Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak to začalo...

07. 10. 2001
0
0
2188
Autor
Wolfling

Nepíšu literární dílo, jen zoufalý výkřik.

Pane bože, oni to opravdu začali. USA zaútočily na Afghanistan!


Wolfling
11. 10. 2001
Dát tip
Mozna jsem si dovolil jeden vykrik na tema zelezna trubka a za ten se modone omlouvam, spatne jsem ji tehdy pochopil. Ale ujistuju te, ze jen malo lidi ma rado kardiochirurgy, kteri si mysli, ze vsichni, kdo neumi operovat jsou nemozni a ze spokli vsechnu moudrost. S rozpaky jsem pripustil, ze utoky proti Afghanizstanu mohou byt opravnene (uplne presvedceny o tom ale nejsem). Meni to neco na hrozbe dzihadu?

Wolfling
10. 10. 2001
Dát tip
Modona: Já v to pevně věřím a doufám, ale zaručit to nemůžeš. Pákistán provádí opatření, která by mu zaručila americký nálet nebýt toho, že je dělá v jejich prospěch, aby uklidnil vlastní občany. Ten zmatek dělají masy a ne lidi, kteří o celé věci přemýšlí. ?: Neviděl. Snažím se bavit slušně a očekávám slušnost zpátky. Nebo třeba aspoň přezdívku toho, kdo mi nadává. S anonymními urážkami diskutovat nehodlám.

Modona
10. 10. 2001
Dát tip
Škoda, žes neviděl, opravdu škoda. A co projev Uslintaného A. z kterého jasně vyplynulo, že Ty,kteří s ním nesouhlasí, je nutno podřezat, s těmi ostatními "je ochoten vést diskusi". Tady vůbec nejde o Islám jako takový a pouze lidi jako Aladin se ho toho snaží vtáhnout náboženství. Tohle je zneužití víry, úplně stejné zneužití, jako v případě křesťanství ve středověku, kdy se lidi,kteří se nehodili, prohlásili za kacíře, nebo čarodějnice a upálili. Aladin se pokouší to obrátit na Islám, aby proti USA obrátil věřící, což je tam prakticky 100% obyvatelstva. Doufám, že se mu to nepodaří.

anonym jsem byl já, vlítnul jsem sem v noci rozčílenej, tak jsem se nepřihlásil, ani jsem si toho nevšiml. Neviděl?????????????????? No, tím mě jen přesvědčuješ o tom, že absolutně nechápeš, o čem mluvíš. Když chci o něčem diskutovat, tak musím nejdřív posbírat informace. Tvoje výkřiky jsou na té samé úrovni, jako by nevzdělaný kopáč zapřádal "odborné" debaty o operaci srdce. To je vážně neskutečný:-((((((((((((((((((((

Baba_Jaga
09. 10. 2001
Dát tip
Nechci války, nechci zabíjení, nechci byť jen obyčejné hádky, bohužel, někdy to v životě opravdu jinak nejde:-((

Wolfling
09. 10. 2001
Dát tip
Když pžipustím, že se mýlím v ohledu nutnosti úderu (což připouštím v nejlepším velmi váhavě) tak to pořád nic nemění na důvodu toho výkřiku - že mám totiž strach z následků. A pokud se týká fanatizmu, tak ti doporučuju přečíst si dějiny křesťanství, vzpomenout na křížové výpravy a inkvizici a pak kritizovat.

Modona
09. 10. 2001
Dát tip
Proti tomu výkřiku,naprosto nic. také jsem vykřikla, smutně, 11.9. jsem také vykřikla, ale hrůzou. Strach z následků. No jo. Chápu. A co příčina, nemáš strach z příčiny? Můj strach není nyní o nic větší, než ten z 11.9.. Já respektuji Tvůj názor, ale není nutné, abych s ním souhlasila, stejně, jako Ty nemusíš souhlasit s mým. O tom je přece diskutování o čemkoliv.

Wolfling
09. 10. 2001
Dát tip
Z pricin strach mam. Ale uvazujeme-li ciste materialisticky, tak teroristicky cin zabije ve vzacnem pripade 6k, v beznem jednoho az dva lidi. Valka proti muslimskemu svetu by stala miliony (lidi).

Modona
09. 10. 2001
Dát tip
Já ale věřím, že tady se nevede a nikdy se nepovede válka proti muslimskému světu proboha!!! Muslimové sami říkají, že to, co provozuje Taliban nebá s Muslimstvím a Islámem nic společného. A co to povídáš, že teroristiský čin zabije v běžném případě jednoho až dva lidi, vždyť jsou stále agresivnější. Bomby přinesené do diskoték, kde jsou děti, co plyn v Japonském metru a další a další případy, které se v posledních letech staly. Španělská Eta není o nic lepší. terorismus je prostě humus ať pochází odkudkoliv.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
To jsem slysel taky a amiky to castecne ospravedlnuje, ale nechapu, proc se tak zhave branili vydat dukazy. Stejne se to melo resit diplomaticky :-(

Modona
08. 10. 2001
Dát tip
No, já nemám takový názor, tedy že diplomaticky. S lumpama se nemá vyjednávat, ani s vyděrači se nemá vyjednávat a s teroristy už vůbec ne. Jsem odpůrcem válek, poprav, trestu smrti. Ale jsem také odpůrcem genocid, ať se odehrávají kdekoliv na světě. A taktéž terorismu. Pokud jde o takové praktiky, jsem rozhodně pro vojenský zásah, je-li odsouhlasený OSN. OSN by ale mělo používat vždy a pro všechny země na světě stejný metr.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
A ceho se tim dosahne? Teroristi nepochoduji po ulicich se zbranema, nemaji oficialni ambasady ani letiste. Schytaji t civilisti a mozna dva tri vycvikove tabory. Osobne si myslim, ze si USA ptrebuje napravit reputaci ztracenou fiaskem s tajnymi sluzbami, takze predvadi, jak je silne.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Avizo.

Cthulhu
08. 10. 2001
Dát tip
S teroristy se nevyjednává, lze s nimi jenom bojovat (i když je otázkou, nakolik bude tento boj účinný). Celkem mě pobavilo prohlášení Bushe, že spolu s bombami bude do Afgánistanu shazovat také humanitární pomoc. Ať si Američané říkají co chtějí, ať si slibují, že cíli úderů jsou jen vojenské základny teroristů a Talibanu, stejně to nejvíc odnesou civilisté. Jenže, obávám se, je to jediné řešení...

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Podle me to neni vubec reseni, jen si amici vybijou vztek. Co se tim zmeni? V nejlepsim pripade rozbijou suvereni stat natolik, ze se zhrouti a podridi. Tak ziskaji jednoho teroristu vymenou za spoustu civilnich obeti, a, coz bych rekl, ze je dulezitejsi - ukazou svetu, ze oni jsou ti silni, kterym nikdo nebude odporovat.

Albireo
08. 10. 2001
Dát tip
Čekal jsem, že útok půjde cíleně na Usamovo doupě, ale pokud se dařilo nasměrovat útoky na Kábul a další města opravdu na vojenské cíle, je to v pořádku. Snad se to povede lépe než v Bělehradě a těch civilních obětí bude co nejméně - obyčejní Afghánci už dost trpí tím, že se vlády zmocnili talibanští diktátoři. Wolflingu: O diplomatické řešení se pokoušeli skoro měsíc s nulovým výsledkem.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Pokud se nemylim, nabidl taliban zatceni uz vcera nebo predevcirem, pokud spojene staty daji k dispozici dukazy. Nedivim se, ze nechteji vydat nekoh, nad kym drzi ochranou ruku jen na zaklade toho, ze si velmoc dupla.

Albireo
08. 10. 2001
Dát tip
Jaké ještě důkazy? Usáma bin Ládín se k útoku z 11. 9. veřejně přihlásil v televizním vysílání.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Podle toho co jsem slysel se neprihlasil, jen ty utoky velmi schvaloval. Mluvil jsem ale hlavne o tom, ze to USA sice diplomatickou cestou zkousely, ale jejich predstava komprmisu spociva v tom, ze se jim chovani druhe strany zcela podridi. Ostatne jim preju hodne stesti, protoze pokud Taliban nepovoli, tak jim bude jeste pekne horko. Treba to dpadne jako ve Vietnamu.

Albireo
08. 10. 2001
Dát tip
Já jsem slyšel, že se k tomu přímo přihlásil. Ne ovšem na vlastní uši - arabsky umím asi tak 20 slov (hlavně jména hvězd a něco z Kara ben Nemsího). Ale veřejné schvalování trestného činu je také trestným činem, takže to není zase tak moc podstatné.

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Takze kdybych rekl, ze dobre americanum tak, tak me zavrou? No pekne dekuju. Obavam se, ze arabsky svet to vidi trosku jinak.

Modona
08. 10. 2001
Dát tip
No a pokud by Uslintaného Aladina Taliban sám soudil, tak by dostal možná podmínku 1.5 na 3, že ? nebo tak nějak. A kromě toho, můj názore je, že v případě Afganistanu se už asi o žádném severénním státu nedá mluvit. Kromě terorismus, který odtamtud prosakuje, páchá skupina obyvatel zvaná Taliban genocidu na vlastním obyvatelsku. Já nevídím v žádném takovém případě naději v jakékoliv diplomacii. Taková diplomacie prostě neexistuje. Kolik statisíců životů stálo diplomatické vyjednávání v Jugoslávii s Miloševičem, trvající téměř celé desetiletí. Vojenský útok NATO z 99 byl nazýván kontraproduitivním, zločinným a já nevím čím ještě, nicméně, svůj úkol splnil bezezbytku, byť i tím, že nové vládě stálo za to, prodat Miloševiče do Hágu za materiální pomoc. A věřte mi, že vím o čem mluvím, před 3 lety jsem adoptovala 7-mi letého Bosenského sirotka, sirotku. nedovedete si představit,kolik takových dětí se tu nachází, jejichž rodiče skončili někde v hromadných hrobech. Jaká diplomacie??????????????????

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Spravne, vezmem do ruky zeleznou trubku a pujdeme umlatit nejblizsiho muslima :-( Problemy se maji resit jednanim a ne ukazkami sily, ktere v dusledku zasahnou nevine stejne jako ta trubka.

Modona
08. 10. 2001
Dát tip
Wolfling: Doufám, že to není reakce na mne, protože jsem nic takového neřekla. Nemám odpor k žádné jinakosti, ať už jde o jinakost náboženskou, rasovou, sexuální, zdravotní a já ani nevím, jakou ještě. Pokud bych měla zájem umlátit nejbližšího muslima, nemusela bych vyjít ani z bytu:-(((((((((((((( Slyšel jsi, co hrozí těm několika misionářům,či humanitárním pracovníkům ( protože ono je to úplně jedno, co vlastně jsou, jsou to lidi, kteří tam nepřišli dělat něco zlého, neměli zbraně, nechtěli vraždit), internovaným v Afganistanu již několik měsíců? Jsou mezi nimi i ženy, jedna dokonce jeptiška. Hrozí jim přece trest smrti za šíření jiné víry!!!!!! Viděls, jak tihle "lidé" ve jménu já nevím jakého Boha, zacházejí s vlastním národem? S chudými, nemocnými, s ženami? A na takové zhovadilosti má platit diplomacie? Jaké jednání? S kým jednání? S fanatikem, který nechá zavraždit tisíce lidí se má jednat? S těmi, co jej schovávají se má jednat? Zvláštní názor¨i tady, v zemi, kde je většina obyvatelstva pro obnovení trestu smrti:-((((((

Modona
07. 10. 2001
Dát tip
Chci doufat, že jinak to nešlo.

:-(( na ja... ale byl bych opatrnej na slůvko "začali" .. kdo co začal... o tem by se dalo polemizovat.

Modona
07. 10. 2001
Dát tip
Před chvílí jsem slyšela v TV, že Ti "stateční hoši "Uslintaného Aladina se dnes po zahájení útoků přihlásili k útokům z 11.9.:-((((

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru