Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha, co moc někoho nepotěší...na téma Nekonečko

29. 11. 2009
3
15
2508

...děkuji písmákovi Ivetě za múzické oslovení!

Nekonečko je dosti neobvyklé slůvko. Ještě neobvyklejší je, použít  „Nekonečko“ pro název básničky. Jistě, zmíněné „Nekonečko“ není svým rozsahem žádná Ilias, Odysseia, Aeneis nebo epos o Gilgamešovi. Spíše naopak! Přesto básnička obsahuje „závratnou lidskou myšlenku“! Možná, se dá souhlasit s některými z písmáků,  že se zde vyskytují "obvyklejší" poetické obrazy! Ale myšlenka  se narodila! Ta podvědomá emotivní ženské touha „někomu patřit, někomu náležet“! A myšlenka v básničce, to není zase tak úplně málo! Zdá se mi, že spousta "rádobypoetů", i tady na písmákovi.cz , píše a tvoří jen pro tak "pro tvorbu"! Myšlenka "nějaká" jejich výtvorům často chybí a dokonce se opravdu velmi vnitřně radují z toho, že vytvořili dílko pro jiné nepochopitelné a nesrozumitelné (teď opravdu popisuji osobní zkušenost získanou přímo zde na písmákovi) . Pro některé písmácké kritiky toto podle mne platí dvojnásob (kritiky jen pro kritiku)! Dále tuto realitu komentovat, je podle mne jen plýtvání slovy a energií!

 

Jak jsem řekl na počátku, toto dílko myšlenku obsahuje. Protože je tato základní myšlenka v rozporu s mými "ženskými" zkušenostmi, pokusím se nad tímto tématem více či méně s nadhledem zauvažovat.

 

Autorka vyjadřuje touhu, možná svoji nebo prostě jen obecně touhu ženského principu,  někomu patřit (=> "....poháněna potřebou kohosi být").

 

Moje zkušenosti  ukazují, že ženy právě velmi často jen hovoří o tom, stát se samostatnými a nezávislými! Jakmile se jim  "zatočí hlava" a "ulítnou včely", bezhlavě se vrhají  do jakéhokoli nejbližšího područí (šéfa, manžela, milence, svých dětí...) přímo bezhlavě. Bez ohledu na jimi v minulosti  proklamovanou touhu být nezávislou! Myslím, že právě tato básnička napsaná pod silným vlivem ženských vnitřních emocí odkrývá pro feministky skutečnost přímo zavánějící po „hořkých“ mandlích! Ano, ženy mají geneticky zakódovanou potřebu někomu patřit, někomu se oddávat (šéfovi, manželovi, milenci, svým dětem...)! Přes všechny ty "plky" o emancipaci a nezávislosti! Geneticky kódovaná ženská touha někomu patřit, oddávat se, pečovat..., je to zásadní, co bude i nadále ženám bránit dosahovat stejného pracovního nasazení jako mužům! Copak může nějaká žena mít "čistou hlavu" pro rozhodování, soudy a  jiná, na lidském rozhodovacím faktoru závislá uvažování,  když má doma nemocné dítě, vidí se jen v tom „svém“ muži, manželovi, milenci nebo synovi, obětuje se  pro dceru.? Nebo naopak nenávidí! Bývalého manžela, ex-milence, šéfa, či má jinak "hlavu v oblacích"!?  Právě v těchto souvislostech vyznívají návrhy na zákonné procentuální zastoupení žen ve vedoucích (a i jiných) místech v zaměstnáních, v profesních organizacích, senátech, soudech, v akademických radách,  na kandidátkách politických stran ..... a co já vím, kde všude ještě, jako pouhopouhý  populistický nesmysl a blábol! Nejenže to nemá nic společného s volnou soutěží názorů a příležitostí, ale tahle " trochu pozitivnější diskriminace" zavání vskutku zbrusu „úžasnou“ novinkou, "feministickou totalitkou" (fiktivně celkem zdařile vykreslenou ve starším polském filmu „Sexmise“)!!

 

Prostě se ženy, dámy smiřte konečně s tím, že vaším hlavním posláním je porodit zdravé dítě a starat se o něho nesobecky až do doby, kdy bude schopno zaopatřit se samostatně! A teprve pak se možná věnovat svojí profesní "kariéře"! Zkuste si vzít příklad z mužů! Ti také nijak překotně „proti srsti netlačí na pilu“a neusilují, aby si mohli  děti rodit sami! Jistě, existují případy, kdy ženy dosáhly “proslulosti“ i v tradičních mužských doménách jako je politika (královéhradecká česká a polská královna Eliška Richenza Rejčka, Margaret Thatcherová) nebo věda (Marie Curie-Sklodowská)! Ale právě tyto ženy, podle mne právem s „velkým Ž“, dokázaly přímo mistrovsky skloubit profesi a kariéru s mateřstvím a výchovou! A disponovali i jinou vzácnou devizou! Totiž perfektním „rodinným“ zázemím a opětovanou podporou a oporou svých životních partnerů!

A všimli jste si, že právě ten „užvatlaný“, primitivní feminismus  je polem působnosti převážně žen, nesnesitelných, sobeckých, netýkavých, necharismatických, hysterek nebo jen chladnokrevně kalkulujících populistek a  populistů?

 

A v principu jsou tyto snahy o násilné prosazování zákonných kvót pro ženy stejně v rozporu s genetickými předpoklady! Tedy proti přírodě! "Každému, co jeho jest", říkali již staří Římané! Tak proč měnit bláhově "z plezíru" přírodu a svět!!!

 

 

J.Š.  BRUSEL  29.11.09


15 názorů

MARLAV: Tak teď jsem trochu v rozpacích! Tak ti nevím, jestli se zlobíš nebo ne, nebo co vlastně...? Určitě jsem nechtěl nikoho naštvat! Možná snad trochu pozlobit...., to ano, ale nic s nějakým záměrem! V podstatě jsem jenom chtěl vyjádřit vlastní uspokojení nad tím, že autorka "Nekonečka", ve své "emotívní chvilce" odhalila tu přirozenou "ženskost" (u touhu "někomu patřit a někoho být)! Toto vše versus často slýchaný a propagovaný "primitivní" feminismus! Vše ostatní zde je "jen výplod mého ducha"! Souhlasím, mít práci je normální bez rozdílu pohlaví! Teď se budu zase rouhat, ale i ta práce by měla být až "ta druhá", zvláště pro matky, když už jsou děti! Tedy pokud jsou děti "possible"! Také se chci zeptat, zda nebudeš mít nic proti tomu, abych tu včerejší svoji-tvoji pohádku zpracoval v budoucnu jako svoje další dílko pro písmáka. Vypotil jsem do zde "spoustu závratných" myšlenek, a tak bych si je k sobě na autorskou stránku raději co nejrychleji uložil, než je zase zapomenu a než zapomenu, kam jsem je již jednou napsal. Měj se ! J.Š.

Marlav
30. 11. 2009
Dát tip
... já vůbec nejsem feministka:-))), po karieře netoužím, ale mít práci je asi normální, nebo ne?

Myslím, že "pointa" nikam neutekla! A po přečtení tvého "dovysvětlení" je i mně snad o trochu víc jasnější, proč jsem to nad čarou poslal právě tobě! No, aspoň si to myslím! Důvod je mi stále neznámý! Že by nějaká vyšší moc? Nebo telepatie? Kdo ví? Měj se! J.Š.

Marlav
29. 11. 2009
Dát tip
no, pěkně napsané, ale malinko utíká pointa..já chtěla jen přímo a jasně říci, že každý asi touží žít podle svých představ a snů, ale někdy prostě to není možné...zradí nás okolnosti a další věci...jenže to je na dlouhé téma a já nemám moc času...škoda*

Tak trochu pro Marlav, ani ale vlastně nevím proč. Snad se nebude příliš zlobit....! Bude to ale znít trochu jako pohádka. Před mnoha lety, v dobách, kdy se dítě nečekaně přemění v dospěláka, zasedl jsem do školních škamen v nové škole. Byly to staré dřevěné a ošoupané lavice. Celé podrápané. Zleva, zprava, šikmo, zhora dolů, zezdola nahoru. Bez jakýchkoliv známek uspořádání. A přece z té změti zřetelně vystupovaly, úhledným písmem "vydrápané" a modrou propiskou obtažené nápisy! "Největší námořní katastrofou v dějinách bylo nepotopení Aurory!", hlásal ten první. Z druhého jsem se dozvěděl, že " ....za současnou situaci může nedostatečná obrana Zimního paláce!" A ve třetím autor už jen suše deklamoval, že ".....škola je sice dobrá, ale pivo, že je lepší!" Ano, vnímavý čtenář se snadno dovtípí, že tyto tři "poučky" byly prvními informacemi, které jsem získal z vysoké školy. Troufám si tvrdit, že je už nikdy nezapomenu a budou mne jako filozofická mementa provázet po celý můj zbývající život! Jistě,existují ještě další výzvy, nenechávající člověka v klidu. Třeba jako,".....láska není všechno, ale zatraceně mnoho!" nebo "...pil umřel, nepil, umřel taky!" nebo ještě ".....Bůh není, ale co kdyby to pomohlo!" To jsou také taková příslovíčka s typicky českým "smíchem skrz slzy". Ale člověku je k dispozici naštěstí ještě jedna jiná myšlenka, podle mne, platná všeobecně od minulosti, přes současnosti i do budoucnosti! Bez ohledu na "směr větru", politickou situaci, uspořádání nebo přesvědčení. Bez ohledu na barvu očí, kůže, vlasů, stranických legitimací. Stále platné, ať je zima, léto, hezky nebo pod mrakem! "Život vždycky byl, je a bude tvrdý, ale člověk o to víc vždy byl, je a bude ještě mnohem tvrdší!" Nemá proto pro pořádného člověka cenu, kazit si svůj život nějakými "nevyžádanými" kompromisy! J.Š. 29.11.09 BR

Marlav
29. 11. 2009
Dát tip
Štěpo....ale doba nás nutí bojovat o práci, peníze apod...bohužel*

Děkuji, Bíšo, za tip. Možná si ho tak moc nezasluhuju, jsou to takové sleeny! I když, kdo ví! Možná, že jo. J.Š.

Děkuji, Bíšo, za tip. Možná si ho tak moc nezasluhuju, jsou to takové sleeny! I když, kdo ví! Možná, že jo. J.Š.

Bíša
29. 11. 2009
Dát tip
Hmm.

Musím poděkovat aleši-novákovi, že sem umístil i odkaz na původní inspirativní básničku. Takto je to úplně kompletní! Takže dík, Aleši! J.V. , ty dobře víš, že já si neumím „něco“ jen tak „vycucat z prstu“ někde u stolu! Že tématu, kterému se „ poštěstí“ být mnou zpracováno obvykle předchází proces prožití, diskuse a nebo zcela individuální můj proces ztotožňování! Teď mám ale pocit, že se všechny tyto aktivity rozjely plnou parou vpřed! Pozor nezaměnit za „Plnou Parou-back“! Takže já nechám vše volně plynout a ….. a uvidíme! J.Š. 29.11.09 Brusel

Nic nového pod sluncem? Nebo pod Sluncem? I Kartágo bylo nakonec zničeno? Jak se stokrát opakovaná lež stává pravdou, tak i tisíckrát zopakovaná myšlenka se stává realitou! Historia magistra vitae est! Děkuji, od zkušených žen si kritik vážím docela dost. J.Š.

avox
29. 11. 2009
Dát tip
vida, kam až hloubavého muže zavede jedno překlepnuté písmenko a pár veršíků s otřepanou myšlenkou... tak snadno se řekne "klišé" jenže kolik je filozofů, kteří si řeknou "nihil novum sub sole"? Každý někdy něco prožívá poprvé a v hledání sebe sama si ta klišé prostě musí objevit nebo zopakovat sám... nejsem feministka :-))

A ještě trochu, prošel jsem si to u Ivety. Je to pěkně napsané.Pro někoho klišé, ale někteří "písmáčci" nečtou, netvoří....jen ze šuplete vyndají myšlenku svého já.A i tisíckrát opakované téma je tématem aktuálním pro toho, kdo jej uchopí. Mě,žel bohu, uchopují témata...jsem jejich otrokem.A otockým se mi zdají...jak zde uvádíš...díla stvořená pro tvorbu.Mě vůbec nevadí, že už tu něco bylo....naopak se velmi zajímám proč je to tu znova, a znova a znova.A ti, kteří přichází v obnošeném kabátě jsou pro mě stejně jedineční jako klasici.J.V. Hradec Králové také dnes ráno.

kdyby si někdo chtěl třeba přečíst to inspirativní dílo http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=341260

Milý J.Š., vím jak těžké je s tebou nesouhlasit....ALE...jako znalec filmu Sexmise musím konstatovat, že madam Curie byl muž !!Tvoje zamyšlení o ženách, ženství a neženství se mi líbí.Má hodně pravdy.Asi tu dost dam namíchneš...alespoň doufám, že tu nějaká přestřelka propukne.Přeju ti hóóódně ostrých soubojů. A buď slušný....jinak jsi na Písmáku mrtvej.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru