Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

**KAR A VANA II.**

04. 01. 2010
3
14
2599

Někdo myslí na karavanu (velbloudů asi) a napíše ....KAR A VANA ....! Netuší, co tím v jiné mysli způsobí! Zaplaťpánbůh, že přemýšlíme každý jinak (snad je to i dobře): ....začne to jako "heroiana"... ,ale skončí to tím, že se nezabije. Kvůli tomu, že není nikdo, kdo by po něm od krve tu vanu umyl!

 

Ikaros toužil zmocnit se tě, ó Slunce…!

Hebkými křídly k mračnům se vznes´ …!

K doteku nebes potřeba přepevné vůle i víry!

Chybí-li, bezvládně zapadneš za řeckou mez!

 

Hodlá kar vystrojit, konstruktér Daidalos.

V srdce a ve spánky bolestí tepe mu žal…!

„Kdo za Styx tě odveze a  obolos navrátí zpátky!

 Koleno pro něj bych „statečně“ vrtat si dal!“

 

Bezvládně usedá v domácí  lázni,

horoucí voda  hřeje, zároveň chladí tu dlaň!

Ostrý střep hliněný - tvá ruka třese se,

Znenáhle zuřivý Charón pohrozí naň:

 

„Bídný jsi  člověče! Sobecký! Bez citu!

Doufáš, že „jen tak“ zadarmo z pelechu vstanu?

 Rozum ti uletěl?  Kdo myslíš, že bude po tobě...?

 Leštit a dočista „šůrovat“ zasr*nou vanu?!“

 

prosinec 2009


14 názorů

Milý StvN, ne geniální poesie toto, troufám si říct, není! Geniální věci se prý rodí lehce, jakoby "pomozartovsku" , a ne v "bolestech",jak to je ve většině případech u mne! Chci říct, jestli se ti zdá tato verze krkolomná, nic proti tomu (mám pocit, že to jistě není to nejladnější)! Na svoji obhajobu musím však říct, že kdybys viděl úplně první "nástřel", tak to by byla teprve asi "hrůza"! Tento "konečný" tvar je je již výsledkem mých dolaďovacích procesů. Prostě líp jsem to v dané chvíli už nesvedl! Ale děkuji, že jsi to přečetl a něco napsal. Mám pocit, že jsi první z písmáckých kritiků, co něco svého připsal k mým výtvorům. Takže dík. J.Š.

StvN
06. 01. 2010
Dát tip
Přijde mi to krkolomné. Takže to je buď geniální poesie, nebo něco jiného.

....jo, Miloše Hrmu si pamatuju, ale pořezal se kvůli úplně něčemu jinému! A nakonec ho stejně "picli"!A pak, že ,"...koho maj´ zastřelit, tak ten se prej neutopí..!" Dík Jiří. A abys věděl, stejně se mi to rodilo v hrozných bolestech, ta lehkost "nenáročné" tvorby je asi už zase v nenávratnu! Co společná kytara?

Četl jsem i tu Kar a vanu (BN)...dobrá. Tvoje odlehčení je docela odlehčené, ale Miloš Hrma se vážně podřezal, pamatuješ? Tip.Fakt dobrý. Nápad, rýmy, provedení.

bn: ale jo, četl jsem i tvojí verzi...

Štěp...v poho :) aleš...výplod říkám svým literárním pokusům a KAR A VANA je můj nápad pro název mého /vložen cca 3.12./

Děkuji Bíšo, za tip. Možná tohle vyznívá jaksi "silně", ale původním mojím impulsem k stvoření tohoto byla grafická úprava názvu básničky "od "blbouna nejap." Někdy před zhruba měsícem. Já jsem tohle spíš myslel jako takové "odlehčení". Dík za přízeň. J.Š.

Aleši, "bn" má tak trochu pravdu, co napsal. Opravdu mne trochu inspirovala grafická úprava jeho básničky asi před měsícem. Ale úplně jinak. Zdraví J.Š.

Matný "tuch", si myslím, mám, ale když jsem si zpředefinovaného nemohl pořádně vybrat, co by mne uspokojilo. Přece jen jsem měl na mysli při psaní "tohoto" na mysli lehkou nadsázku! J.Š.

bn: KAR A VANA není žádný výplod, jen téma.Slovo rozdělené na slabiky. Záleží na autorovi, jak ho pojme, do jakého kontextu ho zasadí.

Ano, přiznávám, že mne tyto verše nebo spíš námět vyjádřený v (mém)prologu na padl(y) při přečtení vé původní básničky. Přiznávám také,že jsem ti chtěl skoro po měsíci poslat na toto moje avízo, ale nemohl jsem si vzpomenout na "původního múzického" autora a ani jsem nějak "na první pokus" nemohl objevit tvoje původní dílko".Tak jsem vlastně rád, že prozřetelnost zasáhla správným směrem. A neboj nic "osobního" jsem nesledoval. Fakt se mi to v makovici objevilo tak, jak mne oslovila grafická úprava tvojí básničky. Takže vlastně za to i za ostatní ti patří moje poděkování. Zdraví J.Š.

papouch
04. 01. 2010
Dát tip
máš vůbec ponětí o tom, co je to aforismus?

...KAR A VANA...je můj výplod ...ty to máš dobře napsané,za to máš* ...ale o kom píšeš raději nedomýšlím,pokud o mně, jsi vedle úplně /to je tvůj problém/, unáhlené mázory já nepoužívám,to je ten rozdíl v naši mysli :)

Bíša
04. 01. 2010
Dát tip
Silné verše...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru