Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O nebezpečí humoru v literatuře

01. 12. 2009
36
71
8451

    V knize hledám (a někdy i nalézám) potěchu ducha, osvěžení po namáhavé celodenní dřině v kanceláři, případně poznání a poučení v oblastech, v nichž se cítím nevzdělán. Dychtivě očekávám, že mi četba poskytne odpovědi na tíživé existenciální otázky, či nová témata k duchaplné společenské konverzaci.
Pravda, průměrný dospělý jedinec během života jen zřídka využije vědomosti o hustotě olova, buněčné stavbě bezobratlých, nebo punských válkách. Rovněž na diferenciální rovnice, či poločas rozpadu izotopu uhlíku 14C, málokdy přijde řeč. Jestliže však spisovatel, rafinovaně podmanivými jazykovými prostředky, sugestivně líčí své intimní prožitky úterního dopoledne se zvláštním přihlédnutím ku svačině, tu až dojetím jihnu a stávám se novým, lepším člověkem. Rovněž bezděky tajím dech, když básník volným veršem podmanivě kreslí ráz truchlivé podzimní krajiny,  jak za cárem cár mátožné mlhy plují, a z chuchvalce par, peň v křeči pařát k nebi vztáh... Zde spatřuji netušené obzory a hlubiny tajemství krásné literatury.

   Existují však pohříchu rovněž autoři nebezpečné, vpravdě manipulační literatury rádoby humorného charakteru, kteří mají povětšině jednoznačné a často ani nijak neskrývané cíle. Jsou jimi zajisté komerční úspěch, popularita, masové náklady prodaných výtisků a z nich pramenící tučný zisk. Pomocí ironie, nadsázky, sarkasmu a vtipu loudí tito šejdíři z nezkušeného čtenáře poslední peníz po způsobu loterie, ničeho hodnotného mu oplátkou neposkytujíce. Nikoliv. Nepamatuji se, že by mě kdy žert či vtip něčím duševně obohatil.

   Používání legrace a humoru v literatuře je nekalou praktikou, k níž by se seriozní autor neměl uchylovat. Dost na tom, že je řada poetů, kteří píší srandovně, aniž by o to nějak zvlášť usilovali. Pokud se literát (abych nejmenoval, řekněme třeba fejetonista) takto rozdovaudí, může to mít pro mě nepříjemné následky.

    Jestliže si kupříkladu umanu, zpříjemnit si knihou jízdu tramvají či autobusem, a nic zlého netuše nalistuji povídku zhyzděnou humorem, těžko pak budu vysvětlovat spolucestujícím, že jsem se právě nezbláznil. Že jsem pouze narazil na šprým. A což teprve, krátím-li si četbou dlouhou chvíli na nemocničním lůžku, jsa hospitalizován. Mezi záchvaty smíchu a padoucnice není až tak veliký rozdíl. O tanci svatého Víta ani nemluvě. Není tedy vyloučeno, že se mi chorobopis nezaslouženě rozkošatí.
Ačkoli nejsem důstojníkem armády ani policistou, z času na čas připadnu na vtip, jehož pointa má poněkud delší inkubační dobu. Když se po týdnu usilovného přemítání dopídím toho, čemu jest se smáti a propuknu v hlahol uprostřed školení o požární prevenci, tu zástupce hasičstva neoprávněně podlehne iluzi, že zaujal podřimující úředníky a neplánovaně rozšíří přednášku o hasící přístroje tetrafluoridbrometanové.  
Nečekaně zákeřný může být i hlasitý smích v čekárně zubaře. Zvláště, když v ordinaci sténá trpící pacient a dveře nejsou zrovna zvukotěsné. To si můžu být jistý, že domnělý nactiutrženec nepůjde po zákroku ihned domů, a dentista se mi bude v zubárně hrabat  mimořádně neohrabaně, předstíraje, že o lokální anestézii v životě neslyšel.

   V zájmu pravdy dlužno poukázat na fakt, že nejsem žádným nedůtklivým morousem, zapšklým sucharem nebo nevrlým kakabusem. Naopak. Rád se poveselím jemným a inteligentním humorem. Jistě však není nutné podobat se při tom rozkrojenému melounu, hystericky škubat rameny a vydávat neartikulované výkřiky, plácaje se do stehen. Takový smích považuji za cosi nepatřičného až nebezpečného, co ohrožuje moji dobrou pověst a společenskou důstojnost. A na tom musím trvat.

Alespoň do té doby, než mě přestane sužovat ten úporný průjem.


71 názorů

Jó, von humor není žádná sranda.

Čůrat při smíchu je stejné, jako smíchy brečet. Moč jsou vlastně slzy, které neměly sílu vystoupat do oka.

Čůrat při smíchu je stejné, jako smíchy brečet. Moč jsou vlastně slzy, které neměly sílu vystoupat do oka.

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
neviem,ci mozem...mam kolegynu, ktora sa od smiechu počurá....preto preventivne sedava so skrizenymi nohami...

..kecáš až se ti práší od huby..:)))))))))) ..já naopak blbá jse ale snažím se to různě maskovat..:)

Není. Převaha známých mě obecně považuje za blba. Ale, že bych si to nějak zvlášť pochvaloval...

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))..řekla bych..že to není tvůj případ..:))

Někdy stačí, že člověk trpí průjmama, a hned je považován za rozvážného a obezřetného. Nebo za morouse. Jak kde. ((-:

:))))))))))))))))))))))))))))))))))..ještě že jsem tak vážná osoba a málo co mě rozesměje..má společenská prestiž je zachráněná jak jsem právě zjistila..:))))

Dík. ((-:

BBarkku
12. 12. 2009
Dát tip
jistě, jak jinak..dávám ti 600 bodů a jako estetický bonus hvězdičku;)

BBarkku - Chi? Myslíš tím Χ, neboli χ, řecký název Χῖ dvaadvacáté písmeno řecké abecedy a v řecké číselné soustavě má hodnotu 600?

BBarkku
07. 12. 2009
Dát tip
chi:) *

...neblbni,jiné uhlíky neznám :)

Přátelé, mám nutkání znění té věty opravit. Začínám mít pocit, že izotop uhlíku 14C je v běžné konverzaci frekventovanějším tématem, než je počasí a politika.

No jo, když si dělám srandu sám ze sebe, proti tomu snad nikdo nemůže nic namítat, ne? Když to udělám někomu druhému, to jsem hned prohlašován za neomalence a neempatického cynika. A přitom to tomu doměle postiženému autorovi třeba ani nevadí, neboť ví, že to myslím dobře. Ale takoví už jsou ti samozvaní strážci vážné literatury. Asi ještě nepřišli na to, že "vážná" vždycky nemusí znamenat smutná.

BG...myslím,že C14 je to jedno :)

Květoň,s úcty a ze strachu máš přednost,my dodové jsme plaší a když jsme starší,tak už ty slepice ani nedoženeme,natož aby jsme

Nezapoměli, jen si necháváme taky něco na příště ((-:

Adamova Eva
04. 12. 2009
Dát tip
:O)))))))))))))) jo mladé a ještě přiblblé a co se do ní vejde? a eště krásné jste zapoměli - tak dotoho chlapci:O)

...MM olíznu,sic nelepí,ale proč ne. ...co se týká naší drahé kolegyně nevím,neb neznám ...pro jistotu navrhuji :O

Tak pozdravujte Mauricia! Zvláště toho modrého, zubatého. Kolegyni AE, za nezištnou propagaci pochválím sám a osobně, jen co se naskytne příležitost, a to tak, že "co se do ní vejde". Jen ještě nevím, z které strany by jí tam nejvíc slušel.

Kolego,slovutný nepoužívám drahně let,ale dělá to dobře pořád.Takové to v podbříšku. S povděkem kvituji znalost mého rodokmenu.Já osobně upřednostňuji mauricijský. Předpokládal jsem,že využijete mé rady a s elénem se chopíte tématu,který jsem vám nezištně nakladl.Už se těším,až se v něm budu patlat. Nezapomeňte projevit vděk „mladé“ ,ještě jen přiblblé kolegyni AE,která se mi vnutila touto stránkou. S pozdravem Váš slovutný DODO mauricijský v.v. /já blbec napsal dlouhou odpověď,prošvihl jsem čas a automat(blboun nejapný)mě odhlásil/

Slovutný kolego literáte, Blboune nejapný, neboli Didie inepte, správněji Dronte mauricijský čili Raphe cucullate, ovšem mohu-li si dovolit trochu familiernosti, tak raději příteli Dodo. S uzarděním a zahanben svým vědeckým ignorantstvím, přečetl jsem si dychtivě vaši vyčerpávající stať o původu, povaze, vlastnostech a rodinných poměrech izotopu 14C. Věřte, že od zástupce druhu, jenž byl vyhuben před více než třemi sty lety, je to poněkud překvapivé, avšak milé a potěšující. Opět jsem seznal, že hlubiny mé nevzdělanosti jsou bezedné, a naivita se kterou páši svá pseudovědecká díla je bezbřehá. Nu co. Poučen z krizového vývoje, chápu se hozené rukavice a slibuji, že v mých příštích článcích nezůstanou exkrementy opomenuty. Doufám, že k radosti náhovného čtenáře. (-:

AE...budu pamatovat :D

Adamova Eva
04. 12. 2009
Dát tip
jo,sem - víš čeho jsem schopná pro hubu od ucha k uchu :O)

AE...a nejsi ty náhodou taky blboun :D

Adamova Eva
04. 12. 2009
Dát tip
ty blboune :O))) přečetla jsem si tě celýho

Vážený pane,nevím,proč jste si vybral ze tří možností právě nestabilní izotop 14C, který má rozpad s poločasem 5 715 let. Živé organizmy korespondují s CO2 formou fotosyntézy nebo příjmem jejich produktů – býložravci a následně predátoři a lidé. Poměr 14C/12C zůstává v průběhu života konstantní.Po odumření se výměna uhlíku zastaví. Nedochází ani ke vzniku 14C reakcí s kosmickými paprsky, jsou pohlceny atmosférou a kritiky. Obsah 14C klesá podle zákonitostí rozpadu nestabilních atomových jader a přání zájmových skupin (rodina, kamarádi, spolustudující). Datování využívá zmíněného jevu tím, že v archeologickém či literárním nálezu pozůstatku živé hmoty (zbytky tkání, kosti, popel, hovno, poezie) je analyzován poměr 14C/12C. Kde 12C je směs kritiků nasycená pohledy přitakávačů.Zjištěný poměr pak poměrně přesně ukazuje na dobu zániku dané živé hmoty. Vzhledem k uvedenému poločasu rozpadu uhlíku 14C je metoda optimálně použitelná pro objekty o stáří 2 – 100 tisíc let. Při hodnocení naměřených výsledků je třeba vzít v úvahu i možnost působení radioaktivních zářičů, kritiků, pseudoznalců a jiných samolibůstek na zkoumaný materiál v průběhu jeho depozice na místě nálezu (Písmák a pod.), kde dochází k významnému zkreslení. Kolego, přeji vám nmoho úspěchů a pro příště raději šáhněte, třeba do exkrementů, který vám zajistí přesné rozpoznání kvality i s předpokladem trvanlivosti produktu autora, navíc po vysušení nezapáchá a ve volné přírodě nemá dlouhého trvání, tak nemusíte dlouho čekat na výsledek.

Toscana
03. 12. 2009
Dát tip
Počítač zaklapnout, Květoni, a s holou panímandou vyrazit směr koupelna. Nechápu, co je na tom tak těžkého na vymyšlení. Ale je fakt, že obvyklý způsob to asi nebude, ber v úvahu, že zmíněný kamarád je od IBM, takže se není co divit, že chodí s noťasem všude... i tam! :o)

Adamova Eva
03. 12. 2009
Dát tip
ummmmeeejt ))))))))))))

Notebook na záchod? Pochopil bych tu knihu, případně noviny. To má svoji platnost, jestliže dojde toaletní hajzlpapír. Ale co v takovém případě dělat s počítačem?

Toscana
03. 12. 2009
Dát tip
Není zač, Evo, to já ráda. ;-)

Adamova Eva
03. 12. 2009
Dát tip
Tos, zas dík :O)))))))))))))))))

Toscana
03. 12. 2009
Dát tip
Teda Květoni, tebe by fakt měli odrdinovat jako léčivo, když má smích ten hojivý efekt, maně mě napadá jako prostředek proti kašli nebo jako laxativum. Mj. tvé dílko s názvem "Karí" si četl kámoš ve chvíli, kdy byl stižen tím, zač by Adamova Eva nedala tip, kdyby ji to postihlo též, a řekl, že nikdy v životě se tak dokonale nevyprázdnil... (Lze totiž prý dřepět na ministerstvu úlevy s noťasem na kolenou, což mě před tím nenapadlo, já si tam s sebou beru knížku.) :o))))))

Adamova Eva
03. 12. 2009
Dát tip
díky za radu, tam se mi zas rosí brejle :O) Tvůj začátek pro někoho nudný, ale fakt pravdivý, co se dnes v knížkách dozvíme? cizí životy? něco, co nikdy nepoužijem? pak jsem se lekla, že nám chceš zakázat i ten kousek radosti v životě a tys dopřál vrchovatě vauuu :O)

Evčo, nejbezpečnější je číst ve vaně. Kniha pravda trošku trpí, ale následky jsou snadno odtranitelné.

Adamova Eva
03. 12. 2009
Dát tip
avox, před pejskem jsem se nemohla moc smát, bo si myslel, že se směju jemu a pak se mnou dloooouho nemluvil :O)dobrý prostředek proti kašli, díky, rozesmála jsem se znovu Tos, také se mi to stává v poledne při siestě, když odpočívám u písmáka :O) mám při ruce leštič obrazovky

Adamova Eva
03. 12. 2009
Dát tip
hahahhhhhahahhhhha *O) hurá, že nejsem sama občas vypadající jak dement(omluva dementním bo někdy i hůř), průjem nezávidím, kdybych ho dnes měla asi bys nedostal *

Toscana
02. 12. 2009
Dát tip
Květoň - jééén aby to s tím Vaudem bylo jen takhle... :o))) guy - máme stejné asociace, napadla mě u čtení přesně tatáž situace: Mr.Bean ve vlaku :o)))

No proto! Už jsem se obávall, že nebudeš mít zase nějaké extravuřty.

jejdavilda
02. 12. 2009
Dát tip
Úvod má šťávu, pak je to dlouhé ( jsem marvinův protiklad) :-)

Renegátko - to jsem rád. guy - ((-: Aleši - ptáček lítá na povel - sýr! Akorát v Polsku na povel - sex! Avox - slyšel jsem, že i psi se smějí. A rádi. Jenom je při tom vtipkování musíš lechtat. Na tomto principu pes funguje. Podmíněný podnět, nepodmíněný podnět a pak reakce. VT Marvin - Ano, úvod je dlouhý. Chtěl jsem se původně zavděčit kritikům, kteří mi radili, abych se nesnažil být vtipný v každé větě a používal humor jemný a laskavý. Když už to začínalo nudit i mě, tak jsem si řekl: Hovno! a najel jsem na zavedený styl, zvaný Šantán. Kiwagamoęag - dík za návštěvu. Přeju bodré ráno a směj se hezky! Oldjerry - ano, ze začátku to tak mělo na čtenáře působit. Yvaine - pokud jsem ti pošramotil dlouho budovanou image "poker face girl", tak se omlouvám ((((-: Toscano - jestli si kafe spletlo polykací dírku s tou otčenášovou, tak bys měla změnit značku. Například Chivas Regal je docela slušná směs. A nepodezřívej mě, že mám s Vaudem nějaké pletichy. To je počestná distanční ideová inseminace. Bíšo - copak u zubaře, to ještě jde. Nebezpečné je, smát se zubaři.

renegátka
02. 12. 2009
Dát tip
Hezký fejeton.Krásně jsem se pobavila.

guy
02. 12. 2009
Dát tip
a někdo se prostě nijak nežinýruje - viz zde :-)

mohl by vyletět ptáček, jak se všichni smějí :o)

Toscana
01. 12. 2009
Dát tip
No, Vaude, víš jak se to říká o ženách? Že dokud si např. takovým mrkvovým pyré potřísní ňadra, je pořád ještě krásná. Pokud břicho, měla by se začít nad svou životosprávou poněkud zamýšlet... (váhám, jestli totéž platí i o mužích, ale možná z části ano) :o)))))

avox
01. 12. 2009
Dát tip
smíchem jsem probudila štěně, teď na mne vrhá nechápavý kokršpanělský pohled... jen malý přípodotek - nezatracuj úporný průjem - je to vynikající prostředek proti kašli :-)) */

Také jsem se zasmál.TIP

Vaud
01. 12. 2009
Dát tip
chlapská můza připije na dálku štamprlkou (ale divky samozřejmě neošidím o klasický přenos inspirace v případě zájmu a volných míst v pořadníku) moje říza ještě nemám definitivní barvu, protože jsem si právě uvařil večeři a oranžová věc, co jsem považoval za divnou bramborovou kaši je podle slovníku mrkvové pyré, takže je velká šance, že bude mít barvu mrkvového pyré.

Oldjerry
01. 12. 2009
Dát tip
Týýý vado - málem jsem ti to spolkl... *

Yvaine
01. 12. 2009
Dát tip
Třetí odstavec mě rozesmál nahlas - to je velice nebezpečné!

Toscana
01. 12. 2009
Dát tip
Tak to mě zase rozsekalo... :o)))))) - doporučuji rozšířit případy, kdy je nevhodné číst humornou literaturu, o siestu u kávy - to je totiž málem o život. (Tak mě to rozesmálo, že jsem to kafe měla nejen v naprosto nevhodných tělesných trubicích, ale i na monitoru a na lajblíku - si příště dám sakra bacha, abych nic nepila až tě půjdu číst!) - *T Vaude, stal ses inspirací, tedy vlastně múzou, co ocicmala Květoně - poděl se o info jaké barvy je tvá říza a jestli jsi to s tím líbáním neodfláknul a šlo o pořádný francouzák... :o)))

Bíša
01. 12. 2009
Dát tip
Je nebezpečné smát se u zubaře...

Vaud
01. 12. 2009
Dát tip
ja jsem hrozne happy - budu se muset revansovat az ze me opadne stres za par dni - ale uz to mam vymysleny!

Já jsem ti chtěl jen udělat takovým poťouchlým způsobem radost. Já to ani jinak neumím.

Vaud
01. 12. 2009
Dát tip
jeeee, dekuji mistre, stal jsem se soucasti nadherneho kousku, ktery si s gustem tipnu! jedna pacientka si stezovala, ze pri cteni jedne me povidky se smala tak, ze se ji rozjely stehy na brise - cili lekar by mel byt za kazdych okolnosti vazny, protoze to omezi neblahe zdravotni dopady humoru!

Původně se to jmenovalo Antinaschválníček, ale to už bych se po Vaudovi moc opičil. Ovšem inspiraci jeho úvodníkem přiznávám.

Ferry
01. 12. 2009
Dát tip
"Delší inkubační doba pointy ", obrat mistrovský, skoro jako mentální plachost B. Polívkova. Zařazuji si... Celek ovšem rovněž skvost. :) t*

Dík Reko. V podstatě je to celé jen rozvinutá anekdota založená na téhle pointě.

Vaudí - nevaudí. To víš Katugiro, mí basilejští mi rozumějí.

reka
01. 12. 2009
Dát tip
Dobrá pointa.

Že jo, holky. A pak, že smích léčí. Prdlajs. Je zdraví škodlivý, návykový a může i zabíjet!

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
jak by řekla řada zdejších autorů: "když ti to tak vaudí, tak to nečti" :) *

he he... rozdovauděl si aj mne :oD já ale taky mám negativní zkušenosti s humoristickou literaturou - po komplikované hnisavé angíně spojené s každodenním nařezáváním a čištěním hojících se mandlí a následném jejich vytržení a po druhé po císařském řezu - nedoporučuju brát si sebou do nemocnice cokoli humornýho v těchto případech :o)

Diana
01. 12. 2009
Dát tip
hahaha, ty nikdy nezklameš!************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru