Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černá

19. 11. 2009
4
14
1633
Autor
Jinotajná

Pár hrstí bílé

Krčí se mi snad stydlivě

                  Ve volání wolframové žárovky

Světla tak akorát na přepočítání nás dvou

Když ležíme na odvrácených stranách sebe

Když si navzájem předžvykujeme slova na slůvka a slovíčka

Když jsme …

         Jací vlastně jsme (?)

 

Dole před domem už zase houká sanitka

Ne

Už ztichla.

 

Na papíře lámu kladivem písmenkům nohy do kudrlinek

Znásilnit je

Dát jim o něco víc

Než bílé a černé místo v myšlenkách

                                         Cizích lidí

         Beztvaré tváře

     Beztváře

Beztvaře cítící se bestie

S nálepkou záměrného kříže

Na centrální točně hrudníku

                                        svědomí

     Soudruhu....!
 

 

K  vedlejšímu domu potichu přijela černá sanitka...

 


14 názorů

StvN
21. 11. 2009
Dát tip
Stylizace, pokud má smysl pro vnitřní hodnotu díla, tak nemám nic proti. Stejně tak póza. Jenže tahle báseň nemá více úrovní, nebo je já nevidím.

Rajmund
21. 11. 2009
Dát tip
asi myslel pózu ve smyslu tlak na pilu či podobný

Markéta
20. 11. 2009
Dát tip
Dík za vysvětlení. Nicméně, stylizace tvorby dle nějakých vzorů ať již vědomá či nevědomá... to je téma na předlouhou debatu. Já se osobně raději vyhýbám připomínkám, že se autor stylizuje tak či onak, protože je to velmi vágní tvrzení, pokud zde nejsou přímo nějaké argumenty a konkrétní příklady... No nic. pěkný večír vespolek :-)

StvN
20. 11. 2009
Dát tip
Nemyslel jsem to pejorativně, ale ani ve smyslu postoje k něčemu. Postoj chápu jako chování, které vychází z určitých zkušeností, řekněme, a vědomostí, ale póza, jak jsem ji měl na mysli já, je postoj, který vychází ze vzorů, nikoli z vlastní zkušenosti. V literatuře to pro mě znamená jednoduše způsob psaní, kterým se tak obyčejně píše, stylem, obsahem v podstatě okoukaný od druhých.

Markéta
20. 11. 2009
Dát tip
Stývn: když jsi napsal, že z textu cítíš pózu, bezesporu jsi měl na mysli definici "pózy", jako strojenosti, či určité masky... tedy póza v jistém smyslu pejorativního významu, kterak se běžně tento pojem užívá. Ale "póza" může označovat i konkrétní(prakticky jakýkoliv) postoj...a ten máme každý. Zde bych se přikláněla k významu pózy v onom druhém případě. A jistě - v každém případě je dobré svůj postoj, ať už k čemukoliv zpětně reflektovat... :-)

StvN
20. 11. 2009
Dát tip
Však já neříkám, že je v tomhle věku nějaký div, že lidé zaumímají k životu určitou pózu. Je to naopak úplně normální. Ale když jim to nikdo neřekne, tak nebudou mít šanci poznat kouzlo sebereflexe.

Markéta
20. 11. 2009
Dát tip
forma dosti pokulhává a obraznost je také spíše takovým utaženým nákrčíkem. Co se týče obsahu, z básně cítím příchuť existenciality... odcizenosti, vrženosti do světa, místa, kde se mladý člověk poprvé zastavuje, rozhlíží a reflektuje realitu, jež jej obklopuje... a zajíká se: "když ležíme na odvrácených stranách sebe Když si navzájem předžvykujeme slova na slůvka a slovíčka Když jsme … Jací vlastně jsme (?)" nebo: "Dát jim o něco víc Než bílé a černé místo v myšlenkách Cizích lidí Beztvaré tváře Beztváře Beztvaře cítící se bestie S nálepkou záměrného kříže Na centrální točně hrudníku svědomí" myslím, že nejde ani tak o pózu, ale o stav vědomí, který je autorčině věku a jejím zjevným tendencím se zorientovat příznačný a zcela přirozený.

Candy
20. 11. 2009
Dát tip
Právě ale těmi následnými opravami by poezie ztratila na spontánnosti, důležitý je pro autora to, kdy a jak to z něj plyne, asi to v tu chvíli něco znamenalo a vyjadřovalo...nechala bych to, jak to je, aspoň mně se to četlo příjemně...a chápu slova o tom, že někteří lidé dokážou zašlapat něčí spontánnost do země, i mně se to někdy stává že si připadám totálně ušlápnutá, ale to neznamená horší...

A.H.
20. 11. 2009
Dát tip
Díla se mají nechávat uležet, jako nakládané okurky. Pak se teprve pozná, zda jsou dobré, či nikoli.

StvN
20. 11. 2009
Dát tip
Tak určitě jinému čtenáři to bude připadat trochu jiné. Nenech se zašlapávat, ne?

Jinotajná
20. 11. 2009
Dát tip
Já si v tomhle spontánní přijdu ale ty to jko čtenář asi budeš cítit lépe. Je pravda, že moji spontánnost životní už někteří lidé zašlapali do země a tohle nejspíš bude důsledek.. jak se toho ale zbavit, jak se oprostit?

StvN
20. 11. 2009
Dát tip
Póza není vlastností poesie, ale autora. Dokud autor není čistý a spontánní, tak nebude ani jeho poesie čistá a spontánní.

Jinotajná
20. 11. 2009
Dát tip
To je celkem škoda, rozhodně jsem nechtěla aby to vyznělo takhle... Ale poezie s velice špatně "opravuje" takhle to šlo ven a já sama neví, jak bych to upravila...třeba až si to odpočine. Ale díky za zastavení.

StvN
20. 11. 2009
Dát tip
Já z toho bohužel cítím pózu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru