Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vášeň a fotbal

02. 01. 2010
2
1
552
Autor
schwejk

Jen tak pro radost... (Starší text, který byl dlouhá léta ztracen a nakonec znovu objeven! Hurá!)

      Vášeň a fotbal

 

 

Námět na celovečerní film (případně několika set dílný seriál) z nudy napsali Petr Pour a Štěpán Feik. Látka zde zmíněná je čistě preromantického ražení a jsou jí podřízeny jak počáteční, tak koncové podmínky. Pro plné vychutnání textu je třeba se ponořit na preromantickou vlnu, kdy hlavním hrdinou je člověk pronásledovaný a drcený životem, neštěstí je jeho poduškou, bída jeho chlebem. Čtenář se však nemusí vnitřně vracet do časů, kdy byly podobné blbosti v módě – vyprávění je umístěno do současného světa (a ukazuje se, že i tam je mu dobře) – nezbývá proto, než dodat: Všem fanynkám a fanouškům dobrého fotbalu a přidané romantiky přejeme hezké čtení!

 

Postavy a jejich motivy, prostředí:

 

Příběh se odehrává v malebném městečku Drogobyč na Zakarpatské Ukrajině, v nádherném prostředí, které je jako stvořené pro preromantická vyprávění. V kraji, kde se drsné, ale dech beroucí prostředí mísí s rozličnými povahami tamních obyvatel a dává vyniknout hrdinství, lásce a chrabrým ideálům.

Právě zde se objevuje náš preromantický hrdina – Segedin Balatomec. Po babičce Ukrajinec a po bratranci z třetího kolene švarný a živočišný uherský kočovník. Toho času však usazený, neboť působí jako profesionální fotbalista místního klubu Real Drogobyč C. F. Segedín je mimořádný útočník těch největších kvalit a jen postraní úmysly, které při svém angažmá má, ho drží stranou zájmů předních evropských velkoklubů.

Jeho postraní úmysl se jmenuje Anna Denisovičová, nejkrásnější a nejmilejší děvče na celičkém světě. Anna je dcerou Ivana Šuchova, trenéra Realu Drogobyč. Často si říká, že po ní Segedín nesměle pokukuje, ale ona je nešťastná, neboť oplakává svou nešťastnou lásku k záhadně zesnulému snoubenci, a neví, co dál se životem.

Ivan Šuchov je možná skvělý trenér, ale nemůže předvést své schopnosti naplno, protože ho neustále omezuje prezident Realu Alexander Solženicyn, který mu pod pohrůžkou vyhazovu mluví do sestavy. Klub tak postupně ztrácí půdu pod nohama a nyní se nachází na posledním místě VI. ukrajinského okresního přeboru. Zoufalý Ivan v nouzi nejvyšší slíbí Anninu ruku Alexandrovi.

Alexander, mimo to, že je klubu velmi špatným prezidentem, udržuje intimní vztah s brankářem klubu Míčusem Děborovem. A právě Míčusovy výkony jsou tím, co táhne klub na dno. Prezident však nechce nic takového slyšet a neustále Míčuse podporuje.

Míčus si podporu užívá, ale ve skutečnosti Alexandra nemiluje a homosexualitu kvůli nejistému angažmá jen předstírá. Miluje totiž Ivanovu matku, Anninu babičku, která zachraňuje klubový rozpočet štědrými dotacemi z prodeje konopí. Navíc, Míčus a Segedín jsou arcinepřátelé na život a na smrt.

A tohle vše z dálky sleduje duch Annina snoubence, nikdo menší, než David Beckham, který z blízkého hřbitova sarkasticky komentuje, jak se vzdal trůnu nejlepšího fotbalisty všech dob a pro jednu sukni zahodil všechno, včetně lukrativní smlouvy na německé spodní prádlo.

 

Příběh:

 

Události začínají klíčovým zápasem o udržení alespoň v VI. okresní lize. V útoku Realu Drogobyč C. F. září Segedín a dává soupeři jeden gól za druhým. Stejně je na tom však soupeř – díky Míčusově formě také dává jeden gól za druhým, dokonce jich dá o několik víc.

Zápas je tedy prohrán, Ivan Děnisovič se křižuje, protože očekává vyhazov z klubu. Alexander zase potají mrká na Míčuse a podsouvá mu vzkaz o intimním setkání v místním hotelu.

Segedín, hvězda ligy, mezitím ztratí poslední zbytky trpělivosti. Zajde za Annou na tribunu, kde jako jediná fandí domácím a vyzná se jí z lásky. Sděluje jí, že se chystá na Západ a prosí ji, aby šla s ním. Anna se rozpláče a uteče na hřbitov. Tam potkává Beckhamova ducha, který jí radí, aby poslechla hlas svého srdce a odešla se Segedínem.

Vydá se tedy Segedína hledat, ale nachází jen prázdnou šatnu a na lavici papírek odkazující jí na hotel. Vydá se tedy tam.

Mezitím ji intenzivně hledá Ivan. Chce jí oznámit, že dostal padáka a ona ho nyní bude muset živit svým tělem. V jeho domě však po ní není ani památky, zato však nachází Míčuse se svou matkou nahé nad mísou jahod a šampaňského. Celý dům navíc silně voní zakázanými konopnými substancemi.

Rozpolcený Segedín se chce vypořádat s Míčusem a proto vyhledává místní hotel, kam Míčuse viděl vždy po zápase jíti. Ke svému překvapení však nachází omámenou Annu v Alexandrově náručí. To ho rozčílí a uhodí Alexandra třikrát do tváře.

Scénu doplní ještě udýchaný Míčus, který doráží na schůzku s Alexandrem pozdě a vidí, jak Segedín trestá svého soka v lásce. Míčus se rozhodne pomstít milencovu potupu a zabije Anninu sestru-dvojče, která pouhou shodou okolností přebývá ve vedlejším pokoji. A na místě vraždy zanechá Segedínův podepsaný dres.

Když mu na dveře začne tlouci policie, Segedín shledá, že své soupeře hrubě podcenil a bez rozloučení prchne.

 

Uplynou dva roky.

 

Ze Segedína je hvězda světového fotbalu – aby se ukryl před policií, obarvil si louhováním se ve slupkách z vlašských ořechů pleť a změnil si identitu. Pod pseudonymem Thiery Henry si vydobyl úctu a slávu, který mu právem patřila. V jeho srdci však zůstává prázdné místečko a touha po Anně.

Anna se mezitím vdala za Alexandera a porodila mu syna: Alexandera II. Prezident si kromě vztahu s Annou dopřává plnými doušky i Míčusovu intimní společnost.

 

Po těch dvou letech přesvědčí vnitřní hlas Segedína, že je na čase se vrátit do Drohobyče. Přemluví proto vedení klubu, aby zorganizovalo přátelské utkání mezi Arsenal London FC a Real Drogobyč C. F. A vskutku – vše se dohodne a zápas je tu!

Ve strhujícím utkání v neméně strhující průtrži mračen se Segedín po Fabregasově pasu řítí sám na bránu. Má možnost skórovat, ale jeho podvědomí přesvědčí jeho smysly a nádherná střela placírkou místo horního růžku branky zasahuje Míčusovu hlavu. Ta po několika dlouhých vteřinách vzdává marný boj a… Odpadá.

Rozradostnělý Segedín se vydává za Annou, které chce provést totéž, ale již mezi dveřmi dojde k urovnání omylů – Anna byla před dvěma lety cestou do hotelu přepadena Alexandrem a omámena. A protože se nechtěla jít učit šlapat ulici, přijala štědrou nabídku a vzala si Alexandra. Segedín i Anna propadají výbuchu lásky a rovnou mezi dveřmi se divoce pomilují. V tom nejlepším si Anna vzpomene, že zrovna koupala Alexandra II. – přerušuje rozkoš a honem běží do koupelny, kde však nalezne své dítě utopené. Propuká v usedavý pláč a nepomáhá ani Segedínovo jindy spásné poplácání po rameni.

Do této spouště přichází Alexander a vyzývá Segedína na souboj. Během strhujícího souboje na vidličky, nože a pelmeně odhaluje Alexander svou homosexualitu, Míčusovu vraždu Anniny sestry, podloudné financování svého klubu, drogové tripy a konečně vraždu Beckhamovu, který ho odmítl intimně poznat. Segedín v ten moment zlostně mrští nazdařbůh pelmeněm  a zasáhne Alexandra tak šikovně, že sok upadne a narazí si kostrč. V ten moment přiskočí Segedín a zabodne mu vidličku do hrudi. Ale protože má na sobě stále kopačky, uklouzne a nabodne se na Alexandrův nůž. A tak umírají oba v souboji.

Celý tento výjev pozoruje nešťastná Anna, která se rozhodne skoncovat se životem. Vyběhne za město k nádhernému jezírku a vyšplhá na nejvyšší skálu, kde chce ukončit svůj bídný život. Než však skočí, uvědomí si, že nyní je nejen svobodná a bezstarostná, ale bude i dědit více než slušný majetek! Chce odstoupit od okraje, ale v ten moment na ní zpoza dubu vybafne Beckhamův duch a dosáhne tím tak své pomsty – žena padá do jezera.

 

Hladina jezera zalitá zapadajícím sluncem se otevře dvakrát – poprvé, když do něj Anna spadne a podruhé, když se nezraněná vynoří. Zjišťuje, že jí nic není a pád přežila. Přijde jí to k smíchu a začne se nahlas smát. Její smích ovšem zanikne v hukotu policejního hlídkového člunu, který ji měli za úkol najít a zachránit. Člun jí přejede hlavu a Annino tělo pomalu klesá ke dnu. Hladina jezera se uzavírá, končí tento příběh a zůstávají jen prodlužující se stíny vrb a šum větru v korunách stromů.

 

 

Dodatek:

 

Autoři tímto svorně prohlašují: Lhali jsme čtenářům i sobě, až jsme tomu sami málem uvěřili -tohle dílo je příšerná ptákovina, která vznikla čistě pro pobavení, bez snahy o přesah a díky teoretickému podkladu učebnice české a světové literatury a inspirace současným konzumním světem. Za jména může Š. F., hodina dějepisného semináře, Solženicynův román pod lavicí a fyzická mapa středoevropského regionu. Chvála inspiraci, chvála čtenářům a jen dodáváme:

 

 

Komu se to nelíbí, ať nám…

 

 

 

Koupí pivo a vymyslí něco lepšího!

 

 

 

Líbat nám zadnici, to tak, plantážníci…

 

 

V HOŘICÍCH, léta páně 2004(?)


1 názor

Fotbalová brutální telenovela:-)Jo, pod lavicí ve škole vznikají někdy pozoruhodná díla. :-D t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru