Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejoblíbenější

13. 01. 2010
13
32
2686
Autor
Glomma

Měla to být slohovka do jakési soutěže, ale netroufla jsem si, tak to alespoň přidávám sem.

Nejoblíbenější učitel

Když jsem zahlédla poprvé jeho postavu a tvář už tehdy mi něco naznačovalo, že to není jen tak obyčejný učitel. Pro ostatní byl jen dalším člověkem, do jakéhosi vytvořeného seznamu, troufám si odhadovat, že si ho zařadili do skupiny „Pohodář“. Ale já zkrátka cítila kdesi uvnitř sebe, že mu ke slovu učitel, přibude ještě -  nejoblíbenější. Nevím, čím si to hned na první dojem vydobyl, snad svým charismatem a čišící živostí.      

Po delším čase, kdy v naší třídě odučil desítky hodin, utvrdila jsem se ve svém mínění. Vždy se snaží přitáhnout naše zraky na právě vykládanou látku. Buď přidá nějaký vtípek na odlehčení, nebo použije, nějaké to rčení. Přitom moc dobře ví, kdo se v danou chvíli o látku vůbec nezajímá, nebo naopak se v látce pořádně topí. V té chvíli začne jednat. Na první zkušební příklad vytáhne z lavice většinou nejchytřejší N., která příklad spočítá a snaží se vysvětlit postup. Když vidí, že se ještě pořád někdo kapku topí, vytáhne ho k tabuli, aby se za jeho pomoci žák dostal k správnému výsledku. Nešťastníky, potrápí také u tabule, ale nemyslí to s nimi zle, chce jen, aby si alespoň něco z dané hodiny odnesli.

Když vykládá, často velmi ráda poslouchám, jde totiž vidět, že do toho dává celé své učitelské srdce a nevykládá to jen jako naprogramovaný stroj. Jsem si jistá, že ho tato práce baví.

Z jeho pozitivních vlastností bych vybrala asi jednu z nejvýraznějších a to smysl pro čest. Je zbytečné u něj lhát, jelikož odhalí každou skulinku, která napoví, že není všechno tak, jak má být. Další je asi umění vysvětlit, málokterý učitel pochopí žáka, tak aby mu vysvětlil to, co opravdu chce. Co mě ještě napadá je již zmiňovaná vtipnost, ta mu jistě nechybí. Trefné poznámky dokážou prosvětlit a naladit hodinu na pozitivní vlnu. Jsou jistě i další pozitivní vlastnosti, ale vybrala jsem jen ty hlavní. Negativní vlastnosti také vlastní, to by ani nebyl člověk. Kdo je nemá? Ta nejhlavnější je výbušnost, jeho záchvaty občas tak zaskočí celou třídu, že je naprosté ticho. Někdy, jsou tyto záchvaty nepředvídatelné, o to větší pak připraví šok. Ale já si na ně zvykla, ani se mu vlastně nedivím, náš gympl je někdy pěkným holubníkem. Na výbušnost jasně navazuje náladovost a podrážděnost. To se pak většinou píšou desetiminutovky. Však ani tohle mě nějak nevadí, naše třída je v některých chvílích neovladatelné stádo, které snadno podráždí nejen tohohle učitele ale leckdy celý učitelský sbor.

Ale je tu ještě něco, co mi od ostatních učitelů zní spíš jako kázání, než rady do života. Tenhle učitel ve svém životě určitě cosi zažil. Vyzařují to jeho pronikavé chrpové oči. A proto, když řekne nějaké moudro nebo cosi vypráví, vždy je v tom ukryta síla vlastních zkušeností. Tahle slova, tedy pro mě mnoho znamenají. Věřím, že až se objeví správný okamžik, vybaví se mi z mysli moudra, která zapadnou do dané situace, jako do sebe zapadají dílky puzzle.   

Doufám, že do budoucnosti se nezmění a zůstane takovým, jakým je teď, vtipným, chápajícím, čestným a hlavně člověkem, co dokáže předat své zkušenosti dál.

Za všechno mu moc děkuji.


32 názorů

Glomma
02. 07. 2014
Dát tip

díky


Rrrr
04. 06. 2010
Dát tip

Sirup
14. 03. 2010
Dát tip
*

Glomma
18. 01. 2010
Dát tip
Co všichni mají, je to můj životní vzor :) Jinak díky.

hmm.. nezamiloval se tu někdo trošku? :-)

Glomma
17. 01. 2010
Dát tip
No vidíš :)

885 km, to dame za 9 h

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
jj tak, tak ...

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
ano přesně tak :) konečně v blízkosti, a ne 9 km od sebe :D

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
nechej, nechej :) času dost, ale jo jsou dobrý :) myslím, že jsou horší věci. Už aby bylo pondělí ...

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
jo Toronto :) nebo kuželosečky :D

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
no to máš pravdu ... první hodiny jsou zabijácký, ale olej na plátně to jistí :D

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
no určitě to víš :) není to těžké mmch už si se začala učit ? aby v pondělí nebyl sekec mazec ...

Glomma
16. 01. 2010
Dát tip
jj myslím, že každý má někoho takového ;) Díky

PÁTER
16. 01. 2010
Dát tip
měl jsem také svého.dal bych mu jméno Kapitán, ne Admirál !zasloužil si to za vedení.

Glomma
14. 01. 2010
Dát tip
Není jediný, kdo to tak dělá :) Každý občas ujedeme. Možná jsem až moc tolerantní ale fakt je, že naše třída je pěkně ostřílená a prodrbána ze všech stran :D

Metta
14. 01. 2010
Dát tip
Autorka je tolerantní - pan učitel je jistě jen člověk, ale jako placený profík by neměl frustrace ze svého soukromí řešit desetiminutovkami a v jeho náladovosti nemají taky vždycky prsty žáci, řekla bych. Navíc se mi zdá natolik zamotaný do svého světa, že jakýkoliv pokus o komunikaci s nějakým obsahem se podobá tanci s tajuplnou kozoun ledě. Má štěstí, že má ty chrpové oči a ty pozitivní vlastnosti, na rozdíl od jiných kantorů na něj budu dlouho vzpomínati a to s láskou.

Glomma
14. 01. 2010
Dát tip
neroušek : Zdravím. Nevím snažila jsem se to osekat a nechtěla jsem tam dávat vnější charakteristiku, tak alespoň ty oči. Jinak děkuji a mávám *****

neroušek
13. 01. 2010
Dát tip
Pronikavé chrpové oči.Milá Glomma mluví o svém oblíbenci- učiteli stále téměř zamilovaně.******

Glomma
13. 01. 2010
Dát tip
bn: děkuji :+)


Glomma
13. 01. 2010
Dát tip
N: To doufám, že je, dala jsem do toho celé své srdce. :) Jinak Takk ;)

Glomma
13. 01. 2010
Dát tip
jj ...A já děkuji tobě Bíšo :)

Norsko 1
13. 01. 2010
Dát tip
Musí být poctěn

Bíša
13. 01. 2010
Dát tip
Také děkuji svým profesorům...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru