Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divnovědecké trojauditorium o psech

18. 10. 2001
0
0
2447
Autor
Spvrivs

Proč se říká, že někde "chcípl pes"? A jak se na to příjde, že chcípl zrovna tam, když je mnohdy zakopanej někde úplně jinde?

 

A kde se potom bere to pořekadlo, že je v něčem "Zakopanej pes"?

 

A co to znamená, když se jde k "jádru pudla"? To se ten pudl jako rozčtvrtí nebo se mu leze do "zákopu" či co?


Robynson
30. 12. 2001
Dát tip
Zajímavé a podnětné. Myslím že si udělám nějakou tu poznámku. Ale omlouvám se, byla to jen fraze. Na to jsem moc liný :-))

Tak játro pudla už bychom měli. Vycházeje z původní ídeje, tzn. zjevuje-li se ďábel jako pes, je tedy logicky zakopaný v pekle. A tam, kde "chcípnul pes" se podle všeho neodehrává nic "pekelného". Můžeme např. po návštěvě v kostele konstatovat, že tam "chcípnul pes". Nakonec je to jednodušší, než jsme původně předpokládali.

Bezejmenny
21. 10. 2001
Dát tip
Pojem "jádro pudla" pochází z Goethova díla Faust. Dr. Faustovi se tam, coby odpověď na vyvolávání ďábla zjevil tento v podobě malého černého psa, zřejmě pudlíka. Faust ho podle popisu dalším zaklínáním donutil změnit podobu na odpovídající vzhled vládce pekel, a komentoval to údajně případným: "Ajta, zde jest jádro pudla."

Semipalakva
21. 10. 2001
Dát tip
aha?

Mahoney
20. 10. 2001
Dát tip
viktore, sqěle položené otázky :)))) jsem moc moc zvědav na vysvěTlení :))) zoo :))))

Semipalakva
18. 10. 2001
Dát tip
to by mně taky zajímalo

no jo.. že jo??? :o)))

zoo
18. 10. 2001
Dát tip
Čoveče, teď bych se zabila, že mi vyprchalo z makovice osvětlení vzniku "jádra pudla", páč na to jsem jako na slovní hříčku navinutou na němčinu kdysi narazila. Neva. Historku, jo? Švagr celej život samej pes. Před asi deseti lety dal se na dogy a jejich chov. První jeho pes byl (jak je pro německé dogy typické z osmadevadesáti procent) tupé, radostné a bezelstné zviřátko, což u černé slintající stvůry s krhavým zrakem, dosahující mordou ledabyle k loktům běžné populace, málokdo vytuší. Spoluobčané činili na chodníku před švagrovým domkem zřetelnou kličku, zjevnou najmě za sněhů. Švagr navštívil jednou kolmo okresní město. Rozumějte - nechával se tím psem vytáhnout do kopce. Připoutal kolo ke stojanu, psa ke kolu. Spokojeně se odebral do zverimexu. Jak asi tušíte, po návratu našel ke stojanu připoutaného jen toho psa - mezičlánek v osobě (věci) zánovního horského kola zmiznul. Že ten pes je naivní jak tágo nás vědělo tak deset. Tak kdo, kruci, z jinak počestné rodiny to kolo lohnul?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru