Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Válce

01. 12. 2009
6
38
3373
Autor
Tony.cs

Ó Válko

nejdokonalejší z nedokonalých

nejkrásnější z děsivých

rozlišuješ muže a chlapce

statečné a zbabělé

silné a slabé

Můžeš být opojná i odpudivá

nesmyslná, leč oblíbená

nejpotřebnější z nepotřebných

Jsi nejpestřejším slovem i činem

pomíjivou bilancí mezi vahami lidských osudů

díky tobě, sepisují se nejčastěji dějiny

Na druhou stranu jsi spravedlivá

život bereš stejně na všech frontách


38 názorů

Tony.cs
06. 12. 2009
Dát tip
děkuji za názor

Tony.cs
05. 12. 2009
Dát tip
Já to chápu. Ale těžko se mluví o věcech, na který oba debatující mají jiný názor. Konkrétně toto téma je na delší debatu u sklenky vína. Psát si o tom, nemá žádný efekt.

katugiro
05. 12. 2009
Dát tip
Snad časem pochopíš, o co šlo.

Tony.cs
05. 12. 2009
Dát tip
děkuji ti

PÁTER
05. 12. 2009
Dát tip
doba míru je pouhé období přípravy na válku, může být obdivována i zatracována,podle úhlu pohledu-vítěz -poražený...Poraženo je však vždy jen Lidství,to dobré v nás. Ale tohle beru tip*

Tony.cs
05. 12. 2009
Dát tip
Tématu se držím. Spíš ty mě chceš mermomocí pokořit. Pokud nevidíš tu nenávist všude kolem, tak buď žiješ v ráji, nebo jsi slepý. Na tvou otázku jsem odpověděl takto : To, že se teď neválčí kolem tebe, neznamená, že to v sobě nemáme zakořeněno. A ano alespoň jednoho znám. Můj bratr. Je voják a jeho povinností je poslouchat rozkazy. Neříkám, že on osobně by rád zabíjel, ale pokud k tomu dojde, tak bude muset. Tak otevři oči idealisto a podívej se na svět, který je plný hrůzy. Do Indických, nebo Afrických slumů, kde vládne právo silnějšího. Do Jižní Ameriky, kde mafie zabíjí každého nepohodlného. Do celého světa, kde někteří lidé bezdůvodně zabíjejí jiné. Člověk je jen zvíře s darem inteligence. A o to je to horší netvor. Tím bych skončil. Z debaty se stala pouhá výměna názorů a to už mě tolik nebaví, jako o něčem diskutovat. I tak ti děkuji za zajímavou rozpravu.

katugiro
04. 12. 2009
Dát tip
Drž se tématu. Kolik lidí znáš, kteří zabíjejí druhé a zabírají území? Nějak ti uniká realita. Nebo soudíš podle sebe?

Tony.cs
04. 12. 2009
Dát tip
Naopak. Spíš uniká tobě. To, že se teď neválčí kolem tebe, neznamená, že to v sobě nemáme zakořeněno. Podívej se na Afriku, nebo na východ. Teď se u nás neválčí, ale to se neválčilo pár desítek let před Druhou světovou válkou. A hle, přišla. Naopak. Realitu vnímám. Vše je pomíjivé, ale války se budou vracet. A to, že se neválčí tady a teď, neznamená, že se to nemůže stát. To ovšem neznamená, že bych si to přál.

katugiro
04. 12. 2009
Dát tip
Můžeš mi říct, kolik lidí znáš, kteří zabíjejí druhé a zabírají území? Nějak ti uniká realita.

Tony.cs
04. 12. 2009
Dát tip
Prosímtě. Nebuď naivní. Opravdu mizivé procento ji v sobě nemá. Člověk je sobecké stvoření. Každý chce víc a víc. Už od pradávna chce jen zabírat území, závidí druhým. I když jsem hodně velký idealista, tak tohle jsem bohužel přehlédnout nedokázal.

katugiro
04. 12. 2009
Dát tip
Opravdu mizivé procento lidí má touhu brát a zabíjet.

Tony.cs
03. 12. 2009
Dát tip
Bohudík. Ale mír nebere životy. Míru se nikdo nebojí. K míru lidé nemají respekt a ničí jeho podstatu svou krvelačnou touhou brát a zabíjet.

katugiro
03. 12. 2009
Dát tip
Vždycky se najde místo, kde je mír.

Tony.cs
03. 12. 2009
Dát tip
No musíme si uvědomit, že i věčnost je pomíjivá. Alespoň pro tuto planetu. A ty značné přestávky? Možná v Evropě. Ale co Asie, Afrika a Severní i Jižní Amerika? Vždycky se najde místo, kde lidé válčí.

katugiro
03. 12. 2009
Dát tip
ale vůbec ne... válčí se se značnými přestávkami posledních pár stovek let - co je to z hlediska věčnosti?

Tony.cs
03. 12. 2009
Dát tip
v celosvětovém měřítku bohužel ne. Válčí se neustále. Ať už to jsou velké konflikty, nebo občanské války. Bohužel, člověk ještě nedospěl do stádia, kdy už nebude řešit problémy válkou.

katugiro
03. 12. 2009
Dát tip
já myslim že mír nad válkou na trvání pořád vede :)

Tony.cs
02. 12. 2009
Dát tip
katugiro: Ale to se ještě nestalo, zato války se vedou pořád. pathagonia: I takové se má slova můžou zdát Zajímavé je, že tak oblíbená píseň Dana Landy Ona, říká v podstatě to samé, co já. Je na houby, ale lidé jsou jí posedlí a mnozí ji milují. Tím ovšem nechci srovnávat pojetí, pouze obsah. Do Landy mám hodně daleko.

Marlav
02. 12. 2009
Dát tip
válku nevelebím, žádnou:-((.....Tony, tak příště, tohle se mi příčí, promiň*

katugiro
02. 12. 2009
Dát tip
Stejně tak je pomíjivá válka, takže může být věčný mír.

Tony.cs
02. 12. 2009
Dát tip
No pokud jde o tohle, tak jsem možná i chtěl to slovo nafouknout. Zaslouží si to. Říká se, že mír je pomíjivý. To znamená, že válka je ve své podstatě věčná.

katugiro
02. 12. 2009
Dát tip
když budeš superlativy používat takto, báseň bude působit jako nafouknutá - jako velký prázdný balón kritiku ostatních nehodnotím; to, že lidé začnou reagovat podle svých postojů, je (asi nejen tady) normální

Tony.cs
02. 12. 2009
Dát tip
katugiro: Ale je. Narážel jsi na mnou použitá superlativa. Ale co je na nich špatného? Když řeknu, že je nejlepší, nebo nejhorší, k něčemu se přikloníš. Proč říct jen, že je špatná? Já to chci vyzdvihnout, trošku to poposadit, byť s nadsázkou. Nikdo jiný kromě tebe mi kritiku nenapsal. Jen se každý ohlíží na svůj názor. Bíša postřehl satiru, i když měla být spíše ironií. Ale kdo mimo tebe nehodnotí podle svého postoje k tomuto fenoménu lidského žití?

katugiro
02. 12. 2009
Dát tip
Rozhodně ji prožít nemusíš, abys o ní mohl mluvit. Naopak ani kdybys ji prožil by to však neospravedlňovalo způsob, jak o ní mluvíš. To není věc války, ale literatury.

Bíša
02. 12. 2009
Dát tip
Skvělá satira...

Gerrhen
02. 12. 2009
Dát tip
Psát o válce je velice ošemetné téma. Je sice pravda že je nedílnou součástí našeho života, vždyť v minulém století byly jen 3 dny, kdy byl na celé Zemi mír, ale stejně, my nemáme nejmenšího ponětí, co to slovo obsahuje, i kdybysme roky poslouchali ty, kteří to ponětí mají. Valerie: přelidnění Země nesouvisí s absencemi globálnějších válek v posledních letech

Tony.cs
02. 12. 2009
Dát tip
Valerie a týden divů: Já válku neprožil, jen o ní mluvím. Slyšel jsem mluvit ty, kteří ji prožili, tak papouškuji jejich pocity. A znám ty, kteří do ní teprve půjdou (můj bratr) a vím jak se na ní slepě těší. katugiro: V případě tak rozmáchlého slova jako je válka, se plýtvat snad ani nedá, protože každý o ní smýšlí jinak. Jak vidíš, stávám se vyděděncem pro svůj text. Budu dostávat hloupé otázky od zatrpklých pacifistů, kteří mají prostě svůj názor a nepochopí, že válku někdo může milovat. Musím ji opravdu prožít, abych o ní mohl mluvit?

katugiro
02. 12. 2009
Dát tip
tony: řada slov má jistě pestřejší konotace, namátkou "přátelství" nebo "člověk" chtěl jsem hlavně poukázat na to, jak lehkomyslně zacházíš se superlativy

Rendalt
02. 12. 2009
Dát tip
Chvalozpěv na válku? Jak tady podotýká Valerie, kolik jsi vůbec zažil válek? Připomíná mi to píseň: "A oči má trochu vlhký, když podpatkem střevíčku rozdrtí iluze máminejch mazlíčků."

A kolik válek ty jsi prožil, básníku?

Tony.cs
01. 12. 2009
Dát tip
katugiro: Kdo jí neprožil, prázdně o ní mluví, nenávidí ji i miluje. Kdo ji přežil, ji opěvuje i zavrhuje. Rodiny zesnulých již chápou její bolest, kdežto jiní jen dělají, že chápou. Tolik emocí v jediném slově. Přijde ti málo pestré? lag-n.lol: Tak to už je věc názoru.

Válka byl taky efektivní způsob, jak se vyhnout přelidnění. Kde jsme dneska kvůli tomu, že už se toho křečovitě drží jenom Amíci, ha?!

jH
01. 12. 2009
Dát tip
podle mýho není válka nikdy NIKDY spravedlivá

ó válko, ty spanilá ze srdce jsi leckterým vyrvala i velký kámen

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
sákryš, těšil jsem se, že někdo píše ódu na zimní cyklistickou přípravu na válcích... a prosím, prosím, co chce básník říci tím, že je válka nejpestřejším slovem?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru