Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oblečení součástí hudebního stylu

18. 01. 2010
2
16
2177
Autor
Pecy

Zítra to hodlám odevzdat jako slohovou práci..

Současný trend lidstva je se zařazovat do nějakých skupin a dnes jde podle stylu oblékání dost dobře poznat, co ten člověk poslouchá. Možná, že se lidé nesnaží až tak zařadit, ale podvědomě se jím jiné oblečení líbí a to dost často souvisí s hudbou. Určitě na ulici poznáte aspoň základní hudební směr různých lidí, tak nějak všeobecně. Dobře jdou poznat lidé, kteří poslouchají hip-hop, díky jejich placatým kšiltů a kalhotách s rozkrokem pod koleny. Zastánce heavy rocku, či metalu taky dost dobře poznáte, podle dlouhé hřívy vlasů a různých ostnů, ale rozdíl mezi rockerem a metalistou nemusíte na první pohled poznat. Punkeři taky často nosí ostny a různé ozdoby, jako řetězy a nášivky, podobně jako rockeři a vyznavači metalu, ale podle jejich specifických účesů, nejdou tak lehce přehlédnout a s nikým si je tak snadno nespletete. Taky můžete potkat plno lidí s dredama, ale ty dnes nosí jak hip-hopeři, punkeři, lidé vyznávající reggea, ska, a rockabilly, rocksteady, ale taky teknaři a drumeři.

 

Ale tohle je normální evoluce v hudbě a každý si tak navzájem dává najevo kam patří. Nemyslím, že by na tom bylo něco špatně, hodně lidí bere hudbu nejen jako nástroj relaxace, ale jako životní styl a hudba takovým lidem dává dost volného prostoru pro vyjádření svých postojů. Každý má právo na svůj názor a dost lidí ho vyjadřuje přes hudební sféru. Za každým hudebním stylem stojí nějaká filozofie, ať už horší nebo lepší. Skoro nic neodsuzuji, ale dost nechápu disco, a taky nacistickou odnož Oi hudby. Člověk, který poslouchá disco se snaží být akorát co nejvíc moderně a pečlivě oblečený, ostatní hudební styly mají většinou ve stylu oblékání mnohem hlubším podtext. Takový punk, číro na hlavě znamená svobodu(číro je původně indiánský účes), obojky mají poukazovat, že každý člověk je svým pánem a nesouhlasí s otročováním, roztrhané a nekonvenční oblečení zase znamená neposuzuj lidi podle toho jak jsou oblečení, protože šaty opravdu člověka nedělají. S tím souvisí, že punk, hard-core, ska, reggea a mnoho dalších hudebních směrů mají hlubokou ideologii, kterou žijí. Nevím jak ta ideologie je u lidí, poslouchajíc disco. Asi chodit na akce, vymódění, vyžehlení a vzájemně posuzují své nové účesy, hodnotí kdo si koupil nějaké nové fajn růžové triko a kdo je dnes král parketu. Ale možná tomu nerozumím a je to trochu nadsázka. Zatím co první skinheadi měli jistě dobrou ideu, vycházejíc z jamajských Rude boys, kteří byli samo s sebou černoši, tudíž je jasné, že první skinheadi nejsou rasisti. Zatímco nacistická odnož Oi hudby má různé předsudky proti lidem a tyto své komplexy schovají za vlastenectví a patriotismus. Tyto lidi vyloženě nechápu, nejen že jsou rasisti, ale z jejich chování se zdá, že nesnáší žádnou jinou skupinu lidí, ať jsou to hašišaci, punkáči, teknaři, dredaři, feťáci, homosexuálové, prostě tato skupina lidi miluje velké, namakané bílé vlastence, co to nemají v hlavě v pořádku, když se ztotožňují s politikou A. Hitlera.

 

Proti jiným směrům a stylům v podstatě nic nemám, ať už je to hip-hop nebo něco podobného, protože na začátku byla nějaká myšlenka. Hip-hop vychází ze zkušeností lidí, žijících v ghettech v bídě, třeba za to ani nemůžou, protože ono není zas tak lehké se z tamta vyhrabat, pokud se narodíte do úplného nic. A taky dává lidem tento hudební styl možnost říct si co chtějí, umožňuje jim to v podstatě jednoduchá hudba, stejně jako punkerům. V téhle hudbě jde o názor. I když dnešní hip-hopeři jsou většinou pózeři, co jezdí v drahých autech a v svým tracku rapují o tom jak si užívali na párty, o svém jedinečném stylu a jen umí kritizovat všechny okolo. Tohle je druhá strana mince. Zatímco punk a HC dnes stále zůstává o názoru, ale taky začínají přibývat kapely, které o sobě prohlašují, že hrají punk a neví o jejich názorech nic. Ale tihle lidé podle mě po světě chodili vždycky a chodit budou dál. Kdo doopravdy vidí svůj život v nějaké hudbě nemusí nutně mít příslušné oblečení, musí mít svůj názor, cítit to v srdci a žít podle svého přesvědčení, na nic si nehrát.


16 názorů

Pecy
14. 09. 2010
Dát tip
Ano, já to tak určitě mám :)

Elyon
13. 09. 2010
Dát tip
to sa dá považovať za určitý druh šťastia... :)

Pecy
13. 09. 2010
Dát tip
Elyon: pro většinu lidí to tak nejspíš je, ale bohudík i bohužel pro mě hudba znamená kariéra, známosti a rodina ;)

Elyon
13. 09. 2010
Dát tip
Fúha... zidealizovaný svet, až to bolí... Hlavne si uvedom, že nie celý svet sa toči okolo hudby a hudba nie je životne dôležitá (nie pre všetkých) a vôbec je to tu myšlienka cez myšlienku, mladistvý zápal (to je pekné, ale nanič mrhanie energiou), a celkovo...už tomu nerozumiem lebo ma vcucla realita - to jest kariéra, známosti, rodina... Až ti takéto veci zaplnia hlavu, na tieto (s prepáčením) globálne starosti nebude čas a priestor.

Pecy
21. 01. 2010
Dát tip
Jo, díky všem...od každýho sem si něco vzal.. PH: jo to co říkáš je možná pravda, ale mezi mladší generací jí tohle naprosto běžné..a většinou každý, kdo má vyhraněný určitý styl, tak se do něj snaží zařadit.. Jarni: Díky, potěší.. džejn: zadaní je shodné s nadpisem ;) jo, gramatika je pořád má slabší stránka o které vím :) A-N: většinou to nemaj kde poslouchat..

Jarni
19. 01. 2010
Dát tip
já se nad tím rozhodně zamyslela a taky dost nad tím,kam vlastně patřím já,podle povah jež byli každému stylu přisouzený,jsem si vybrala z každého to nejlepší :-) Normálně dlouhý články nečtu,jsem líná já vím,ale chtěla jsem tím říct,že mě chytl začátek,nikde jsem se nenudila a dočetla to u mě výhra!

Petrusha
19. 01. 2010
Dát tip
jojo, tí počúvajú len rytmy divých kmeňov z lona afriky, kde domordci behajú len tak všade bez :)

nemluvě například o Adamitech, že? :o)

Petrusha
19. 01. 2010
Dát tip
čovječe, chudáci vojaci, čo sú všetci v jednej a tej rovnakej uniforme, tí asi všetci počúvajú povinne pochody, že ano? :)

tak jo. Jakou hudbu tedy , podle oblečení, poslouchají bezdomovci?

jejdavilda
19. 01. 2010
Dát tip
a já si myslel, že jak nosí dnešní mladí ty kalhoty až u kolen, že jsou tak šíleně vyvinutí, že jim ty kalhoty tahá dolů pytlík *

džejn
19. 01. 2010
Dát tip
Hm, to mi zase nepřišlo, že by to bylo nějak myšlenkově nesouvislý nebo přeplácaný...Možná ale dostaneš o něco míň bodů za gramatiku a interpunkci. A možná bych taky šoupla pár výrazů do uvozovek (např. feťáci apod.)... Jinak neznám zadání slohové práce, ale podstatně mi v tom chybí originalita, ale všichni známe školní slohovky, že...:-)

Pecy
18. 01. 2010
Dát tip
Hehe..jistě, tohle jsou začátky, kdy se snažím něco napsat, ale mám problém, že se nechávám unést a strhnou, myšlenka jde přes myšlenku, snad se to časem zlepší.. no..a s tím máš určitě pravdu, libí se mi to hudebně i ty idee, kolem toho..jo a HC je hard-core :)

džejn
18. 01. 2010
Dát tip
A budu hádat, líbí se ti punk a to HC? :-) (HC je hard-core předpokládám...?!)

džejn
18. 01. 2010
Dát tip
Osvítilo mě až po přečtení prologu...jako slohovka určitě dobrý, ale nic jinýho z toho nekouká. Jestli to má být úvaha, tak to nevim nevim, chybí tomu klasický úvahový prvky...každopádně mi to připomíná moje (ne tak dávno) psaný slohovky...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru