Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NÁŠ SOUSED VTIPÁLEK

21. 01. 2010
10
22
3483
Autor
macecha

inspirováno zadáním v soutěži K.O.U.L.E.


  

    
      Rozhodli jsme se, že si postavíme chalupu někde na samotě u lesa. Bydleli jsme ve městě a tak jsme hledali klidné místo. Našli jsme. Měli jsme pouze jednoho souseda a tak jsme se radovali, jak si budeme o víkendech užívat pohody v přírodě. Osud tomu chtěl jinak.

     Dokud si soused myslel, že budeme stavět chatičku velikosti odpovídající jeho chatičce, byl naším nejlepším kamarádem a rádcem. Jakmile zjistil, že základy naší budoucí oázy jsou asi čtyřikrát větší a stavba se vyšplhala až na tři  podlaží, nastal v jeho chování nepochopitelný zlom. Nejvíce ho však asi dorazila stavba  boudy pro naše psy, která byla ještě o něco větší, než jeho chata.

      Už tak srdečný nebyl, rady nerozdával, na pozdrav neopovídal. Marně jsme přemýšleli, co jsme mu provedli. Možná mu to nevychází doma se ženou, říkali jsme si, nebo má nějaké jiné, třeba zdravotní problémy. Nakonec jsme zjistili, že jeho největším problémem byla závist.

     To, že nám neodpovídal na pozdrav, to jsme neřešili. Když nám však přišla obsílka ze stavebního úřadu, že je soused informoval o tom, že stavíme na pozemku bez povolení bazén, začalo být po legraci. Vodní nádrž velikosti 4x3 m, měla sloužit v případě požáru jako zásobárna vody. Chalupa byla celá ze dřeva, včetně střechy, stála na kopci,příjezd k ní byl velmi nesnadný.  Podařilo se nám tedy tuto záležitost na stavebním úřadě obhájit bez následků.

     To všechno bych pochopila. Když nám však v době, kdy jsme byli ve městě, urazil zámek u řetězu, kterým jsme měli zajištěnou naši studnu, začala jsem mít strach, že by nám mohl něco do vody nasypat. Museli jsme si nechat udělat rozbor vody, abychom zjistili, zda je ještě pitná. Byla. Ale ten špás nás přišel na tři tisíce a on to určitě věděl. V tichosti nás pozoroval škvírou v plotě, jak nad tou studnou stojíme a jen němě hledíme na uražený zámek. Určitě se ohromně bavil.

     V koutku za chalupou jsem měla malou zahrádku. Pěstovala jsem si tam bylinky a hlavně česnek. Tomu se tam velmi dařilo. Na podzim, když jsem ho sklízela, s radostí jsem ho vázala do věnce a ten jsem si pověsila venku na stěnu chalupy, aby pěkně vyschl. Když jsme za týden přijeli, můj krásný česnekový  věnec byl v tahu! Nikdo jiný, než on, ho vzít nemohl. Pozoroval nás při každé naší činnosti a bylo mu jasné, že to byla moje pýcha. Byl to prostě šprýmař každým coulem.

     Nevím proč, ale záležitost s česnekem jsem nehodlala přejít jen tak. Donutila jsem manžela, aby oplotil celý pozemek a pustil volně psy. Velké psy. Sice měl trochu strach, že by mu je mohl soused otrávit, ale nakonec jsem ho přesvědčila. Každý den večer jezdil psy krmit a zkontrolovat, zda je vše v pořádku. Zahrádku již nemám, postavili jsme si skleník, který zamykáme.

     To vše již je minulost. Manžel, od té doby, co je v důchodu, na chalupě bydlí a náš soused vtipálek tím určitě dost trpí. Možná proto ho již tak často nevídáme.

    


22 názorů

renegátka
22. 01. 2010
Dát tip
Není to maceško nic o tobě.Jenom se o nás říká, že jsme nepřející.

macecha
22. 01. 2010
Dát tip
Evo, já vím, že on prase nemá. Ale, i kdyby ho měl, tak bych to tomu praseti nepřála :o))

renegátka
21. 01. 2010
Dát tip
Ta naše povaha česká.,,Pane Bože, ty víš, že soused má prase.Pane Bože, dej ať mu chcípne."

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
koloušku - a hodně!

koloušek
21. 01. 2010
Dát tip
Pěkné. Jo, na sousedech také záleží...T*

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Robinie - díky.

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Háber, žiaľ áno, sú aj takí susedia a domnívam sa, že sú v prevahe ....

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Bíšo, když jsem ty situace zažívala, také mi chyběla slova :-))

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Theuško - byl to záškodník, teď už je to jen starý prďola, který je rád, že je rád :-))

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Květoni- chechtáme se ještě dnes :-))

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Diano, vtipálkem si připadal určitě on. Nám to příliš vtipné v té době nepřipadalo. Ale, je to už dávno.

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Jiří, to máš pravdu. Závist je hrozná věc a ta je v člověku zakódována,proto s ní nejde nic udělat.

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Dnes, kdy je to již starý pán, který je rád, že si může posedět ve stínu naší hrušně, která je na našem pozemku. Jsme na kopci vystaveni šílenému horskému slunci a protože tam u své chaty nemají žádný stín, tak jsme to oplotili tak, aby tam mohli sedávat i nadále, jak byli zvyklí. Začátky byly opravdu krušné. Občas se tomu dnes zasmějeme, ale nepřeji to nikomu. Vznikla tím mezi námi zeď, kterou již nelze překročit a bohužel ani s jeho dospělými dětmi, které tam nyní jezdí se svojí rodinou.

Robinia
21. 01. 2010
Dát tip
:-D

Háber
21. 01. 2010
Dát tip
*sú takí susedia* žiaľ*

Bíša
21. 01. 2010
Dát tip
Nemám slov...

Theuška
21. 01. 2010
Dát tip
spíš záškodník :)

Tak tomu říkám černý humor. Určitě jste se dost nasmáli. ((-:

Diana
21. 01. 2010
Dát tip
Hezky napsáno, pouze slovo "vtipálek" se mi tam příliš nehodí :-)***

nostalgik
21. 01. 2010
Dát tip
Skunk, hyena nebo šakal, byť zalezlí ve psí boudě, se nestanou dobráckým psem ze sousedství. Dále budou otravovat vzduch a zákeřně číhat na kořist. ***

macecha
21. 01. 2010
Dát tip
Jarmilko, díky.

No teda! Tyhle Tvoje prozaické kousky, Any, čtu ráda - i když je dnešní neradostný, čiší z něj život. Tohle umíš!!!***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru