Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neduhy

16. 11. 2009
31
80
9228

Býti tebou a mít sebe, byl bych rád a ticho: Pamatuj, že chlapa dělaj brejle, pleš a břicho. Ivan Mládek

    Je tomu už nějaký čas, co jsem se znepokojením zpozoroval drobné metamorfózy svojí fyziognomie, jež nezavdávaly pražádné příčiny k optimizmu, natožpak k jásotu. Rovněž přehršel mých známých mě v poslední době uváděla do rozpaků dotazy, je-li mi volno, a zda se cítím svůj. Kupodivu též zaměstnavatel, podstrkuje mi spiklenecky navštívenku s adresou korporátního ranhojiče, vyzval mě k bezodkladné návštěvě doktora. Učinil jsem žádané.

    Doktor byl, mimo očekávání, rovněž lékařem. Ledva probádal mé ostatky, záhy rozpoznal že jsem sužován neduhem. Nedosti na tom, že jej dokázal promptně pojmenovat mrtvým jazykem. Dokonce, jen tak z hlavy, tipnul si též druh meducíny, po jejímž užití zajisté pookřeji. Tyto dovednosti pramenily očividně z letité zkušenosti, neboť felčar byl již kmetem, a to postarším. Jen málo lidí by mu hádalo méně než stotřicet let. V závěru vyšetření, zavadil však mastičkář o můj, jinak velmi liberální, práh ostražitosti. Okamžitě jsem pojal k starci nedůvěru, neboť mě. v mých necelých třiašedesáti letech, oslovil výrazem - otče, řka:

"Poslechnou, otče, napsal jsem jim nějaký vitamíny! Jinak jsou ale zdravej jako řípa! Řeknou mně, co jich vlastně trápí!!"

"Přestaňte hlaholit, doktore," opáčil jsem rozmrzele, "slyším jako rys. Ale náhodou jste uhodil hřebíkem o hlavičku, neboť mám pádný důvod k obavám. Považte:

Ačkoli nejsem nikterak přehnaně marnivý, mé druhdy bujné kadeře počaly kvapem pozbývat jakosti, pročež jsem upustil od návštěv kadeřníka. Nemám toho již zapotřebí. Zatímco jiní odhalují svoji leb za pomoci strojku a nůžek, u mě probíhá sklizeň jaksi samovolně. Nedovedu si nijak racionálně zdůvodnit, proč právě mě si příroda vyvolila k tomuto smělému experimentu. A nemohu ani říci, že bych si tuto přízeň nějak zvlášť pochvaloval.
Jak slunečnímu úpalu, tak zimní jinovatce musím čelit soustavným nošením, dle mínění vlasatců povětšinou žertovných, pokrývek hlavy. Dokonce jsem se přistihl při myšlence, že bych konvertoval k Judaismu, ve snaze toto své počínání teologicky ospravedlnit. Nelze se podivovat, že proto bývám častým terčem posměchu, a zhusta se mi přezdívá - pohlavní pokrytec."

"Aha, aha," přikyvoval internista apaticky hlavou, nečině si poznámek. "Všechno?"

"Co vás vede, doktore. Mým největším problémem je, že trpím nezkrotnou představivostí, jež mě nezadržitelně žene do náruče obezity. Jistě, vize jako taková, má sama o sobě nulovou výživnou hodnotu. Želbohu patřím k jedincům s mimořádně bohatou fantazií, která mi s neodbytnou naléhavostí navozuje představy, jak půvabné by bylo, kdyby se to, co po lesích pobíhá, co ve vzduchu létá, ve vodě plave a v chlívku vesele chrochtá, kdyby se to úhledně naporcovalo, upeklo, uvařilo, osmažilo, obložilo zeleninou a následně snědlo. Když někdy v noci procházím vůkol ledničky, a se slovy - neuvoď mě v pokušení, namátkou oprubuji nezůstala-li dvířka nedopatřením nedovřena, tak ve chvíli, kdy krájím čtvrtý plátek sekané a lovím ze sklenice okurčičku, nabádám se přísně - jen trochu a pak toho necháš! Pak obvykle zničehonic upadnu do kómatu, a procitnuv za dvacet minut, zjišťuji, že jsem na posezení sežral to, co by stačilo somálské vesnici na celý týden.
Proto také nosím oděv o několik čísel větší. Navíc, ustavičným zatahováním břicha vznikl v mých útrobách přetlak, pročež oční bulvy poněkud opustily své jamky. Má to sice tu výhodu, že vidím panoramaticky, po způsobu chameleónů, avšak když bych byl vyzván ku hře Na slepou bábu, tu by mi museli zavazovat oči podprsenkou.
Mezi námi, zcela zbytečně, neboť jsem rovněž silně slabozraký."

"Slabozraký, slabozraký," opakoval mechanicky lékař, zdařile napodobuje houpacího koně.

"Nepochybně je vám zřejmé, že s očima, jež by byly chloubou každého hlemýždě, nemohu nosit obyčejné brýle. Pokud se četby týče, nedám dopustit na dioptrické potapěčské brýle značky Oceanic. Ale zkuste dýchat, osm hodin denně, kancelářský prach a zatuchlinu výhradně ústy. Nemluvě o tom, že poslíček Ťuhelec se mě jen zřídka opomene dotázat, kdeže jsem ztratil šnorchl, a konstruktéři ve vedlejší kanceláři záměrně zesilují rozhlas, je-li na programu píseň Aqualung od Jethro Tull. Rovněž vnadná archivářka Švitořová v mé přítomnosti trpí psychomotorickým neklidem a koktá i v psaném projevu.
S viděním do dálky je to ještě horší. Soused Krabatý, amatérský astronom, mi sice zkonstruoval funkční optické zařízení, jež vyhovuje mojí poněkud neobvyklé anatomii, to však na veřejnosti vzbuzuje nežádoucí pozornost. Jistě uznáte, že nemohu trávit veškerý čas vzdorováním davu, halasícímu – chyťte ho! Terminátor, jenž mi nedá uprci, nevyřknu-li pevným hlasem formuli -
Hasta la vista, baby! I´ll be back!
Pročež, vrhám-li se do společenského klokotu, nosím kontaktní čočky, podomácku vyrobené z pryžové dámské antikoncepce pesar, vyplněné lubrikačním gelem. Pravda, obraz nebývá nejlepší, ale silueta o člověku kolikrát prozradí víc, než kdovíjak ostrý detail."

"Detail, chrrr, detail." Felčar vyloupnul z plastového obalu dvě pilulky a bez zapití je polknul.


"Nepochybně mi dáte za pravdu... Nenudím vás už, doktore? Tedy, zajisté se shodneme, že na staromládeneckém stavu nelze shledávat nic závadného. Navzdory tomu, pojal jsem nedávno úmysl skoncovat s celibátem. Ano, vyslyšev hlasu přírody, zvoucího k erotickým pletichám, ohlížím se neúnavně po ženštině, jež by ve mně nalezla zalíbení.
Kupodivu něžné pohlaví vytrvale odolává mému vábení, třebaže nejsem nikterak vybíravý. Dokonce i prostoduchá zelinářka Pazdeříková, kterážto prahnuvši po potomcích, ustavičně sype na zápraží vránám a čápům, nenechá si za žádných okolností vysvětlit, že svoji pozornost zaměřuje k nesprávnému druhu ptactva.
V zájmu pravdy však dlužno poznamenat, že hostinský Vilejš, nežádaje spropitného za pestrou kolekci alkoholických nápojů již jsem zkonzumoval, snaží se mi obden vnutit svoji ovdovělou tchýni. Ta se nazývá Kristýnou a postavou připomíná vzducholoď Hindenburg. Co si však počít s nadlimitně ztepilou ženštinou, která se nadto nalézá ve věku, kdy by měla být chráněna památkovým úřadem? Nejsem milovníkem pamětihodností. Víte, doktore... Doktore...? Doktore! Proberte se! Sakra, on nedýchá... Dýchejte, dýchejte! Kdepak, to je marné.

Já se na to vykašlu! To je tento měsíc už třetí!“


80 názorů

No, ohledně toho vkusu, těžko říct, nezbývá než zkusit.


TerkaHigh
26. 01. 2021
Dát tip

Také je součástí mé knihovny a dokonce i audioknihovny (tedy za mě lepší verze v podání Oldřicha Víznera).

Díky, pokud jsou i ostatní tvé dílka v tomto stylu, tak bych neřekla, že mi zkazí vkus ;).


Ááách, Tři muži ve člunu, jeden z klenotů mé knihovny. Vidím, že vkus máš dobrý. Doufám, že ti ho nepokazím.


TerkaHigh
26. 01. 2021
Dát tip

Parádní, velice jsem se pobavila :D. Styl máte trošičku jako můj oblíbený Jerome Klapka Jerome :). Tady je to jasný tip :).


Augustus
08. 06. 2011
Dát tip
To by muselo být oboustranné, neboť jsem prý podoben svému strýci, myslivci, kterého si na Valašsku pražáci a jiní turisté prý často pletou s Krakonošem. Již několikrát jsem byl tázán, zdali se holím křovinořezem, a, když zaduje větřík, mé dlouhé vlasy snadno vytvoří typ účesu, který pracovně nazývám "Malá čarodějnice.

Pouze fakt, žes mě ještě na vlastní oči nespatřil, omlouvá to, že nazýváš můj příběh absurdním, přestože obsahuje mnoho autobiografických prvků. Kbychom se měli někdy v budoucnu setkat, rozhodně nedoporučuji čas snídaně.

Augustus
08. 06. 2011
Dát tip
Nejsem příznivcem absurdních příběhů a nenechám se opít rohlíkem, ale Tvá vtipná přirovnání mne dnes ráno pobavila natolik, že jsem se jedním málem udusil. Tip!

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
"mě probíhá sklizeň jaksi samovolně... pohlavní pokrytec." a kopec dalsich skvostov,ktore ma rozosmiali...pise Ti to:)))

Tohle bych nenazvala blbinou...neboť tento text pobavil, aniž by obsahoval slova tipu vole, pí...kur....prostě přesprostej humor nemusím...bohužel ho je dnes plno, někteří ani nedokážou říct kloudnou větu...

A.R.B. díky. Jestliže's opravdu přelouskala tento dlouhý, kostrbatě stylizovaný text, psaný tím divným jazykem, a pobavil tě, pak vlastníš onen vzácný druh smyslu pro humor, jenž činí lidi šťastnými v každé životní situaci, neboť se tito dokážou zasmát kdejaké blbině. Gratuluji!

Tipuju. Tahle krátká scénka má myšlenku a ducha. Rozhodně nelituji, že jsem přečetla až do konce. Pobavila a líbila se.

A vo tom to je. Monolog, kterej zabil tři doktory a málem jednoho Marvina. (-:

macecha
26. 11. 2009
Dát tip
tou rouškou na monitoru jsi mne úplně dostal. Ha,ha,ha,ha ....

bestye
24. 11. 2009
Dát tip
já myslím, že se zasměju i tak :c) takže jsem napnutá a těším se :c)

Ano Bestye, na ženské neduhy mám rovněž spadeno. Obávám se, že to nebude veselé čtení. Zvláště pro ženy.

bestye
24. 11. 2009
Dát tip
musím se od srdce zasmát :c) a což teprve naše ženské neduhy. Bavilo mne to - moc :c)*

Já ti mám Toscano s plotýnkama taky občas problémy. Kolikrát až závidím sporáku jeho litinové.

Toscana
24. 11. 2009
Dát tip
Cháááá - tohle přečtu mužovi (je z oboru - a né, že mu půjdeš vyprávět o tom, co tě sužuje, ještě bych ho ráda nějakou tu chvíli vídala živého) :o))) A na pončo mi nemakej, hade, uštrikuj si nebo kup svoje! :o))) Chechtala jsem se u toho jako blázen, ale jen v duchu, protože se mi dík neduhu s plotýnkou halasně smát nělzjá. *t

...jo a nesouhlas s Mládkem...břicho nemám :)

...souhlas,u sebe je nemám rád,ale ty co mám si hýčkám :)

No, já proti neduhům u druhých lidí taky nemám námitek.(-:

...neduhy se mi líbí*

Adamova Eva
20. 11. 2009
Dát tip
neva, času dost, lenivěftipný je krásná kombinace, fakt jsem se při pátku pobavila a budu se těšit :O) až najdeš nového doktora

Musíš mít trpělivost, Evčusko. Já jsem děsně lenivý.

Adamova Eva
20. 11. 2009
Dát tip
ĎĎĎ))) za slzy smíchu, chtělo by to pokračování, jako s tím gothajem *O)

To víš. Voni si to teď dávaj operovat!

jejdavilda
17. 11. 2009
Dát tip
to je divné, japonec a nemá japonský náramek


Chřipky se nebojím. Už jsem si dal na monitor roušku.

Nu, nic není vyloučeno. Ostatně Vánoce jsou každým rokem. Ale nemohu slíbit, že se toho dožiješ.

Katugiro, Jejdovildo a Big Georgi - hezky jste se rozpovídali. Ale to nic není. Kdepak Vysočina! To já pocházím ještě z nuznějších poměrů. Já jsem vyrůstal na Junioru a Gothaji! Do školy jsem dostal krajíc suchého chleba a jedno kolečko Gothaje. To jsem jeda, nenápadně posunoval po krajíci a ukusoval pouze chléb. Neporušené kolečko salámu jsem pak po vyučování musel přinést domů, neboť je matka chystala ku svačině otci, když šel na noční. V neděli jsme pak zmíněný plátek Gothaje měli k obědu jako řízek. Povalováním po chlebech se samovolně obalil a stačilo jej pouze osmažit na oleji, našetřeném ze sardinek.

macecha
17. 11. 2009
Dát tip
Květoni,zdraví mám železné,řádně rezí prolezlé :-))

katugiro
17. 11. 2009
Dát tip
Kategorie rýmovaček tu nechybí. Stačí, že máme tebe. Stydět se není totéž jako mít vkus. Jo, a vyrostli jsme taky na mateřském mléku a šmoulech.

jejdavilda
17. 11. 2009
Dát tip
Napsáno, splněno, a jen tak mimochodem, kategorie rýmovaček tu chybí, umí je kde kdo , ale stydí se je psát. A na čem jsme vyrostli? Na říkankách

katugiro
17. 11. 2009
Dát tip
žáden Hašek, ty literární neznabohu, padej si psát rýmovačky :-)*

jejdavilda
17. 11. 2009
Dát tip
A včil neví jestli jsem poslal japoncovi avi, tak znova

jejdavilda
17. 11. 2009
Dát tip
žáden Š+G katiguro, ty literární neznabohu, tentokrát je to Švandrlík říznutý Haškem, padej kritizovat poezii :-)*

katugiro
17. 11. 2009
Dát tip
dobrý, Š&G *

Yvaine
16. 11. 2009
Dát tip
Perlorodky to nebolí, kecko:)) Teda aspoň doufám že ne, když už se po perlách jmenuju:)

To víš, Yvaine. Jsem taková perlorodka. Ale ty porodní bolesti...

Yvaine
16. 11. 2009
Dát tip
Navíc, ustavičným zatahováním břicha vznikl v mých útrobách přetlak, pročež oční bulvy poněkud opustily své jamky. Má to sice tu výhodu, že vidím panoramaticky, po způsobu chameleónů, avšak když bych byl vyzván ku hře Na slepou bábu, tu by mi museli zavazovat oči podprsenkou. Dokonce i prostoduchá zelinářka Pazdeříková, kterážto prahnuvši po potomcích, ustavičně sype na zápraží vránám a čápům, nenechá si za žádných okolností vysvětlit, že svoji pozornost zaměřuje k nesprávnému druhu ptactva. Perla za perlou:)

Ještěže mě čte Macecha. Ta má aspoň dobrý vkus a vytříbený smysl pro humor. A nepochybně i železné zdraví.

To mám za to. Dochtor se nesměje, pacoš se nesměje... Kdybych psal o mimozemšťanech, tak se vsadím, že se jich určitě taky pár ozve. Sundávám rádiovku a jdu ji vzteky zadupat hluboko do ornice.

nahá12
16. 11. 2009
Dát tip
když si dáš na šnorchl malý závěs, tak zvládneš i onu tchýni!

Diana
16. 11. 2009
Dát tip
Dobrý! :-)*

macecha
16. 11. 2009
Dát tip
Květoni, já nevím proč, ale, jako bys to napsal o mně! Tedy, až na tu podprsenku. Ta mi už nesedí ani tam, kde by měla. Túze jsem se zasmála. Díky, budu mít veselý večer při těch představách,ha,ha,ha.... T****

Já osobně, na rozdíl od mých hrdinů, lékaře nanavštěvuju. Když mě postihne choroba, tak ji nějaký čas ignoruju, ta se naštve a odejde sama.

Ferry
16. 11. 2009
Dát tip
Šak víme...

Ferry - Květoň Leacock je moje druhé jméno a literární poklesky jsou mým hobby. A nejen literární.

avox
16. 11. 2009
Dát tip
Švitořová... copak ta, ta by klidně jela i na dámském kole, kdyby mělo štangli... :-)) Květoňu, přestaň chodit po doktorech, stejně ubývají - staří pod drn, mladí do zahraničí... :-))

Ferry
16. 11. 2009
Dát tip
Květošu, ty náš Leacocku ! *

Aleš trpí "psychocyklistickým" neklidem.(-: Avox - to není třeba zdůvodňovat. Vhodně zvolený oděv lecco skryje. Například pončo.

na kole jedu za chvíli...ale nějak tam prší, cyboha !

však píše, že je vadná...:o) nebo vdaná?

avox
16. 11. 2009
Dát tip
Ještě jsi zapomměl říct, jak jsi šel kolem školy a pančelka se tě ptala, zda čekáš dítě... no, co jsi jí řekl? - Ne, to já mám od piva... frajer... :-)) */

Vaud
16. 11. 2009
Dát tip
marne bych zde hledal Support Lazebnikyens

Křížku - po funuse?

No, není to tak úplně o mně, i když jisté autobiografické prvky to má. Tomu se člověk nevyhne.

Á, potrefená husa. A zásah přímo na fois gras! Já všděl, že ti udělám radost, lazebníku.

Vaud
16. 11. 2009
Dát tip
skoro jaky by sis z nas korporatnich lekaru-internistu delal legraci :-) vsak to nekde zase vratim graFikum

Ano. Rabí Jehuda Löw ben Nehudin.

nejmenuje se hlavní hrdina Jehudy Neduhin?

sakra, tak rychlý konec...zrovna mě to začalo bavit :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru