Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Píšu Vám pane

14. 01. 2010
40
67
4075
Autor
jejdavilda

Konečně skončila superkoule a já můžu dát na svou stránku pokračování textu tak, jak chci já. Zde je původní Horáčkův text, který jsem si dovolil navršit Píšu vám, pane, v rozpacích. Okny sem navál cerstvý sníh. A ten, jak ve snu postava, na linu zvolna roztává. Odkrývá kroužky od sklenic - a jinak nezbývá tu, jak vidím, pane, vubec nic. Když koukám na tu ztrátu, najednou slyším vlastní smích. A tak vám píšu - v rozpacích. Už vím, že nejste doktor práv a nejspíš ani Rostislav, jak jste se tenkrát predstavil. A na tvár jste me líbal - dýl, než jak se sluší na pozdrav... Snad aspon kávu, pane, který jste vypil tolik káv, moh? jste mi nechat...ba ne, vy nejste Rosta. Mel jste kšilt se jménem David Copperfield. Odpustte mému príbehu, že je psán prstem do snehu... Dík za to lino, leží dál tam, kde jste se mnou pil a spal. Muj nábytek a prázdná spíž je veru nízká cena. Jen vy jste si me všimnul blíž - dík vám jsem naplnená. A proto, pane, samý smích. A z vdeku celá v rozpacích.

Píšu Vám pane v posteli
venku sníh stále chumelí
v hlavě jen obrys siluet
mě neoslovil Sinuhet
tak jako Vaše horká dlaň
co sváděla mě ku hříchu
já myslívala často naň
když ticho prahlo po smíchu
a snívala jsem častokrát
že budem spolu napořád

Já pane měla v hlavě plán
že skutek bude dokonán
že hodiny se zastaví
když sednem ráno u kávy
a vy budete spokojen
když se mnou splyne všechen čas
co promění se v plachý sen
co přijde zrána, večer zas
že s vámi vzplanu jako vích

teď cize zni mi vlastní smích


67 názorů

AAA1
23. 02. 2010
Dát tip
srozumitelné, nesenilní, záchvěv talentu

jejdavilda
29. 01. 2010
Dát tip
Pacer-to je od tebe milé, ale tip jsi mi už dal, no ale poděkovat ti můžu :-). dík

Pacer
29. 01. 2010
Dát tip
A protože i já jsem párkrát zhřešil a napsal text na rytmus cizí básně či písňového textu, dám za poslední verš tip :)

jejdavilda
20. 01. 2010
Dát tip
AH - tak ted jsem z toho jelen, já tam žádnou humornou vsuvku nedal, teda aspon ji tam nevidím. Ale chápu, že ty klidně můžeš

A.H.
20. 01. 2010
Dát tip
Moc pěkné, jen mi by se mi líbila pouze ta vážná část, které se tu střídá s humornou. *t*


ten závěr je lepší než celá báseň

satannáš
16. 01. 2010
Dát tip
slušné pokračování

...jééé,fajn*

jejdavilda
16. 01. 2010
Dát tip
ale to je hezké ferry, jen malá oprava. každý člověk je vlastně pytlíkova schovanka, nikoli Pytlákova ( ačkoli i ten pytlák ma pytlík, pokud mu ho hajný neustřelil)

Ferry
16. 01. 2010
Dát tip
Nevím sic, kdo byl Sinuhet když čtu si tu těch pár tvých vět... nu což, prostě jsi chytřejší a tvoje díla čtenější... zuby si čistíš každý den ač ženat, v duši svoboden Ne, že bych byla sebranka jsem Pytlákova schovanka zrazená - cize zní můj směch když v noci zpívám po barech co vydělám ti odevzdávám a nejen to ti ráda dávám Když s jinou zřím tě na saních cynicky zcyničtí můj smích můj cynicky cynický smích (ten cit Horáček nepoznal tak z mindráků své texty psal, jež mdlé jsou vedle písní tvých těch milostných i bujarých...)

Toscana
16. 01. 2010
Dát tip
na chat nechodím, takže to možná bude o mně, o nepřítomných se mluví nejsnáz... a na to oční se nech někým dovést, když už to došlo až tak daleko, že bys potřeboval spíš bílou hůl, než hadr... :o)))

jejdavilda
16. 01. 2010
Dát tip
jak si mám zajít na oční, když skoro nevidím, nejsi ty nějaká divná? na chatu právě probíraj kdo je magor, furt jsem nevěděl o kom mluví :-)))

Toscana
16. 01. 2010
Dát tip
zajdi si na oční, Jejdíku, hadr upadl k tvým nohám, takže hledej jinde, kdo tě máznul a jestli to bylo ausgerechnet hadrem... :o))))

jejdavilda
16. 01. 2010
Dát tip
majzla mě hadrem, kde je nějaký admin???

Toscana
16. 01. 2010
Dát tip
posílám na to hadr - chytééééj!! :o))

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
máš fuk, ta trocha se utře

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
Už nic. kdo si hraje, nezlobí

Metta
15. 01. 2010
Dát tip
jv: nj, o Superkouli je malý zájem. Beru to tak, že vzhledem k časové lhůtě tam jde o to, vyřádit se, užít si napětí a zkusit si odhadnout autora - ne zrovna o kvalitu díla či o tipy...organizátoři to asi ještě nemají zajeté nebo čert ví. Co už.-)

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
metta, v podstatě to řeším tím, že když se účástním, tak dám tip bud všem nebo nikomu ( tedy všem pokud je to aspoň trošičku v souladu s mým cítěním). Málokdo se chce jen zúčastnit. Ovšem některé věci překvapí. Já se dozvěděl, že jsem zúčastnil mimosoutěžně až při vyhlášení výsledků :-). Tím pro mě další účast v podobných experimentech dobrovolně končí

Metta
15. 01. 2010
Dát tip
reinka: :D, souhlas. Pan Otazník: Autor se přece prozradil už v Superkouli v komentech, takže anonymitou to nebude...to se přece netýká jen Superkoule, že čtenář nějaké dílo jen přelétne a až později se vrátí s tipem, Zkus to sledovat i u jiných děl:P Označení "sketa" mi nevadí:)

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
To jsem si iddychl, kdybys mě pochválil, tak bych začal o kvalitách dílka pochybovat. takhle si mi potvrdil, že je dobré

Norsko
15. 01. 2010
Dát tip
Bezbřehé. Vpodstatě o ničem, rýmy

reinka
15. 01. 2010
Dát tip
jojo, jsem sketa :o)))))))))) Nedala jsem totiž tip svému rivalovi ve hře... Ale pak už joooooooooo. Co je na tom blbýho?

děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal :o)

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
já myslím, že je to nedorozumění, a že Otazník blahopřeje Alešovi za nějaké u místění ve skeetu

konečně si rozumíme :o)

jak si kdo vykládá pravidla je mi jedno, prostě si kvůli tomu nedostal tip v soutěži, no. I když se mi dílo líbí. Odmítám Otazníkovo označení sketa.

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
Já trvám na tom, že Horáček byl na Písmáku. Je v pravidlech, že autor díla tam musí ještě to dílo mít? Mě se už nechcou číst pravidla

ptal ses, odpovídám.

a můj zásadní důvod k netipu v soutěži jsem napsal už tam: není to pokračování písmáckého díla. Když se na Písmáku použije výraz písmácký, neměl by se zobecňovat na všechny, kdo kdy něco někam napsali...

koloušek
15. 01. 2010
Dát tip
Mě znejistilo to, že inspirace nebyla z Písmáka.

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
pan Otazník: v soutěži především dílo vypadalo jinak, jistě někteří, jako např. já, to četli od konce ... chápeš? číst napřed pokračování a pak teprve začátek je dost náročný vtip aleš-novák má samozřejmě taky recht

Zuzulinka
15. 01. 2010
Dát tip
moc pěkné*

v soutěži dávám tolik hlasů, kolik chci. Chtěl si motiv, tak jsem ti ho napsal. To, že to psal vilda, jsem věděl i když to bylo anonymní, protože kolem bylo trochu dusno.

v soutěži se srovnává...tam jsem dal tipy jiným, protože se mi líbili víc.

Toscana
15. 01. 2010
Dát tip
sveřep - to jsem ráda, že jsi ráda :o)))

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
Toscana : konečně jsem poučena někým moudrým

Sršáň
15. 01. 2010
Dát tip
není to hádka je to jen zjistění že každý to vidí jinak jak sveřepka píše. Mimochodem drtivá většina lidí si myslí že poezie se musí rýmovat a pokud se to nerýmuje tak básník neumí pracovat s textem. Neměl jsem chuť psát jen *t. Otázkou zůstává jak je definovaná poezie a jak próza a kde končí jedno a kde začíná druhé.

koloušek
15. 01. 2010
Dát tip
Já jsem také víc pro jednoduchost, klišé neklišé.

Toscana
15. 01. 2010
Dát tip
sveřep, sršáň - prostě je to skvěle napsané a vy se nehádejte o jedno slovo. Z takovéhle poezie má mít člověk radost a dobrý pocit a ne to brát jako cosi, oč lze svést lítý boj. ;-)

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
jejda: chechtám jak racek

Sršáň
15. 01. 2010
Dát tip
jo jejdo naprostý souhlas proto tě označuji jako jasný etalon v tomto směru poezie který spojuje "srozumitelné a jasné" verše/rýmy a proto k tobě chodím...

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
Sršáň:nedorozumění možná plyne ze skutečnosti, žes chtěl vlastně jenom podtrhnout srozumitelnost textu... nicméně trvám na svém - chválit takto nelze, věta "dá se to číst jako próza" je pro poetu zavrhující kritikou... Inu co člověk, to názor :)

jejdavilda
15. 01. 2010
Dát tip
Já Vám všem děkuji. Próza, nepróza hlavně, že se vám to aspoň trochu líbilo. Sršéň - plně s tebou souhlasím v tom, že mám rád když má text jednoznačnž výklad a nikoli, že si tam dosadí každý co chce. A nejhorší jsou ta nesmyslná spojení slov, kde nikdo neví o co jde, ale každý jásá jak je to skvělé a že to není klišé. Osobně mám raději STARÝ REZAVÝ HŘEB neř HŘEB ÚTKANÝ S HYPOFÝZY PADLÉHO ROZTOČE

Sršáň
15. 01. 2010
Dát tip
slovo JAKO vyjadřuje určitý stupeň podobnosti nikoliv stejnosti a není to slovo konstatování nebo přiřazení faktu. Věta chlapec běžel rychle jako vítr neříká že chlapec je vítr. Já tedy neříkám že daný text je próza. Text shledávám pochopitelným lehce čitelným. Někteří lidé nečtou poezii protože jak sami říkají je složitá a komplikovaná a její myšlenka je ukryta a čtou prózu. Jejdavilda lehkou formou píše poezii kterou by mohl číst i člověk který jinak poezii odmítá. Mimochodem i tvůj příspěvek je dokladem toho jak málo stačí k nedorozumění a nepochopení.

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
Sršáň: NEDÁ SE TO ČÍST JAKO PRÓZA to by nebyla pochvala textu, co se totiž dá číst jako próza tak to JE PRÓZA, ach jo Tohle je dobré a NENÍ TO PRÓZA

Sršáň
15. 01. 2010
Dát tip
oceňuji srozumitelnost textu, rýmuje se to a dá se to číst jako próza. Srozumitelnost je pro mě velice a velice důležíté. Lidi se nemůžou dohodout a to je jen normálně baví spolu. Každý v běžném životě myslí něco jiného a když si myslí že pochopil tak se většinou plete. Chápaní složitých textů mám plné zuby pokud musím číst zadání nesmyslných poptávek. Jejda práci se slovem a rytmem umí tedy tak jak to "chápu" já a je jakýmsi etalonem. *t

skvělé, mistře.

Kam se hrabe Horáček! I s Pažoutem! Ty seš rozenej textař - baladyk.

čučenka
15. 01. 2010
Dát tip
skvělé pokračování - v té kouli to tak nevyznělo..

Diana
15. 01. 2010
Dát tip
Nojo, fakt, to opravdu snese srovnání. Hezké ****

baaba
15. 01. 2010
Dát tip
palec T

Já být M. Horáčkem, tak se Tě bojím :)***

Toscana
15. 01. 2010
Dát tip
No kruciš, Jejdíku, normálně jsi Horáčkovi natrhnul mlíčen, protože to, cos napsal, mi přijde lepší jak to v prologu. Pročež si asi půjdu koupit širák, abych měla co odhodit v dál... *t

Bíša
15. 01. 2010
Dát tip
:+))

sveřep
15. 01. 2010
Dát tip
no jo no... asi to kvůli něčemu nešlo, že?

koloušek
14. 01. 2010
Dát tip
T*

reinka
14. 01. 2010
Dát tip
Já píši vám - co mohu více? Co ještě mohu dodati?***

Ó
14. 01. 2010
Dát tip
...Nezval tiše závidí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru