Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekonečko

21. 11. 2009
8
18
1171
Autor
Iveta
S očima upřenýma vzhůru
vnímáme nekonečno
jsme drobnými kousky
jakési skládanky,
která voní, šeptá, hladí, dýchá,
tepe,
zatím

poháněna potřebou kohosi
být

18 názorů

Saša Deda
16. 12. 2009
Dát tip
Moc se mi líbí, je za tím zamyšlení. * K Marvinovi - co je to něco speciálního? Je tu spousta lidí, každý to pojímá jinak. Někteří vybrušují až přebrušují slůvka, jiní jsou sprostí, jiní prostí... A tak je to dobře. Lepší psát všedně o nevšedních věcech než nevšedně o obyčejných.

Iveta
29. 11. 2009
Dát tip
Geneticky kódovaná ženská touha někomu patřit, oddávat se někomu, pečovat.. JO souhlasím......vždyť vy muži nás proto milujete....emancipace není můj koníček :) díky J.Š. Jirko, jsem ráda, že jsme se u sebe zastavili :) Iv

J.Š. se nám tu z hloubi duše zkušeného rétora vykydal.Zaslouží si návštěvu a ohodnocení této kritiky, kterou u sebe pojal jako dílo.Velmi nerad s ním musím souhlasit. A velmi rád podporuji myšlenku, že "klišé" ve tvém případě je krásnou myšlenkou z hloubi vlastního já. To že už jsem to někde četl, neznamená, že to druhý neprožil, nebo nevnímá stejně.Píšeš moc hezky, jsem rád, že jsem se u tebe zastavil.J. "T"

Úvaha co moc nepotěší…… Možná, že se zde vyskytují "obvyklejší" poetické obrazy! Ale je zde vyjádřena touha myšlenkou! To není zase tak úplně málo! Zdá se mi, že spousta "rádobypoetů", i tady na písmákovi.cz , píše a tvoří jen pro tak "pro tvorbu"! Myšlenka "nějaká" jejich výtvorům často chybí a dokonce se opravdu velmi vnitřně radují z toho, že vytvořili dílko pro jiné nepochopitelné a nesrozumitelné (teď opravdu popisuji situaci přímo zde z písmáka.cz) . Pro některé písmácké kritiky toto podle mne platí dvojnásob (kritiky jen pro kritiku) a dále toto komentovat, je podle mne plýtvání slovy a energií! Jak jsem napsal na počátku, toto dílko myšlenku obsahuje. Protože je tato základní myšlenka v rozporu s mými zkušenostmi, pokusím se nad tímto tématem zauvažovat. Autorka vyjadřuje touhu (možná svoji nebo prostě jen obecně touhu ženského principu) někomu patřit ("....poháněna potřebou kohosi být"). Moje zkušenosti však ukazují, že ženské často právě velmi často hovoří o tom, že touží stát naopak samostatnými a nezávislými! Ale jen tak hovoří! Jakmile se jim "zatočí hlava" a "ulítnou včely", bezhlavě se vrhají do jakéhokoli područí (šéfa, manžela, milence, svých dětí...) přímo bezhlavě. Bez ohledu na jimi v minulosti často proklamovanou touhu být nezávislou! Myslím, že právě tato básnička napsaná pod silným vlivem ženských vnitřních emocí odkrývá hořkou skutečnost! Ano, ženy mají geneticky zakódovanou potřebu někomu patřit, někomu se oddávat (šéfovi, manželovi, milenci, svým dětem...)! Přes všechny ty ženské "plky" o emancipaci a nezávislosti! Geneticky kódovaná ženská touha někomu patřit, oddávat se někomu, pečovat..., je to zásadní, co bude i nadále ženám bránit dosahovat stejného pracovního nasazení jako muži! Copak může nějaká žena mít "čistou hlavu" pro rozhodování, když má nemocné dítě, miluje svého muže nebo má jinak "hlavu v oblacích"!? Právě v těchto souvislostech vyznívají návrhy na zákonné procentuální zastoupení žen ve vedoucích místech, na kandidátkách politických stran ..... a co já vím, kde všude ještě jako populistický nesmysl a blábol! Nejenže toto nemá nic společného s volnou soutěží názorů a příležitostí (prostě se ženský smiřte s tím, že vaším hlavním posláním je porodit zdravé dítě a starat se o něho až do doby, kdy bude schopno zaopatřit se samostatně. A teprve pak se možná věnovat svojí profesní "kariéře"!), ale tato "pozitivní diskriminace" zavání novou "feministickou totalitkou" (docela dobře vykresleno ve starším polském filmu „Sexmise“) a v zásadě je i proti přírodním a genetickým předpokladům! "Každému co jeho jest", říkali již staří Římané! Tak proč měnit bláhově "z plezíru" svět!!! J.Š. BRUSEL 29.11.09

Iveta
28. 11. 2009
Dát tip
Fajn - díky za dobré rady :) Iv.

Gerrhen
23. 11. 2009
Dát tip
K za N můžeš pořád nahradit když klikneš na úpravu díla, neztratíš tipy ani kritiky, vlastně nic. A když už budeš u toho, zkus vymazat klišé, které se v tvé básni občas viditelně míhá (viz TV Marvin)

StvN
22. 11. 2009
Dát tip
Co je Nekonečko?

dajakbol
22. 11. 2009
Dát tip
Rajmunde, :)))))))))))

Rajmund
21. 11. 2009
Dát tip
U těchto úvah většinou postrádám nadhled a špetku humoru. Autoři se s vrásčitým čelem noří do svého resp. sousedova nitra. Kdyby se tato báseň nazývala Než spláchneme a první verš začínal malým písmenem..

Iveta
21. 11. 2009
Dát tip
jo, jo, jo jasně - K nahrazuji N díky :) za postřehy

Poslední verš je tam zbytečný. "Zatím" mi přijde adekvátní konec dobré náladě.

a ja zase za atmosféru a slová.....T

...jo a co ten název :D

...za uvažování*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru