Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Levorucionáři

09. 12. 2009
45
130
13402

  Nemám rád zimu. Jakmile zahlédnu v televizi závěje, ledovce a fjordy, naskočí mi husí kůže. Rovněž nevyhledávám příležitosti k pomazlení se s mrožem či losem, neboť,  jako městský člověk sídlištního typu, trpím strachem z velkých zvířat, zejména z šelem. Přesto je mým oblíbencem lední medvěd. Lední medvědi jsou totiž všichni bez výjimky leváci.

  Ano, počítám se k deseti procentům populace s obrácenou lateralitou, pročež mám levou ruku obratnější než pravou. Nemohu říct, že bych si tuto výjimečnost kdovíjak pochvaloval. V pravicově orientovaném světě je leváctví odpradávna považováno za jakési společenské stigma a je politováníhodné, že k tomuto názoru přispěla i moderní věda. Existuje totiž řada psychologů a neurologů, kteří lehkomyslně tvrdí, že leváci jsou náchylnější k alkoholismu, astmatu, senné rýmě, homosexualitě, cukrovce, nespavosti, kriminalitě, slabomyslnosti a sebevraždám. Idiomy - máš obě ruce levé, je levý jako šavle, je to nalevačku nebo je to pěkná levárna, hovoří za vše. Podobně jako - to je to pravé, či má srdce na pravém místě, přestože srdce evidentně směřuje doleva.

   Už ve starověku byla pravostrannost spojována s dobrem a Bohem, naopak levé straně byl přisuzován vliv ďábla a čarodějnictví. Pro inkvizici byli leváci vděčným topivem.
Ani staří Římané nebyli z leváků zrovna odvázaní. Pokud se mladí Římané projevovali jako leváci, přivazovali jim levou ruku k tělu. V Číně jsou ještě dnes leváci důrazně nabádáni, aby se přeučili na praváky. Podivuhodné tvary čínského písma lze psát levačkou jen velmi obtížně. Ostatně soudím, že i pravačkou.
S latinkou to není o mnoho lepší. Zatímco pravák při psaní pero táhne, levák je tlačí, což při užití pera s násadkou působí jisté potíže. Co napíše, rozmaže. Kolik dobrých pedagogů pozbylo zdravého rozumu ve snaze o přeškolení leváků na praváky. Leváctví se ve školách nepodařilo vymýtit ani za použití, na tehdejší dobu pokrokové, rákoskové metody. Výsledek byl pouze ten, že levák ortodoxní se stal protestantem a posléze levákem pod obojí.
Mohlo by se zdát, že v části světa, kde je rozšířena negramotnost, není leváctví tolik znatelné. Omyl. Levá ruka, kterou se Indové a Arabové umývají po vykonání velké potřeby, je tradičně považována za nevhodnou pro jakékoli jiné činnosti. Použití, či snad jen ukázání levé ruky při jídle, je přestupkem proti bontónu, který se dle dle místních zvyklostí trestá. Od všeobecného opovržení až po ukamenování. V Indonésii je dokonce nevhodné přijímat levou rukou dary.

   Podle údajů jedné ze studií je levorukých ve věku 10 let asi patnáct procent, zatímco ve věku 80 let méně než jedno procento. Ha! Tak tady to máme. Imunologické potíže, neurologické problémy, četné úrazy, sklony k sebevraždám... Že by opravdu leváci vymírali?
Kdepak, nevymírají. Přizpůsobili se. Levák je tvor nad jiné adaptabilní, přičemž oplývá značnou fantazií a vynalézavostí. Jak jinak by dokázal vyzrát na všechny ty pravácké vymyšlenosti. Většina nástrojů, strojů a nářadí se kterými se denně setkáváme, jako kladivo, nůž, tužka, otvírák, nůžky a další, jsou obvykle symetrické. Jakmile je ovšem pravák ergonomicky vylepší, tu má levák příležitost rozvinout svoji kreativitu. Není tedy divu, že leváctví ve značné míře koreluje s genialitou, inteligencí, tvořivostí, s uměleckými schopnostmi a s vizuálním myšlením. Leváci mají lepší slovní zásobu, jsou výřečnější a podle neurologů navíc lépe vyhodnocují informace z trojrozměrného prostoru. Provozovat činnost v obráceném gardu může být také předností v některých sportech: například šermu, tenisu, fotbalu, boxu, baseballu a nebo házené. Leváci jsou rychlejší při psaní na psacích strojích a počítačích. Nejvíce používaná písmena A E R S T se totiž, patrně nějakým nedopatřením, nacházejí na levé straně. Chris McManus z University College London dokazuje, že leváků je mezi velmi úspěšnými lidmi větší podíl než v celé populaci.

   Pohled na leváka při manipulaci s otvírákem konzerv, vývrtkou či škrabkou na brambory, může vzbuzovat úsměv; při krájení nožem i lehkou nevolnost. Snad proto se v poslední době tu a tam objeví obchod, nabízející speciální zboží pro leváky. Jistě, dá se pochopit, že levákovi ulehčí práci vývrtka s opačným závitem, levoruký srp, nebo oboustranná škrabka na brambory. Ale vynálezy jako je trojúhelník s levým úhlem a číselnou řadou zprava doleva, hodiny jdoucí pozpátku, levouché hrníčky (s obrázkem na opačné straně) a řada podobných, dozajista nebyly vyrobeny kvůli levákům, nýbrž kvůli tučnějším ziskům. Leváci, pověstní svým bystrým úsudkem, by si něco takového za žádných okolností nepořídili. Ovšem dárky pro leváky nakupují také praváci, že?

   Zatím jsem nezaznamenal volání leváků po upraveném řízení v autě, po zrcadlově přehozených tlačítcích na mobilním telefonu, nebo po dámském zapínání na pánském saku. Rovněž mi není znám případ, že by se sprintér levák dožadoval startu v protisměru. Mohl bych kupříkladu reptat, že v mé kuchyni je sporák umístěný těsně u levé stěny, pročež mám neustále odřený loket, že mi v restauraci pravidelně prostírají obráceně příbor, že pro mě není zrovna bezpečné sedět u stolu po boku praváka, zejména, podává-li se polévka, a že kdykoliv někoho naviguji, nesmím užívat výrazů vpravo či vlevo, nýbrž definovat směr napřáhnutím prstu a vyslovení kouzelného slůvka tam.
Ale nestěžuji si. Leváctví není vývojovou vadou. Levák se levákem narodí, neboť má tuto preferenci zakódovanou v genech, ať už je člověkem nebo třeba hrochem. Evoluce se ve své moudrosti občas dopustí experimentu, pro případ, že by se matičce přírodě něco vymklo. A že se to přihodit může. O tom by mohli vyprávět například dinosauři, neandrtálci, nebo bakterie cholery. V takových případech dominantní utlačovatel ostrouhá, a geneticky raritní jedinec má nenadále navrch.
A proto volám: "Praváků se nelekejme, na množství nehleďme!

Ještě přijde doba, kdy si svoji vyjímečnost nebudeme moci vynachválit.

Kupředu levá!"


130 názorů

Arwen, potěšení je na mé straně.


Dostala jsem se sem náhodou a jsem tomu ráda (-: Podívám se i na ostatní výtvory.


Ó díky, jsem vděčný za každého nového čtenáře.


Aru
21. 08. 2020
Dát tip

a taky si tě musím pořádně pročíst, píšeš fak skvěle


Aru
21. 08. 2020
Dát tip

nevím jestli vyklube, spíš tak pro radost a zábavu


Pozvání do klubu vděčně přijímám. Snad se z něj něco vyklube.


Aru
20. 08. 2020
Dát tip

tak to je výborný, dávám do klubíku, tak snad se nebudeš zlobit. no příbory, to bylo u mě úplně šílený, asi patnáct jsem se neustále pletl, víkend co víkend, nakonec jsem to dával jak jsem chtěl podle sebe. jestli budeš chtít do klubíku, tak můžeš, je to takový nesmysl.


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

mrkám jako o život, musím své bulvy udržet zdravé ještě dlouho, když si chci číst tvé povedenosti na Písmoni :-))


Bože, takto náruživou čtenářku aby pohledal. Jsem uchvácen a dmu se pýchou.

PS - Mrkej!


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

Můžeš za to, že jsem zapomněla na ceduličku, co mám nalepenou na monitoru: mrkej!. Nalepila jsem po přečtení jakéhosi článku, který upozovňoval, že když čumíme často na obrazovku, tak málo mrkáme, škodí to tak nějak očím, už nevím přesně.

Ale já ti to odpouštím a nemohu nepochválit, och, jak ráda bych napsala, to je ale hnus, ale nemohu, můj smysl pro pravdomluvnost mi to nedovolí ***


Chachá! Tak to jsme dopadli úplně stejně. Manželka mi knihu taky nechce půjčit. Prý bych jí vytrousil záložku, poprskal listy a fixou začernil fóry, které jsem Vaudovi ukradl.

Zordon
14. 06. 2012
Dát tip
Vauda jsem objevil v knihkupectví po přečtení tvé recenze...jenže mi ho pak sebrala žena, tak jsem se musel vrátit zase k obrazovce.

Já bych s tím přeučováním na levo počkal. Aspoň do voleb. Jo, zaznamenal jsem, žes objevil Vauda. To ti chválím.

Zordon
14. 06. 2012
Dát tip
Konečně jsem pochopil proč se směješ (-: a ne :-) jako většina. Údajně i Marylin Monroe(.-: byla levačka, jinak by to totiž nebyla ona ale maximálně Jirka Paroubek ).-: Asi se zkusím přeučit na leváka, třeba mi tím vzroste inteligence.

Jsem poctěn.

vesuvanka
20. 09. 2011
Dát tip
Skvělý fejeton :-))) TIP

Lakrov
10. 08. 2011
Dát tip
> ...Jistě si dokážeš představit, jakého druhu jsou otázky, které mě v tuto chvíli napadají... Dokážu a začínám uvažovat, komu je (jako obdobu putovního poháru) položit :-)) Zoo, v níž žiju, je jen vymyšlená; píšu o ní pohádky. Možná už jsi v ní byl...

Už jsem si dopisoval s kdekým, kdysi dokonce s jednou školačkou z Irkutska, ale dosud ještě s nikým, kdo trvale žije v ZOO. Jistě si dokážeš představit, jakého druhu jsou otázky, které mě v tuto chvíli napadají; avšak odolám. Gentleman ve mně zatím vítězí nad šprýmařem. (-: Nicméně děkuji za kritiku a také za aviza, se kterými na mě pamatuješ při četbě jiných autorů.

Lakrov
10. 08. 2011
Dát tip
Zaujal mě vtipný název. To, že jsou lední medvědi leváci, je pro mě novinka a přihlédnu-li ke skutečnosti, že poseldních sedm měsíců žiju v zoo, musím přiznat, že mám dost velkou mezeru ve vzdělání. Vlastně už nemám, a tak díky za poučení. Jinak je to celkem sranda, taková jemná. Nůžky symetrické nejsou ani bez ergonomických úprav; otvíráky na konzervy většinou také ne :-) Tip

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
diky:)

Vítej do klubu.

8hanka
19. 03. 2011
Dát tip
tak, odkladam zbytocnu skromnost a otvorene priznavam - som lavak:)) A som na to hrda! Nasilu som bola prerabana na pravaka, pisem sice pravou, ostatne sa nepodarilo ani zastrasovanim...aj moj syn je lavak, velmi sikovny s umeleckymi sklonmi...v nasej rodine su aj dalsi lavaci - brat, synovci, neter, jej dcera...nase pocty sa zvysuju, co lavak to osobnost:) Som lava a nikdy ina:)

:))))))))))))))))))))))..jsem si zvykla..ukazuju..:)))

Jestliže jsi ženská, a nerozeznáš levou a pravou stranu, pak je všechno v pořádku. Rozhodně se tím neznepokojuj. Je to naprosto obvyklé, normální a přirozené. Tedy u žen. ((-:

:)))))))))))))))))))))))))))))))..normálně mě mrzí, že jsem pravák! Ovšem nerozeznám levou a pravou stranu, to určitě svědčí o jisté míře geniality, bystrému úsudku, talentu a podobně..:))) ..co myslíš?

Název mi dal zabrat nejvíc. Skoro to vypadá, že má můj pokrokový počítač nějakou logopedickou vadu, že?

Smajlíky zvládám bravurně. Takříkajíc - "levou zadní". Možná tě jenom zaskočilo, že při tom musíš naklánět hlavu na opačnou stranu. Nezvyklá orientace piktogramu pouze svědčí o faktu, že pisatel je levák. ((-:

a co takový lev? To je nedostudovaný levák? stejně je to nefér, když "prav" vůbec není.. ale aspoň je PRAVda a ne LEVda :-P (a nauč se psát smajlíky :-D )

potěšilo (-:

pobavilo :-)

V tom koránu se stím taky nepářou. ((-:

FAE BOMB
15. 04. 2010
Dát tip
Výhoda pro levorukého rouhače (kopie z Koránu): Číslo sury: 5, Název sury: Prostřený stůl, Arabský název: Al-Má´ida, Verš: 33 A odměnou těch, kdož vedli válku proti Bohu a Jeho poslu a šířili na zemi pohoršení, bude věru to, že budou zabiti anebo ukřižováni či budou jim useknuty jejich pravé ruce a levé nohy anebo budou ze země vyhnáni. A těm dostane se hanby na tomto světě, zatímco na onom světě je očekává trest nesmírný. Dobře napsané, teda ten fejeton... *

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Hezké svátky i tobě. A dobrý Nový rok ! Dík*

Nazdar a díky, Pátere. Tak koukám že ses i ty trochu rozpovíkařil. Příležitostně k tobě nakouknu. Hezké svátky.

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
Potlesk oběma !t*

Toscana
22. 12. 2009
Dát tip
Tak to je dík na těch pár měsíců předem, Jejdíku. ;-)

jejdavilda
22. 12. 2009
Dát tip
jaký konec adventu, za pár měsíců je tu zas

Toscana
22. 12. 2009
Dát tip
Koukám, jak se ta diskuse tady rozkošatěla - přečetla jsem poctivě všechno a mimořádně mi to vylepšilo náladu. Takže všem diskutujícím velké díky za opravdu veselý konec Adventu. ;-)))

Někdy mám pocit, že mládež usiluje zejména o to, dostat přes držku. Ale počítám, že tento jev se táhne napříč generacemi :)

Kde jsou ty časy... V pr..yč. Naštěstí. Dnešní mládež podobným způsobem usiluje zase o kartičku zelenou, podobných vlastností.

Nikolikerověk. Za nepatrný peníz zakoupil jsem tenkrát nedostatkovou značku whisky, kterou jsem následně směnil za drobnou, leč nesmírně uklidňujícím dojmem modrou kartičku.

Á, pamětník.

Kasárna? Beru.

guy
22. 12. 2009
Dát tip
Diano, máš pravdu s tím odstínem, tudíž se omlouvám všem vyznavačům prasáren, které se dobrým mravům nepříčí :-)

Guy, vidím že jste u vás doma takzvaně podobojí. Abychom se vyhnuli protestům veterinářů a geologů, kteří dokážou být rovněž pěkně tvrdí, navrhoval bych nahradit slovo prasárna výrazem, jenž je pro všechny myslitelné špatnosti přímo synonymem - KASÁRNA. Vaude, dokonce se spekuluje, že v době, kdy naši předkové zřídkakdy sestupovali ze stromů, nebyla preference rukou (případně zadních rukou) vyhraněna, a bylo to tak fifty/fifty. Praváctví se prosadilo až v dobách, kdy lidé začli jezdit na koni a používat meč. Dopravní předpisy v té době přikazovaly jízdu vlevo, pročež, při etkání s nepřítelem stačilo tasit a chlapa probodnout. Mnohdy nebylo třeba ani zpomalit, natož měnit směr. Vpravo se začalo jezdit až v době, kdy meče pozbyly své platnosti. Praváci se na pravé straně totiž cítí bezpečněji. Levákům rychle došlo, že nemá smysl se s nimi dohadovat.

Diana
22. 12. 2009
Dát tip
Vítku, dobrý nápad, kdyby! - ona totiž "prasárna" má trochu jiný významový odstín, než "levárna". Z důvodů chválihodných váš obouruký rod ochuzuje češtinu ;-)

Jako veterinář se musím nebohých čuníků zastat. Nemůžete si vynajít nějaký pojem dejmetomu z oblasti geologie?

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
nelisime :-)) uz mi ta gramatika moc nejde

Vaud
22. 12. 2009
Dát tip
vecerel jsem o vikendu s jednim profesorem antropologie, ktery mi rikal, ze oproti opicim se nelysime chuzi po zadnich, jako spis tim, ze jsme prisli o par rukou, ze kterych jsme pro nadbytecnost transformovali na nohy. Cili vyvojove nedavno jsi mel, Kvetoni, obe ruce leve (ale taky obe prave)

guy
22. 12. 2009
Dát tip
vzhledem k tomu, že v naší rozvětvené rodině pažní obojakost není jevem neobvyklým a vysoce překračuje oficiálně uváděné procento výskytu, jsme k sobě všichni navájem tolerantní natolik, že pro úkony, příčící se dobrým mravům, nepoužíváme výraz levárna, ale prasárna, ať už je činí prasata pravičácká či levičácká :-)

Není. Svého času to smysl mělo, teď už to jede jen ze setrvačnosti..... A nikde to netutlám.

Přiznávám, že jsi byl podezřelým číslo jedna, ale neměl jsem dost důkazů na to, abych tě usvědčil. Není to trošku schizofrenní pocit, být takovou vícehlavou hydrou?

Když mně se taky nic neřekne. Zajímalo by mě, jestli mají i podobně disponované pastevecké psy?

Přesně tak! Všimni si, že většinou ty krávy opravdu stojí bokem ke svahu. A pokud si spočítáš, jak dloouho na té pastvě stojí, sklon svahu ( a s tím spojené nebezpečí skluzu do údolí při obratu)a průměrnou délku kravskýho života ( s přihlédnutím ke zdravé alpské stravě), je výsledek nasnadě! Na podzim takovou krávu přikrejou tím typickým alpským deklem ze sena a uvedou do zimního spánku. Pokud ovšem uhodí tuhé mrazy, kráva i pod senným deklem zmrzne a na jaře mívá po odkrytí krunýře typicky čokoládovou fialovou barvu....se divím, člověče, že jsi o tom ještě neslyšel.

Neumím, ale ty krávy mě zaujaly. To jako, že mají levý nebo pravý nohy delší, podle toho, jak obcházejí svah? To musej pořád chodit po jedné vrstevnici a do údolí se nedostanou!

Vzpomněl jsem si na levosvažný a pravosvažný krávy v Alpách. Fejeton suprový. A co levitace - umíš?

Augustus
12. 12. 2009
Dát tip
U čtení oceňuji, když se nejen pobavím, ale také něco nového dovím. Proto nemohu nedat TIP.

A pak si kapku nedej, že jo. Pravákům to prostě nedochází. Svět už je tak zařízenej, že levák si nejdřív musí obrátit hlavu, a teprve pak ruce.

BBarkku
12. 12. 2009
Dát tip
HOla!mám astma, sennou rýmu a jsem slabomyslná- ano i já;) Jím příborem jako praváci, ovšem s tím psaním jsem to přecejen nevydržela a ač píšu s oblibou právě bombičkovým perem, vynalezla jsem způsob jakým si napsané nerozmatlat- zkroutit ruku do pahýlovitého tvaru, který budí v přihlížejících soucit, a opřít ji nad napsané, což zní a je krkolomné, za to, když si člověk zvykne, vidí celý řádek textu výtečně;) Při hře na klavír bych byla vděčná za obrácenou stupnici(jo, vím, že takový klavír existuje, kdo mi ho chce darovat, nechť zmlkne první) Leonardo Da Vinci byl levák(!) psal si deník z prava do leva a zpětně četl pomocí zrcátka.Takže o genialitě mezi roenými leváky není sporu. Podávám všem levou ruku a nepovažuji to za trapný omyl. "Ta je od srdce." říkám. Brambory škrábu nožem-levou, konzervy otevírám pravou- nejsem sebevrah, ač k tomu, díky své levorukosti mám mít sklony. Pravdou je, že nemám tušení, co znamená "ve směru hodinových ručiček" a při přecházení silnice se nejdřív dívám do prava..;)

Levněji už to nešlo. Dost se mi po tom u-levilo.

Vaud
11. 12. 2009
Dát tip
dostal jsem se ke kompu až teď - luxusní fejeton!!! byť se v něm píše o levnu

No jo, před zrcadlem, za zrcadlem... Lewis Carroll by mohl vyprávět. Mimochodem, taky byl levák.

Já prý blbě píšu, ale vidím, že i blbě čtu: napřed Revolucionáři, potom že by se "striptér" levák dožadoval startu v protisměru...no a srp - seče jak foukne vítr, vlevo i vpravo. Zkus si taky to pořekadlo, jestli se tomu dá věřit: "Levou rukou před zrcadlem jak od cizího..." (nakonec je to pravá))))

Mně je ti taky nějak blbě. Proto jsem navenek nevrlý ale uvnitř kupodivu vymýšlím šprýmy. Člověk je divnej tvor.

projdu si to celé, až mi bude líp, ale na tip to bylo už po otevření))

No, haiku to zrovna není, Jarmilko, ale zase to můžeš číst na pokračování až do Vánoc, zamaneš-li si. (-:

sakra, je to moc dlóhy...

Aimee_Dee
10. 12. 2009
Dát tip
super, pobavilo jako vzdy:)*

Petrusha
10. 12. 2009
Dát tip
náhodou, čo nezonieš v obchode, zoženieš v hospode :)

No, a právě taková hospodská pře, je nejlepším inspiračním zdrojem fejetonisty. Díky bohu za ně.

Možná že je to takový "bravčový levobôčik". ((-:

StvN
10. 12. 2009
Dát tip
Já jsem tím chtěl spíše říct, že mě by třeba nenapadlo psát o tom, že jsem pravák a jaký to pro mě má význam. Ale asi to je potřeba. I když si myslím, že zrovna tímhle se na rozdíly zbytečně upozorňuje. Minimálně v hospodě to končí hádkou.

Petrusha
10. 12. 2009
Dát tip
nie je náhodou i tá svinská chripka náhodou nejaký ten "levoboček" :) ?

Nutno ovšem poznamenat, že leváci jsou velmi umírněnou, až nenápadnou menšinou. Na rozdíl od gayů, Romů, Svědků jehovových nebo ruských mafiánů. Ovšem úkolem fejetonisty je popichovat. ((-:

StvN
10. 12. 2009
Dát tip
Napsané hezky, vtipně. Ale asi jako s každou menšinou je to tak, že rozdílnost řeší převážně ta menšina. Já vím, že mám dvě ruce a tyto ruce tvoří tým. Něco jde lépe pravou, něco lépe levou.

Adamova Eva
10. 12. 2009
Dát tip
a nejen ty :O))))))))))))))))))))) objednám si ostřikování a stěrač obrazovky

Tak tohohle se ti zachtělo!!! Proradný hade. Nic ti nevymažu, ani kdybys mě na kolenou prosil.

No proto!

No vidíš Aleši! Taky konvertita. Kdepak, leváků se svět nezbaví. I kdyby jich polovinu vymlátili, tak furt ještě nějací zbydou.

Izviníte her obr... Súdruh minister... Prepáčtě, sudruh generál! Já som taký zmatený ... Samozřejmě jasný!

Květoň, poslechnou... Když se admin rozhodne, že se bude pošťuchovat v jejich trenýrkách, tak voni nejenom že nebudou kušnit, ale ještě se kvůli tomu navoněj, je to jasný?

ano, leváci jsou často geniální. Sám píši pravou jen proto, že jsem si těsně před první třídou zlomil levou ruku. Kdoví, jestli mi to rodiče neudělali schválně. Ale pravicový šovinismus neplatí jen pro lidské výtvory. I matka příroda pravděpodobně preferovala jednu stranu. Ani sám Smotlacha nezná Hřib levý... Ale jsou i světlé výjimky. V jednom předrevolučním písňovém textu (autora už si nepamatuji) zaznělo mám obě ruce levý zvlášť tu pravou čím se mám živit nevím asi hlavou...

Píšu si: Šuránek hlasuje levou - pro. Zdržel se někdo? Pišto - já jsem si tvého nového titulu zprvu ani nevšim. Ještěže na něj Marvin takto citlivě upozornil. Ale pošťuchovat se mi tu nemusíte. Na to jsou jiné, srandovnější diskuse. Adamova Evčo - kéž by mi humor vydržel na F. L. Věky. Za to bych byl osudu F. L. Vděčný. Vildíku, bulharská měna je leva proto, že každý levák dře jako Bulhar, aby dostihl, a často i předstihl praváky. Sebastiano, jestli v té restauraci mají i vidličky na dezert s ostřím napravo a kleště na šneky pro leváky, tak tam začnu taky chodit. Vindale, já ti nevím, ale mě to tak nepřijde. Nic pořádnýho mě nenapadá, a když, tak mi to dá moc práce sesmolit a navíc mi to trvá děsně dlouho. Lag-n.lol - kdysi jsem běhal sprinty. Nebudeš mi věřit jaká je to pakárna, běhat ustavičně do jedné zatáčky. Navíc levotočivé.

Taky jsem levák a jsem zásadně pro. Tip. :-)

Márvine, jestli mě budeš zlobit, smažu ti v nicku "a".

Adamova Eva
10. 12. 2009
Dát tip
když ten F.L.Věk bude stále ftipnej, dej ho na pokračování :O)

Ano, jsem admin. Samotného mě to mrzí. Kde se ve vás ta zloba bere???

jejdavilda
09. 12. 2009
Dát tip
Zrovná mi hraje J.A.R - bulharská měna je leva

Sebastiana
09. 12. 2009
Dát tip
Krásné, početla jsem si, pobavila. Jsme s manželem oba leváci a když jdem do naší oblíbené restaurace, číšník, co nás zná běží před náma a přehodí nám příbory obráceně.

hele Květoni, ty ty fejetony prostě válíš..

jH
09. 12. 2009
Dát tip
Rovněž mi není znám případ, že by se sprintér levák dožadoval startu v protisměru. :D tip

Tak to mám radost, že jsem tě potěšil, Avox. Výkřiky uznání ani tak nevyžaduju. Mě stačí pousmání. ((-:

Hele, Toscano, jestli jsou vorvani levoploutví, to bych nerad zjišťoval osobně. Už se o to pokusil nějakej Kapitán Achab a nedopadl dobře.

avox
09. 12. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že jsi nezapomněl na svůj slib a splnil jej s dokonalostí sobě vlastní. Nechávala jsem si tohle čtení až na večer a teď vidím, že jsem udělala chybu - po všech těch pochvalných výkřicích dřívečtoucích už těžko vymyslím nějaký originální výkřik vlastní... moc pěkné čtení je to, moc :-)) */

Dobrá, tak řetěz beru zpátky. Ona stačí i obyčejná sádra.

Janino, takže ty jsi takový pravák - konvertita.

Janino, takže ty jsi takový pravák - konvertita.

Toscana
09. 12. 2009
Dát tip
Možná je vorvaň levoploutvej, Květoni. :o))))

Yvaine
09. 12. 2009
Dát tip
Kdo by neměl ná zachodě problém, kdyby měl kolem těla omotanej tlustej řetěz... a ani v něm nemusí být ta ruka!

Janina6
09. 12. 2009
Dát tip
Já patřím k těm "jemně přecvičeným" levákům, co píšou pravou, ale jinak mají obě ruce levý :-) A dokážu se podepsat oběma rukama současně, heč!

No jo, Yvaine, nebývala to žádná sranda. Zkus si přivázat šikovnější ruku řetězem k tělu a všechno dělat tou druhou. Můžu ti důvěrně prozradit, že nejvěší problém budeš mít na záchodě. No fakt. Zkus si to.

Dík Janino. To zní skoro jako povzdech. Že ty budeš pravačka?

Yvaine
09. 12. 2009
Dát tip
Leváci bývali levné topivo:) ještě že nežiju ve staro/středověku!

Janina6
09. 12. 2009
Dát tip
Jo jo, pravdu díš, a díš ji vtipně.*

Petrixi, tak to ti gratuluju. Možná máš štěstí, že víc variant už ani není.

Vidím Pišto, že zmínka o fjordech v úvodu vykonala své. Jen ta chybička se vloudila, jen ta chybička, jak by řekl Hujer. Víš, s těma úvodníkama, já bych chtěl. Ale ještě mě nenapadlo nic tak blbého, aby to bylo hodné úvodníku. A pak taky neumím psát stručně. Jak mě přepadne nápad, začne ve mě jiráskovsky košatět, a mám co dělat, abych to z F.L.Věka pokrátil aspoň na Psohlavce. Ale slibuju, že se pokusím. Tož tak.

Ale vždyť o tom celou dobu píšu, Maceško. Cituji se: "Není tedy divu, že leváctví ve značné míře koreluje s genialitou, inteligencí, tvořivostí, s uměleckými schopnostmi a s vizuálním myšlením." A ten konec? Koresponduje s názvem, který původně měl znít: Levorucionáři všech zemí - spojte se! Tím nechci naznačovat, že bych nějak skrytě sympatizoval s levicí. Ale i buržoust musí zůstat ve střehu, aby si moc nevyskakoval.

Tohle se mi líbí mo, přesně můj šálek čaje. A našel jsem jen jednu chybu (...přijímat levou rukOu dary.). Proč ty nepíšeš úvodníky?

macecha
09. 12. 2009
Dát tip
Já mám opačný postřeh. Zjistila jsem, že leváci jsou lidé obdařeni silou vůle, velkým duchem a mají sklony k umění. Přečetla jsem jedním dechem. Až na ten konec. Víc by se mi líbilo - "Kupředu leváci, kdo je levák, ten se neztrácí!" T***

Vidíš, nezapomněl jsem. Už to bylo dlouho rozepsané, a jak to téma dneska Aleš nakousnul, tak jsem to sem vlepil.

Ferry
09. 12. 2009
Dát tip
Fakt, Květííí, tak proto levituje vorvaň ve Stopařově průvodci galaxií? Ale ta šlupka potom ! :)

Diana
09. 12. 2009
Dát tip
fejetonu - překlep

Diana
09. 12. 2009
Dát tip
Žehnám ti, Květoni, za toto útěšné a povzbudivé dílo. Nevynechal jsi žádný z ústrků a příkoří, kterými nás, nepřizpůsobivou menšinu leváků, pravoruká společnost častuje. Cítím stejné zadostiučinění, jako kdysi po přečtení Čapkova fejetotu Chvála vrtáků. :-)))****

Ferry nepřeháněj. Víš, že jsem plachý a ostýchavý. Toscano, víš, že se leviatanem donedávna nazýval vorvaň?

Ferry
09. 12. 2009
Dát tip
Tož teda, když říkáš.... Povídání tvé zas, že se oko neodtrhne, dech nenabere... :)

Toscana
09. 12. 2009
Dát tip
Omyl!!! Řízení auta už U-PRAVENÉ je!! :o))))) *t Krom toho, ne vše, co zavání levostí, je tak děsně fajn - takový leviatan (Slovo leviatan se v průběhu staletí stalo synonymem ke kterémukoli velkému monstru či příšeře) je toho důkazem:

Myslíš jako komanči, že by snad... To né, to su klidný. To si taky klidná ne? Zo sme klidní!

Ferry
09. 12. 2009
Dát tip
Za ten konec tě plácnu, jinakftipný Květáčku. Přízraky je dobré nechat spát, když už nás nic lepšího nenapadlo. *

Dámám děkuji za přízeň, zejména Čučence za pozornost. Aleši, díky za inspiraci a máš pravdu, nech si to na zítra ke kafi.

sakryš, nechám si to na zítra :o)

čučenka
09. 12. 2009
Dát tip
moje maminka je taky chudinka přecvičený levák, čímž má obě ruce pravé :-). Pravou píše a maluje a levou dělá všechno ostatní (krájí atd.)

Adamova Eva
09. 12. 2009
Dát tip
opět)))))))) Ď už vím, proč můj táta (předělaný levák v 30.tých letech) vyplazoval při práci jazyk na levou stranu a já se dodnes nikdy netrefím do správný strany, když naviguju řidiče a z toho důvodu ani nejezdím na kole, bo bych potřebovala k jízdě druhou stranu *O)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru