Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klacek za bednu manga (humor nevhodně zlehčující haitskou tragédii)

25. 01. 2010
8
39
6216
Autor
Prosecký

Toho rána vanul mírný vítr od jihu a obloha byla jasná. Kdyby Medith Clairiere neposlouchal rádio, vůbec by se o zemětřesení nedozvěděl. Dál by si zoufal nad tím, za jak nízkou cenu musí dodávat mango, banány a že jeho kakao už nechce vůbec nikdo. Malá Medithova farma u vesnice Thiotte už několik let živořila. Když ještě žila jeho žena, vždycky nějak dokázala prodat výpěstky, třeba je i propašovala Dominikáncům.  I dcera Yvaine měla její obchodní nadání, bohužel se nakazila AIDS. Od té doby Medith farmu zanedbával a jeho jedinou radostí bývala hra na klarinet. I o to však přišel. Nejlepší přítel, míšenec Martinez, mu nástroj ukradl a utekl s ním do hlavního města.

Hodnou chvíli Medith koukal doblba, na svoje banánovníky, polámané zábradlí na verandě i na skalisté pobřeží hluboko dole. Napadlo ho, jestlibývalý přítel a lupič klarinetu Martinez přežil a co teď bude jíst. Od té myšlenky byl už jen skok k farmě. Medith přece může dovézt svoje ovoce do města a vydělat na zvýšených cenách! Zapřáhl oslíka, naložil všechno, co měl, a svěžím ránem vyrazil.

Bylo právě poledne, když se francouzský lékař André Vaud pokoušel na rozviklaném stole před rozbořeným domem zachránit zraněnou kreolskou dívku Nurriel. Nedaleko posedávala její matka, stará kreolka La Mouette. Nejevila o zdravotní stav Nurriel přílišný zájem, protože měla ještě dvacet čtyři dalších dětí. Vaud však měl před očima Hippokratovu přísahu a na netečnost matky nehleděl.

Asi dvě stě metrů od Vauda čile načerno obchodoval americký mariňák Warren Tennessee Marwin s creolským mafiánem odpudivého vzhledu Jeanem-Claudem Papouchem(čti "papůš"). Papůš právě odvaloval sud nafty do svého lichvářského doupěte, když se ozvalo kodrcání vozíku na hlavní úvozové cestě.

To Medithův oslík doklopýtal na předměstí Port-au-Prince. Vyvolával svým venkovským dialektem, že má zboží na prodej. Nikdo ale nejevil zájem. Tak dojel až k místu, kde operoval Vaud. Zastavil a donesl povalující se La Mouette svoje mango. Dověděl se však ošklivou pravdu, "neotravuj s prodejem ovoce! My dostaneme všechno zadarmo do cizinců!"

Stojící vozík přilákal Papůše. Bez rozpaků přistoupil k postranici a chystal se vzít si plnou bendu. Rozhořela se hádka. Na jejím konci přišel zmlácený Clairiere o polovinu nákladu. Mezitím Vaud zachránil Nurriel. Dívka se zvedla a kulhala k matce La Mouette. Ta si uvědomila, jak bude pro Nurriel s nedokonalou chůzí obtížné přežít a přivolala mávnutím své macaté pracky zbitého Clariera. Slovo dalo slovo a Nurriel byla prodána za dvě bedny manga. Na rozloučenou se La Moutte přece jen citově projevila a varovala Nurriel, ať nespí s tím dědkem, jestli má "sueur" - neboli AIDS.  

Clariere právě přivazoval Nurriel řetězem k vozíku, když se na ulici objevil Waren Tennessee Marwin. Rozhořčilo ho, když se dověděl, jak nepěkně se zachoval Papůš k farmáři. Ještě více jej šokovalo, jak Medith doplatil na nefunkční tržní systém! Kdyby mezinárodní organizace pořád necpaly na Haiti něco zadarmo, už dávno by vznikla řádná místní ekonomika. A on, Marwin, představitel americké svobodné ekonomiky, se na tom rozvratu místní buržoazie podílí!! Rozhodl se alespoň poskytnout Medithovi bezpečný doprovod ven z města.

Na korbě byla poslední bedna manga. Nurriel do ní hmátla svou hezkou ručkou a s chutí se zakousla do nahnilého plodu. Míjeli jednu z posledních chatrčí, když tu se z keře vybelhal vyžilý stařec. Chyběla mu jedna noha, tvář měl plnou strupů a na pravé ruce se kroutily místo prstů pahýly.  Přesto Clariere v té smutné postavě poznal svého bývalého přítele Martineze. Podle klarinetu v levé ruce. 

Se slzami v posledním oku přistoupil Martinez k farmářovu vozíku a podával mu zahanbeně kufřík s nástrojem. Medith sestoupil z kozlíku, odkopl stranou Nurriel, vzal si mlčky klarinet, uložil ho na téměř prázdnou korbu, zvedl z ní poslední bednu manga a podal ji příteli. Ten ji uchopil jedinou zdravou, tj. levou, rukou. Protože protilehlou stranu bedny nedržel, všechno se jim vysypalo pod nohy. Oba přátelé se objali a do zapadajícího karibského slunce se zaleskly ve třech očích slzy.

Už byla tma, když se Medithův vozík blížil k rodné vesnici Thiotte. Farmář klimbal a těšil se, že ráno si zase zahraje na klacek (muzikantská přezdívka pro klarinet) pak je tu ještě ta bosá holka ... To ještě nevěděl, že na něho čeká loupežná banda hrozivého Fouraixe, která ho připraví o klacek, a úchylná banda lesbičky LaCarrie, která ho připraví o Nurriel. 


39 názorů

Prosecký
26. 01. 2010
Dát tip
Tak proč tak hysterčíme se sbírkami a se soucitem s jinými, když oni sami se o sebe vůbec nestarají???

Beed
26. 01. 2010
Dát tip
Zřejmě nemá, jak vidno. Ale to je už téma - i když dost zajímavé a podnětné - pro jiný server než je písmák, ne?

Prosecký
26. 01. 2010
Dát tip
Samozřejmě se dá pochopit takový názor. Vy to čtete, vy se vyjadřujete. S tím jsem do toho šel. Zajímavé ale je, že se tady dosud nikdo nepozastavil nad haitskými paradoxy! Jak to, že tam nefunguje vůbec nic? Ani policie, ani zdravotnictví. Proč nikdo neopravuje přístav? Kdo živí v normálních dobách ty mraky dětí? Co dělají jejich rodiče? Copak země nemá žádné finanční rezervy?

Beed
26. 01. 2010
Dát tip
Kdybych si měla vybrat, tak asi oboje, i když spíš to první. Ale v tom to nebude, nepřijde mi to vtipný tak nějak celkově. Ani nevím proč. Prostě jsem se u toho ani neusmála, proto to pro mě není legrační. Možná až budu líp naladěná, zkusím to znovu. Dá se to pochopit?

Prosecký
26. 01. 2010
Dát tip
Děkuji ti, Beed, za názor. Vadí ti zlehčování haitské tragédie nebo posmívání se kamarádům na Písmáku?

Fuj, ty ošklivý kluku. Martinéz je v tom nevině. Chudoba..

Beed
26. 01. 2010
Dát tip
No já nevím - mně se to teda vtipný nezdá. A to - myslím - mám docela smysl pro humor...

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
to mě neznáš .. já jsem pro každou srandu :-)P

A.H.
25. 01. 2010
Dát tip
A proto střežit si máme své jediné radosti. *t*

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Ještě jednou, papouchu: je pravdou, že jsem tebe a pouze tebe o souhlas nepožádal. Předpokládal jsem (asi chybně), že to zamítneš a já si neužiji ani těch několik hodin legrace.

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
jestliže odjíždíš někam, kde to bude příjemné, tak - Užij si to jestliže odjíždíš někam, kde to bude nepříjemné, tak - Ať to rychle uteče :-)

Petrusha
25. 01. 2010
Dát tip
pochopenie som ani neočakávala :)

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Petrusho, úplně ti nerozumím s tím "ach tá hrdosť naša". Navíc, přátelé, odjíždím, na několik dnů. Nepokládejte proto mé mlčení ani za zbabělost, ani za aroganci.

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
Nenič! (Ničit umí kdejaký vandal, ale něco vybudovat - to je umění! :) To jenom já jsem něco nepochopil, tak se dotazuji, no! Nehledej v tom zlý úmysl. Jsem pták, tak se ptám. A ty jsi odpovídák, ale máš strach... ;-)

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Ještě jednou, papouchu, pro tebe. Próza není myšlena úplně vážně. Jediné, co myslím vážně, je kritika likvidace střední živnostenské třídy.

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
papouchu, musím se přiznat, že mám strach ti odpovědět. Počkejme nějakou chvíli a uvidíme. Převládne-li názor, že je to trapné, dílo, jako obvykle zničím.

Petrusha
25. 01. 2010
Dát tip
och, tá hrdosť naša ...

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
prsy jsou lepší v ruce, než na ruce :-P :-) nedělám cavíky, papoušci jsou zvědaví :)

martinez
25. 01. 2010
Dát tip
nevím esi sem avízla, tož pro jistotu :o)

martinez
25. 01. 2010
Dát tip
papouchu, nedělej cavyky, jinak budeš nahrazen zblblým ptáčkem nebo (ex)Pštrosem :o) Mou - su si jistá - demonstrace: ...vyžilý stařec. Chyběla mu jedna noha, tvář měl plnou strupů a na pravé ruce se kroutily místo prsů pahýly. Přesto Clariere v té smutné postavě poznal svého bývalého přítele Martineze ale zas si myslím že je možná líp že Martinez o ty prsy na tý ruce přišel :oD

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
A mně neodpovíš? Obě otázky myslím vážně, nikoliv zle, jestli máš pocit, že si z tebe utahuju, tak ne.. Každý má jiný pohled a vnímání, tak mě to zajímá..

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Možná se někdo inspiruje, Petrusho, a zpracuje lepší kvalitnější scénář. Já jsem přitom na scénu odpuštění farmáře a přítele-zloděje s rozsypaným mangem, necudnou holčinou na voze, netečným oslíkem a zapadajícím tropickým sluncem byl tak hrdý!

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
..aha! Takže to je vážně míněná próza?

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Haiti jinak, než vidíme v médiích mě, láká od počátku. Pokusil jsem se takto zpracovat jedno z mých nejčastějších témat, osud střední třídy.

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
...a nežli. Mě jsi o souhlas nepožádal. A schválně - co bys včil dělal, kdybych se zašprajcoval, aha? .-))

papouch
25. 01. 2010
Dát tip
tak nevím ... promiň .. to má být jako humorné? Nebo je to pokus o .. o co vlastně? Mi to připadá spíš trapné.. :-///

Petrusha
25. 01. 2010
Dát tip
tak hviezdne herecké obsadenie by zaslúžilo kvalitnejší scenár :))))

Diana
25. 01. 2010
Dát tip
je to hustý :-)))*

LaMouette
25. 01. 2010
Dát tip
a jako me to pobavilo.. fakt ze jo.. dycky sem chtela mit hodne deti.. a konecne je mam.. ach..:-)*

LaMouette
25. 01. 2010
Dát tip
marti.. a ses si tim tak jista?.. ;-)

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Aleši, s humorným použitím němčiny (takto jazyka, který umím po češtině nejlépe) jsem už několikrát hrubě neuspěl. Například próza na pokračování byla na tomto postavena a naprosto propadla.

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
ve slovenske povidce budu Andrej Vajda :-)

martinez
25. 01. 2010
Dát tip
škoda že zloděj klarinetu Martinez je chlap... ale dopadla sem líp než "stará kreolka La Mouette" :oD včil prchám ale přečtu eště jednou v klidu :o) zdravím Andrého Vauda (můj manžel Martinez se jmenoval Andrés)

můj německý kolega mi do telefonu říká "alleš gute" :o)

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
Alles Neue bude az v nejake nemecke povidce :-))

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
Papouch tam klidne mohl vystupovat ve sve prirodni podobe :-))

Prosecký
25. 01. 2010
Dát tip
Aleši, už jsem dodatečně požádal nicky o souhlas. Mezi námi, máš štěstí, že nemáš francouzský nick.

pane jo, písmáci v Karibiku...:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru