecné, ale rozdělené právě podle daní. Občané byli seřazeni od největšího plátce daní po nejmenšího (zjednodušuji, protože samozřejmě někteří členové zerjména vyšších orgánů byli jmenováni, jiní se stávali členy z titulu své funkce - církevní hodnostář, představený obchodní komory apod.). První třetinu hlasů (první volební kurie) měli ti, kdo zaplatili třetinu daní (mohlo to být třeba pět sedláků), druhou třetin hlasů měli ti, kdo zaplatili druhou třetinu hlasů (třeba 40 menších rolníků) a všichni zbývající měli poslední tžřetinu hlasů (například 200 domkářů). Stávalo se, že první kurii tvořila jediná osoba, místní kníže.

berg
10. 11. 2009
Dát tip
Myslím, že už R. Merle v knize Muži pod ochranou předestřel dost katastrofickou vizi toho, jak to s náma nebožákama dopadne - a ty si ještě musíš přihřát polívku a strašit nás tuplem, lumpe! ÷)) *

všeobecné volební právo v podobě, jakou máme teď, je jednoznačně cesta do pekel. Protože "lůza" je velmi početná, logicky dostávají její postoje čím dál větší váhu. Váha hlasu podle výše zaplacených daní je spravedlivým řešením. Stejně jako v akciové společnosti má držitel většinového podílu taky většinový podíl v rozhodování. A stát je vlastně akciovka, kterou si platíme.

Petrusha
10. 11. 2009
Dát tip
to sa ti len niečo zazdalo :)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Petrusho, vidím, že se nad tím vážně zamýšlíš. Samozřejmě jiné činitele degradující všeobecné volební právo jsou IQ, sociální inteligence, morální profil nebo bohatství (další můžeš doplnit). To mi nepřipadalo tak vtipné. Se svým tvrzením, že lidé by měli mít tolik hlasů, kolik platí daní, jsem narazil mnohokrát. i když to myslím vše nevážně. Noro von Amehr, eklektisicismus myslíš v části popisu Jennina referátu?

A.H.
10. 11. 2009
Dát tip
řekl bych, že hlubší analýzu nelze očekávat.

Petrusha
10. 11. 2009
Dát tip
akorát že zrejme mimo tému ... :)))

Beed
10. 11. 2009
Dát tip
Vida... ono se to nakonec ještě i v tu diskuzi zvrhne.... :)

Petrusha
10. 11. 2009
Dát tip
bohužiaľ osudnosť všeobecného volebného práva nie je daná rozdelením podľa pohlaví, ale úplne iným činiteľom ... ktorý však je možné selektovať len veľmi neľahko ...

martinez
10. 11. 2009
Dát tip
Jenny je feministka... a já ne :o)

papouch
10. 11. 2009
Dát tip
Já to nebyl!!!

mno, myslím, že to někde na písmáku řekl Pišta nebo papouch (kdyby někdo jiný, tak se omlouvám): za celkový úpadek lidstva, zejména písmáka, může všeobecná gramotnost. Bez ohledu na pohlaví. a poznámka pro Proseckého: všeobecné volební právo nám bylo osudným zejména v roce 1946...a pak už pořád :o)

Beed
10. 11. 2009
Dát tip
Prosecký, není už čas jít spát? :))

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Tak jo, pokud to bude blbé, zítra to stáhnu.

Petrusha
10. 11. 2009
Dát tip
jo, já sem tu byla taky, keď to končilo gameboyom :))) ale i tak netuším, čo tu chceš vedecky skúmať :)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Díky za upozornění, martinez, při psaní mi to celé vypadlo a musel jsem to psát znovu. Zřejmě se ten předchozí kus nějak dostal Hlavního seznamu.

martinez
10. 11. 2009
Dát tip
no dyž sem tu byla poprvé, končilo to "Nic zvláštního kromě žárovky, tanku na gameboye " a dál nebylo nic - vypadalo to jako cokoli bez konce, ale ne jako diskuze (ale to bys měl jako autor vědět, že to tu nebylo hnedle celý :o)

Prosecký
10. 11. 2009
Dát tip
Jaké pokračování, martinez? Nerozumím. Myslel jsem, jestli všeobecné volební právo a přebytečnost mužů jsou podle vás také přežité kategorie. Na Písmáku mi jako exaktnímu vědci chybí hlubší analýza kolektivu.

martinez
10. 11. 2009
Dát tip
a pokračování? po změně kategorie... :o)

Petrusha
10. 11. 2009
Dát tip
mno, a čo je na tomto téma k diskutovaniu?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru