Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-46

17. 01. 2011
3
3
1233
Autor
fungus2

Část čtyřicátá šestá

Po obloze plné bělostných mraků letělo letadlo rámové konstrukce, ve kterém seděl nadporučík Robert Fantes. Ten se v kokpitu Airca obezřetně rozhlížel všemi směry. Dírami mezi oblaky viděl zem, na níž spatřil bílé čáry, které představovaly zákopy.

„Tak jsem zase nad frontou,“ řekl si a zrakem přehlédl vzdušný prostor kolem sebe. Sluneční parsky osvětlovaly mraky a vytvářely na nebí úchvatnou podívanou. Ta však mohla být zrádná, protože se kdykoliv mohla objevit nepřátelská letadla. Fantes vypálil krátkou z kulometu, aby jej zahřál, načež si k leteckým brýlím přiložil začouzené sklíčko. Přes něho se zadíval do slunečního svitu, jestli se v něm neskrývají německé letouny. Nic podezřelého nespatřil, a tak se opětovně zadíval do všech stran a zároveň několikrát změnil směr letu. Po chvíli postřehl v dálce objevit se čtyři tečky, které však záhy zmizely za mraky.

„To vypadá na Huny!“ problesklo mu hlavou. Současně se mu zrychlil tep a rozbušilo se mu srdce.

„Uvidíme, s kým mám tu čest,“ řekl si, přičemž prováděl s Aircem velký vzdušný oblouk. Zároveň zrakem propátrával oblohu v očekávání, kde spatří čtveřici letadel. Mraky mu však znemožňovaly výhled a hrozilo mu, že jakýkoliv letoun se může náhle vynořit odkudkoliv.

„Zatraceně! To abych prohledal všechny mraky na míle daleko!“ pomyslel si při podlétání velkého mraku. Vzápětí však vytřeštil oči, poněvadž vpravo se z jiného oblaku vynořilo oranžové letadlo, na jehož trupu a ocasní ploše byl nakreslený černý kříž. Jeho pilot byl též překvapen a oba stroje se minuly ve vzdálenosti tří metrů.

„Hrome! To je Albatros!“ vyhrkl Fantes, který se zadíval do kokpitu nepřátelského letounu a zřetelně viděl hlavu německého pilota. Ten okamžitě strhl Albatros do levotočivé zatáčky a Fantes rovněž.

„Tak předveď, Hune, jakej máš stroj!“ řekl na adresu nepřátelského pilota Fantes. To už se obě stíhačky začaly točit v těsných kruzích a začal klasický souboj.

 Německý pilot sedící za dvojicí kulometů se usilovně snažil dostat britský letoun dostat na mušku a na chvilku se mu to záhy podařilo. Z dvojice hlavní vyšlehly plamínky a bílé čáry střel se mihly vzduchem. Airco ve stejný okamžik provedlo ostrý manévr dolů, který napodobil. Poté sledoval, jak britská stíhačka mizí do velkého mraku, do něhož záhy také vletěl. Na několik vteřin viděl všude kolem sebe jen bílo, načež z oblačnosti vylétl. Pátravě se okamžitě zadíval před sebe i do stran, ale Airco nikde nespatřil.

„Krucinál! Kde je!?“ vyhrkl tázavě, přičemž Albatros vyrovnal a rychle se rozhlédl kolem sebe.

 Fantes strhl letoun prudce dolů, přičemž zaslechl mlaskavý zvuk kulek, které dopadaly na potah horního křídla. To už však vlétl do velkého mraku, v němž však okamžitě stočil Airco do strany a poté jej“vykopl“ do výše. A za okamžik vylétl zpátky nad mrak, zatímco německý Albatros se nacházel pod mrakem. Fantes ani nestačil vyrovnat letadlo a už vytřeštil překvapením oči.

KONEC ČTYŘICÁTÉ ŠESTÉ ČÁSTI


3 názory

fungus2
18. 01. 2011
Dát tip
Díky.

Zaprděnec
17. 01. 2011
Dát tip
fungus je bůh!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru