Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce...a hůř

22. 12. 2009
11
28
2906

Na Vánoce bývá záhodno podarovat své nejbližší nějakým tím dárkem. Někteří z nás (jako moje maminka) kupují tyto věci v průběhu celého roku, aby pak byla šance nalezení na dně skříně co nejvyšší, někteří to nechávají na poslední chvíli, aby pak koupili nemrznoucí směs do ostřikovačů na poslední benzince 24. odpoledne a ta poslední skupina se tomuto sportu věnuje přiližně týden předem.

Patřím k posledním zmíněným, takže jsem se 22. prosince odpoledne hrdinně vypravil do džungle Brna, doufajíc, že si rozvášněné davy nevšimnou zapadlé knížky pod regálem - poslední v obchodě a tak se mi podaří sehnat alespoň něco. V šalině se vše zdálo býti v pořádku, jen občas se objevila osoba ověšená taškami a batohy (a v jednom z nich byl nepochybně stan, ve kterém kempovala předešlou noc před obchodem s oděvy). Peklo začalo hned po vystoupení. Sotva jsem sešel schůdky, už se mě chopil dravý dav - kdo se někdy pokoušel pádlovat na kajaku proti proudu Amazonky, ví o čem mluvím a tak nezbylo, než se nechat unášet. Pochodující chumel mě vyplivl až na náměstí, kde se tříštil na několik menších říčních ramen a tak jsem nepozorovaně vystoupil. Vzápětí mi kdosi polil svařákem boty a když jsem se shýbl abych je aspoň trošku očistil od toho lepivého humusu, jakýsi šikula mi duchapřítomně klepal popel z cigarety za krk.

Procházeje uličkami kolem náměstí, pozoroval jsem zvláštní jev - většina (ne-li všechny) obchody hlásily "výprojede - slevy minimálně 50%!, neodolatelné nabídky" a podobná lákadla. (Když se podíváte pozorně, pod cenovkou "akční slevy 50%" je často vidět cena původní - většinou o 20% nižší než stávající "akce"). Nebudu vás zatěžovat frontami v knihkupectvích (netušil jsem, že tolik lidí v ČR umí číst) ani v hračkářství (většinou z těch hraček pro děti bych se bál vybavit profesionální vojáky) a vynechám tuto veskrze nudnou (i když nejdelší) část dobrodružství.

Po těchto strastech se náš hrdina (v hlavní roli JÁ) pokusil o návrat zpět na domů. Veden pudem sebezáchovy, snažil jsem se vyhýbat individuím se svařáky, klobáskami, cigaretami, či velmi nebezpečnými párky v rohlíku (nevěřili byste jak daleko dokáže majitel takové ďábelské zbraně dostřelit kečupem) a dařilo se mi to až do poloviny náměstí. Tady jsem, zmožen fyzickou námahou pádlování proti proudu klesl na kolena a do úrovně očí se mi dostala obrovská cedule "Moravské bramboráky jako od maminky - 19 Kč!". Moje maminka vaří dost mizerně, ale zrovna bramboráky jí jdou. U stánku kupodivu nikdo nebyl a tak jsem využil příležitosti si jeden objednat. 19 korun jsem ještě nepovažoval (s přihlédnutím k předcházejícím výdajům) za tak nehoráznou sumu. Postarší ženština vylovila z nádrže s olejem jednu placku, hodila ji na váhu (?) a pronesla se zcela vážným výrazem sumu. Šel jsem do kolen. Neměl jsem pocit, že mi chce prodat bramborák, dokonce ani celý stánek, ale rovnou polovinu náměstí! Zde si dovolím malou odbočku: Tito "Vánoční prodavači" spoléhají na dvě strategie: Buďto zákazník považuje cenu za povedený vtip a čeká, že mu budou peníze po transakci vráceny s omluvou a přáním hezkých svátků; nebo spoléhají na to, že se nebohá oběť nezmůže na slovo, mlčky odevzdá své celoživotní úspory za dvě deci horkého oleje a šlupek z brambor a otřesena tímto traumatem se vrátí domů k ostatním truchlícím.  - Patřím ke druhé skupině. Zaplatil jsem neuvěřitelných 68 korun, protože nevelký bramborák podle váhy vážil asi 10 kilo a cena prý byla za 100 gramů. Odkapávájícím olejem jsem si okamžitě pokapal mé sváteční kalhoty a spálil prsty i když kupodivu celá placka byla chladná. Mám pocit, že se někdo zmýlil v surovinách - nejsem nijak zdatný fyzik, ale na základě objemu a hmotnosti mi je jasné, že místo brambor bylo použito minimálně olovo. Věnoval jsem ho žebrákovi, čímž jsem zdesetinásobil jeho jmění v čepici na zemi a smutně odkráčel hladový, naštvaný a chudý zpět domů.

A poučení pro příště? Nekupujte bramboráky na Vánočních trzích - a když, tak jen bezolovnaté.


28 názorů

8hanka
08. 01. 2012
Dát tip
***aj komentom***

Lucida
06. 03. 2011
Dát tip
:D

moc se neraduj, tohle je z Brna :-D

Lucida
06. 03. 2011
Dát tip
jaké štěstí, že nebydlím v Praze.... :) (*pěkné*)

martinez
04. 01. 2010
Dát tip
já ho na Svoboďáku koupila loni tuším za 59... a to sem měla kliku - přede mnou vyfasoval někdo jeden kolem 90 kč... letos už mě to ani nenapadlo :o)

sepiolite
29. 12. 2009
Dát tip
"hračkářství (většinou z těch hraček pro děti bych se bál vybavit profesionální vojáky)" - co že se to říká o dětech, že jsou "nezkažené"?? pche! :)))

renegátka
25. 12. 2009
Dát tip
Pěkně napsané.Líbí se mi.*

bezva, přijeď mi taky uvařit. (Já dělám taky skvělé, ale nikdy se mi nechce strouhat ty brambory :D

avox
23. 12. 2009
Dát tip
za poloviční cenu bramoráčky pro celou rodinu, obsahují i uzeninu a to počítám i spotřebovanou elektřinu :-)) */

No ale tady, je tady v Brně!

Bezva.. a kde bydlí?

jsi můj člověk, Květoni... můžem někdy ujíždět spolu :-D

Á propos, na přechodnících ujíždím rovněž, a rád.

Přiznávám, že zkušenost s bramborákem mám už z loňska. Letos jsem se uvedné chyby nedopustil a nutno poznamenat, že přehršel zkonzumovaných vánočních punčů se chová při zvracení o mnoho lépe.

Alois: já vím.. já ty forky proškrtal - mívám totiž opačný problém - pro samé fórky už vůbec nejde pochopit o čem to je :-D S přechodníky se potýkám pořád a jsem rád za každé upozornění. Napsal jsem to jen tak v návalu "radosti" nad tou nedávnou událostí, takže to není nic na co bych měl být nějak hrdý. Ale třeba to sem tam někoho i pobaví a o to tady jde... :-)

Alojs
22. 12. 2009
Dát tip
tak ono je to spíše bramborákové... tahle cena je dnes - bohužel - na podobných akcích standardní. i když stále přemrštěná. a už vůbec ne zdravá :) ... co se týče fejetonů, je milý. trochu mi neladily přechodníky a všeobecně malá kadence fórků. Milé, byť teda nic nového pod sluncem. v rámci jednotlivých bodů i stylu, jakým jsou důvěrně známé situace popsány. ... přesto mě pobavil dostřel kečupu a narážka na čtenost v republice :)

teď nevím jestli jsem ti poslal avi, Kvěťoňi (tam se dá nacpat háčků :-D) tak ještě jednou pro velký úspěch...

Květoň: to mi povídej. Stalo se to před 3 hodinami a pořád je mi špatně jen z toho prvního sousta :-D

Tak to jsem v závěru řval smíchy, protože podobný bramborák jsem si taky zakoupil. Olejem jsem si v mžiku naimpregnoval boty a kalhoty tak důkladně, že bych se mohl věnovat výlovu kaprů a zůstat naprosto suchý. První sousto bylo tak horké, že mi okamžitě usmrtilo všechny chuťové buňky, takže vůbec nevím, jestli byl bramborák chutný, či nikoliv. Byl však poněkud přesolený. To vím z toho, jak jsem jej doma zvracel.

Metta
22. 12. 2009
Dát tip
:-) už jsi po večeři aspoň?

Vinarka
22. 12. 2009
Dát tip
Jojo, šťastné a veselé! :) Hmmm...někoho mi připomínáš projevem...jdu ti omrknout profil :)

Glomma
22. 12. 2009
Dát tip
Tak to jsem si početla :) Jo tenhle vánoční čas je leckdy nejlepší scénárista. Pěkné *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru